Η Colossal Biosciences κατάφερε να αναστήσει τον τρομερό λύκο, ένα εξαφανισμένο είδος πριν από 12.000 χρόνια, χρησιμοποιώντας DNA από απολιθωμένα υπολείμματα και γενετική μηχανική. Γεννήθηκαν τρία υγιή κουτάβια, ονομαζόμενα Romulus, Remus και Khaleesi, μέσω πυρηνικής μεταφοράς σωματικών κυττάρων και παρένθετου ζώου.
Οι τρομεροί λύκοι ήταν μεγαλύτεροι από τους σημερινούς γκρίζους λύκους, με παχιά γούνα και ισχυρότερο σαγόνι, και τρέφονταν κυρίως με κρέας αλόγων και βισόνων. Η εταιρεία στοχεύει να τους εγκαταστήσει σε προστατευόμενη περιοχή και θεωρεί αυτό το επίτευγμα σημαντικό βήμα στη γενετική μηχανική και διατήρηση των ειδών.
Πιο αναλυτικά:
Η Colossal Biosciences, μια εταιρεία γενετικής μηχανικής , γέννησε τρεις τρομερούς λύκους, ονομάζοντάς τους Romulus, Remus και Khaleesi προς τιμήν του θρυλικού πλάσματος που έγινε διάσημο από την επιτυχημένη σειρά Game of Thrones .
Ωστόσο, ο λύκος με λευκή γούνα κάποτε περιπλανιόταν στη Βόρεια και Νότια Αμερική πριν εξαφανιστεί πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Η εταιρεία εξήγαγε DNA από απολιθωμένα υπολείμματα, το οποίο συνδυάστηκε με τον γενετικό κώδικα ενός γκρίζου λύκου, του πλησιέστερου εν ζωή συγγενή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Colossal, Ben Lamm, δήλωσε: «Η ομάδα μας πήρε DNA από ένα δόντι 13.000 ετών και ένα κρανίο 72.000 ετών και έφτιαξε υγιή, τρομερά κουτάβια λύκου».
Στη συνέχεια, η ομάδα κλωνοποίησε κυτταρικές σειρές υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων σε κύτταρα ωαρίων δότη, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη του DNA από το κύτταρο από έναν δότη – στην περίπτωση αυτή ένα κύτταρο σώματος.
Στη συνέχεια, τα έμβρυα μεταφέρθηκαν σε ένα παρένθετο ζώο, το οποίο γέννησε τα τρία υγιή κουτάβια τον Οκτώβριο του 2024.
Οι λύκοι ευδοκιμούν σε μια ασφαλή επεκτατική οικολογική προστασία έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων στις ΗΠΑ.
Η Colossal έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα, όταν δημιούργησε ένα «μαλλιαρό ποντίκι» κατασκευάζοντας τρωκτικά για να διατηρούν χοντρά, ζεστά γούνινα δέρματα χρησιμοποιώντας DNA μαμούθ.
Ωστόσο, ο απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να επαναφέρει το μαλλιαρό μαμούθ από την εξαφάνιση Σχεδιάζει να αναβιώσει το πλάσμα μέχρι τα τέλη του 2028.
Για τους τρομερούς λύκους, οι επιστήμονες έβγαλαν αρχαίο DNA από δύο απολιθώματα: ένα δόντι από το Sheridan Pit του Οχάιο, ηλικίας περίπου 13.000 ετών, και ένα εσωτερικό οστό του αυτιού από το American Falls του Αϊντάχο, ηλικίας περίπου 72.000 ετών.
«Μαζί, αυτά τα δεδομένα παρείχαν πάνω από 500 φορές περισσότερη κάλυψη του τρομερού γονιδιώματος του λύκου από ό,τι ήταν διαθέσιμο στο παρελθόν», είπε ο Colossal.
Ο Dr Beth Shapiro, Chief Science Officer του Colossal, δήλωσε:
«Μαζί με βελτιωμένες προσεγγίσεις για την ανάκτηση του αρχαίου DNA, αυτές οι υπολογιστικές πρόοδοι μας επέτρεψαν να επιλύσουμε την εξελικτική ιστορία των τρομερών λύκων».
Τρεις εγκυμοσύνες οδήγησαν στη γέννηση του πρώτου εξαφανισμένου είδους.
«Οι ίδιες τεχνολογίες που δημιούργησαν τον τρομερό λύκο μπορούν άμεσα να βοηθήσουν στη διάσωση μιας ποικιλίας άλλων απειλούμενων ζώων επίσης.
«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό τεχνολογικό άλμα στις προσπάθειες γενετικής μηχανικής τόσο για την επιστήμη όσο και για τη διατήρηση καθώς και τη διατήρηση της ζωής, και ένα θαυμάσιο παράδειγμα της δύναμης της βιοτεχνολογίας να προστατεύει τα είδη, τόσο υφιστάμενα όσο και εξαφανισμένα».
Οι τρομεροί λύκοι ήταν έως και 25 τοις εκατό μεγαλύτεροι από τους γκρίζους λύκους και είχαν ελαφρώς φαρδύτερο κεφάλι, ελαφριά παχιά γούνα και ισχυρότερο σαγόνι.
Ως υπερσαρκοφάγα, η διατροφή τους περιελάμβανε τουλάχιστον 70 τοις εκατό κρέας κυρίως από άλογα και βίσονες.
Οι τρομεροί λύκοι εξαφανίστηκαν στο τέλος της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων, περίπου πριν από 13.000 χρόνια.
Η Colossal Biosciences ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης τον Ιανουάριο, τον οποίο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την εξάλειψη του μαμούθ.
Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη, αλλά οι θεωρίες περιλαμβάνουν το μεταβαλλόμενο κλίμα,το υπερβολικό κυνήγι ή συνδυασμό και των δύο.
Ανάρτηση για το θέμα έκανε ο Έλον Μασκ στο προφίλ του στο “Χ”