Η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις εισαγωγής στα Ωνάσεια Σχολεία λήγει τη Δευτέρα 7 Απριλίου στις 13:00. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ένα Δημόσιο Ωνάσειο Σχολείο, με την προϋπόθεση ο τόπος διαμονής του μαθητή να βρίσκεται εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με το σχολείο.
Τα Ωνάσεια Σχολεία αποτελούν ένα νέο δίκτυο πρότυπων δημόσιων σχολείων που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το σχολικό έτος 2025-26 με έξι Γυμνάσια και έξι Λύκεια. Στόχος τους είναι η αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος μέσω καινοτόμων προγραμμάτων και πρακτικών. Η διαδικασία εισαγωγής περιλαμβάνει ηλεκτρονική κλήρωση στις 2 Μαΐου και εξετάσεις στις 4 Μαΐου 2025.
Οι εξετάσεις αξιολογούν γνώσεις και δεξιότητες στην Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, με ενιαία δοκιμασία διάρκειας 150 λεπτών για τα Γυμνάσια και 180 λεπτών για τα Λύκεια. Τα θέματα είναι ερωτήσεις κλειστού τύπου πολλαπλής επιλογής, με βαθμολογική κλίμακα 0-100. Επιπλέον του κανονικού προγράμματος, οι μαθητές θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε Ομίλους και Σύνολα για τουλάχιστον 10 ώρες εβδομαδιαίως.
Πιο αναλυτικά:
Εκπνέει την Δευτέρα 7 Απριλίου στις 13:00 η προθεσμία για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για εισαγωγή στα Ωνάσεια Σχολεία. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς πρέπει εντός του χρονοδιαγράμματος να υποβάλλουν την αίτησή τους στους συνδέσμους: https://depps.eservices.minedu.gov.gr/ και https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es.
Όπως επισημαίνεται ο γονέας μπορεί να επιλέξει, έως 1 Δημόσια Ωνάσειο Σχολείο (ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του/της μαθητή/τριας, ο οποίος (τόπος διαμονής) όμως υποχρεωτικά πρέπει να είναι εντός της ιδίας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης όπου εδρεύει το ΔΗΜ.Ω.Σ.).
Ωνάσεια Σχολεία: Τα 12 Γυμνάσια και Λύκεια που ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο 2025
Τα Ωνάσεια Σχολεία είναι το νέο ενιαίο δίκτυο πρότυπων δημόσιων σχολείων με κοινωνικό χαρακτήρα. Από το σχολικό έτος 2025-26 έξι (6) Γυμνάσια και έξι (6) ΓΕ.Λ., σε έξι (6) δήμους και τέσσερις (4) Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Φιλοσοφία των Ωνάσειων Σχολείων είναι η ενίσχυση και η αναβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, ώστε να καλλιεργηθούν βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία, που με τη σειρά τους θα διαχυθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές των σχολείων αυτών θα εκπαιδευτούν μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αξιοποίηση βιωματικών μεθόδων διδασκαλίας και άλλων πρωτοπόρων διδακτικών πρακτικών και δράσεων και θα αποκτήσουν μεταξύ άλλων κατάρτιση στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη.
Το χρονοδιάγραμμα για την κλήρωση και τις εξετάσεις για τα Ωνάσεια Σχολεία
Την Παρασκευή 2 Μαΐου θα διενεργηθεί η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την απόδοση του αριθμού προτεραιότητας για τη ρύθμιση των ισοβαθμιών στην περίπτωση εισαγωγής. Αντίστοιχα, την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις (γραπτή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων και γνώσεων) για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στις εισαγωγικές τάξεις (Α’ Γυμνασίου/ Α΄ Λυκείου) των ΔΗΜ.Ω.Σ.
Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις και πώς θα βαθμολογηθούν οι μαθητές
Στο πλαίσιο της εξεταστικής διαδικασίας για την εισαγωγή στα Ωνάσεια Σχολεία, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές της τελευταίας τάξης του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα αξιολογηθούν σε γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σχετικές με την Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά. Αντικείμενο της γραπτής δοκιμασίας (τεστ) είναι στοιχεία, τα οποία οι μαθητές ήδη έχουν επεξεργασθεί και γνωρίζουν από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο ή το Γυμνάσιο κατά περίπτωση. Ως εκ τούτου, δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης από τα σχολικά εγχειρίδια και οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν πρόσθετη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους.
Οι μαθητές εξετάζονται στα παραπάνω πεδία, στο πλαίσιο μιας (1) ενιαίας δοκιμασίας (τεστ) διάρκειας εκατόν πενήντα (150) λεπτών για τα Γυμνάσια και 180 λεπτών για τα Λύκεια. Τα θέματα των εξεταζόμενων γνωστικών πεδίων τίθενται υπό τη μορφή ερωτήσεων κλειστού τύπου πολλαπλής επιλογής με μια ορθή απάντηση, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από σχετικό βοηθητικό υλικό, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τους υποψηφίους για να απαντήσουν. Τα απαντητικά φύλλα βαθμολογούνται εντός κλίμακας βαθμολόγησης από μηδέν (0) έως εκατό (100) βαθμολογικές μονάδες. Ως άριστα λογίζονται οι εκατό (100) βαθμολογικές μονάδες. Σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα γνωστικά πεδία αποδίδονται πενήντα (50) μόρια. Δεν προβλέπεται διαδικασία αναβαθμολόγησης. Η διεξαγωγή της δοκιμασίας (τεστ) λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις των ΔΗΜ.Ω.Σ. ή και όμορων σχολείων, τα οποία ορίζονται ως εξεταστικά κέντρα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Τα εξτρά υποχρεωτικά μαθήματα μέσω Ομίλων και Συνόλων
Παράλληλα οι μαθητές των Ωνασείων πέρα του ωρολόγιου προγράμματος θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε Ομίλους και Σύνολα. Η συμμετοχή τους σε αυτά είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον δέκα (10) εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Οι Όμιλοι αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, την επιστήμη υπολογιστών και την ψηφιακή τεχνολογία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και κυρίως την ελληνική (δημοτική και αρχαία ελληνική) γλώσσα, την ελληνική και ξένη λογοτεχνία και γραμματεία, τις ξένες γλώσσες, την ιστορία, τη ρητορική/επιχειρηματολογία, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και λοιπά πεδία όπως τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο και τον αθλητισμό. Στο πλαίσιο λειτουργίας των Ομίλων δύναται:
- να αναλαμβάνονται καινοτόμες δράσεις,
- να πραγματοποιείται ενισχυτική διδασκαλία,
- να πραγματοποιείται διδασκαλία εμβάθυνσης και προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Σύνολο, ιδίως μουσικό ή θεατρικό, είναι μια οργανωμένη ομάδα μαθητών και μαθητριών που συνεργάζονται υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτικού ανάλογης εξειδίκευσης, με στόχο την ερμηνεία ενός καλλιτεχνικού έργου. Τα Σύνολα αποσκοπούν στη δημιουργία ή ερμηνεία ενός ή περισσοτέρων καλλιτεχνικών έργων, ιδίως μουσικών, θεατρικών, παραστατικών, επιτελεστικών ή άλλων. Οι μαθητές επιλέγουν τους Ομίλους και τα Σύνολα όπου επιθυμούν να συμμετέχουν, μεταξύ εκείνων που προσφέρονται από τη σχολική μονάδα στην οποία φοιτούν, με απόφαση του Διευθυντή, μετά από γνώμη του αρμόδιου Σχολικού Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Σ.Ε.Ε.).
