Η Κίνα έχει κινητοποιήσει τους πολιτικούς της αξιωματούχους σε κατάσταση “πολέμου” ως απάντηση στους δασμούς του Προέδρου Τραμπ, εφαρμόζοντας μια επιθετική διπλωματική στρατηγική προπαγάνδας.
Οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι έχουν λάβει αυστηρές οδηγίες, όπως να ακυρώσουν τις διακοπές τους, να διατηρούν τα κινητά τους ενεργοποιημένα συνεχώς και να ενισχύσουν τα τμήματα που ασχολούνται με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια σκληρή στροφή στην εμπορική πολιτική.
Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και διατήρησης μιας “win-win” εμπορικής σχέσης, το Πεκίνο πλέον υιοθετεί μια πιο μαχητική προσέγγιση απέναντι στην αμερικανική πολιτική.
Πιο αναλυτικά:
Η Κίνα έχει θέσει τους αξιωματούχους της πολιτικής κυβέρνησης στο Πεκίνο σε κατάσταση “πολέμου” και διέταξε διπλωματική επίθεση γοητείας με στόχο να ενθαρρύνει άλλες χώρες να αντιδράσουν στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, όπως μεταδίδει
Οι αξιωματούχοι προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της απάντησης της Κίνας, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, με τους κυβερνητικούς εκπροσώπους να αναρτούν προκλητικά κλιπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον πρώην ηγέτη Μάο Τσετούνγκ να λέει “δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ”.
Στο πλαίσιο της “πολεμικής” στάσης, τις λεπτομέρειες της οποίας αναφέρει για πρώτη φορά το Reuters, οι γραφειοκράτες στα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου έχουν λάβει εντολή να ακυρώσουν τα σχέδια διακοπών και να κρατούν τα κινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα όλο το εικοσιτετράωρο, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Τα τμήματα που καλύπτουν τις ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχυθεί, μεταξύ άλλων με αξιωματούχους που εργάστηκαν για την απάντηση της Κίνας στην πρώτη θητεία του Τραμπ, είπαν.
Η μαχητική προσέγγιση του συνόλου της κυβέρνησης μετά το σάλπισμα του Τραμπ για την “Ημέρα της Απελευθέρωσης” σηματοδότησε μια σκληρή στροφή για το Πεκίνο, το οποίο είχε προσπαθήσει να αποφύγει έναν εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο. Επί μήνες, Κινέζοι διπλωμάτες είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας υψηλού επιπέδου με την κυβέρνηση του Τραμπ για να υπερασπιστούν αυτό που το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας περιέγραψε σε εκστρατείες των κρατικών μέσων ενημέρωσης ως μια εμπορική σχέση “win-win”.
Αισιόδοξοι Κινέζοι παρατηρητές εξέφραζαν μάλιστα ακόμη και την ελπίδα για μια μεγάλη συμφωνία με τον Τραμπ σχετικά με το εμπόριο, το TikTok – και ίσως ακόμη και την Ταϊβάν. Αυτή η εξιστόρηση του πώς η Κίνα μετατοπίστηκε από την αναζήτηση μιας συμφωνίας στην αντεπίθεση με ανταποδοτικούς δασμούς και την απειλή της ολοκληρωτικής περιφρόνησης περιγράφεται σε συνεντεύξεις με περισσότερα από δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της αμερικανικής και της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και άλλων διπλωματών και επιστημόνων που ενημερώθηκαν για τις διμερείς ανταλλαγές.
Η αναζήτηση συμμαχιών
Τέσσερις από αυτούς περιέγραψαν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι διπλωμάτες του Πεκίνου έχουν εμπλακεί με άλλες κυβερνήσεις που έχουν στοχοποιηθεί από τους δασμούς του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής επιστολών που ζητούν συνεργασία σε αρκετές χώρες. Μακροχρόνιοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν επίσης έρθει σε επαφή, είπαν δύο άτομα.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις εμπιστευτικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις του Πεκίνου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού. Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσινγκτον δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters ότι το Πεκίνο δεν θέλει να διεξάγει εμπορικούς πολέμους “αλλά δεν τους φοβάται”.
“Εάν οι ΗΠΑ βάλουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από το δημόσιο καλό της διεθνούς κοινότητας και θυσιάσουν τα νόμιμα συμφέροντα όλων των χωρών για τη δική τους ηγεμονία, σίγουρα θα συναντήσουν ισχυρότερη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι πρεσβείες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των συνομιλιών μεταξύ των χωρών τους και της Κίνας.
Μετά τα αρχικά κινεζικά αντίποινα, ο Τραμπ δήλωσε: “Ο Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με την Κίνα: “Η Κίνα το έπαιξε λάθος, πανικοβλήθηκε – το μόνο πράγμα που δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει!” Έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι το Πεκίνο ήθελε να συνάψει συμφωνία, αλλά “απλώς δεν ξέρουν πώς ακριβώς να το κάνουν”.
Οι προσπάθειες των Κινέζων
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters ότι οι ΗΠΑ έχουν “καταστήσει σαφές στην Κίνα ότι θέλουμε να συνεχιστούν οι επαφές σε επίπεδο εργασίας… αλλά δεν θα εμπλακούμε για χάρη της εμπλοκής και σε διαλόγους που δεν προωθούν τα αμερικανικά συμφέροντα”.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ζι Φενγκ έκανε ανεπιτυχείς προσπάθειες πριν από τις εκλογές να επικοινωνήσει με τον δισεκατομμυριούχο σύμμαχο του Τραμπ Έλον Μασκ, δήλωσε ένας Αμερικανός μελετητής που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα για ανεπίσημες ανταλλαγές τις οποίες το Πεκίνο χρησιμοποιεί ιστορικά για να επικοινωνεί με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Ο Μασκ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι προσπάθησε να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, που θεωρείται «γεράκι» των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα και στον οποίον έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Πεκίνο. Ωστόσο ο Γουάν Γι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, τον Φεβρουάριο, στη Νέα Υόρκη ,για να προεδρεύσει μιας συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια συνάντηση.
Δεν υπήρξε καμία δημόσια γνωστοποιημένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο πλευρών πέραν μιας ψυχρής τηλεφωνικής συνομιλίας στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Γουάνγκ απέτυχε επίσης στις προσπάθειές του να συναντηθεί σε εκείνο το ταξίδι με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτς, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.
Ο Γουάνγκ είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμες συνομιλίες με τον προκάτοχο του Γουόλτς, τον Τζέικ Σάλιβαν, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταλλαγής που οδήγησε σε μια σπάνια ανταλλαγή κρατουμένων.
Η προετοιμασία
Αντλώντας διδάγματα από την πρώτη θητεία του Τραμπ, η Κίνα δημιούργησε ένα εγχειρίδιο αντιποίνων που περιλαμβάνει δασμούς καθώς και περιορισμούς σε περίπου 60 αμερικανικές εταιρείες, όπως και περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών.
Η προσπάθεια ήταν αποτέλεσμα προετοιμασίας εβδομάδων από Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν αναλάβει να μελετήσουν τις πολιτικές του Τραμπ και να προτείνουν αντίμετρα που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σταδιακά, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Ο Σι επέλεξε μια σθεναρή απάντηση, χτυπώντας με οριζόντιες εισφορές ακόμη και πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ.