Πυρά κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών και το αλαλούμ με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Μαρινάκης ερωτήθηκε σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, και, μεταξύ άλλων, σχολίασε και την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστου Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι «υπήρχαν ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς».
«Ως προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και τον κύριο Παπαδημητρίου, το γεγονός ότι έχουμε έναν τέτοιο Οργανισμό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα και αργήσαμε να τον έχουμε. Πλέον υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο που αν συμβεί κάτι πάρα πολύ άσχημο, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης ως προς τις συνέπειές του, υπάρχει ένας Οργανισμός για να διαχειριστεί το πεδίο, να ερευνήσει τα αίτια και να κάνει ενέργειες -όπως διαπίστωσαν όλοι έλειπε μετά το δυστύχημα των Τεμπών» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μηδενίζουμε σημαντικά ευρήματα του πορίσματος που δεν είναι καθόλου τιμητικά ούτε για την δική μας κυβέρνηση ως προς αυτά που πρέπει να γίνουν για τον σιδηρόδρομο. Έχουμε ξεκινήσει να προχωράμε μια σειρά από ενέργειες και υποδείξεις που μας έκανε και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και προφανώς πρέπει να ολοκληρώσουμε και πολλά περισσότερα».
Σχετικά με το σκέλος του πορίσματος για την πυρόσφαιρα, τόνισε ότι «είναι ξεκάθαρα προβληματικό» και υπογράμμισε πως «το σκέλος αυτό είναι το μοναδικό το οποίο έκατσε να διαβάσει η αντιπολίτευση και είναι η αιτία της δεύτερης πρότασης δυσπιστίας, γιατί αυτά έχουν γραφτεί στην ιστορία, δεν ξεγράφουν, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του κυρίου Ανδρουλάκη, ο οποίος, υπερήφανα, την ημέρα παρουσίασης και κατά τη διάρκεια παρουσίασης του πορίσματος, πήγε σε τηλεοπτικό σταθμό και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, στη συνέχεια συνέταξε ένα κείμενο μαζί με την κυρία Κωνσταντοπούλου, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, όπου εκεί, πέραν των υπολοίπων μιλούσε και για συγκάλυψη, για εύφλεκτο υλικό και όλα τα υπόλοιπα. Ήταν η δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που βασίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι ενός πορίσματος που φαίνεται ότι στερείται αξιοπιστίας και τεκμηρίωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που γεννώνται εύλογα ερωτήματα γι’ αυτό το κομμάτι του πορίσματος. Είναι δεδομένο ότι αυτά που λένε τα ξένα πανεπιστήμια είναι πολύ σοβαρά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε και αιχμές κατά πραγματογνωμόνων, λέγοντας ότι «γεννώνται ερωτήματα και γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που εμφανίζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ως ειδικοί και πραγματογνώμονες και είναι εγγεγραμμένοι σε άλλα ταμεία απ’ αυτά που είναι εγγεγραμμένοι οι μηχανικοί. Να θυμίσω ότι όλους αυτούς, σημαία δεν τους έκανε η κυβέρνηση» και συμπλήρωσε πως «όλα αυτά ήταν εργαλεία, “όπλα” – το συγκεκριμένο κομμάτι του πορίσματος, οι συγκεκριμένοι “πραγματογνώμονες”- που χρησιμοποίησαν σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Αναφορικά με την παραίτηση του κυρίου Παπαδημητρίου, είπε πως έγινε «για προσωπικούς λόγους» και ότι «έγινε αποδεκτή, καθαρά γιατί θεωρώ ότι εκεί υπήρχαν ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς». «Να θυμίσω ότι ο κ. Παπαδημητρίου και το ΔΣ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν ήταν υπεύθυνοι για τη σύνταξη του πορίσματος. Το πόρισμα το συνέταξε μία επιτροπή επιστημόνων από το εξωτερικό», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «πρέπει να δοθούν απαντήσεις για το σκέλος του πορίσματος που οδήγησε την κοινωνία να έχει την άποψη ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ύπαρξης εύφλεκτου υλικού, αν και το πόρισμα πιθανολογούσε. Η αντιπολίτευση την πιθανολόγηση την μετέτρεψε σε βεβαιότητα… και πορευόμαστε περιμένοντας όλα τα πορίσματα –έως τώρα κανένα πόρισμα (είναι 7 στη δικογραφία) δεν έχει επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς περί εύφλεκτου υλικού, συγκάλυψης, μπαζώματος για συγκάλυψη. Κανένα δεν έχει επιβεβαιώσει το αφήγημα της αντιπολίτευσης και περιμένουμε πλέον τα πορίσματα της δικαιοσύνης, έχοντας πλέον και τα βίντεο και όλα τα δεδομένα».
Σε άλλο ερώτημα, αναφορικά με τις καταγγελίες που έκανε ο κ. Παπαδημητρίου ότι δέχεται απειλές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτά πρέπει να τα πει στον εισαγγελέα και το λέω με μεγάλη σοβαρότητα. Έχει εξαιρέσει την κυβέρνηση. Εάν δέχεται απειλές -γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει- αυτές πρέπει να μεταφέρονται στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη να λάβει δράση».