Η Σίφνος αναδείχθηκε στη 2η θέση της λίστας του Taste Atlas με τις πιο γευστικές γλυκές προτάσεις, χάρη στην παραδοσιακή μελόπιτα της, η οποία έλαβε υψηλή βαθμολογία 4,6/5.
Το νησί αναγνωρίζεται διεθνώς για τη γαστρονομική του κληρονομιά, με το National Geographic και το Conde Nast Traveler να το κατατάσσουν ως εξαιρετικό προορισμό. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι είναι η γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του “πατέρα” της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, και προτείνονται τοπικές σπεσιαλιτέ όπως τα μαγειρευτά ρεβίθια και το αρνίσιο μαστέλο.
Πιο αναλυτικά:
Το πανέμορφο νησί της Σίφνου και οι κάτοικοί του έχουν ακόμα έναν λόγο να χαίρονται, καθώς σύμφωνα με τον Taste Atlas μπήκε στη λίστα με τα 100 μέρη με τις πιο γευστικές γλυκές προτάσεις και κατάφερε να αναδειχτεί στη 2η θέση.
«Η μελόπιτα είναι ένα ελαφρύ νόστιμο γλυκό που συνδέεται με την Σίφνο και τις παραδόσεις της» αναφέρει ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός που τοποθετεί την παραδοσιακή μελόπιτα της Σίφνου στις πρώτες θέσεις της μεγάλης λίστας με πολύ υψηλή βαθμολογία 4,6/5 ανάμεσα σε δεκάδες άλλα τοπικά εδέσματα από την Ευρώπη, την Αφρική την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική.
«Η γαστρονομία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της παράδοσης, της ιστορίας και της εξέλιξης του νησιού. Η τοπική κουζίνα αντανακλά την αγάπη των Σιφνιών για τον τόπο αλλά και το μεράκι τους στην αγγειοπλαστική και την αξιοποίηση των δώρων που προσφέρει η φύση. Στο πλαίσιο αυτό, η τέχνη του καλού ποιοτικού φαγητού είναι αναπόσπαστο συστατικό του καλέσματος μας σε διεθνή ΜΜΕ και τουριστικούς φορείς», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Σίφνου Γιάννης Ραφελέτος.
Στη λίστα του Conde Nast Traveler με τα καλύτερα ελληνικά νησιά συγκαταλέγεται η Σίφνος ως ο καλύτερος προορισμός για χορταστικές εμπειρίες που συνδυάζουν γαστρονομία, δημιουργικότητα και διαχρονικότητα. Το εγκώμιο της γαστρονομικής Σίφνου «πλέκει» και το National Geographic στον ετήσιο κατάλογο με τα 31 υπέροχα νησιά της Ελλάδας για το 2025.
Σύμφωνα με το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο «η Σίφνος είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο “πατέρας” της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, Νικόλαος Τσελεμεντές το 1878. Αξίζει να γευτείτε τις σπεσιαλιτέ του νησιού με μαγειρευτά ρεβίθια και αρνίσιο κοκκινιστό μαστέλο, αργά ψημένο με τον παραδοσιακό τρόπο σε πέτρινες κατσαρόλες».