Στρατηγάκης για Πανελλήνιες 2025: Το ρόστερ των Σχολών με τις ΕΒΕ και το μέλλον των περιφερειακών τμημάτων

Οδηγός για τις Πανελλήνιες 2025: Επιλογή σπουδών πέρα από τις βαθμολογίες, με έμφαση στα περιφερειακά τμήματα και τις προσωπικές δυνατότητες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Οι μαθητές της Γ Λυκείου βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2025, εντατικοποιώντας το διάβασμα και τις επαναλήψεις. Μετά την ολοκλήρωση της ύλης, εστιάζουν στην οργάνωση της γνώσης και τη διαχείριση του χρόνου, αξιοποιώντας και τις διακοπές του Πάσχα για προσομοιώσεις και επαναληπτικές ασκήσεις.

Η εξεταστική διαδικασία δημιουργεί σημαντική ψυχολογική πίεση στους υποψηφίους, καθώς συχνά συνδέεται λανθασμένα με το μελλοντικό επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι Πανελλήνιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα απλό βήμα, με πολλές εναλλακτικές επιλογές σπουδών πέραν των δημοφιλών σχολών.

Υπογραμμίζεται ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να απογοητεύονται από ενδεχόμενες χαμηλές επιδόσεις, καθώς υπάρχουν πολλά αξιόλογα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα και δυνατότητες να σπουδάσει κανείς αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Πιο αναλυτικά:

Οι μαθητές της Γ Λυκείου εντατικοποιούν το διάβασμα και τις επαναλήψεις της ύλης με το βλέμμα στραμμένο στις Πανελλήνιες 2025 και στοχεύοντας σε υψηλές επιδόσεις. Έχοντας ολοκληρωθεί η ύλη των μαθημάτων, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εστιάζουν στην οργάνωση της γνώσης και την διαχείριση του χρόνου για να αποδώσουν την ώρα των πανελλαδικών εξετάσεων το μέγιστο του δυναμικού τους. Εξάλλου οι διακοπές του Πάσχα και η ανάπαυλα από τα μαθήματα αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τεστ προσομοίωσης και επαναληπτικές ασκήσεις ανακεφαλαίωσης της ύλης των εξετάσεων.

Η απαιτητική εξεταστική διαδικασία φορτίζει ψυχοσυναισθηματικά τους μαθητές καθώς έχει συνδεθεί λανθασμένα η επιτυχία στις Πανελλήνιες με το μέλλον και την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων. Οι Πανελλήνιες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα εφαλτήριο για τις σπουδές των υποψηφίων μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς υπάρχουν και εναλλακτικές. Όπως επισημαίνει εξάλλου και o μαθηματικός και εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης εκτός από τις δημοφιλείς σχολές που κάθε χρόνο συνωστίζονται οι υποψήφιοι για να εισαχθούν, υπάρχουν αξιόλογα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα με τεράστιες δυνατότητες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα κεντρικά ΑΕΙ.

«Ο φοιτητής θα σπουδάσει αυτό που πραγματικά θέλει να σπουδάσει και ας μην πήγε τόσο καλά στις Πανελλήνιες. Υπάρχουν ατυχίες που μπορεί να συμβούν πριν ή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που μπορεί να φέρουν χαμηλές επιδόσεις. Μπορεί ακόμη η χρονιά να μην είναι η καλύτερη για τον υποψήφιο για διάφορους λόγους, προσωπικούς ή οικογενειακούς. Μία αρρώστια μπορεί να τινάξει στον αέρα μία οικογένεια και που μυαλό για διάβασμα μετά. Ό,τι και αν συμβεί στόχος θα πρέπει να είναι να σπουδάσει το αντικείμενο που θέλει.» τονίζει ο κ. Στρατηγάκης.

panellinies 2025 pinakas.jpg 9edd7

Πανελλήνιες 2025: ΕΒΕ δύο ταχυτήτων και διαφορές έως 10.000 μόρια στα ομοειδή περιφερειακά τμήματα

