Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Το μυστήριο που τον τυλίγει και το αριστούργημα της Αρχαίας Ελλάδας

Ο μοναδικός αρχαίος ναός της Πελοποννήσου που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του αρτιότητα και την ιστορική του σημασία στην καρδιά της αρκαδικής γης
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας μας είναι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα (ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.) που αποκαλείται και ως «Παρθενώνας της Πελοποννήσου», αφού έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον περίφημο ναό προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Άλλωστε, ο ναός αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ικτίνο, που έχτισε από κοινού με τον Καλλικράτη τον περίφημο Παρθενώνα.

Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Οι πηγές αναφέρουν ότι οι Φιγαλείς (από την αρχαία αρκαδική πόλη) αφιέρωσαν τον συγκεκριμένο ναό στον Απόλλωνα, διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Μάλιστα, ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας.

Όταν, επίσης, ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε τον ναό, τον θεώρησε δεύτερο, μετά τον της Τεγέας, ναό της Πελοποννήσου σε κάλλος και αρμονία (“ἐς κάλλος καὶ τῆς ἁρμονίας ἕνεκα”)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή ορθογραφία της λέξης “επικούριος” είναι με “ι” και όχι “επικούρειος”, καθώς προέρχεται από το ότι στην αρχαιοελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας είχε επικουρήσει την περιοχή και όχι από τον Επίκουρο και τους επικούρειους (π.χ. πυθαγόρειος: από τον Πυθαγόρα), ενώ η γραφή αυτή χρησιμοποιείται ήδη από τον Παυσανία.

Η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι ο Ναός είναι θεμελιωμένος πάνω σε άλλο προϋπάρχοντα αρχαϊκό Ναό του θεού Απόλλωνα. Ο Ναός αυτός είχε ιδρυθεί από του Φιγαλείς, ίσως μετά το 659 π.χ.

Σ’ αυτό το ναΐδριο υπήρχε ένα θαυματουργό ξόανο, δηλαδή ένα ξύλινο λατρευτικό άγαλμα άτεχνο, του Βασσίτα Απόλλωνα. Η προσωνυμία του Θεού σχετίζεται με το χωρίο της περιοχής Βάσσαι (Βάσσα και Βήσσα = χούνη, φαράγγι). Ταλαιπωρημένοι από κάποιο λοιμό οι Φιγαλείς, ήρθαν να προσευχηθούν σ’ αυτό το θαυματουργό ξόανο, για να θεραπευθούν. Η μετακίνηση έκανε το θαύμα της και τους θεράπευσε, αφού έφυγαν από τη νοσηρότητα της περιοχής τους για κάποιο διάστημα και έμειναν στον καθαρό αέρα και το ζωογόνο ήλιο.

Μετά απ’ αυτό το γεγονός αποφάσισαν να κτίσουν τον καινούριο και μεγάλο ναό τους στη θέση του παλιού ναού, τον αφιέρωσαν στον Απόλλωνα και τον ονόμασαν Επικούριο, γιατί ήρθε ως επικουρία στο θανατηφόρο λοιμό. Όμως, υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος που οι Φιγαλείς κτίσανε τον συγκεκριμένο ναό, δεδομένου ότι θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων πόλεων, που έφτιαχναν μεγαλοπρεπή μνημεία. Έτσι, κάλεσαν τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, και του ανάθεσαν να τους κάνει σε αυτή τη θέση ένα μεγάλο ναό, για να τοποθετήσουν το θαυματουργό ξόανο του Βασσίτα Απόλλωνα.

Ο κλασικός ναός είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο. Η τοποθεσία του ναού ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσαι (μικρές κοιλάδες) και φιλοξενούσε από τον 7ο αιώνα π.Χ. ιερό του Απόλλωνος Βασσίτα που είχαν ιδρύσει οι γειτονικοί Φιγαλείς, οι οποίοι λάτρευαν τον θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Ο πρώτος ναός γνώρισε και μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ο ιδιαίτερος προσανατολισμός του ναού

Ο ναός ξεχωρίζει από τους υπολοίπους κλασικούς ναούς της αρχαιότητας γιατί δεν έχει ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό αλλά είναι κατασκευασμένος με διεύθυνση από βορά προς νότο λόγω οικονομίας του χώρου ή για λατρευτικούς λόγους που συνδέονται με τις παραδόσεις των Αρκάδων μιας και άλλοι ναοί της περιοχής φέρουν ίδιο προσανατολισμό.

