Ελληνικές και ισραηλινές διπλωματικές δυνάμεις συντονίζουν προσπάθειες στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσουν την πώληση F-35 και F-16 Viper στην Τουρκία, με σχεδιαζόμενη διακομματική τροπολογία στο Κογκρέσο που θα μπλοκάρει τις εξοπλιστικές προμήθειες.
Τα αμερικανοεβραϊκά λόμπι και Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ασκούν πιέσεις, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις κατηγόρησε σκληρά την Τουρκία για απαράδεκτες ενέργειες και προβληματικές διεθνείς σχέσεις.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα στοχεύουν στο να αποτρέψουν την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας, εκμεταλλευόμενοι τις διπλωματικές τους διασυνδέσεις και την επιρροή τους στις ΗΠΑ, με απώτερο σκοπό να περιορίσουν την επιθετική στάση της Άγκυρας στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά:
Οι ενέργειες Ελλήνων και Ισραηλινών στην Ουάσιγκτον, για να ακυρωθεί η αναβάθμιση των F-16 και να ματαιωθεί η πώληση των F-35 στην Τουρκία.
Των Χ. ΜΑΖΑΝΙΤΗ, Θ. ΤΣΙΤΣΑ – ΠΗΓΗ: Realnews
Ενα πολυμέτωπο τείχος εναντίον της Τουρκίας φαίνεται πως οικοδομείται στην Ουάσιγκτον προκειμένου η Αγκυρα να μην πάρει όχι μόνο τα F-35, αλλά ούτε καν τα 40 F-16 Viper, για τα οποία έχει ήδη υπογραφεί η αρχική συμφωνία από τον περασμένο Ιούνιο, με την τουρκική κυβέρνηση να έχει αποστείλει υπογεγραμμένη στις ΗΠΑ τη LOA (Letter of Acceptance), δηλαδή την επιστολή αποδοχής της προσφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, έχει ωριμάσει πλέον η σκέψη για κατάθεση μιας σχετικής διακομματικής τροπολογίας στο Κογκρέσο από Ελληνοαμερικανούς, Αμερικανοεβραίους αλλά και από Ευαγγελιστές γερουσιαστές.
Με την τροπολογία αυτή όχι μόνο θα μπει «μπλόκο» στο ενδεχόμενο πώλησης αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, αλλά θα ακυρωθεί και η έγκριση που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για την προμήθεια 40 μαχητικών F-16 Viper.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η κίνηση ίσως πραγματοποιηθεί πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, εκτιμάται ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ίσως γίνει στα τέλη Απριλίου.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «R», κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ και της συνάντησής του με τον ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ελληνική πλευρά έθεσε υπ’ όψιν των Ισραηλινών στοιχεία για τις κινήσεις που κάνει η Τουρκία, ώστε να αρθεί η απαγόρευση για την απόκτηση των F-35 από τη γειτονική χώρα.
Αν και επισήμως ούτε η Αθήνα ούτε η Ιερουσαλήμ παραδέχονται ότι προτίθενται να υψώσουν τους τόνους ή να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα, φαίνεται ότι έχουν ενεργοποιηθεί άλλοι δίαυλοι, οι οποίοι μπορεί να μη… σηκώνουν σκόνη, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να επιφέρουν το επιθυμη- τό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό τα αμερικανοεβραϊκά λόμπι στις ΗΠΑ έχουν εκφράσει την έντονη βούληση να μπουν εμπόδια σε εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που διαθέτει τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, ενώ το 2030 η Ελλάδα θα είναι επίσης η μόνη χώρα της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα διαθέτει και F-16 Viper αλλά και F-35.
Με δεδομένες τις ισορροπίες που αναπτύσσονται μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία και την de facto ανάληψη της εξουσίας από τον Αχμέντ αλ Σάρα, η Τουρκία έχει αναπτύξει μια πολύ επιθετική δυναμική, συνοδευόμενη από πρωτοφανή ρητορική εναντίον του Ισραήλ, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που ακόμα και το Ιράν έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που τα αμερικανοεβραϊκά λόμπι επιχειρούν να μπλοκάρουν και τα F-16 Viper, τα οποία φέρουν προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και έχουν χαρακτηριστεί -και όχι άδικα- ως «μικρά F-35».
Σκληρή πίεση
Με σκληρές εκφράσεις εναντίον της Τουρκίας μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Τζιμ Ρις, κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Τομ Μπαράκ, προτεινόμενου ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι ο πιο δύσκολος σύμμαχός μας. Κάνουν ενέργειες που είναι πραγματικά απαράδεκτες. Προσωπικά σταμάτησα τη μεταφορά των F-35. Τα μαχητικά βρίσκονται ακόμη εδώ, στις ΗΠΑ, και δεν θα κουνηθούν αν δεν φύγουν οι S-400. Εχουμε κάνει εναλλακτικές προτάσεις στον Ερντογάν και δεν τις έχει δεχθεί, αυτό είναι ένα πρόβλημα», ανέφερε ο Τζιμ Ρις.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων μίλησε επίσης για τις σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα, τη στήριξη της Χαμάς, την επιδείνωση των σχέσεων με το Ισραήλ και τη Συρία, τη φυλάκιση Ιμάμογλου, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπίεση αντιφρονούντων, εντός και εκτός συνόρων.
