Δ. Παπαστεργίου για AI Factories: Καινοτόμα οικοσυστήματα φυσικών και ψηφιακών χώρων – Συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα, ταλέντο

Έναρξη των ελληνικών AI Factories με στόχο την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσω υπολογιστικής ισχύος, δεδομένων και επιστημονικού ταλέντου
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, έλαβε χώρα συζήτηση με τίτλο “AI Factories: Power Innovation in Europe”, όπου αναλύθηκε η πρωτοβουλία των AI Factories και οι δυνατότητές της να ενισχύσει την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Η συζήτηση συγκέντρωσε εξέχοντες ομιλητές από την πολιτεία καθώς παρών ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και τον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, οι οποίοι συνεισέφεραν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις στρατηγικές που διαμορφώνουν το τοπίο της ανάπτυξης και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας όχι μόνο του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και έξι ακόμη AI Factories, με το kick-off να πραγματοποιείται την 1η Απριλίου. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενός ισχυρού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Βαγγέλης Φλώρος από το Infrastructure Unit του EuroHPC JU(European High Performance Computing Joint Undertaking) έδωσε την ευρωπαϊκή διάσταση στη συζήτηση. Εξήγησε ότι το EuroHPC, ως όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει την εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών AI Factories και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη των υπολογιστικών υποδομών που είναι απαραίτητες για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Φλώρος τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία με τεράστιο καινοτόμο δυναμικό, ικανή να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη των γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT, και στην ανάγκη της Ευρώπης να αναπτύξει τις δικές της υποδομές για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ομιλητές αναγνώρισαν ότι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην Ευρώπη, το “innovation gap” αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο, καθώς παρά την ύπαρξη πολλών start-ups τεχνητής νοημοσύνης, λίγες από αυτές καταφέρνουν να αναπτυχθούν και να γίνουν μεγάλες εταιρείες.

Επιπλέον, το ποσοστό των ευρωπαϊκών εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη παραμένει χαμηλό. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, με την Ευρώπη να χρειάζεται εκατομμύρια AI experts.

Στην Ελλάδα, η ανάγνωση του Digital Economy and Society Index, ενός Ευρωπαϊκού δείκτη καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας, δείχνει τη δυσκολία στην αξιοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας για την παραγωγή καινοτομίας, την πρόσβαση σε δεδομένα, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τις υποδομές.

Παρά τις προκλήσεις, οι ομιλητές τόνισαν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ευρώπη και την Ελλάδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Τα AI Factories θεωρούνται καταλύτες που μπορούν να επιταχύνουν την καινοτομία, να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ελληνικό AI Factory, με την ονομασία “Φάρος”. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε το όραμα για τον “Φάρο” και τον ρόλο του στην εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι τα AI Factories δεν είναι παραδοσιακά εργοστάσια, αλλά φυσικοί και ψηφιακοί χώροι που συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο. Τόνισε τη σημασία της ψήφισης του νόμου για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act), ο οποίος θα διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των ερευνητών σε ανώνυμα δεδομένα.

Ο “Φάρος” στοχεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε τρεις κύριους θεματικούς τομείς: υγεία, βιώσιμες τεχνολογίες (ενέργεια, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή) και γλώσσα και πολιτισμός.

Ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director Ελλάδας και Κύπρου από την Hewlett Packard Enterprise (HPE) παρουσίασε τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλος”, ο οποίος θα αποτελέσει την υπολογιστική υποδομή του ελληνικού AI Factory.

Ο κ. Κασιμιώτης τόνισε τις υψηλές επιδόσεις, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις καινοτόμες τεχνολογίες του “Δαίδαλου”, ο οποίος αναμένεται να καταταγεί πολύ υψηλά στις παγκόσμιες λίστες υπερυπολογιστών.

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μίλησε για τη σημασία της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας γύρω από το ελληνικό AI Factory. Τόνισε ότι η επιτυχία του “Φάρου” εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, επενδυτών και της ελληνικής διασποράς. Ο κ. Σταυρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσουν τα “σιλό” και να υιοθετηθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και αμοιβαίας υποστήριξης, όπου η επιτυχία του ενός θα συμβάλλει στην επιτυχία του συνόλου.