Ο ναός συνδυάζει αρχαϊκά, κλασικά και παραδοσιακά αρκαδικά χαρακτηριστικά. Έτσι προσφέρει ένα ελκυστικό μείγμα του παλιού και του νέου, του αγροτικού και του εκλεπτυσμένου. Η επιμήκης περίπτερη δομή (39,87 × 16,13 μέτρα) είναι κατασκευασμένη κυρίως από γκρίζο ασβεστόλιθο τοπικής προέλευσης. Η εξωτερική κιονοστοιχία του εξάστηλου ναού ακολουθεί έναν εξαιρετικά αυστηρό δωρικό ρυθμό (οι μετόπες δεν είναι λαξευμένες). Όμως στο εσωτερικό, έξοχης ποιότητας γλυπτική συνταιριάζεται με έναν πιο περίτεχνο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Το εμπρόσθιο τμήμα του προνάου και του οπισθοδόμου με δύο κίονες εν παραστάσει (in antis) αναδιατυπώνουν τον δωρικό ρυθμό. Χαρακτηρίζεται λοιπόν ως ναός δωρικός, δίστυλος εν παραστάσει περίπτερος. Αντιθέτως, στον σηκό μια σειρά εντοιχισμένων ιωνικών κιόνων στέκονται απέναντι σε χαμηλούς τοίχους στήριξης. Στο νότιο τμήμα όπου βρίσκεται το άδυτο, οι δύο τελευταίοι ιωνικοί κίονες του σηκού στέκονται στο μακρινό άκρο λοξών τοίχων, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας κορινθιακός κίων, μόνος στο κέντρο του ναού. Το κιονόκρανο του κίονα αυτού αποτελεί «το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα και θεωρείται πρότυπο για όλα τα “Κορινθιακά” μνημεία του ελληνικού, ρωμαϊκού και μεταγενέστερων πολιτισμών».

Η διακόσμηση είναι αξιοσημείωτη ειδικά λόγω των διαφορετικών υλικών που χρησιμοποιούνται: οι τοίχοι, οι βάσεις και οι κίονες είναι από ασβεστόλιθο, τα ιωνικά κιονόκρανα και το κορινθιακό κιονόκρανο είναι από μάρμαρο Δολιανών όπως και οι λαξευτές μετόπες της εξωτερικής ζωφόρου του κυρίως ναού, οι βάσεις της ιωνικής ζωφόρου στο εσωτερικό του τεμένους, τα ερείσματα και τα κεραμίδια της οροφής.

Η ζωοφόρος εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωφόρος ανασκάφηκε από τα ερείπια και δόθηκε προς πώληση. Τελικά αγοράστηκε από την βρετανική κυβέρνηση με αποτέλεσμα σήμερα να εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ εκμαγεία του εκτίθενται από το 1963 στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική η ζωφόρος κοσμούσε το εξωτερικό του ναού αλλά στις Βάσσες η ζωφόρος περιέτρεχε το εσωτερικό του σηκού. Η ζωφόρος αναπαριστά δύο θέματα: τη μάχη ανάμεσα στους Έλληνες, με αρχηγό τον Ηρακλή (διακρίνεται από τη λεοντή του) και τις Αμαζόνες και την μάχη μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων. Το δεύτερο ήταν συχνό θέμα στην αρχαιοελληνική τέχνη και εμφανίζεται στις μετόπες του Παρθενώνα. Εδώ οι γυναίκες των Λαπιθών απεικονίζονται να κρατούν σφιχτά τα μικρά παιδιά τους καθώς προσπαθούν να αντισταθούν στους Κενταύρους.

