Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Η ιστορική Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία αίματος, κατακτήσεων και πολιτισμικών μετασχηματισμών μέσα από τους αιώνες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το Κάστρο της Ρόδου αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο έχει σφραγιστεί από διαφορετικούς πολιτισμούς και κατακτητές, όπως τους Ιππότες, τους Τούρκους και τους Ιταλούς.

Οι σημαντικότερες πύλες του Κάστρου είναι του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Ιωάννη, οι οποίες πήραν τα ονόματά τους από τα εκκλησάκια στο εσωτερικό τους. Ξεχωριστή ιστορική σημασία έχει η πύλη του Αγίου Αθανασίου, από την οποία πέρασε θριαμβευτής ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής κατά την κατάκτηση της Ρόδου.

Πιο αναλυτικά:

Η γοητεία του Κάστρου της Ρόδου, με τις πύλες, τις πολεμίστρες, τις γέφυρες… Το Κάστρο, που όταν είσαι μέσα θέλεις να δεις τον κόσμο έξω, κι όταν είσαι έξω θέλεις να μπεις μέσα… που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, τουλάχιστον σ΄ αυτή την έκταση και την ομορφιά.

Οι Ιππότες που το έφτιαξαν, οι Τούρκοι, που ήρθαν και το ασβέστωσαν, οι Ιταλοί που το ξανάφτιαξαν, κι οι Άγγλοι που το βομβάρδισαν- γιατί οι Άγγλοι σύμμαχοι, έκαναν μεγάλα εγκλήματα για τα οποία θα μιλήσουμε μιαν άλλη φορά.

Στην ιστορία που έχουν οι πύλες του, σ΄ αυτές θα αναφερθούμε σήμερα. Σ΄ αυτήν που σφραγίστηκε στο Σαν Φραγκίσκο από το Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, και στην άλλη, που ονομάστηκε Κόκκινη Πόρτα από το αίμα αθώων που έρεε άφθονο, απέναντι από το γήπεδο.

Φανερά η πιο ωραία ιπποτική πύλη, που οι Ιταλοί την ονόμασαν «Porta Rosa» και ο κ. Σταύρος Γεωργαλλίδης, μας διαθέτει τις σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα του, από την εποχή ακόμα που οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει το φακό και ζωγράφιζαν.

Παρόλο που στη Μεσαιωνική Πόλη, άλλες πύλες όπως η Ντ΄ Αμπουάζ και η Θαλασσινή πύλη, είναι πιο επιβλητικές, την μεγαλύτερη ιστορία έχουν δύο άλλες πύλες: του Αγίου Αθανασίου, όπως λέγεται αυτή που βρίσκεται στην είσοδο του Κάστρου από το Σαν Φραγκίσκο, και η πύλη του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται στη σημερινή οδό Βύρωνος, απέναντι από το γήπεδο.

Και οι δύο αυτές πύλες πήραν τα αρχικά ονόματά τους από τα εκκλησάκια που η κάθε μια έχει στο εσωτερικό της. Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Από ποιαν πέρασε ο Σουλεϊμάν και τη σφράγισε για να μην περάσει άλλος;

Από την πύλη του Αγίου Αθανασίου (στον Άγιο Φραγκίσκο), πέρασε θριαμβευτής ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, για να μπει στην πόλη της Ρόδου. Οι Τούρκοι από τότε τη σφράγισαν για να μην περάσει από εκεί άλλος (1522-1922). Δημιούργησαν μάλιστα τη δοξασία ότι όσο η πύλη αυτή παραμένει κλειστή, το Ισλάμ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πόλη της Ρόδου. Γι αυτό παρέμεινε κλειστή μέχρι που ήρθαν οι Ιταλοί και την άνοιξαν, το Δεκέμβρη του 1922.

