Αποκαλύπτουμε τη γνήσια διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων – Ανακαλύψτε τι γεύονταν καθημερινά

Η καθημερινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν λιτή, υγιεινή και ισορροπημένη, με έμφαση στα λαχανικά, τα ψάρια, τα όσπρια και το ελαιόλαδο.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από τη σημερινή εποχή. Το πρωινό τους ήταν λιτό, με κριθαρένιο ψωμί, κρασί, ελιές και σύκα, ενώ το μεσημεριανό περιλάμβανε ψάρια, όσπρια, ψωμί, τυρί και φρούτα.

Το δείπνο ήταν το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, με κρέας (κυρίως χοιρινό και μοσχάρι), κυνήγι και επιδόρπια από φρούτα και μέλι. Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών σε μικρές ποσότητες, χρησιμοποιούσαν πολλά μπαχαρικά και θεωρούσαν το φαγητό μέσο απόλαυσης και όχι χορτασμού.

Οι Σπαρτιάτες ήταν οι πιο λιτοί, με καθημερινό διαιτολόγιο που περιλάμβανε μόνο μια κούπα «μέλανα ζωμό» και ψωμί, ενώ σε γιορτές πρόσθεταν βραστό χοιρινό, κρασί και πίτα.

Πιο αναλυτικά:

Αν καλούσαμε για δείπνο μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της αρχαίας Ελλάδας, όπως τον Ηρόδοτο, τον Ηρακλή και τον Αριστοφάνη, σίγουρα θα τους ξαφνιάζαμε με τον πλούτο και την ποικιλία των τροφών που θα τους προσφέραμε.

Κι αυτό γιατί πολλές από τις σημερινές τροφές ήταν εντελώς άγνωστες στην εποχή τους, ενώ οι συνήθειές μας όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν σημαντικά.

Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα.

Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Μια ακόμα αντίθεση με τη σημερινή εποχή παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το δείπνο, καθώς αν και σήμερα οι γιατροί συμβουλεύουν να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν το πιο σημαντικό και μεγάλο γεύμα της ημέρας.

Συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.

Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι, κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια.

Αγαπούσαν όμως και τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τους τραπέζι, ωστόσο δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία όση σήμερα.

Μπορεί να μην υπήρχαν φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες, αλλά μεγάλη ζήτηση είχαν τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα, μούρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα.

Όσον αφορά τα λαχανικά, οι Αθηναίοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους και είχαν ιδιαίτερη αγάπη στους βολβούς, τα μαρούλια, τα αγγούρια, τον αρακά, τις αγκινάρες, τα βλίτα, το σέλινο, τον άνηθο και το δυόσμο.

Άλλα πάλι, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και τα χωράφια.

Μεγάλη αγάπη είχαν και στο ψωμί, αφού συνήθιζαν μάλιστα να φτιάχνουν αρκετά είδη, από λαγάνες, σιμιγδαλένιους άρτους και ψωμί από χοντράλευρο, μέχρι ψωμί από κεχρί.

Τα ράφια της κουζίνας ενός αρχαίου ελληνικού σπιτιού έπρεπε να είναι πάντα εφοδιασμένα με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη και σουσάμι, τα οποία συνήθιζαν να προσθέτουν για να κάνουν πιο γευστικά τα πιάτα τους.

Τα περισσότερα φαγητά ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα γλυκά, καθώς, αφού δεν υπήρχε η ζάχαρη και το κακάο, παρασκευάζονταν από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι.

Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αυτοχριστεί «μικροτράπεζοι» και «φυλλοτρώγες».

Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς θεωρούσαν ότι στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι.

Οι πιο σκληροπυρηνικοί των Ελλήνων ήταν οι Σπαρτιάτες που ακόμη και στη διατροφή τους ακολουθούσαν τη λακωνική λιτότητα με το καθημερινό τους διαιτολόγιο να περιλαμβάνει μια κούπα από «μέλανα ζωμό» και ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και πίτα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Χαρά Τσιώλη: «Εξοργίστηκα αφάνταστα!» – Αποκαλύπτεται μετά το ξέσπασμα της Τούνη

Πάσχα: Κρίσιμα μέτρα για αποφυγή ατυχημάτων στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι σωτήριες πρώτες βοήθειες

