Πανελλήνιες 2025: Η παγίδα του 4ου πεδίου – Η προειδοποίηση του Στρατηγάκη

Η πρόκληση των Πανελληνίων 2025 στο 4ο πεδίο: Πώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν σχολή με βάση τις πραγματικές τους γνώσεις και δυνατότητες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι προετοιμασίες για τις Πανελλήνιες 2025 βρίσκονται σε εξέλιξη, με τους υποψηφίους να εντατικοποιούν το διάβασμά τους και να στοχεύουν στην επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά τμήματα.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό ερευνητή Στράτο Στρατηγάκη, η ΕΒΕ είναι ένα σύνθετο μέγεθος που εξαρτάται από τον συντελεστή κάθε τμήματος και τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων, και θα ανακοινωθεί μετά τις εξετάσεις.

Ο κ. Στρατηγάκης εστιάζει στο 4ο Πεδίο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν όταν οι φοιτητές εισάγονται σε τμήματα με εξειδικευμένες απαιτήσεις, χωρίς επαρκή προετοιμασία στα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα.

Πιο αναλυτικά:

Οι προετοιμασίες για τις Πανελλήνιες 2025 κορυφώνονται με τους υποψηφίους να εντατικοποιούν το διάβασμά τους και να έχουν μπει επίσημα στη διαδικασία των συστηματικών επαναλήψεων στα μαθήματα και των τεστ προσομοιώσης. Πέρα από την μελέτη και τις αποδόσεις τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα οι υποψήφιοι θα πρέπει για ακόμη μια χρονιά να μπορέσουν να «πιάσουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στις πανεπιστημιακές σχολές.

Όπως εξηγεί ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης, η ΕΒΕ είναι διαφορετική για κάθε Τμήμα των ΑΕΙ, διότι είναι ένα γινόμενο που αποτελείται από δύο παράγοντες, ο πρώτος εκ των οποίων ο πρώτος είναι ένας συντελεστής που ορίζει κάθε Τμήμα χωριστά και κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,2. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο μέσος όρος όλων των γραπτών όλων των υποψηφίων κάθε Πεδίου. Για να προσδιοριστεί ο παράγοντας αυτός πρέπει να γνωρίζουμε τους βαθμούς όλων των υποψηφίων. Συνεπώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί πριν την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Επειδή συμμετέχουν και τα ειδικά μαθήματα, που έχουν τη δική τους ΕΒΕ, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα, ώστε να προσδιορίσουμε την ΕΒΕ κάθε Τμήματος. Το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ΕΒΕ κάθε Τμήματος μετά την ανακοίνωση των βαθμών των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε την ΕΒΕ των Τμημάτων ακόμη. Το καλό είναι ότι η ΕΒΕ προσαρμόζεται στις επιδόσεις των υποψηφίων, ακριβώς διότι ο ένας παράγοντας προσδιορισμού της είναι ο μέσος όρος των επιδόσεων.

Με τα δεδομένα αυτά και προ των πυλών της φετινής εξεταστικής διαδικασίας ο κ.Στρατηγάκης εστιάζει στο 4ο Πεδίο και στα παιχνίδια της ΕΒΕ θέλοντας να επιστήσει την προσοχή των υποψηφίων αυτού του πεδίου, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που εύλογα προκύπτουν όταν υποψήφιοι εισάγονται σε τμήματα με προαπαιτούμενες γνώσεις Βιολογίας και Χημείας αλλά υστερούν καθώς δεν έχουν διδαχθεί επαρκώς τέτοια μαθησιακά αντικείμενα. Τι θα κάνει ένας φοιτητής που θα βρεθεί μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση; Ή θα προσπαθήσει, με φροντιστήρια, να αποκτήσει τις γνώσεις που του λείπουν, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, ή θα εγκαταλείψει τις σπουδές νιώθοντας ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα φορτωθεί μία ήττα.

Η παραπάνω συλλογιστική του κ.Στρατηγάκη αναλύεται ενδελεχώς με τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για το 4ο πεδίοο να καλούνται να σκεφτούν εμπεριστατωμένα και προσεκτικά τις επιλογές τους στα Τμήματα που θα δηλώσουν την ώρα του Μηχανογραφικού.

PANELLINIES SOOC STRINGER 4834b

Στρατηγάκης για Πανελλήνιες: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η δυσλειτουργία των περιφερειακών ΑΕΙ και οι παρενέργειες του 4ου πεδίου

Στην ανάλυσή του ο κ. Στρατηγάκης με φόντο το 4ο επιστημονικό πεδίο και τα «παιχνίδια» με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εξηγει αναλυτικά τα κάτωθι: «με την καθιέρωση της ΕΒΕ το 2021 αποκτήσαμε και τις κενές θέσεις στα ΑΕΙ, περίπου 10.000 κάθε χρόνο. Η μείωση του αριθμού των φοιτητών έπληξε, κυρίως, τα περιφερειακά ΑΕΙ που αντιμετώπιζαν μειωμένη ζήτηση λόγω της απόστασής τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο κίνδυνος γι’ αυτά τα Τμήματα είναι υπαρξιακός. Χωρίς φοιτητές δεν μπορούν να υπάρξουν.