Η πύλη του Αγίου Ιωάννη, στο γήπεδο, γιατί ονομάστηκε Κόκκινη Πόρτα; Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Είχε κι άλλες ονομασίες, αλλά ο κόσμος προτιμά αυτήν γιατί έχει ιστορική σημασία. Την έλεγαν «η πόρτα του πρωτομάστορα», «πύλη Κοσκινού», γιατί «βλέπει» ακριβώς στα Κοσκινού, κι έτσι οι έμποροι έμπαιναν από εκεί γιατί ήταν ο πιο σύντομος δρόμος για την αγορά…

Το καλοκαίρι του 1522 οι Τούρκοι πραγματοποίησαν νέα εκστρατεία κατά της Ρόδου, την οποία δεν κατάφεραν να πάρουν την πρώτη φορά, πριν από 40 χρόνια που την είχαν πολιορκήσει ξανά. Αυτή τη φορά η εκστρατευτική δύναμή τους αποτελείτο από 700 πλοία και 200.000 άνδρες, με επικεφαλής τον ίδιο τον σουλτάνο, τον Σουλεϊμάν Β’ τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος πολιόρκησε την πόλη από στεριά και θάλασσα για 6 μήνες.

Ποιοι πολεμούσαν τότε εναντίον των Τούρκων; Ποιοι υπερασπίζονταν τη Ρόδο;

Τα εδάφη υπερασπίζονταν οι Ιππότες, μαζί με τους Ροδίτες. Οι Τούρκοι, παρά τις τρομακτικές τους απώλειες- σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε νεκρό Ιππότη αντιστοιχούσαν 73 νεκροί Τούρκοι- επέμειναν και τα κατάφεραν. Οι Ιωαννίτες, καταλαβαίνοντας ότι δεν θα μπορούσαν να κρατήσουν το Κάστρο για πολύ ακόμα, ήρθαν σε συμφωνία με τους πολιορκητές για να αποχωρήσουν με τον οπλισμό και τα υπάρχοντά τους.

Στις 2 Ιανουαρίου 1523, οι Ιωαννίτες Ιππότες μαζί με 4.000 Έλληνες κατοίκους του νησιού, το εγκατέλειψαν και κατέφυγαν στην Κρήτη. Ο Γάλλος Μεγάλος Μάγιστρος Βιλλιέ ντε Ισλ Αντάμ, το 1522 παρέδωσε τη Ρόδο στο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.

Όμως οι όροι της συμφωνίας δεν έγιναν σεβαστοί από τους Τούρκους και οι δρόμοι της περιφρούρησης του Κάστρου, γέμισαν με αίμα του άμαχου Ροδιακού πληθυσμού. Το αίμα έτρεχε τόσο άφθονο στο εξωτερικό της Πύλης, ώστε ολόκληρη έγινε κατακόκκινη. Από τότε η ονομασία που της δόθηκε από τον λαό ήταν «Κόκκινη Πόρτα» και από τους Τούρκους «Κιζίλ καπού». Οι δε Ιταλοί την ονόμασαν «PORTA ROSA».

Πιστή απεικόνιση της παράδοσης της πόλης της Ρόδου στο Σουλεϊμάν ο οποίος την παραλαμβάνει από το Μεγάλο Μάγιστρο

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής σε χαλκογραφία του 1693 ενώ επιβλέπει την πολιορκία της Ρόδου. Χαλκογραφία του Jande Tnevenot

Υπάρχει και μια επιγραφή. Τι λέει; Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την Κόκκινη Πύλη στο Κάστρο της Ρόδου (φωτό)

Πριν μπούμε στην πύλη περνάμε πάνω από μια γέφυρα, που μέχρι το 1912 είχε μια τεράστια πόρτα, που έκλεινε με τη δύση του ηλίου. Από πάνω, υπάρχει μια επιγραφή στα αραβικά που λέει: «Ω, εσύ, που ανοίγεις την πόρτα, άνοιξε για μας την πύλη της ευτυχίας»» Είναι φράση από το Κοράνι.

Εκεί δεν κρεμούσαν και τους χριστιανούς;

Λίγα βήματα από την Κόκκινη Πόρτα, βρισκόταν μια μαύρη μουριά, που στα κλαδιά της κρεμούσαν οι Τούρκοι χριστιανούς. Εκεί λέγεται ότι κρέμασαν και τον Κωνσταντίνο τον Υδραίο, τον οποίο είχαν φυλακίσει πρώτα στις τούρκικες φυλακές που ήταν τότε στο κατεστραμμένο Καστέλο και το έλεγαν «Ζιντάνι», σκοτάδι.