Με απόφαση του Διευθυντή και μετά από γνώμη του αρμόδιου Σ.Σ.Ε.Ε. του ΔΗΜ.Ω.Σ. δύνανται να εγγράφονται στους Ομίλους ή στα Σύνολα μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε άλλες δημόσιες σχολικές μονάδες της ίδιας γεωγραφικής περιοχής μετά από αίτηση των γονέων/κηδεμόνων/ασκούντων την επιμέλεια, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις. Με απόφαση του Διευθυντή του ΔΗΜ.Ω.Σ. μπορούν να απομακρυνθούν μαθητές ή μαθήτριες που, ενώ υπέβαλαν αίτηση, δεν συμμετέχουν ή η συμμετοχή τους δεν είναι αποδοτική.
Το κριτήριο της εντοπιότητας που εξασφαλίζει προτεραιότητα
Για την εισαγωγή στα Ωνάσεια Σχολεία εφαρμόζεται κριτήριο εντοπιότητας. Βάσει αυτού εξασφαλίζεται η εντοπιότητα καθώς σύμφωνα με τροπολογία το κριτήριο αυτό θα παίζει ρόλο στην τελική κατάταξη των μαθητών στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία σε ποσοστό που θα κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 40% έως 60%. Η εντοπιότητα καθορίζεται με βάση τον τόπο διαμονής των μαθητών σε σχέση με την έδρα του Δημοσίου Ωνασείου Σχολείου, προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές γύρω από τα Ωνάσεια Σχολεία.
Εφόσον έχει επιλεγεί σχολείο ΔΗΜ.ΩΣ. εμφανίζεται ένδειξη αν ο/η μαθητής/τρια, με βάση την διεύθυνση συνήθους διαμονής που έχει δηλωθεί στη σχολική μονάδα που φοιτά ικανοποιεί το κριτήριο του
Γεωγραφικού Παράγοντα (ΓΕ.Π.), δηλαδή αν η παραπάνω διεύθυνση βρίσκεται εντός της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου εντός του οποίου βρίσκεται το ΔΗΜ.Ω.Σ. ώστε να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των υποψηφίων που δικαιούνται το κατ΄ ελάχιστο ποσοστό επιλογής μαθητών/τριών που ικανοποιούν το κριτήριο ΓΕ.Π. (ΠΟ.ΓΕ.Κ.).
Σε περίπτωση που ο γονέας θεωρεί ότι δικαιούται ο/η μαθητής/τρια να συμπεριληφθεί στην κατηγορία των υποψηφίων που δικαιούνται το κατ΄ ελάχιστο ποσοστό επιλογής μαθητών/τριών που ικανοποιούν το κριτήριο ΓΕ.Π. (ΠΟ.ΓΕ.Κ.) επιλέγει το αντίστοιχο check box κάτω από την παραπάνω αναφορά και επισυνάπτει τα κάτωθι δικαιολογητικά: α) Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) του γονέα/κηδεμόνα/ασκούντος την επιμέλεια, του τελευταίου οικονομικού έτους ή β) αντίγραφο απόδειξης υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που να
καταλαμβάνει το τρέχον σχολικό έτος ή γ) βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
Εάν δεν αποδεικνύεται η διεύθυνση του τόπου συνήθους διαμονής του/της μαθητή/τριας από τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία, επισυνάπτεται κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο, όπως
πρόσφατος λογαριασμός ΔΕΚΟ (ενδεικτικά λογαριασμός σταθερής τηλεφωνίας, λογαριασμός ηλεκτροδότησης, λογαριασμός ύδρευσης ή φυσικού αερίου). Στην τελευταία περίπτωση απαραίτητη είναι η προσκόμιση βεβαίωσης ιστορικού μεταβολών στοιχείων φυσικού προσώπου από την πλατφόρμα myAADE της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η δήλωση αυτή θα ελεγχθεί σε επόμενη φάση από τον κατάλληλο ρόλο και, εφόσον γίνει αποδεκτή, θα ενημερώσει κατάλληλα την αίτηση του παιδιού.