Ένα σημαντικό θέμα που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η πρόσβαση σε δεδομένα, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κος Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τη διακυβέρνηση δεδομένων και στην πρωτοβουλία για έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων υγείας, οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν την πρόσβαση των ερευνητών και των επιχειρήσεων σε ανώνυμα δεδομένα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η συνδεσιμότητα, καθώς η μεταφορά μεγάλων συνόλων δεδομένων αποτελεί πρόκληση. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η «Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα σημαντικό κέντρο δεδομένων, με την έλευση πολλών υποθαλάσσιων καλωδίων, γεγονός που θα βελτιώσει την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων».

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η πρωτοβουλία των AI Factories βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και ότι η επιτυχία της εξαρτάται από τη συνεχή συνεργασία, τις επενδύσεις και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο Χρήστος Ταραντίλης Partner της EY τόνισε τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης των δεξιοτήτων (reskilling και upskilling) του εργατικού δυναμικού για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Πρότεινε τη χρήση της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τέλος, οι ομιλητές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον της πρωτοβουλίας και για τη δυνατότητα των AI Factories να καταλύσουν την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την προσδοκία ότι το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλος” σε λειτουργία και το ελληνικό AI Factory “Φάρος” να έχει αρχίσει να αποφέρει τα πρώτα του αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

«Μπύθουλας»: Ποια περιοχή της Αθήνας ονομαζόταν έτσι;

Πέντε συγκλονιστικά μυστικά που αγνοείτε για τον Μέγα Αλέξανδρο

Εξάρχεια: Εντυπωσιακή επέμβαση της αστυνομίας σε κατειλημμένο κτίριο

Συντάξεις: Επιταχύνεται η έκδοση 40.000 εκκρεμών επικουρικών

Πάσχα εντός και εκτός Ελλάδας: Οι κορυφαίοι προορισμοί που μαγνήτισαν τους ταξιδιώτες

ΗΠΑ: Συνέλαβαν Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο Βερμόντ λίγες στιγμές πριν αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα

ΗΠΑ: Επιβάλλουν βαρύ χαράτσι 21% στις μεξικανικές ντομάτες

Καιρός: «Εξασφαλισμένο» το Πάσχα με λιακάδα και καύσωνα – Ασθενείς βροχές σήμερα στα ηπειρωτικά

Champions League: Ντόρτμουντ – Μπαρτσελόνα και Άστον Βίλα – Παρί Σεν Ζερμέν οι συγκλονιστικές μάχες για τα προημιτελικά

ΗΠΑ: Η συμφωνία με το Ιράν κρέμεται από την επαλήθευση του πυρηνικού και εξοπλιστικού οπλοστασίου

Eoρτολόγιο: Ανακαλύψτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα 15 Απριλίου 2025

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το κρυφό σύμπτωμα που όλοι παραβλέπουν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Καιρός σήμερα: Έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη σαρώνουν τη χώρα

Ιράν: Στο Ομάν φιλοξενείται και ο κρίσιμος δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Ρωσία: Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη Κουρσκ – Αναφορές για ζημιές σε κατοικίες

00:00 / 00:00

Πρωτιά για το «Σωτηρία»: Όταν δίνεις φτερά στους νέους καρδιολόγους – Μ. Βαβουρανάκης,...

Συνέντευξη στη Σοφία ΠατραμάνηΣε μια Καρδιολογική κλινική – κόσμημα, η οποία «χτυπάει» στους ρυθμούς του «αύριο» της Επιστήμης, τρεις ειδικευόμενοι γιατροί της κατέκτησαν την...

Πάνω από 3 εκατ. παιδιά παγκοσμίως πέθαναν το 2022 από λοιμώξεις που σχετίζονται...

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους το 2022 σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοιμώξεων που σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή, όπως...

A. Μπουρλά: Σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα με την ψηφιακή τεχνολογία

Εξαιρετικά αισιόδοξος για το πεδίο της επιστήμης εμφανίστηκε ο κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος, στο πλαίσιο του 10oυ...

Δέκα νέα νοσοκομεία προστίθενται εντός του 2025 στο καινοτόμο πρόγραμμα «Οίκοθεν»

Το πρόγραμμα Οίκοθεν έχει ήδη εξυπηρετήσει περισσότερους από 250 ασθενείς, εξοικονομώντας πάνω από χίλιες θεραπείες και αποδεσμεύοντας αντίστοιχα νοσοκομειακές κλίνες. Επικεντρώνεται στην ασφαλή μεταφορά...

Έρευνα: Πώς τα κέντρα δεδομένων επιδεινώνουν την παγκόσμια λειψυδρία

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Microsoft και Google κατασκευάζουν κέντρα δεδομένων σε περιοχές με σοβαρή λειψυδρία παγκοσμίως, με την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων. Τα κέντρα...