Στη Μουριά κρέμασαν τον Κωνσταντίνο Υδραίο, κι όχι μπροστά στο Τούρκικο διοικητήριο στο Μανδράκι. Εκεί μετέφεραν στη συνέχεια το πτώμα του και το έριξαν πάνω σε σωρούς από κλαδιά και σκουπίδια. Θέλω εδώ να προσθέσω ότι μέσα στο φρούριο και λίγο παρακάτω από το Μουσείο, υπάρχει το Τούρκικο Τζαμί που λεγόταν από τους Τούρκους «Κατουράν Τζαμισί».

Εκεί, ήταν η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Η παράδοση λέει ότι κατά την πολιορκία της Ρόδου, σε λίγη απόσταση από το ναό, έγινε μεγάλη σφαγή και το αίμα κυλούσε σαν ποταμός μπροστά στο ναό. Λένε ότι μόλις ο Σουλεϊμάν είδε το αίμα να κυλάει σε τέτοιο βαθμό, έδωσε διαταγή να σταματήσει η σφαγή. Από τότε ο ιερός ναός έγινε τζαμί με την ονομασία «Κατουράν Τζαμισί» ή «Τζαμί του Αίματος». Σήμερα είναι η Παναγιά του Κάστρου.

Γιατί έκλειναν τη νύχτα οι εξωτερικές πύλες του Κάστρου;

Οι Τούρκοι, καταλαμβάνοντας τη Ρόδο άφησαν μέσα στο Κάστρο μόνο τους Εβραίους. Οι ντόπιοι μπορούσαν να μπαίνουν το πρωί, αλλά έπρεπε να βγαίνουν το βράδυ, να κοιμούνται έξω από το Κάστρο. Με το σούρουπο οι πύλες έκλειναν και άνοιγαν πάλι το πρωί. Οι ντόπιοι βγήκαν λοιπόν και δημιούργησαν τα νέα μαράσια. Από το 1912 και μετά οι Ιταλοί ξανάνοιξαν τις πύλες του Κάστρου.
Τι έγινε όταν ήρθαν οι Ιταλοί; Πέρασαν κι αυτοί από την ίδια πύλη!

Στις 5 Μαΐου 1912 που έγινε η κατάληψη της Ρόδου από τους Ιταλούς, μετά τη μάχη της Ψίνθου, μπαίνοντας οι στρατιώτες από το Ροδίνι, και περνώντας από την Αγία Αναστασία, πέρασαν από την Κόκκινη Πόρτα για να πάνε στο Μαντράκι, να γίνει η τελική παράδοση, μπροστά στο τούρκικο διοικητήριο, το σημερινό Ταχυδρομείο. Μετά το χρησιμοποίησαν και οι Ιταλοί ως διοικητήριο.

Με το πέρασμα του Ιταλικού Στρατού από εκεί, ο αντιστράτηγος Jovvani Ameglio, εντοίχισε μαρμάρινη πλάκα, στην πρόσοψη της πύλης, για να θυμίζει το πέρασμα του Ιταλικού Στρατού.

Συνέχισε όμως η Πύλη αυτή να γράφει τη δική της ιστορία! Πέρασαν και οι Άγγλοι απ’ αυτήν!

Το 1943-44 η Μεσαιωνική Πόλη βομβαρδίστηκε από τους Άγγλους και μαζί βομβαρδίστηκε και η Κόκκινη Πόρτα, η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές, που αποκαταστάθηκαν στη συνέχεια. Από αυτή την πύλη πέρασαν και οι Άγγλοι οι οποίοι μπήκαν στη Ρόδο ως απελευθερωτές, άλλο που κι αυτοί δεν ήθελαν με τίποτα να φύγουν μετά!


