Η προοπτική μιας νέας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ φαίνεται να ενισχύεται, καθώς ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, δηλώνει αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Οι δηλώσεις του Βανς έγιναν ενώ οι αγορές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, ελπίζοντας σε μια κατάσταση σταθεροποίησης, αφήνοντας πίσω την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πολιτική δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Δουλεύουμε σίγουρα πολύ σκληρά με την κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ» δήλωσε ο Βανς σε συνέντευξή του στον ιστότοπο UnHerd.
«Ο Πρόεδρος αγαπάει πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Αγαπούσε τη Βασίλισσα [Ελισάβετ Β’] και θαυμάζει και αγαπάει τον Βασιλιά [Κάρολο]. Είναι μια πολύ σημαντική σχέση. Κι είναι επιχειρηματίας και διατηρεί αρκετές σημαντικές επιχειρηματικές σχέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Αλλά νομίζω ότι είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό. Υπάρχει πραγματική πολιτισμική συγγένεια. Και, φυσικά, σε θεμελιώδες επίπεδο, η Αμερική είναι μια αγγλοσαξονική χώρα. Νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες, ναι, να καταλήξουμε σε μια εξαιρετική συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών», πρόσθεσε.
Επανέλαβε μάλιστα πως «Νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες, ναι, να καταλήξουμε σε μια εξαιρετική συμφωνία που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς ύψους 10% στις εξαγωγές από τη Βρετανία, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που δέχθηκε «χτύπημα» ύψους 20%.

Το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ είναι πιο ισορροπημένο όσον αφορά τα προϊόντα, συγκριτικά με αυτό της ΕΕ, αν και οι Βρετανοί διατηρούν πλεόνασμα στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναφέρει ο Guardian.
Οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, αν και η έκταση και το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Η αγάπη του Τραμπ για τη Βρετανία είναι γνωστή εδώ και χρόνια, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να απολαμβάνει την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, όταν αυτός και η Μελάνια Τραμπ ήταν φιλοξενούμενοι της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρέδωσε προσωπικά μια νέα πρόσκληση εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου προς τον Τραμπ για μια δεύτερη επίσημη επίσκεψη.
Δασμοί ΗΠΑ-ΕΕ
Σε αντίθεση με την αισιοδοξία της Βρετανίας, οι σχέσεις της υπόλοιπης Ευρώπης με τις ΗΠΑ παραμένουν τεταμένες, με την Ουάσιγκτον να επικρίνει συχνά την ΕΕ για το μεγάλο της εμπορικό πλεόνασμα.
Ο Τραμπ είχε επιβάλει δασμoύς 20% σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε άδικο και επιζήμιο για το εμπόριο, την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, ανταποδίδοντας με δασμούς του ίδιου ύψους.
Ωστόσο, έπειτα από αναταραχή στις διεθνείς αγορές, ο Τραμπ υποχώρησε, αναστέλλοντας για 90 ημέρες τους δασμούς στην ΕΕ (συνολικά σε 75 χώρες) και μειώνοντάς τους στο 10%. Σε απάντηση, η ΕΕ ανέβαλε και εκείνη τους δασμούς 25% σε μια σειρά από αμερικανικά προϊόντα, εκφράζοντας την ελπίδα για μια εμπορική συμφωνία.
Οι προϋποθέσεις των ΗΠΑ και η «στροφή» του Βανς
Ο Βανς, που στο παρελθόν έχει επικρίνει την ΕΕ για ζητήματα εμπορίου και αμυντικών δαπανών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπορικών συμφωνιών και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με κάποιες προϋποθέσεις.

«Με το Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια πολύ πιο αμοιβαία σχέση από ό,τι έχουμε, ας πούμε, με τη Γερμανία… Παρόλο που αγαπάμε τους Γερμανούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αλλά είναι αρκετά σκληροί με πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να εξάγουν στη Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρά την κριτική του, ο Βανς εξέφρασε την ελπίδα για θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
«Πιστεύω ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε θετικές εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ήπειρο σύμμαχο.
«Απλώς θέλουμε να είναι μια συμμαχία στην οποία οι Ευρωπαίοι είναι λίγο πιο ανεξάρτητοι και οι σχέσεις μας στον τομέα της ασφάλειας και του εμπορίου θα το αντικατοπτρίζουν», σημείωσε.
Στο πρόσφατο σκάνδαλο Signal, ο Βανς εμφανίστηκε πιο επικριτικός απέναντι στην Ευρώπη, λέγοντας πως «Απλώς μισώ να καλύπτουμε και πάλι τους Ευρωπαίους». Ωστόσο, μιλώντας στο UnHerd, φάνηκε να μετριάζει αυτή τη θέση.
«Αγαπώ την Ευρώπη», είπε.
«Αγαπώ τους Ευρωπαίους. Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον αμερικανικό πολιτισμό από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», δήλωσε, αν και επανέλαβε την ανάγκη για αυξημένες αμυντικές δαπάνες εκ μέρους της ΕΕ.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, ούτε προς το συμφέρον της Αμερικής, η Ευρώπη να είναι μόνιμος υποτελής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», κατέληξε.
Με πληροφορίες από: NBC News, Guardian