Κάθε υποψήφιος επιλέγει ένα τουλάχιστον επιστημονικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει να σπουδάσει. Όπως αναλύει ο κ. Στρατηγάκης,«στον πίνακα βλέπουμε τα 33 επιστημονικά αντικείμενα στα οποία έχουμε εντάξει όλα τα Τμήματα των ΑΕΙ. Σε κάθε αντικείμενο παραθέτουμε τη μέγιστη βάση που είχε ένα από τα Τμήματα στις Πανελλαδικές του 2024 που ανήκουν σε αυτό και την ελάχιστη βάση κάποιου άλλου Τμήματος του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να σπουδάσει Υπολογιστές και Πληροφορικά Συστήματα μπορεί να βρει Τμήματα από 8.790 μόρια έως 17.440. Αν γράψει πολύ καλά θα εισαχθεί στο Τμήμα της πρώτης του προτίμησης. Αν γράψει μέτρια θα εισαχθεί σε ένα Τμήμα που δεν θα είναι η πρώτη του επιλογή. Μπορεί να είναι 4η – 5η επιλογή του. Αν συγκεντρώσει λιγότερα από 10.000 μόρια και πάλι θα σπουδάσει Πληροφορική, απλά θα πρέπει να πάει σε μία περιφερειακή πόλη, όπως η Σπάρτη, η Άρτα, η Μυτιλήνη, η Κέρκυρα, η Σάμος και άλλες. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς του πιθανόν να επιβαρυνθούν με το κόστος των σπουδών σε άλλη πόλη, εκτός αν μένουν σε περιφερειακή πόλη όπου θα σπουδάσει το παιδί τους.»

«Κάποιοι εγκλωβίζονται στο κύρος κάποιων σχολών ή κάποιων Πανεπιστημίων. Κανείς δεν σας είπε ότι οι σπουδές σε ένα καλό Πανεπιστήμιο δεν είναι σημαντικές. Έχουν, όμως, υπερτιμηθεί και αυτό δημιουργεί επιπλέον άγχος στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους. Ο μεγάλος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έλεγε ότι ποτέ δεν κοιτάζει το πτυχίο του υποψηφίου για πρόσληψη. Φυσικά κοιτάζει τον υποψήφιο. Μπορεί ο υποψήφιος να έχει πτυχίο από δευτεροκλασάτο Πανεπιστήμιο και να είναι αστέρι, μπορεί να έχει πτυχίο από ένα ονομαστό Πανεπιστήμιο και να μην είναι καλός επαγγελματίας.

Όλη αυτή η ιστορία με τις κατατάξεις των Πανεπιστημίων ξεκίνησε πριν από λίγο παραπάνω από 20 χρόνια. Σκοπός ήταν να δικαιολογούνται τα υψηλότερα δίδακτρα κάποιων Πανεπιστημίων έναντι κάποιων άλλων. Χρειάζονται τη σύγκριση και την κατάταξη ως υπεροχή του ενός Πανεπιστημίου έναντι του άλλου, όχι μόνο για την προσέλκυση φοιτητών αλλά και για τη χρηματοδότησή τους για τη λειτουργία και την έρευνα. Και στην Ελλάδα Η ΕΘΑΑΕ αξιολογεί και κατατάσσει τα ΑΕΙ και μέρος της χρηματοδότησής τους εξαρτάται από αυτή την αξιολόγηση. Όλες αυτές οι κατατάξεις δέχονται πολύ σοβαρή κριτική για τα κριτήρια που χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό και παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ τους» αναλύει ο κ. Στρατηγάκης.

«Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με 9.740, Οικονομικά με 6.860, Φιλολογία με 9.308, Φυσική με 9.338 Μηχανολόγοι με 9.570»

«Καλό είναι να σπουδάσεις στο καλύτερο Πανεπιστήμιο, αλλά αν δεν καταφέρεις να εισαχθείς σ’ αυτό δεν ήρθε η καταστροφή. Οι σπουδές που θα κάνει ο φοιτητής εξαρτώνται κυρίως από τον ίδιο· από τη διάθεση και την προσπάθεια που θα καταβάλει. Αυτό θα του επιτρέψει να κάνει καλές σπουδές και από ένα όχι τόσο καλό Πανεπιστήμιο, όσο πιθανόν και σε κάποια άλλα.

Ας επιστρέψουμε στα στοιχεία του πίνακά μας. Αν εξαιρέσουμε τις Ιατρικές και τις Κτηνιατρικές που έχουν ελάχιστη βάση τα 17.375 μόρια, τις Νομικές με 16.650, τις Βιολογίες με 15,945 και τις Ψυχολογίες με 15.300, όλες τα άλλα επιστημονικά αντικείμενα έχουν ελάχιστη βάση κάτω από 12.500.

Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί με 9.740, Οικονομικά με 6.860, Φιλολογία με 9.308, Φυσική με 9.338 Μηχανολόγοι με 9.570 και πολλά άλλα, όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα. Κουράγιο, λοιπόν, κάντε την προσπάθειά σας, δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και να σκέφτεστε ότι, τελικά, θα σπουδάσετε αυτό που θέλετε, κάνοντας κάποιες μικρές υποχωρήσεις αν τα πράγματα δεν πάνε όσο καλά θα θέλατε» είναι η συμβουλή του εκπαιδευτικού αναλυτή στους φετινούς υποψηφίους.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Στρατηγάκης για Πανελλήνιες 2025: Το ρόστερ των Σχολών με τις ΕΒΕ και το μέλλον των περιφερειακών τμημάτων

Καιρός σήμερα: Σποραδικές λασποβροχές με ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες έως 24 βαθμούς Κελσίου

Αργίες 2025: Αποκαλύπτουμε τα επόμενα τριήμερα και το κόλπο για “τετραήμερα” με μόλις μία μέρα άδεια

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τις Φιλιππίνες – Δεν αναφέρθηκαν ζημιές

Χάρης Δούκας: «Οι διαγραφές, ακόμη και με επιχειρήματα για αστοχίες, δεν θεράπευσαν ποτέ και ούτε θα επιλύσουν πολιτικά ζητήματα»

ΠΑΣΟΚ: Η οργισμένη απάντηση της Κατερίνας Μπατζελή μετά τη διαγραφή της από την ΕΔΕΚΑΠ – «Ακραία απόφαση, η φοβικότητα συρρικνώνει και διχάζει»

Επαναστατική ανακάλυψη Εσθονών ερευνητών ξεκλειδώνει θεραπεία-ορόσημο κατά της κατάθλιψης

Μικροσεισμοί ταρακούνησαν τη Δυτική Αττική – Επίκεντρο εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο

Εμπορικό «πόκερ» ΗΠΑ – Κίνας: «Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας» προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος μετά το «πάγωμα» στις παραλαβές αμερικανικών Boeing από το Πεκίνο

Ολυμπιακός: Μόλις μία νίκη απομένει για να εξασφαλίσει θέση στο Champions League

Μπάγερν – Ερυθρός Αστέρας 97-93: Οι Βαυαροί εξασφάλισαν επική πρόκριση στην παράταση

Τροχαίο-σοκ στην Εγνατία: Ζευγάρι από το εξωτερικό που επέστρεφε για Πάσχα στο χωριό τα θύματα της τραγωδίας – Αποκαλύψεις για το μοιραίο δυστύχημα

Ρεάλ Μαδρίτης – Παρί 73-81: Οι «μπλάνκος» λύγισαν και διασταυρώνονται με τον Ολυμπιακό

Ιωάννα Τούνη: «Φαντάσου να περίμενα ακόμα τον πρώην μου» – Τα σχόλια εξερράγησαν

Nτόρτμουντ – Μπαρτσελόνα 3-1: Οι Βεστφαλοί θριάμβευσαν, οι Καταλανοί πανηγυρίζουν την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League

00:00 / 00:00

Πανελλήνιες 2025: Εκπνέει η προθεσμία για αιτήσεις στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Πανελλήνιες 2025 προ των πυλών με τις αιτήσεις για την εισαγωγή υποψηφίων στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού να ολοκληρώνονται την Πέμπτη 17 Απριλίου....

