Τα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και κοροϊδεύουν τον Ντόναλντ Τραμπ και την κορυφαία ομάδα του συνεχίζουν να γίνονται viral καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Το νέο υλικό δείχνει τον Τραμπ, τον ανώτερο σύμβουλό του Έλον Μασκ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, να εργάζονται σε μια γραμμή παραγωγής κατασκευάζοντας αθλητικά παπούτσια, κάτι πολύ συνηθισμένο στην Κίνα. Το βίντεο θεωρείται ότι έχει στόχο να ρεζιλέψει τον διακηρυγμένο στόχο της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Κινεζικοί λογαριασμοί προωθούν το βίντεο και τις φωτογραφίες, γελοιοποιώντας το λεγόμενο “Σχέδιο αναβίωσης της αμερικανικής παραγωγής”, υπό το πρίσμα της υπόσχεσης του Πεκίνου να “πολεμήσει μέχρι τέλους” σε έναν πόλεμο δασμών.
Η Mao Ning, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, μοιράστηκε ένα meme που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και απεικονίζει ένα καπέλο MAGA με την ένδειξη “made in China”, με την τιμή να αυξάνεται από 50 σε 77 δολάρια, για να υπονοήσει τον πόνο που θα υποστούν οι Αμερικανοί καταναλωτές από τους δασμούς.
Η Μάο, η οποία φέρεται να είναι συγγενής του πρώην προέδρου, αναφέρθηκε επίσης στην πρώιμη δημοκρατία με ένα βίντεο του 1953, όπου ο επαναστάτης έλεγε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας: “Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ. Θα πολεμήσουμε μέχρι να θριαμβεύσουμε ολοκληρωτικά”.
Η σημερινή επίθεση
Παρά την τρίμηνη παύση στην εφαρμογή αυξημένων δασμών σε άλλα κράτη, ο Τραμπ συνέχισε να εστιάζει τα πυρά του στο Πεκίνο, αυξάνοντας περαιτέρω τον συντελεστή στις κινεζικές εισαγωγές στο 125%, χθες, ενώ σήμερα φρόντισε να θυμίσει ότι συνολικά οι δασμοί στην Κίνα έχουν φτάσει στο 145%.
Οι επενδυτές αλλού χαιρέτισαν τη μείωση των δασμών στο 10%. Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν άνοδο και το μανιώδες ξεπούλημα των ομολόγων υποχώρησε την Πέμπτη μετά από μια πολυήμερη πτώση των αγορών, αφήνοντας κάποιο περιθώριο για ανάκαμψη.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 5,3% την Πέμπτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2020. Οι αγορές ήταν πιο σίγουρες καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αναστείλει τα πρώτα της αντίμετρα κατά των αμερικανικών δασμών.
Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο άνω του 9%, ενώ ένας ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 4,5%. Όμως οι μετοχές της Wall Street άνοιξαν αποφασιστικά χαμηλότερα την Πέμπτη, επιστρέφοντας ένα μέρος των κερδών από την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, αφού ο Τραμπ υποχώρησε σε πολλούς από τους εμπορικούς δασμούς του.
Πού θα φτάσουν οι τιμές
Πάντως κλιμακώνονται οι φόβοι ότι αν συνεχιστεί η οικονομική αντιπαράθεση με την Κίνα, οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών όπως τα παπούτσια Nike που εμφανίζονται στο viral βίντεο θα μπορούσαν να εκτοξευτούν στα ύψη.
Αυτή τη στιγμή, το 62% των παπουτσιών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγονται από την Κίνα, ενώ άλλα έθνη όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Καμπότζη και η Ινδία παρέχουν τα υπόλοιπα.
Μόλις το 1% των παπουτσιών παράγεται εγχωρίως, με τα στοιχεία της βιομηχανίας αθλητικών παπουτσιών – αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως – να παραμένουν απογοητευτικά. Εντωμεταξύ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα κυκλοφορούν επίσης ψεύτικες φωτογραφίες δυσαρεστημένων Αμερικανών να εργάζονται σε γραμμές παραγωγής. Οι φωτογραφίες είναι κατασκευασμένες με προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το επιχειρηματικό κόστος για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που παράγουν τέτοια αγαθά θα αυξηθεί, είτε πρόκειται για την κάλυψη του αυξημένου δασμολογικού κόστους είτε για την προσπάθεια μετατόπισης της παραγωγής πίσω στις ΗΠΑ. Ο οικονομολόγος Peter Schiff δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: “Η Nike δεν θα κατασκευάσει εργοστάσια στις ΗΠΑ για να φτιάχνει αθλητικά παπούτσια. Αυτό θα πρόσθετε περισσότερο κόστος από τους δασμούς του 40%.
“Επιπλέον, πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές πουλώντας σε πελάτες σε άλλες χώρες που δεν επιβάλλουν δασμούς. Το αποτέλεσμα θα είναι να πωλούνται λιγότερα αθλητικά παπούτσια στις ΗΠΑ και σε πολύ υψηλότερες τιμές”, δήλωσε στο Footwear News η Pepper Harward, διευθύνουσα σύμβουλος της Oka Brands, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στην πολιτεία της Τζόρτζια.
Ο Chris Rogers, επικεφαλής της έρευνας για την εφοδιαστική αλυσίδα στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον “δύο χρόνια” για την επιστροφή των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ από το εξωτερικό.