Για να αυξήσουν τον αριθμό των φοιτητών τους σκέφτηκαν να ζητήσουν την ένταξή τους και σε ένα ακόμη Πεδίο. Αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που μπορούν να δηλώσουν ένα Τμήμα, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να έχουν περισσότερους φοιτητές. Το ιδανικό δεύτερο Πεδίο ένταξης είναι το 4ο Πεδίο, για δύο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων του 4ου Πεδίου μειώνεται η ΕΒΕ του Τμήματος. Η ελάχιστη ΕΒΕ στο 4ο Πεδίο ήταν φέτος το 8,31 ενώ στο 2ο Πεδίο ήταν 9,72. Αυτό σημαίνει ότι με την ένταξη ενός Τμήματος του 2ου Πεδίου και στο 4ο Πεδίο οι υποψήφιοι του 2ου Πεδίου που χρειάζονταν μέσο όρο τουλάχιστον 9,72 για να δηλώσουν το Τμήμα, τώρα θα μπορούν με μέσο όρο από 8,31 και πάνω να δηλώσουν το Τμήμα και να εισαχθούν, διότι στα Τμήματα με κενές θέσεις εισάγεται απλά όποιος το έχει δηλώσει.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το 4ο Πεδίο είναι το πολυπληθέστερο όλων των Πεδίων, οπότε ο αριθμός των δυνητικών υποψηφίων αυξάνεται κατακόρυφα, μαζί και οι ελπίδες για την επιβίωση του Τμήματος.

Η ένταξη και σε ένα ακόμη Πεδίο αποτελεί μία από τις παρενέργειες της καθιέρωσης της ΕΒΕ, που τινάζει στον αέρα τη δικαιοσύνη του συστήματος εισαγωγής. Όταν διεκδικούν θέση σε ένα Τμήμα υποψήφιοι που προέρχονται από διαφορετικά Πεδία αυτοί έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, είναι συνεπώς παράλογο να συγκριθούν οι βαθμολογίες τους. Αν, για παράδειγμα, ενταχθούν τα Τμήματα Μαθηματικών και στο 4ο Πεδίο, κάτι που είναι απολύτως λογικό με βάση τα εξεταζόμενα μαθήματα, θα ευνοούνται οι υποψήφιοι από το 4ο Πεδίο, διότι η Πληροφορική και η Οικονομία είναι ευκολότερα από τη Φυσική και τη Χημεία. Η Πληροφορική και η Οικονομία είναι πολύ πιο κοντά στις σπουδές του Μαθηματικού από τη Φυσική και τη Χημεία. Ενώ, λοιπόν, μοιάζει πολύ λογικό να ενταχθούν τα Τμήματα Μαθηματικών και στο 4ο Πεδίο, αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη αδικία σε βάρος των υποψηφίων που προέρχονται από το 2ο Πεδίο.

Η ένταξη σε επιπλέον ένα Πεδίο έχει τις συνέπειες που περιγράψαμε. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα και στην παρακολούθηση των σπουδών των φοιτητών τους. Οι υποψήφιοι που επιλέγουν το 4ο Πεδίο το αποφασίζουν, αρκετές φορές, διότι προσπαθούν να αποφύγουν τη Φυσική που ταλαιπωρεί τους μαθητές, ειδικά στην Α Λυκείου, που το μάθημα ξαφνικά δυσκολεύει πολύ σε σχέση με το Γυμνάσιο. Η επιλογή τους μαζί με το φόβο τους προς τη Φυσική τους οδηγεί στο να σταματήσουν να μελετούν Φυσική από τις αρχές της Β Λυκείου. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στο μάθημα, καθώς μετράει ο μέσος όρος για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη, οπότε έχουν την άνεση να μην μελετούν καθόλου τη Φυσική. Αυτή τους η απόφαση συμπαρασύρει πολύ συχνά και τη Χημεία και τη Βιολογία.

Τι γίνεται όταν ένας υποψήφιος του 4ου Πεδίου πετύχει σε ένα Τμήμα στο οποίο η φοίτηση προϋποθέτει καλή γνώση της Βιολογίας και της Χημείας;

Θα μου πείτε ότι δεν θα έπρεπε ένας υποψήφιος να εισαχθεί σε ένα τέτοιο Τμήμα, διότι δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τις σπουδές στο Τμήμα, αφού δεν θα έχει το γνωστικό υπόβαθρο για να το κάνει. Δίκιο έχετε αλλά υπάρχει πληθώρα Τμημάτων που η φοίτηση σ’ αυτά προϋποθέτει γνώσεις Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας και εντάσσονται και στο 4ο Πεδίο. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε 22 Τμήματα που οι σπουδές σ’ αυτά περιλαμβάνουν από λίγα έως πολλά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας· είτε και των τριών μαθημάτων είτε μόνο του ενός ή των δύο.

