Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εισέρχεται σε μια κρίσιμη και αβέβαιη φάση, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να αρνείται τις αμερικανικές πιέσεις για διαπραγμάτευση και τον Τραμπ να δείχνει αποφασισμένος στη σύγκρουση.
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση, με τις ΗΠΑ να εξαρτώνται σημαντικά από την Κίνα σε προϊόντα όπως ηλεκτρονικά, σπάνιες γαίες, φάρμακα και είδη καθημερινότητας, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει εύκολα.
Πιο αναλυτικά:
Μία δύσκολη και ασταθής εβδομάδα αρχίζει για τις αγορές εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και της σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνα, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι δασμοί Τραμπ μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην αμερικανική οικονομία.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αρνείται μέχρι στιγμής τις αμερικανικές πιέσεις να τηλεφωνήσει στον Αμερικανό ομόλογό του και να επιδιώξει να πετύχει μία συμφωνία για τους δασμούς. Σύμφωνα με το CNN, αυτή η ανυποχώρητη στάση του Πεκίνου δείχνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να βρεθούν σε μία μακροχρόνια ολομέτωπη αντιπαράθεση.
Παρά την αβεβαιότητα, ο Τραμπ δείχνει να απολαμβάνει τις πολλαπλές μάχες που έχει ξεκινήσει. Το Σάββατο βρέθηκε σε εκδήλωση του UFC για τις μικτές πολεμικές τέχνες στη Φλόριντα και καταχειροκροτήθηκε. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως τον απόλυτο πολιτικό μαχητή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υποδοχή του από το κοινό στην εκδήλωση ήταν «κάπως θρυλική» και έδειξε ότι «κάνουμε καλή δουλειά».
«Αλλά η σύγκρουση του προέδρου με την Κίνα είναι μια πραγματική αναμέτρηση με πολύ μεγαλύτερο διακύβευμα», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα δεν θα υποχωρήσει
Το αδιέξοδο είναι πολύ σοβαρό επειδή οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας είναι στενά συνδεδεμένες. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από την Κίνα για τα ηλεκτρονικά προϊόντα, τις σπάνιες γαίες που που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, σε στρατιωτικούς τομείς και στην ρομποτική, τα φαρμακευτικά προϊόντα και βασικά είδη της καθημερινότητας, όπως ρούχα και παπούτσια.
Οι αμερικανικές εξαγωγές προϊόντων, όπως η σόγια και το σόργο στην Κίνα, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαβίωση των Αμερικανών αγροτών. Ωστόσο οι δασμοί που επιβάλλουν και οι δύο πλευρές είναι απαγορευτικοί και μπορεί το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ουσιαστικά να σταματήσει πλήρως.
«Και οι δύο πλευρές μπορεί να υποφέρουν τρομερά σε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο και οι καταναλωτές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πληγούν από ελλείψεις και αύξηση των τιμών», σημείωσε το CNN.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα, λόγω του αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησής της, θα ήταν πρόθυμη να επιβάλλει δυσκολίες στον πληθυσμό της προκειμένου να μην χάσει αυτή την μάχη κόντρα στις ΗΠΑ.
Η ικανότητα του Τραμπ να κρατήσει την πίεση με τους δασμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα τέθηκε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα. Μετά τις πωλήσεις στις αγορές ομολόγων και τα σημάδια μίας μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης ο Τραμπ «πάγωσε» τους δασμούς για 90 ημέρες σε όλες τις χώρες πλην της Κίνας.

«Και στην προσπάθειά του να απαλύνει μια δύσκολη κατάσταση, ο Τραμπ επιδείνωσε μια άλλη, επιτιθέμενος στην Κίνα με τους δασμούς 145% σε μια προφανή προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα», σχολίασε το CNN.
Καθώς το χάος επιδεινώνεται, ο Λευκός Οίκος προκάλεσε περισσότερη σύγχυση το βράδυ της Παρασκευής. Εξαίρεσε από τους υψηλούς δασμούς τα κινεζικά smartphones και τους υπολογιστές καθώς αναγνώρισε ότι οι δασμοί σε αυτά τα είδη θα μπορούσαν να πλήξουν τη βιομηχανία τεχνολογίας και τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Ωστόσο την Κυριακή, η κυβέρνηση επέμεινε ότι τα προϊόντα αυτά θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στους νέους δασμούς. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε περαιτέρω ερωτήματα για τις απρογραμμάτιστες και σπασμωδικές κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν επανειλημμένα τρομάξει τις αγορές.
«Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», άστραψε και βρόντηξε ο Αμερικανός Πρόεδρος μέσω Truth Social.
Σύγχυση από τα μηνύματα της κυβέρνησης
Όπως έχει κάνει αρκετές φορές, η αμερικανική κυβέρνηση επιμένει ότι οι ξαφνικές κινήσεις της και τα μη συνεπή μηνύματα που εκπέμπει ήταν μέρος του αρχικού σχεδίου.
«Αυτό είναι άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε από την αρχή ένα λεπτομερές σχέδιο που εκτελείται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες», δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ στην εκπομπή “Sunday Morning Futures” του Fox News. Εξήγησε το σκεπτικό της κυβέρνησης ότι τα εν λόγω κινεζικά είδη είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ως εκ τούτου απαιτείται διαφορετική μεταχείριση για τα εργοστάσια που τα κατασκευάζουν.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι η στρατηγική της αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι δεκάδες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τους δασμούς έσπευσαν να προσφέρουν εκπληκτικές συμφωνίες στον Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος εφαρμόζει τώρα παρόμοια λογική με την Κίνα, στοιχηματίζοντας ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει τον Σι Τζινπίνγκ να κάνει παραχωρήσεις σε πάγια αμερικανικά αιτήματα, όπως την πρόσβαση στην αγορά, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και την τεράστια εμπορική ανισορροπία. Επανειλημμένα ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα ως επιχείρημα που αποδεικνύει ότι το Πεκίνο «κλέβει» χρήματα από την Ουάσινγκτον.