Επαναστατική φορετή συσκευή εντοπίζει καρδιακά προβλήματα με εντυπωσιακή ακρίβεια 90%

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι δημιούργησαν μια καινοτόμο φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία, η οποία παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς με ακρίβεια άνω...

Πρωτοποριακή τεχνολογία επιτρέπει το χειρισμό ολογραμμάτων

Ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνολογία με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται ένα ολόγραμμα. Στη μελέτη τους, η οποία είναι διαθέσιμη στο...

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τον πιο λεπτομερή χάρτη του εγκεφάλου θηλαστικού

Επιστήμονες δημιούργησαν το πιο λεπτομερές διάγραμμα καλωδίωσης εγκεφάλου θηλαστικού, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη. Κατέγραψαν πάνω από 200.000 κύτταρα και 500 εκατομμύρια νευρωνικά...

Αυστρία: Συναγερμός επιστημόνων για εξαφάνιση των παγετώνων λόγω κλιματικής κρίσης

Ερευνητές προειδοποιούν ότι οι παγετώνες της Αυστρίας κινδυνεύουν με πλήρη εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής, με πέντε παγετώνες στις περιοχές Ötztal και Stubai να...

WeSeaYou: Πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα αποκαλύπτει τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

Το παρατηρητήριο «WeSeaYou» είναι η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της υλοποίησης των εθνικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα, που...

Έφηβη αναγεννιέται μετά από επαναστατική επέμβαση

Μια έφηβη στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε μια σπάνια επέμβαση που περιλάμβανε την προσωρινή αποθήκευση ενός τμήματος του κρανίου της στην κοιλιά της, ανέκτησε...

Έφηβη αναγεννιέται μετά από επαναστατική επέμβαση

Μια έφηβη στη Βρετανία που υποβλήθηκε σε μια σπάνια επέμβαση που περιλάμβανε την προσωρινή αποθήκευση ενός τμήματος του κρανίου της στην κοιλιά της, ανέκτησε...

Επιστήμονες εφηύραν τσίχλα που εξουδετερώνει ιούς

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ανέπτυξαν μια καινοτόμο τσίχλα που παγιδεύει και εξουδετερώνει ιούς όπως του έρπητα και της γρίπης, στοχεύοντας στο στόμα...

Καρκίνος του προστάτη: Επιστήμονες ανέπτυξαν τεστ σάλιου πιο αποτελεσματικό από την εξέταση αίματος

Μια απλή εξέταση σάλιουπου μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι φαίνεται να προβλέπει καλύτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη από το καθιερωμένο τεστ PSA,...

«Ποτάμια, δίκαιο και ανθρωπομορφισμός: Μία αμφιλεγόμενη σύζευξη» – Διάλεξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Ιστορίας

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιστορίας (ΕλΕΠΙ) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ποτάμια, δίκαιο και ανθρωπομορφισμός» σήμερα, στο κτίριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και διαδικτυακά.Η...

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καταστροφικές εγκεφαλικές βλάβες

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε...

«Ψηφιακό δίδυμο» του Τιτανικού ξεσκεπάζει άγνωστα μυστικά για τις τελευταίες στιγμές του ναυαγίου

Μια νέα ψηφιακή σάρωση του Τιτανικού αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες του πλοίου, χρησιμοποιώντας υποβρύχια ρομπότ που συνέλεξαν πάνω από 700.000 εικόνες για...

Τα κρίσιμα μαθήματα της Ευρώπης από την πανδημία του Covid (αναλυτικό άρθρο)

Πέντε χρόνια μετά την κήρυξη του COVID-19 ως παγκόσμιας πανδημίας, η Ευρώπη αναστοχάζεται τις συνέπειες της κρίσης. Η πανδημία προκάλεσε τεράστιες απώλειες, με περιοχές...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Σφακιανάκης: Ραγίζει καρδιές ο ανιψιός του – «Θέλω όταν σβήσει το καντηλάκι του να...

Ο Νότης Σφακιανάκης φημολογείται ότι την επόμενη σεζόν πρόκειται να...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Μια γυναίκα αγάπησα και με πρόδωσε»

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, μετά τον χωρισμό του από την...

Ρωμανίδης εξομολογείται για Φιλιππίδη – Μπιμπίλα: «Δεν ήταν απλή φιλία…»

Ο Θοδωρής Ρωμανίδης σχολίασε την υπόθεση Πέτρου Φιλιππίδη, υποστηρίζοντας...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