Πώς θα σπουδάσει σε ένα Τμήμα Περιβάλλοντος ένας υποψήφιος από το 4ο Πεδίο. Δεν γνωρίζει Χημεία, ούτε Βιολογία, ενώ το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων είναι σχεδιασμένο για φοιτητές που έχουν υψηλό επίπεδο γνώσεων Χημείας και Βιολογίας. Πώς θα σπουδάσει Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης ένας υποψήφιος του 4ου Πεδίου, όταν οι σπουδές Μηχανικού αποτελούν εφαρμογή της Φυσικής στην πράξη; Απλά δεν γίνεται.

Τι θα κάνει ένας φοιτητής που θα βρεθεί μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση; Ή θα προσπαθήσει, με φροντιστήρια, να αποκτήσει τις γνώσεις που του λείπουν, ώστε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, ή θα εγκαταλείψει τις σπουδές νιώθοντας ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει και θα φορτωθεί μία ήττα.

Τι πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος προκειμένου να μη βρεθεί σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση;

Πρέπει να μελετήσει τον Οδηγό Σπουδών κάθε Τμήματος που σκέφτεται να δηλώσει στο Μηχανογραφικό τους, για να δει αν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπουδές σ’ αυτό το Τμήμα, πριν να είναι αργά. Και, φυσικά, να μην ακούει τους διάφορους που παρουσιάζουν τέτοιες επιλογές ως έξυπνες επιλογές. Πρόκειται για επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Δυστυχώς οι περισσότεροι υποψήφιοι (και αρκετοί μεγαλύτεροι) δεν έχουν καταλάβει πόσο καθοριστικός παράγοντας επιλογής σπουδών είναι η μελέτη του Οδηγού Σπουδών του κάθε Τμήματος.

Την επιλογή της ένταξης και σε άλλα Πεδία ακολούθησε και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην προσπάθειά του να γεμίσει με σπουδαστές τις Στρατιωτικές Σχολές που παρουσιάζουν εκατοντάδες κενές θέσεις από το 2021 που καθιερώθηκε η ΕΒΕ. Ο μικρός αριθμός των υποψηφίων που περνούν το όριο της ΕΒΕ και το ότι οι Στρατιωτικές Σχολές δεν είναι ελκυστικές όσο παλαιότερα στους υποψηφίους δημιούργησε το πρόβλημα. Έτσι ο συντελεστής της ΕΒΕ στη σχολή Ευελπίδων μειώθηκε από 1,2 σε 1 και από το 2025 σε 0,9 και από το 2026 θα ενταχθούν οι Στρατιωτικές Σχολές και στο 3ο και το 4ο Πεδίο, στην προσπάθεια να καλυφθούν οι θέσεις στον Στρατό, πράγμα απολύτως απαραίτητο. Φυσικά θα ισχύσουν και εδώ όσα αναφέραμε παραπάνω. Οι υποψήφιοι από το 4ο Πεδίο δεν γνωρίζουν Φυσική και Χημεία, οι υποψήφιοι του 3ου Πεδίου δεν γνωρίζουν Μαθηματικά, συνεπώς προβλήματα παρακολούθησης των σπουδών θα υπάρξουν, όπως και τα προβλήματα δίκαιης πρόσβασης με τα διαφορετικά εξεταζόμενα μαθήματα ανά Πεδίο. Δεν μπορεί, όμως, να γίνει διαφορετικά αν θέλουμε να γεμίσουν οι Στρατιωτικές Σχολές με το υπάρχον εξεταστικό σύστημα. Δεν είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτό το παρωχημένο εξεταστικό σύστημα, που δημιουργεί συνεχώς και καινούρια προβλήματα;»

panellinies 4o pedio 38fb7


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με Champions League και Euroleague οι κορυφαίες αθλητικές μάχες απόψε

Κατερίνα Μπατζελή: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας – Ποιες βαριές ποινές εξετάζονται

Η Παραλία: Τα σκοτεινά μυστικά των οικογενειών αναδύονται ξανά ως εμπόδιο

Νόρα Βαλσάμη: Ανησυχητική επιδείνωση της υγείας της – Αποκλειστικό

Unit 731: Τα φρικτά πειράματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν ειπώθηκαν ποτέ

Κυκλοφοριακό χάος: Στο «κόκκινο» Κηφισός, Λεωφόρος Αθηνών και Παραλιακή – Μποτιλιάρισμα και στο κέντρο της Αθήνας