Ολοκλήρωσε, μάλιστα, την τοποθέτησή του λέγοντας στον Τ. Μπαράκ: «Σας εύχομαι καλή τύχη με τους Τούρκους».
Ο Τ. Μπαράκ, ο οποίος απέφυγε επανειλημμένα να απαντήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν από μέλη της Επιτροπής, είπε: «Είναι τιμή μου να είμαι υποψήφιος πρέσβης σε μια χώρα σύμμαχο, σε στρατηγικό σημείο, σημαντική ναυτική και αεροπορική δύναμη, με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, που πληρώνει και με το παραπάνω το μερίδιό της στη συμμαχία. Η επαφή μου έως σήμερα με την Τουρκία περιορίζεται στις επιχειρηματικές σχέσεις, υπάρχουν σίγουρα ευκαιρίες. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να καταλάβουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας και να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες των Τούρκων. Ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια είναι το μήνυμά μας».
Σε σχέση με τη Συρία, ανέφερε ότι «από το χάος έρχεται η ευκαιρία, ευθυγραμμιζόμαστε με την Τουρκία στον πόλεμο κατά του ISIS και του PKK, θα φέρω στο τραπέζι των συνομιλιών όλα τα μέρη για κοινή πολιτική στο θέμα της Συρίας. Τώρα είναι η στιγμή».
Προσέθεσε ακόμα πως η συμβουλή που θα έδινε στον Ερντογάν θα ήταν να μην έρθει σε σύγκρουση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Καταπέλτης ήταν ο γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν για τη σύλληψη του Ιμάμογλου, αλλά και για την υπόθεση της Τουρκάλας φοιτήτριας που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Βοστώνη, επειδή είχε αρθρογραφήσει κατά του Ισραήλ. «Ο Ερντογάν κάνει λόγο για σταθερότητα, αλλά να σας θυμίσω ότι τη σταθερότητα επικαλούνται όλα τα δικτατορικά καθεστώτα», ανέφερε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής.
Στο θέμα των F-35 και των κυρώσεων ζήτησε από τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τ. Μπαράκ, να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν αντιλαμβάνεται ότι η επιβολή των κυρώσεων ήταν μια διακομματική απόφαση.
Ο Τ. Μπαράκ απάντησε τελικά ότι αναγνωρίζει πως δεν πρόκειται απλώς για εκτελεστική απόφαση.
«Παίζουν με τη φωτιά»
Την άποψη ότι η περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για την περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο συμμερίζονται αρκετοί παράγοντες των διεθνών σχέσεων του Ισραήλ.
Στην «R» καταθέτει τη δική του άποψη ο διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ, Κόμπι Μπιτόν.
Οπως υποστηρίζει, η προμήθεια προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία θα εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
«Η απόφαση των ΗΠΑ να εγκρίνουν την προμήθεια προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία είναι μια κίνηση που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την περιφερειακή ισορροπία στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια απόφαση με σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο για την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και για τη σχέση της Ουάσιγκτον με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και με το Ισραήλ», επισημαίνει ο Κ. Μπιτόν.
Από το ραντάρ των Ισραηλινών δεν μένει απαρατήρητη η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, που βρίσκονται σε μια συνεχή σύγκρουση για τα δικαιώματα στο Αιγαίο Πέλαγος, τα αποθέματα φυσικού αερίου και το καθεστώς της Κύπρου. Η Τουρκία έχει γίνει πιο επιθετική τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η προμήθεια προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία (ειδικά αν πρόκειται για αναβαθμισμένα F-16 ή στο μέλλον ακόμη και F-35) θα κλονίσει την ισορροπία δυνάμεων έναντι της Ελλάδας, η οποία έχει λάβει αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και F-35 από τις ΗΠΑ».
Το ερώτημα που θέτει ο Κ. Μπιτόν είναι αν με το διπλό παιχνίδι της η Τουρκία είναι τελικά εταίρος ή αντίπαλος.
«Η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί μια απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχει αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που προκάλεσε σφοδρή αντίθεση από την Ουάσιγκτον και οδήγησε στην απομάκρυνσή της από το έργο των F-35. Ταυτόχρονα, η Τουρκία υποστηρίζει τις ισλαμικές δυνάμεις στη Λιβύη, εμπλέκεται στρατιωτικά στη Συρία, ενισχύει τους δεσμούς της με το Ιράν και διατηρεί ψυχρές σχέσεις με το Ισραήλ», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ.
«Πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι μπορούν να ελέγξουν την Τουρκία προμηθεύοντας όπλα; Η ιστορία δείχνει ότι μια τέτοια πολιτική οδηγεί συχνά σε αντίθετα αποτελέσματα. Εάν η Τουρκία επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα ή να εμβαθύνει την εμπλοκή της σε περιφερειακές συγκρούσεις, η ευθύνη θα πέσει επίσης στην Ουάσιγκτον», καταλήγει ο Κ. Μπιτόν.
Υπενθυμίζεται πως η απαγόρευση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία ελήφθη από την Ουάσιγκτον το 2019, κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ.
Οι πηγές αναφέρουν ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με τα F-16 Viper, αν και έχει επέλθει η σχετική συμφωνία.
Διαβάστε το δημοσίευμα
Διαβάστε το δημοσίευμα