Ο Τιμωρός: Η Έλλη μπαίνει κρυφά στο σπίτι του Άρη και ανακαλύπτει τα πράγματα του Μάρκου

ΚΚΕ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους πολίτες μιλώντας για συγκράτηση, ακόμη και μείωση των τιμών

Η Γαλλία επιβεβαίωσε φιλική αναμέτρηση με την Εθνική μπάσκετ στην Αθήνα

Seajets για τη μηχανική βλάβη στο Superstar: Οι επιβάτες μεταφέρονται άμεσα με εναλλακτικά ταχύπλοα του ομίλου

Καιρός Πάσχα: Καύσωνας μέχρι τη Δευτέρα – Καταιγίδες και βουτιά θερμοκρασίας από την Τρίτη

Ένας τραγικός «καυγάς»: Όταν 93 άνθρωποι χάθηκαν για ένα ποτήρι κρασί

Τσολάκη: Το συγκινητικό πρώτο Πάσχα με την κόρη της – Αποκαλύπτει τις λαχταριστές λιχουδιές που ετοίμασε

Όταν τα Α.Μ.Α.Ν. αποθέωναν το Πάσχα στην Ελλάδα – Το θρυλικό σκετς που κατακτά ξανά το TikTok

Πανελλήνιες 2025: 3+1 Καινοτόμα προγράμματα οικονομικών Σπουδών με παγκόσμια προοπτική

Η Ελλάδα θεσμοθετεί επιτέλους ΑΟΖ στο Ιόνιο, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο -Το Προεδρικό Διάταγμα

Ουκρανία: Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ κατηγοριών ενώ η ειρήνη διακρίνεται μόνο στον ορίζοντα – Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει «πρόοδο» αλλά «οι επαφές με τις ΗΠΑ παραμένουν περίπλοκες»

Ολυμπιακός: Επέστρεψε στις προπονήσεις ο Βιλντόσα, συμμετείχε μερικώς ο Γουόκαπ

Η Ελλάδα κατοχυρώνει ΑΟΖ στο Ιόνιο έως το Ακρωτήριο Ταίναρο – Επισφραγίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα

00:00 / 00:00

Οι μυστηριώδεις κατσίκες επιβιώνουν πάνω από 200 χρόνια σε απομονωμένο νησί χωρίς πόσιμο...

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένα κοπάδι κατσίκες όχι μόνο επέζησε αλλά ευδοκίμησε σε ένα απομονωμένο νησί στη βορειοανατολική Βραζιλία για πάνω από...

Πολεμική Αεροπορία 1974-1980: Η εντυπωσιακή αναγέννηση

Το άρθρο αναλύει την αναγέννηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας κατά την περίοδο 1974-1980, εστιάζοντας στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που προκάλεσαν...

Η μυστηριώδης ελληνική νεκρόπολη που αποκαλύφθηκε στα σπλάχνα της Νάπολης (φωτό)

Μια αρχαία ελληνική νεκρόπολη, γνωστή ως «Υπόγειο των Κρυστάλλων», έχει αποκαλυφθεί κάτω από τη Νάπολη, προσφέροντας σημαντικές ιστορικές πληροφορίες. Οι σαρκοφάγοι της περιλαμβάνουν πέτρινα...

Νέα έρευνα: Ο ήχος “επικοινωνεί” με τα κύτταρα και αυτά ανταποκρίνονται!

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο αποκαλύπτει ότι ο ήχος μπορεί να επικοινωνεί με τα κύτταρα, επηρεάζοντας τη συμπεριφορά τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν...

Βρέθηκε προϊστορικό αρπακτικό 125 εκατομμυρίων ετών με θηλαστικά ακόμα στην κοιλιά του!

Δύο μυστηριώδεις φτερωτοί δεινόσαυροι που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα ξαναγράφουν όσα γνωρίζουμε για τα προϊστορικά αρπακτικά.Ένας από αυτούς πέθανε με ένα συγκλονιστικό μυστικό ακόμα μέσα...

Τατόι: Το μυστήριο πίσω από το όνομά του, ο άγνωστος φύλαρχος και η...

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία και την ταυτότητα του Τατοΐου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Δεκέλειας, κοντά στην Αθήνα. Αρχικά, η περιοχή...

Για 35 χρόνια ένα περίεργο ραδιοφωνικό σήμα εκπέμπεται από το διάστημα…αλλά κανείς δεν...

