Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10% σε όλες τις εισαγωγές, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή, που θυμίζει εμπορικούς φραγμούς της δεκαετίας του 1930, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να προειδοποιεί για σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία και να δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποδώσει.
Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές Απριλίου, με την ΕΕ να προετοιμάζει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.
Πιο αναλυτικά:
Σε μία από τις πιο δραστικές και αμφιλεγόμενες κινήσεις των τελευταίων δεκαετιών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την επιβολή δασμού 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση αυτή εντάσσει την «θλιβερή» ΕΕ -κατά τον Πιτ Χέγκσεθ- στην ίδια κατηγορία με άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως η Κίνα (34%), η Ιαπωνία (24%), η Ταϊβάν (32%) και η Νότια Κορέα (25%), σε μία κίνηση που θυμίζει τα επίπεδα εμπορικών φραγμών της δεκαετίας του 1930, σχολιάζει το Politico.
Μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης έναν γενικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές και παρουσίασε έναν πίνακα που έδειχνε ακόμη υψηλότερους δασμούς για ορισμένους από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.
«Για δεκαετίες, η χώρα μας έχει λεηλατηθεί, έχει καταστραφεί, έχει βιαστεί και έχει συληθεί από έθνη κοντινά και μακρινά, τόσο φίλους όσο και εχθρούς», δήλωσε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο υφίσταται συνεχώς από το 1975.
Δασμοί που θυμίζουν άλλες εποχές
Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ εκτοξεύει τον μέσο δασμό των εισαγωγών στο 22%, επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από το 1910. Μέχρι πρόσφατα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 2,5%, σύμφωνα με τον Olu Sonola, επικεφαλής οικονομικών ερευνών των ΗΠΑ στη Fitch Ratings.
«Αυτό είναι μια κομβική αλλαγή, όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Sonola. «Πολλές χώρες πιθανότατα θα καταλήξουν σε ύφεση».
Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη επιβεβαιώσει την επιβολή δασμού 25% σε αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, με τον Τραμπ να ισχυρίζεται ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν στην επιστροφή των στρατηγικά σημαντικών βιομηχανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τώρα θα χρεώνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πολύ σκληροί. Πολύ, πολύ σκληροί έμποροι. Ξέρετε, σκέφτεστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ φιλική. Μας κλέβουν. Είναι τόσο λυπηρό να το βλέπει κανείς. Είναι τόσο αξιοθρήνητο», ανέφερε ο Τραμπ.
«Θα τους χρεώσουμε 20%», πρόσθεσε.
Οι βασικοί δασμοί του 10% θα τεθούν σε ισχύ νωρίς το πρωί της 5ης Απριλίου, ενώ τα επιπλέον μέτρα στις χώρες που θεωρούνται οι «χειρότεροι παραβάτες» θα ισχύσουν από τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Δασμοί ανά χώρα (ενδεικτική λίστα)
- Κίνα: 34%
- ΕΕ: 20%
- Ισραήλ: 17%
- Αυστραλία: 10%
- Τουρκία: 10%
- Νορβηγία: 15%
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 10%
- Αργεντινή: 10%
- Σερβία: 37%
- Ουκρανία: 10%
- Κατάρ: 10%
- Ιράκ: 39%
- Αλβανία: 10%
- Ινδία: 26%
- Ν. Κορέα: 25%
- Ιαπωνία: 24%
- Ταϊβάν: 32%
- Ηνωμένο Βασίλειο: 10%
- Ελβετία: 31%
- Βιετνάμ: 46%
- Ν. Αφρική: 30%
- Ινδονησία: 32%
- Βραζιλία: 10%
- Σιγκαπούρη: 10%
Οι αντιδράσεις από την Ευρώπη
Η πρώτη Ευρωπαία ηγέτης που αντέδρασε ήταν η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία χαρακτήρισε την απόφαση «λάθος και όχι προς το συμφέρον καμίας από τις δύο πλευρές».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εργαστούμε προς μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου που αναπόφευκτα θα αποδυναμώσει τη Δύση προς όφελος άλλων παγκόσμιων παικτών», δήλωσε η Μελόνι.
Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά.
Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να βρει λύση μέσω διαλόγου, όμως οι ΗΠΑ προτίμησαν τον δρόμο της σύγκρουσης», σχολίασαν κύκλοι της Επιτροπής.
Η γερμανική χημική βιομηχανία, η οποία έχει βασικό εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ, παρότρυνε χθες Τετάρτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να «παραμείνει ψύχραιμη» αντιδρώντας στους νέους τελωνειακούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ενδεχόμενη «κλιμάκωση» το μόνο που θα έκανε θα ήταν να «χειροτερέψει τις ζημίες».
Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που αναγγέλθηκαν χθες Τετάρτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν θα έχουν παρά μόνο χαμένους», στηλίτευσε η συνομοσπονδία γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών (VDA), καλώντας την ΕΕ να αντιδράσει «σθεναρά» μεν αλλά επιδεικνύοντας επίσης «βούληση να διαπραγματευτεί».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν δήλωσε χθες Τετάρτη πως «λυπάται βαθιά» για τους τελωνειακούς δασμούς 20% που αναγγέλθηκε πως θα επιβάλλονται στα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, καλώντας τους 27 να αντιδράσουν κατά τρόπο «αναλογικό».
«Κάθε ενέργεια πρέπει να είναι αναλογική και να έχει στόχο να προασπίσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας, των εργαζομένων μας και των πολιτών μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε ανακοίνωσή του.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει πρόθεση να συνάψει συμφωνία με αυτή των ΗΠΑ για να «μετριαστεί» ο αντίκτυπος των τελωνειακών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.
«Οι ΗΠΑ είναι ο εγγύτερος σύμμαχός μας, η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», δήλωσε.
Το Λονδίνο -συγκριτικά- είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δασμοί που αναγγέλθηκαν στα βρετανικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι εξ όσων ανακοίνωσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, συμβούλεψε χθες Τετάρτη «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης».
«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο κ. Μπέσεντ.
Αμφισβητούμενα νούμερα
Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει συνολικά δασμούς ύψους 39% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και ότι ο δασμός του 20% είναι μια «ευγενική αμοιβαιότητα», σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποίησε ο Τραμπ.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον εκφράζει έντονες ενστάσεις για μη δασμολογικά εμπόδια που εφαρμόζει η ΕΕ, όπως ο ΦΠΑ και οι κανονισμοί για την τεχνολογία. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, απορρίπτουν κατηγορηματικά την άποψη ότι αυτά τα μέτρα λειτουργούν εις βάρος των αμερικανικών επιχειρήσεων.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πάνω από το 70% των εισαγωγών στην ΕΕ είναι αφορολόγητα, ενώ ο μέσος σταθμισμένος δασμός της ανέρχεται σε μόλις 2,7%.