Με λόγια που συγκινούν και δύναμη που εμπνέει, η Κύπρια πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Μαρία Αριστοτέλους, άνοιξε την καρδιά της στην εκπομπή «Με αγάπη Χριστιάνα», μιλώντας για την πιο δύσκολη μάχη της ζωής της: τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του ραβδομυοσαρκώματος – μιας σπάνιας μορφής μεταστατικού καρκίνου.
Η αθλήτρια, που έχει κατακτήσει κορυφές στα στάδια, κλήθηκε να κατακτήσει και τη μεγαλύτερη προσωπική κορυφή, αυτή της αποδοχής, της δύναμης και της συνέχισης της ζωής παρά τις αντιξοότητες.
Όσα είπε η Μαρία Αριστοτέλους
«Στη ζωή πρέπει να αποδεχόμαστε αυτά που μας έρχονται και να τα χειριζόμαστε με αξιοπρέπεια», τόνισε μεταξύ άλλων, εξηγώντας πως αν και κανείς δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο, εκείνη επέλεξε να πορευτεί μαζί του, χωρίς φόβο.
Η ίδια θυμήθηκε την πρώτη της ανάρτηση στο Instagram, όταν ανακοίνωσε δημόσια το πρόβλημα υγείας της, χωρίς να περιμένει την τεράστια ανταπόκριση που ακολούθησε. «Δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά αφού μπορεί να βοηθηθεί κόσμος μέσα από εμένα, είναι πάρα πολύ καλό», είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δύναμη των δικών της ανθρώπων αλλά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι γύρω της. «Είναι πιο δύσκολο για εκείνους. Το έμαθα μέσα από αυτή την ιστορία. Οι φίλοι, οι συγγενείς πολλές φορές νιώθουν ότι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη σπάνια περίπτωση του ραβδομυοσαρκώματος που της χτύπησε την πόρτα, η Μαρία Αριστοτέλους αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε άλλη γνωστή παρόμοια περίπτωση στον κόσμο. «Δεν μπορούσα να το συγκρίνω με κάποιον άλλο. Αυτό όμως με βοήθησε γιατί δεν έψαχνα για απαντήσεις που δεν θα έβρισκα ποτέ», εξομολογήθηκε.
Τι είναι το ραβδομυοσάρκωμα
Το ραβδομυοσάρκωμα είναι μια εξαιρετικά σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου, που προέρχεται από τα κύτταρα των σκελετικών μυών. Παρουσιάζεται συχνότερα σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ενώ στους ενήλικες είναι ιδιαίτερα σπάνιο.
Συνήθως εντοπίζεται στο κεφάλι, τον τράχηλο, την ουρογεννητική περιοχή ή τα άκρα. Η αιτία εμφάνισής του παραμένει ασαφής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή κάποιος εμφανής παράγοντας κινδύνου.
Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας, ακτινοβολίας και χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με την περίπτωση και την εξάπλωση του καρκίνου. Η πρόγνωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, την ηλικία του ασθενούς και την ανταπόκριση στη θεραπεία.
Η περίπτωση της Μαρίας Αριστοτέλους αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα δύναμης ψυχής και ελπίδας, αποδεικνύοντας πως ακόμη και στις πιο δύσκολες μάχες, το πνεύμα μπορεί να βγει νικητής. Γιατί όπως είπε και η ίδια: «Δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε πάει η ζωή… αλλά αξίζει να συνεχίζεις να τη ζεις όπως θέλεις».