Ένα παράξενο ραδιοφωνικό σήμα πάλλεται στο διάστημα κάθε 22 λεπτά για πάνω από τρεις δεκαετίες.Δεν ταιριάζει σε καμία γνωστή κατηγορία ουράνιων αντικειμένων και αναγκάζει...

14 τρομακτικά πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας

Το άρθρο εξερευνά 14 τρομακτικά πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας, τα οποία είναι προϊόντα της ανθρώπινης φαντασίας και συνδυάζουν στοιχεία από διάφορα ζώα. Ακολουθείται η περιγραφή...

Λίθινη Εποχή: Κι όμως οι άνθρωποι πριν από 30.000 χρόνια ξυρίζονταν! – Ποια...

Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ξυραφάκια, κουρευτικές μηχανές και καθρέφτες. Ωστόσο, ακόμη και οι προϊστορικοί μας πρόγονοι προσπάθησαν να απαλλαγούν από τα γένια τους –...

Παντού Ελλάδα: Αγώνες παγκρατίου αποκαλύφθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη – Συγκλονισμένοι οι αρχαιολόγοι...

Αρχαία ελληνικά αγωνίσματα παγκρατίου αποκαλύφθηκαν στην ορεινή πόλη Καδύανδα της Λυκίας, με αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν 30 νέες επιγραφές που μαρτυρούν την αθλητική δραστηριότητα της...

Το γνωρίζατε; – Από τι πέθανε ο Α.Αϊνστάιν: Το ανατριχιαστικό μυστήριο με τον...

Στις 18 Απριλίου 1955, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο κορυφαίος φυσικός που επαναστάτησε τη Φυσική, απεβίωσε από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σε ηλικία 76 ετών. Παρά...

Πώς γεννήθηκε η θρυλική φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» στο μακρινό 1920

Η φράση «Ελιά, ελιά και Κώτσο βασιλιά» εμφανίστηκε το 1920 ως προεκλογικό σύνθημα της αντί-βενιζελικής παράταξης, γνωστής ως «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», που υποστήριζε την επάνοδο...

Η ηλιακή καταιγίδα σαρώνει το Πουέρτο Ρίκο – 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι βυθίστηκαν στο...

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα την Τετάρτη, μετά από μια διακοπή που προκλήθηκε από μια ισχυρή γεωμαγνητική...

Ο άγνωστος διάλογος του Μέγα Αλεξάνδρου με τον Διογένη

Κάποτε ο βασιλιάς Αλέξανδρος συναντήθηκε με τον κυνικό φιλόσοφο Διογένη. Και αυτή η συνάντηση ήταν πραγματικά… επική. Πώς έγινε και τι ειπώθηκε μεταξύ των...

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας με το ελληνικό όνομα (φωτό-βίντεο)

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (το Orloj, «Ορλόι» για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας.Το σημερινό ρολόι είναι ένα...

Πώς η γαλανόλευκη κατέκτησε την καρδιά των Ελλήνων ως εθνικό σύμβολο

Η γαλανόλευκη σημαία, που καθιερώθηκε το 1822 κατά την Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, έχει καταστεί το εθνικό σύμβολο της Ελλάδας, εκπροσωπώντας την ελευθερία και την...

Γιατί οι άνθρωποι παλαιότερα έμεναν ανέκφραστοι στις φωτογραφίες;

Στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, οι άνθρωποι συνήθως δεν χαμογελούν, γεγονός που έχει προκαλέσει απορίες. Ο Dylan Page, δημοφιλής χρήστης του TikTok, εξηγεί ότι οι...

Νίκολα Τέσλα: Ο ιδιοφυής οραματιστής που σμίλεψε το μέλλον

Ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος-Αμερικανός εφευρέτης και μηχανικός, γεννήθηκε το 1856 στην Κροατία και μετέβη στις ΗΠΑ το 1884, όπου συνεργάστηκε με τον Τόμας Έντισον....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”: Η θρυλική Ελληνίδα ηθοποιός που απέρριψε τον εμβληματικό ρόλο...

Η τηλεοπτική σειρά «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του 1977...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; – Πόσοι Αχαιοί ήταν μέσα στον Δούρειο Ίππο;

Ο Δούρειος Ίππος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, χρησιμοποιήθηκε...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