Αν και η απόδοση αυτής της ζωφόρου είναι ανομοιογενής στην ποιότητα, δραματική ζωηρότητα και βίαιη κίνηση διέπουν το όλο σχέδιο. Τα υπερβολικά στροβιλιζόμενα ενδύματα των Λαπιθών γυναικών και των Αμαζόνων απηχούν και ενισχύουν την αίσθηση της κίνησης που χαρακτηρίζει τις ίδιες τις μορφές. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών ορισμένοι μελετητές παραλλήλισαν τη σύνθεση αυτή με στοιχεία του μπαρόκ. Τη ζωφόρο ίσως φιλοτέχνησε ο γλύπτης Παιώνιος, δημιουργός της περιφημης Νίκης που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Η πορεία των ανασκαφών

Ο ναός παρέμεινε σε χρήση κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια όπως φαίνεται από τις επιδιορθώσεις που δεχόταν η κεραμοσκεπή. Με την κατάρρευση της στέγης λόγω της φθοράς των ξύλινων δοκαριών της επήλθε η πρώτη σημαντική καταστροφή. Η ανθρώπινη επέμβαση ήταν ένας άλλος φθοροποιός παράγοντας. Το 1765 ο ναός ταυτίσθηκε επιτυχώς από το Γάλλο αρχιτέκτονα J. Bocher. Το 1812 διενεργήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές από τους γνωστούς από την λεηλασία τον προηγούμενο χρόνο του γλυπτού διακόσμου του ναού της Αφαιας Αθηνας της Αίγινας, αρχαιοκάπηλους J. Foster, C. R. Cockerell, K. H. von Hallerstein, G. Gropius, J. Linckh, O. M. Stackerlberg, και P. O. Brondsted έφεραν στο φως τις πλάκες της ζωφόρου και το κορινθιακό κιονόκρανο.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο, με τη συγκατάθεση του Βελή πασά, που είχε δωροδοκηθεί για το σκοπό αυτό. Το 1814 η ζωφόρος αγοράστηκε με εντολή του Άγγλου αντιβασιλέως Γεωργίου και το 1815 κατέληξε στο Βρεταννικό Μουσείο. Ο Άγγλος διανοούμενος Christian Muller χαρακτήρισε την υφαρπαγή των μνημείων πράξη βανδαλισμού, αντίστοιχη με αυτή του λόρδου Έλγιν.

Το 1902 έγινε συστηματική ανασκαφή της περιοχής από την πρώτη Αρχαιολογική Εταιρία Αθηνών υπό τους αρχαιολόγους Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και Παναγή Καββαδία. Περαιτέρω ανασκαφές έλαβαν χώρα το 1959, 1970 και 1975-80 υπό την διεύθυνση του Ν. Γιαλούρη. Το 1975 δημιουργήθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος με καθήκοντα τον προγραμματισμό και τη σύνταξη μελετών συντήρησης και αναστήλωσης. Το 1982 η Επιτροπή ανασυστάθηκε και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την αποκατάσταση του επιβλητικού μνημείου. Το σαθρό έδαφος στο οποίο είναι χτισμένος, οι ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και το ασβεστολιθικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος, επέβαλαν τη μόνιμη κάλυψη του ναού με στέγαστρο από το 1987. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου το στέγαστρο, το αντισεισμικό ικρίωμα, καθώς και οι άλλες εγκαταστάσεις, θα απομακρυνθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων επεμβάσεων.

Η μετάβαση στον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα γίνεται από το παραλιακό χωριό Θολό, μέσω Νέας Φιγάλειας (Φιγαλείας) Ηλείας κατά μήκος του ποταμού Νέδα. Ο δρόμος είναι μεν ασφαλτοστρωμένος αλλά έχει αρκετές στροφές. Η πρόσβαση αυτή είναι δυτική. Από ανατολικά η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Ανδρίτσαινας.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αίγιο: «Μαϊμού» γιατρός εξαπάτησε ηλικιωμένη για 11.000 ευρώ – Υποδυόταν τον εγκλωβισμένο στην Αφρική

Η Jaguar δίνει νέα ζωή στην E-Type με αυθεντικά ανταλλακτικά και πάνελ αμαξώματος

Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Το μυστήριο που τον τυλίγει και το αριστούργημα της Αρχαίας Ελλάδας

Σαντορίνη: Μητέρα 3 παιδιών και χήρα η 59χρονη καθαρίστρια που σκοτώθηκε από μοιραία κατάρρευση πολυτελούς κρεβατιού-αιώρας

Προσλήψεις: Άνοιξαν νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Πύργου – Οι ειδικότητες