Η μανία με τις AI κούκλες σαρώνει τα social media — αλλά κρύβει επικίνδυνες παγίδες;

Άνδρας εισέβαλε σε εκκλησία κατά τη λειτουργία και προκάλεσε χάος – Επιτέθηκε σε αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο

Μεσσαροπούλου αποκαλύπτει για συνέντευξη Μπάρκα: «Το έχει εντελώς εξιδανικευμένα στο μυαλό της»

Θεσσαλονίκη: Εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα στην είσοδο πολυκατοικίας αστυνομικού

Mitsubishi εγκαταλείπει την αμερικανική αγορά εξαιτίας των δασμών Trump

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Σταρόβα: «Με συγκλόνισε αφάνταστα! Παρέσυρε και τον Γρηγόρη σε…»

Η Γη της Ελιάς: Ηθοποιός από τη “Μάγισσα” εισβάλλει στη σειρά

Υγεία: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας θωρακίζει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση

Πανταζής για Μάριο Καπότση: «Δεν μπορείς να μη μιλάς στους ανθρώπους που αγαπάς»

00:00 / 00:00

Πότε διακόπτουν ξανά τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025

Οι μαθητές ξεκινούν τις πασχαλινές διακοπές από σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, με 16 ημέρες αποχής από τα μαθήματα. Η επιστροφή στα σχολεία προγραμματίζεται για...

Πάσχα 2025: Προνομιακές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας ανακοινώνουν εκπτώσεις έως 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του Πάσχα 2025, προκειμένου να...

Ωνάσεια Σχολεία: Ανακαλύψτε τώρα τα βιντεομαθήματα για τις εξετάσεις εισαγωγής

Οι πρώτες εξετάσεις εισαγωγής για τα Ωνάσεια Σχολεία είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 4 Μαίου, και για την προετοιμασία των μαθητών της ΣΤ Δημοτικού...

Επιτέλους ανοίγει η Κτηνιατρική Σχολή στην Ορεστιάδα

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην ίδρυση νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα, η οποία θα εντάσσεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με στόχο την παροχή υψηλού...

Εγγραφές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις εγγραφής για τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν...

Ανοίγει Σχολή Αστυφυλάκων στην καρδιά της Καστοριάς

Σχεδιάζεται η δημιουργία νέας Σχολής Αστυφυλάκων στην Καστοριά, με τοποθεσία στην περιοχή Φουντουκλί, στα κτίρια της πρώην Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.Η αδειοδότηση των εργασιών θα...

Πάσχα 2025: Σφραγίζουν τα σχολεία για 16 ημέρες, πότε επιστρέφουν οι μαθητές

Οι μαθητές πρόκειται να διακόψουν τα μαθήματα αύριο, Παρασκευή 11 Απριλίου, και θα έχουν στη διάθεσή τους 16 ημέρες διακοπών για το Πάσχα του...

Πότε ολοκληρώνεται η ενισχυτική διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα έχουν διακοπές 16 ημερών για το Πάσχα, από την Παρασκευή 11 Απριλίου έως τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2025.Για...

Πάσχα 2025: Ενθουσιασμός στους μαθητές για το απρόσμενο τριήμερο

Οι μαθητές πρόκειται να απολαύσουν τις πασχαλινές διακοπές από τις 11 Απριλίου έως τις 28 Απριλίου, συνολικά 16 ημέρες, με το Πάσχα να εορτάζεται...

Πανελλήνιες 2025: Αποκαλύπτεται η εγκύκλιος για τα ΓΕΛ – Ποιοι μαθητές απαλλάσσονται από τις εξετάσεις

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις του 2025 για τα ΓΕΛ θα ξεκινήσουν στις 30 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ενώ για τα...

Παρασκευή 11 Απριλίου: Όλα όσα αλλάζουν σε μαθήματα και απουσίες στα σχολεία την τελευταία μέρα πριν το Πάσχα 2025

Οι μαθητές πρόκειται να διακόψουν τα μαθήματα για τις πασχαλινές διακοπές από την Παρασκευή 11 Απριλίου, με την επιστροφή στα σχολεία να προγραμματίζεται για...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Σφακιανάκης: Ραγίζει καρδιές ο ανιψιός του – «Θέλω όταν σβήσει το καντηλάκι του να...

Ο Νότης Σφακιανάκης φημολογείται ότι την επόμενη σεζόν πρόκειται να...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Μια γυναίκα αγάπησα και με πρόδωσε»

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, μετά τον χωρισμό του από την...

Ρωμανίδης εξομολογείται για Φιλιππίδη – Μπιμπίλα: «Δεν ήταν απλή φιλία…»

Ο Θοδωρής Ρωμανίδης σχολίασε την υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη, υποστηρίζοντας...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