Πότε επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία μετά το Πάσχα 2025

Τα σχολεία έκλεισαν για τις πασχαλινές διακοπές από τη Μεγάλη Δευτέρα (14/4) έως την Κυριακή του Θωμά (27/4), με τους μαθητές να απολαμβάνουν 16...

Θρήνος για μαθήτρια, συγκλονιστική ανακοίνωση του σχολείου

Η μαθητική κοινότητα των εκπαιδευτηρίων «Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου» θρηνεί για τον ξαφνικό θάνατο μιας μαθήτριας, εκφράζοντας βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια προς την οικογένεια...

Καθηγήτριες Ρεθύμνου για την εισβολή ΕΛ.ΑΣ σε μαθητική παράσταση: «Όσοι ενοχλήθηκαν δεν είδαν την δίψα των παιδιών για αλήθεια»

Στον απόηχο του σάλου της παρέμβασης αστυνομικών στην θεατρική παράσταση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου...

Πότε διακόπτουν ξανά τα σχολεία μετά το Πάσχα 2025

Οι μαθητές ξεκινούν τις πασχαλινές διακοπές από σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, με 16 ημέρες αποχής από τα μαθήματα. Η επιστροφή στα σχολεία προγραμματίζεται για...

Πάσχα 2025: Προνομιακές μειώσεις στα ακτοπλοϊκά για όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας ανακοινώνουν εκπτώσεις έως 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια του Πάσχα 2025, προκειμένου να...

Ωνάσεια Σχολεία: Ανακαλύψτε τώρα τα βιντεομαθήματα για τις εξετάσεις εισαγωγής

Οι πρώτες εξετάσεις εισαγωγής για τα Ωνάσεια Σχολεία είναι προγραμματισμένες για την Κυριακή 4 Μαίου, και για την προετοιμασία των μαθητών της ΣΤ Δημοτικού...

Επιτέλους ανοίγει η Κτηνιατρική Σχολή στην Ορεστιάδα

Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην ίδρυση νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα, η οποία θα εντάσσεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με στόχο την παροχή υψηλού...

Εγγραφές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Άνοιξε η πλατφόρμα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις εγγραφής για τα προγράμματα σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν...

Ανοίγει Σχολή Αστυφυλάκων στην καρδιά της Καστοριάς

Σχεδιάζεται η δημιουργία νέας Σχολής Αστυφυλάκων στην Καστοριά, με τοποθεσία στην περιοχή Φουντουκλί, στα κτίρια της πρώην Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.Η αδειοδότηση των εργασιών θα...

Πάσχα 2025: Σφραγίζουν τα σχολεία για 16 ημέρες, πότε επιστρέφουν οι μαθητές

Οι μαθητές πρόκειται να διακόψουν τα μαθήματα αύριο, Παρασκευή 11 Απριλίου, και θα έχουν στη διάθεσή τους 16 ημέρες διακοπών για το Πάσχα του...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

Νόρα Βαλσάμη: Ανησυχητική επιδείνωση της υγείας της

Η Νόρα Βαλσάμη, σπουδαία πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου και...

Εγκαταλελειμμένοι οι τάφοι της οικογένειας Ωνάση – Αγνοεί το μνήμα η Αθηνά για πάνω...

Σε συνέντευξη στην εκπομπή Super Κατερίνα, ο πρώην δήμαρχος...

Πέτρος Μπουσουλόπουλος: Η αποκαλυπτική απάντηση για την εμπλοκή του στο κύκλωμα ναρκωτικών

Οι δικηγόροι του Πέτρου Μπουσουλόπουλου εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