Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει απολύσει περίπου 700 δημοσίους υπαλλήλους που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ, σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής αναταραχής. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο να αναστείλει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση κατηγορείται για αυταρχική συμπεριφορά και καταστολή των διαδηλωτών, με τον πρωθυπουργό Ιρακλί Κομπαχίτζε να χαρακτηρίζει τους διαμαρτυρόμενους δημοσίους υπαλλήλους ως “προδότες”. Οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων από τις γεωργιανές αρχές.
Πιο αναλυτικά:
Η κυβέρνηση της Γεωργίας έχει απολύσει περίπου 700 δημοσίους υπαλλήλους επειδή υποστήριξαν διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ που γίνονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα αυτή του Νοτίου Καυκάσου, σύμφωνα με το τοπικό τμήμα της οργάνωσης κατά της διαφθοράς, Διεθνής Διαφάνεια.
Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία συγκλονίζεται από διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες εναντίον του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, που κατηγορείται από επικριτές για φιλορωσική αυταρχική παρέκκλιση.
Η κρίση ξέσπασε στα τέλη Οκτωβρίου, όταν το Γεωργιανό Όνειρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, για την οποία η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως ήταν προϊόν νοθείας. Η κρίση επιδεινώθηκε τον επόμενο μήνα, όταν το εν λόγω κόμμα ανέστειλε τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, απόφαση που θεωρήθηκε προδοσία από ένα τμήμα της χώρας, κυρίως τη φιλοδυτική νεολαία.
Η απότομη αυτή απόφαση αναστολής ενός μακροχρόνιου και δημοφιλούς εθνικού στόχου προκάλεσε εκτεταμένη οργή στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων. Εργαζόμενοι πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές καταγγέλλοντας την κίνηση αναστολής και ανώτεροι διπλωμάτες σε πολλές ξένες πρεσβείες παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε τόνισε ότι αυτές οι ανοιχτές επιστολές αντιπροσωπεύουν έναν «αυτο-καθαρισμό» από όσους ο Κομπαχίτζε χαρακτήρισε προδότες στις τάξεις της δημόσιας διοίκησης.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται ακόμη, προκάλεσαν βίαιη καταστολή από τις γεωργιανές αρχές που οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει.
Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, το κυβερνών κόμμα έχει επανειλημμένα τροποποιήσει νόμους που διέπουν τη δημόσια διοίκηση, αποδυναμώνοντας τη νομική προστασία των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Η Διεθνής Διαφάνεια τόνισε ότι μεταξύ των υπηρεσιών που επλήγησαν περισσότερο από τις απολύσεις είναι το υπουργείο Άμυνας και το δημαρχείο της πρωτεύουσας Τυφλίδας.