Οι Μινωίτες ανέπτυξαν εξαιρετικά προηγμένες βιοκλιματικές τεχνικές κατασκευής κατοικιών, με τοίχους από λάσπη, πέτρες και φυσικά υλικά όπως αυγά και μαλλί. Σχεδίαζαν τα σπίτια τους με προσοχή, τοποθετώντας την είσοδο συνήθως στην ανατολική πλευρά και φυτεύοντας αειθαλή δέντρα στα βόρεια για προστασία από τους κρύους ανέμους.
Στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού εφάρμοσαν ενδοδαπέδια θέρμανση με σωλήνες ζεστού νερού κάτω από το δάπεδο, ενώ η κεντρική εστία λειτουργούσε ως σύστημα θέρμανσης για ολόκληρο το κτίσμα. Τα σπίτια δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους, επιτρέποντας την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας.
Πιο αναλυτικά:
Μπορεί να φαίνεται παράξενο, ωστόσο η ενδοδαπέδια κεντρική θέρμανση εφευρέθηκε πριν από το καλοριφέρ.
Μάλιστα, την ανακάλυψη πρέπει να την καρπωθεί το ευρηματικό δαιμόνιο των Μινωιτών!
Τα βιοκλιματικά παλάτια του Μίνωα τα οποία είχαν ανέσεις του 2017 το 7000 πχ με ενδοδαπέδια θέρμανση και ανέσεις!
Θερμομόνωση
Οι τοίχοι των σπιτιών ήταν φτιαγμένοι από λάσπη και από πέτρες, μιας και το τσιμέντο για μαζική χρήση ανακαλύφθηκε αργότερα, και χρησιμοποιούσαν για καλύτερο «δέσιμο» και αντοχή της λάσπης αυγά και μαλλιά από κατσίκες.
Ο τοίχος που έβλεπε βορρά ήταν πιο παχύς, ενώ η είσοδος στα σπίτια ήταν ως επί το πλείστον στην ανατολική και σπανιότερα στην νότια πλευρά.
Μάλιστα άλλο ένα μυστικό ήταν πως στα βόρεια φύτευαν κάποια αειθαλή δέντρα, όπως ελιές, ώστε με το φύλλωμά τους να εμποδίζουν τον χειμωνιάτικο κρύο βόρειο άνεμο να πέσει απ’ ευθείας πάνω στο σπίτι.
Αλλά οι αρχαίοι Έλληνες δεν σταματήσανε μόνο στην χρήση φυτών για κλιματισμό. Χρησιμοποιούσαν πάνω από τις νότιες πόρτες και παράθυρα μία προέκταση της σκεπής με προσεκτικά σχεδιασμένο μέγεθος.
Θέρμανση
Η θέρμανση υλοποιήθηκε στα βασιλικά δωμάτια της Κνωσού, και κάτω από το δάπεδο, υπήρχαν σωλήνες, μέσα από τις οποίες περνούσε ζεστό νερό και ζέσταινε τους χώρους.
Στο δάπεδο, ακριβώς κάτω από το άνοιγμα, υπήρχε η εστία. Τα σπίτια αυτά δεν είχαν εσωτερικούς τοίχους και έτσι η όποια θερμότητα από την κεντρική εστία, μεταδιδόταν σε ολόκληρο το κτίσμα.