«Η προσέγγιση Τραμπ είναι επικίνδυνη και μπορεί να μην λάβει υπόψη της τις πολυπλοκότητες της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας και την πολιτική δυναμική στο Πεκίνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η προσπάθεια του Σι Τζινπίνγκ να μετατρέψει τη χώρα του σε μία κυρίαρχη μεγάλη δύναμη βασίζεται στην υπεροπτική άποψη, που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις έχουν ιστορικά υιοθετήσει πολιτικές αποικιοκρατικού τύπου για να καταστείλουν την επιρροή της Κίνας και να της στερήσουν τη θέση που της αναλογεί στον κόσμο», ανέφερε το CNN. Άρα ο Κινέζος Πρόεδρος θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υποχωρήσει μπροστά στην αμερικανική τακτική των δασμών, την οποία το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί μπούλινγκ των ΗΠΑ σε βάρος των υπόλοιπων χωρών.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις ότι η Κίνα μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ τόσο άσχημα όσο μπορεί η Ουάσινγκτον να βλάψει την Κίνα. Αυτή η επιχειρηματολογία και η βεβαιότητα του Τραμπ ότι θα καταφέρει να λυγίσει την Κίνα, θα δοκιμαστούν τις επόμενες ημέρες.
Αν ο Τραμπ καταφέρει να αναδιαμορφώσει την εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, θα διεκδικήσει ένα σημαντικό επίτευγμα σε μια νέα εποχή των σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Για χρόνια, οι Αμερικανοί Πρόεδροι πίστευαν ότι με την απελευθέρωση της προηγουμένως ελεγχόμενης οικονομίας της Κίνας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισαγάγουν την κινεζική οικονομία στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά αυτή η άποψη άρχισε να χάνει έδαφος στο τέλος της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και η εθνικιστική διακυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ όξυνε την οικονομική και γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.
Το μπαλάκι στον Τραμπ
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι αυτό το διευρυμένο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει δημιουργήσει έναν εχθρό με υπερδυνάμεις, τον οποίο οι ηγέτες των ΗΠΑ και από τα δύο κόμματα θεωρούν πλέον ως την κυριότερη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την παγκόσμια ισχύ των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα φθηνά ρούχα και τα καταναλωτικά αγαθά, όπως τα iPhone, έχουν βελτιώσει μαζικά τις υλικές συνθήκες εκατομμυρίων Αμερικανών, αν και η παγκοσμιοποίηση αποψίλωσε τον αμερικανικό βιομηχανικό τομέα με σημαντικές επιπτώσεις για την κοινωνία των ΗΠΑ.
Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις και τη μεγαλύτερη νευρικότητα που θα επικρατήσει στα χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα, οι συνεργάτες του Τραμπ υπερασπίστηκαν την Κυριακή την προσέγγιση του Αμερικανικού Προέδρου, η οποία κινδυνεύει να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.
«Αυτό εξελίσσεται ακριβώς όπως το πιστεύαμε σε ένα κυρίαρχο σενάριο», δήλωσε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC. Και πρόσθεσε: «Έχουμε 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες που ενδεχομένως θα εκκρεμούν εδώ».
Ένα τέτοιο ποσοστό επιτυχίας στη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, που συνήθως χρειάζονται χρόνια για να κλείσουν, θα ήταν αξιοσημείωτο. Γι’ αυτό πολλοί αναλυτές δεν παίρνουν πλήρως στα σοβαρά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης για τις προσφορές που κάνουν στην Ουάσινγκτον τα κράτη ανά τον κόσμο.
Η πιθανότητα παραμένει ότι χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προσφέρουν στον Τραμπ εντυπωσιακές παραχωρήσεις τις οποίες μπορεί να επικαλεστεί ως μεγάλη νίκη, ενώ δεν αλλάζουν ριζικά τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Αυτό θα σήμαινε ότι μία από τις βασικές δικαιολογίες του Τραμπ για τον πόλεμο των δασμών – η αναμόρφωση της αμερικανικής παραγωγής – δεν θα επιτευχθεί. Αυτές οι νίκες για τον Τραμπ, εφόσον πραγματοποιηθούν, δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα τρισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις απώλειες που έχει προκαλέσει στους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων Αμερικανών.
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η χαοτική οικονομική διαχείριση του προέδρου συμπιέζει την πολιτική του θέση με τρόπο που θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες κατά το έτος πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Μια νέα δημοσκόπηση του αμερικανικού δικτύου CBS την Κυριακή έδειξε ότι τα ποσοστά αποδοχής του προέδρου για τους χειρισμούς του στα θέματα οικονομίας και πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει. Περίπου το 44% των ερωτηθέντων εγκρίνει τις ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου και το 56% αποδοκιμάζει τις επιδόσεις του στην οικονομία. Το 40% εγκρίνει και το 60% αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του στον πληθωρισμό. Το 75% δηλώνει αναμένει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών λόγω των δασμών, ενώ το 48% αναμένει μακροπρόθεσμες αυξήσεις.
Αυτά είναι επισφαλή νούμερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πραγματικός αντίκτυπος των δασμών δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός από τους καταναλωτές με όρους αύξησης των τιμών. «Και το στοίχημα του Τραμπ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, δεδομένου ότι η υπόσχεσή του να μειώσει το κόστος των τροφίμων και της στέγασης ήταν στο επίκεντρο της νίκης του επί της αντιπροέδρου των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις τον περασμένο Νοέμβριο», τόνισε το CNN.