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Tesla, ενεργοποιήθηκαν οι ταχυφορτιστές στα Ιωάννινα

ΑΕΚ – Ναντέρ: Αποκαλύφθηκε το ραντεβού της μάχης για το εισιτήριο στο Final 4 του Basketball Champions League

Αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό, ριζικά ανανεωμένο Subaru Outback

Champions League: Άρσεναλ – Παρί Σεν Ζερμέν και Μπαρτσελόνα – Ίντερ οι μεγάλες μάχες των ημιτελικών

Αποκαλύφθηκε η συγκλονιστική Ford Mustang Mach-E με μεταμορφωμένη εμφάνιση

Σύσκεψη Νετανιάχου με την ειδική ομάδα για τη διάσωση των ομήρων της Χαμάς

Όλγα Κεφαλογιάννη: Με chic ανοιξιάτικο look στο κέντρο της Αθήνας

Subaru Trailseeker, ηλεκτρικό θηρίο, ταχύτερο από WRX STI

Αποκαλύφθηκαν κόστη και προνόμια εξοπλισμού του Renault Symbioz

Ρεάλ Μαδρίτης – Άρσεναλ 1-2: Αποκλεισμός-σοκ με δεύτερη συντριβή για τη «Βασίλισσα» στο Champions League

Αποκαλύφθηκε η μυστηριώδης ήπειρος της Μου στην Θάλασσα του Τιμόρ; – Εξαφανίστηκε από αρχαίο κατακλυσμό!

Συσκοτισμός στο Πουέρτο Ρίκο: Βυθισμένο στο σκοτάδι εδώ και ώρες όλο το νησί της Καραϊβικής – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια

Ίντερ – Μπάγερν Μονάχου 2-2: Επική πρόκριση με ισοπαλία και συνολικό σκορ 4-3 για τους «νερατζούρι» στο Champions League

Καιρός: Μεγάλη Πέμπτη με εκτίναξη θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Αναλυτική πρόγνωση έως και τη Λαμπρή

Κόνι Μεταξά: «Αντικειμενικά έχω πολύ ωραία φωνή, ζηλεύεις;» – Η άρνηση στη μητρότητα και οι σπόντες

00:00 / 00:00

Γεια σου, Flipper! Η Google δημιούργησε τεχνητή νοημοσύνη…για να συνομιλεί με δελφίνια

Η Google παρουσίασε το Dolphin Gemma, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας των δελφινιών, τα οποία θεωρούνται από...

Γυναίκα αποκαλύπτει συγκλονιστική θεωρία ότι ποτέ δεν πεθαίνουμε πραγματικά και σοκάρει το διαδίκτυο

Η Joli Moli, μια χρήστης του TikTok, παρουσίασε μια θεωρητική προσέγγιση σχετικά με την ανθρώπινη ύπαρξη, υποστηρίζοντας ότι δεν πεθαίνουμε πραγματικά, αλλά η συνείδησή...

Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας – Το συγκλονιστικό ρεκόρ των 830.000 θυμάτων

Το 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας σημειώθηκε ο φονικότερος σεισμός στην ανθρώπινη ιστορία, με μέγεθος μεταξύ 8 και 8,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ,...

Τζυκάνιο: Το συναρπαστικό άθλημα που μάγευε τους Βυζαντινούς ευγενείς

Το τζυκάνιο ήταν ένα αθλητικό παιχνίδι παρόμοιο με το πόλο επί ίππου, το οποίο προήλθε από την Περσική Αυτοκρατορία και υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς....

“Κολοσσιαίο καλαμάρι” καταγράφεται σε κάμερα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια ανακάλυψης!

Το κολοσσιαίο καλαμάρι περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1925 με βάση δείγματα από το στομάχι μιας εμπορικά κυνηγημένης φάλαινας.Έναν αιώνα αργότερα, ένα διεθνές ταξίδι...

Σωσίες παγκόσμιων ηγετών: Τα εκπληκτικά δίδυμά τους αποκαλύπτονται (φωτο-βίντεο)

Πολλοί διάσημοι ηγέτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Ιστορία, είχαν σωσίες που έμοιαζαν σαν δυο σταγόνες νερό.Από τον Στάλιν και τον στρατάρχη Μοντγκόμερι μέχρι...

Λομβαρδοί: Οι πολεμιστές που μεταμόρφωσαν την Ιταλία

Οι Λομβαρδοί, προερχόμενοι από τη Σκανδιναβία, μετανάστευσαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. Αρχικά γνωστοί ως Βίνιλοι, μετονομάστηκαν σε Λογγοβάρδους...