Η Κίνα επιζητά στρατηγική σύμπραξη με τη Ρωσία στην τεχνητή νοημοσύνη

Εγκαταλελειμμένοι οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση – Αγνοεί το μνήμα η Αθηνά για πάνω από μια δεκαετία

Πρωτοποριακή τεχνολογία αποκαλύπτει τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του καρκίνου στο αίμα με υπέρυθρη ακτινοβολία

METLEN Energy & Metals: Αμειβόμενη πρακτική άσκηση για ταλαντούχους μηχανικούς

Το μυστηριώδες κάστρο που επιπλέει στο νερό – Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από αυτό

Πάτρα: Στον Κορυδαλλό ο ληστής που “σήκωσε” 23.000 ευρώ και επιτέθηκε σε αστυνομικούς

Η Γιουβέντους “κυνηγά” Καρέτσα: Τον παρακολούθησε στο Μπριζ – Γκενκ

“Άγιος Παΐσιος”: Αποχαιρετισμός με ρεκόρ και επιστροφή – Ολόκληρη τη Μεγαλοβδομάδα ο Α΄ και ο Β΄ κύκλος στο Mega

Μαυρικίου – Ζήση: Αποκάλυψαν αποκλειστικά στο Πρωινό την εντυπωσιακή μπομπονιέρα της βάφτισης της κόρης τους

Ισπανία: Το μυστηριώδες αλφάβητο του “χαμένου” πολιτισμού της Ταρτέσσου

00:00 / 00:00

Είναι το σπίτι του Νίκου Σεργιανόπουλου στοιχειωμένο; – “Μυστηριώδεις φωνές” αποκαλύπτουν γείτονες

17 χρόνια μετά την δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου, γείτονες καταγγέλλουν ότι το σπίτι που βρέθηκε νεκρός είναι στοιχειωμένο. Υποστηρίζουν πως ακούν φωνές να βγαίνουν...

Θα μείνετε άφωνοι: Αυτό είναι το συγκλονιστικό πασχαλινό έθιμο της Νορβηγίας

Στη Νορβηγία υπάρχει ένα ιδιαίτερο έθιμο κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όπου οι κάτοικοι έχουν μια έντονη αγάπη με τις εγκληματικές ιστορίες και τους...

Τιτανικός: Σαν σήμερα η τραγωδία με τους 1.514 νεκρούς που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

Ο Τιτανικός ήταν ένα τεράστιο υπερωκεάνιο πλοίο μήκους 269 μέτρων, που ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου 1912 από το Σαουθάμπτον της...

Έμεινε άυπνος για 11 μέρες: Ένα ακραίο πείραμα από μαθητές στις ΗΠΑ

Τον Δεκέμβριο του 1963 ξεκίνησε ένα ριψοκίνδυνο πείραμα ύπνου από μαθητές στις ΗΠΑ.Δύο έφηβοι από το Σαν Ντιέγκο αποφάσισαν να σπάσουν το ρεκόρ αϋπνίας...

Το Τεστ των 10 ερωτήσεων που θα σου αποκαλύψει πόσο Σοβαρά Βλέπει τη Σχέση σας;

Το τεστ των 10 ερωτήσεων που θα σου αποκαλύψει αν το άλλο σου μισό βλέπει σοβαρά τη σχέση σας ή σε έχει μόνο για...

Το ελληνικό νησί στο οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο

Το πιο φημισμένο ναυάγιο της Ελλάδας το οποίο πλέον αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο είναι αυτό της Ζακύνθου.Δεν είναι όμως το μοναδικό και μάλιστα υπάρχει...

Unit 731: Τα φρικτά πειράματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν ειπώθηκαν ποτέ

Στις δεκαετίες 1930-1940, η Ιαπωνική Αυτοκρατορία διέπραξε φρικαλεότητες σε ολόκληρη την Ασία, όπως η Σφαγή της Νάντσινγκ.Τα γερμανικά εγκλήματα όπως τα ιατρικά πειράματα σε...

Πριν 84 χρόνια καταποντίστηκε από τους Ναζί το θρυλικό αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» – Έπλεε κοντά στη νησίδα Λαγούσα του Σαρωνικού

Στις 22 Απριλίου 1941, το αντιτορπιλικό «ΎΔΡΑ» βυθίστηκε στον Σαρωνικό μετά από επίθεση 70 γερμανικών αεροπλάνων Junkers 87 Stuka, ενώ επιχειρούσε να συνοδεύσει εμπορικό...