Δέκα διαχρονικά και συγκλονιστικά αποφθέγματα του Σωκράτη που θα φωτίσουν τη ζωή σου

Ο Σωκράτης παρουσιάζει μια σειρά από σοφά αποφθέγματα που στόχο έχουν να προσφέρουν βαθιές διδαχές για τη ζωή, την ηθική και τη γνώση. Τονίζει...

Ποια είναι η ιστορία της χειραψίας; – Το εκπληκτικό μυστικό πίσω από την...

Η χειραψία αποτελεί μια παγκόσμια χειρονομία επικοινωνίας με βαθιές ιστορικές ρίζες, η οποία αρχικά ήταν ένδειξη καχυποψίας και ασφάλειας, καθώς οι άνθρωποι έτειναν το...

Βρετανία: Βρέθηκε βιβλίο σε γραφείο μουσείου που είναι δεμένο με το δέρμα ενός...

Στο Μουσείο Moyse's Hall ανακαλύφθηκε ένα δεύτερο βιβλίο δεμένο με το δέρμα του διαβόητου Βρετανού δολοφόνου William Corder, ο οποίος εκτελέστηκε το 1828 για...

Πώς γεννήθηκε το όνομα Ψυρρή και ποιοι ήταν οι θρυλικοί κουτσαβάκηδες;

Ο Ψυρρής είναι μια ιστορική συνοικία της Αθήνας, με πρώτη αναφορά σε γαλλικό βιβλίο του 1678. Η προέλευση του ονόματος αποδίδεται είτε στη λέξη...

Όταν χαρίστηκε το κολοσσιαίο χρέος της ηττημένης Γερμανίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Το 1953 υπεγράφη η «Συμφωνία του Λονδίνου» μεταξύ πιστωτών και Γερμανίας, προβλέποντας κούρεμα 60% των γερμανικών χρεών. Η συμφωνία περιείχε ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, με...

Αποκαλύπτουμε τον αληθινό εφευρέτη του τηλεφώνου

Έχουν περάσει μόλις 24 χρόνια από τότε που το αμερικανικό Κογκρέσο πήρε την απόφαση που άλλαξε την αρχή της ιστορίας μιας εφεύρεσης που χρησιμοποιούμε...

Ελβετία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν βέλος 3.000 ετών φτιαγμένο από μετεωρίτη

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Ελβετία μια αιχμή βέλους από μετεωρίτη, η οποία χρονολογείται γύρω στο 900 π.Χ. και βρέθηκε κοντά στη λίμνη Μπιέλ κατά τη...

Επιστήμονες στην Κίνα εντόπισαν μυστηριώδες αρχαίο κρανίο που δεν ταιριάζει με κανένα ανθρώπινο είδος (φώτο)

Ερευνητές στην Κίνα ανακάλυψαν ένα αρχαίο κρανίο που διαφέρει σημαντικά από τα γνωστά ανθρώπινα είδη. Το απολιθωμένο κρανίο ανήκει σε παιδί 12-13 ετών και...

Γιατί οι επιστήμονες τρέμουν να αποσφραγίσουν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας;

Ο τάφος του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Qin Shi Huang, παραμένει κλειστός και απόρρητος, παρά το γεγονός ότι η τοποθεσία του είναι γνωστή. Βρίσκεται...

Αυστραλία: Το έθνος που μεταμόρφωσε εγκληματίες σε φύλακες του νόμου

Στα πρώτα χρόνια της αποίκησης της Αυστραλίας, οι πεζοναύτες του Βρετανικού Ναυτικού ανέλαβαν την αστυνόμευση. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της...

Πύθων: Το φοβερό τέρας που κυριαρχούσε στο Μαντείο των Δελφών

Ο Πύθων ήταν ένα μυθολογικό τέρας με σώμα φιδιού, γεννημένο από τη Γαία μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ο οποίος φύλαγε το Μαντείο των...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Νόρα Βαλσάμη: Ανησυχητική επιδείνωση της υγείας της

Η Νόρα Βαλσάμη, σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και...

Εγκαταλελειμμένοι οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση – Αγνοεί το μνήμα η Αθηνά για πάνω...

Σε συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα, ο πρώην δήμαρχος...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