Βήμα – βήμα: Τι θα γινόταν αν μια ηλιακή υπερκαταιγίδα χτυπούσε τη Γη...

Μια ηλιακή υπερθύελλα, αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει μια «διαδικτυακή αποκάλυψη», να ρίξει δορυφόρους και να καταστρέψει τα αποθέματα καθαρού νερού θα μπορούσε να...

Βήμα – βήμα: Τι θα συνέβαινε αν μια ηλιακή υπερκαταιγίδα σάρωνε τη Γη...

Μια ηλιακή υπερθύελλα, αρκετά ισχυρή ώστε να προκαλέσει μια «διαδικτυακή αποκάλυψη», να ρίξει δορυφόρους και να καταστρέψει τα αποθέματα καθαρού νερού θα μπορούσε να...

Αποκαλύφθηκε η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας που κατοικείται αδιάκοπα

Το Άργος αποτελεί την αρχαιότερη ελληνική πόλη που κατοικείται συνεχώς μέχρι σήμερα, με τις ρίζες της να χάνονται στην ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με την...

Η μυστηριώδης ελληνική πόλη της Τουρκίας που αναπαύεται στο βυθό (φώτο)

Στην ανατολική Τουρκία υπάρχουν τα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, βυθισμένης κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ.Ονομάζεται Σελεύκεια η επί του...

Αποκαλύφθηκε το επιβλητικότερο μνημείο της Ελλάδας για την Επανάσταση του 1821

Στο λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας βρίσκεται το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, ένα σημαντικό εθνικό μνημείο που τιμά τους...

«Μπύθουλας»: Ποια γωνιά της Αθήνας έκρυβε αυτό το μυστηριώδες όνομα;

Το άρθρο αναφέρεται στην κωμική σειρά "Μαντάμ Σουσού" του 1948, που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Δημήτρη Ψαθά και διασκευάστηκε από τον Νίκο Τσιφόρο,...

Πέντε συγκλονιστικά μυστικά που αγνοείτε για τον Μέγα Αλέξανδρο

Το Netflix προβάλλει ντοκιμαντέρ για τον Μέγα Αλέξανδρο, με τον ηθοποιό Buck Braithwaite να τον υποδύεται, παρουσιάζοντας τις εκστρατείες του στην Ασία. Παρά τις...

Η άγνωστη ιστορία του αεροπλάνου που μετέφερε τη σορό του Α.Ωνάση: Aμερικανός το μεταμόρφωσε σε… πολυτελές καταφύγιο

Ο Bruce Campbell πραγματοποίησε το όνειρό του να ζήσει μέσα σε ένα αεροπλάνο, αγοράζοντας ένα Boeing 727 200 θέσεων από την Ελλάδα, το οποίο...

Καλλιόπη Παΐσιου: Η συγκλονιστική ιστορία της φωνής που σημάδεψε το 141

Η Καλλιόπη Παΐσιου, γνωστή ως η «φωνή του 141», υπήρξε μια διάσημη εκφωνήτρια που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή από τη δεκαετία του '50. Επιλέχθηκε...

Βήμα – βήμα τι θα συμβεί αν μια ηλιακή υπερκαταιγίδα πλήξει τη Γη – Το φαινόμενο καραδοκεί «ανά πάσα στιγμή»

Μια ηλιακή υπερθύελλα θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για τη Γη, σύμφωνα με προειδοποιήσεις ειδικών. Τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να καταστρέψει δορυφόρους, συστήματα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σφακιανάκης: Ραγίζει καρδιές ο ανιψιός του – «Θέλω όταν σβήσει το καντηλάκι του να...

Ο Νότης Σφακιανάκης φημολογείται ότι την επόμενη σεζόν πρόκειται να...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Δίκη Φιλιππίδη: «Ο “φίλος” μου ο Δημητρακόπουλος, σκόπιμα απέκρυψε το πρώτο μισό του σημειώματος...

Ο δικηγόρος της μίας καταγγέλλουσας στην δίκη του Πέτρου...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: «Μια γυναίκα αγάπησα και με πρόδωσε»

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, μετά τον χωρισμό του από την...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