Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, προειδοποίησε από την Τεχεράνη για τους κινδύνους πιθανών στρατιωτικών επιθέσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές και θα επέφεραν σοβαρές περιβαλλοντικές και ραδιολογικές συνέπειες.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο Γκρόσι επικεντρώθηκε στις τεχνικές διαφωνίες σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου, με το Ιράν να έχει φτάσει σε επίπεδα 60% έναντι του συμφωνηθέντος 3,67%, γεγονός που αποτελεί κεντρικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά:
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποίησε με σαφήνεια την Τετάρτη από την Τεχεράνη για τους κινδύνους επιθέσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στον απόηχο των πρόσφατων απειλών από πλευράς ΗΠΑ.
«Νομίζω πως υπήρξαμε πάντοτε πολύ ξεκάθαροι όσον αφορά το γεγονός ότι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν είναι αποδεκτές και χειροτερεύουν οποιοδήποτε πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γκρόσι, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ανέδειξε τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας λόγο για πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για τις τεράστιες περιβαλλοντικές και ραδιολογικές συνέπειες που θα είχε ένα ενδεχόμενο πλήγμα σε πυρηνική υποδομή.
Η επίσκεψη του Γκρόσι στην Τεχεράνη επικεντρώθηκε στην ανάγκη διευκρίνισης τεχνικών διαφωνιών, ενόψει του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την ιρανική κυβέρνηση. Στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε ο εμπλουτισμός ουρανίου, ένα από τα βασικά σημεία τριβής των δύο πλευρών.
Το κύριο αντικείμενο της διαφωνίας αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 60%, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ το 3,67% που είχε συμφωνηθεί στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) του 2015. Η μείωση του επιπέδου εμπλουτισμού θεωρείται αναγκαίος όρος για την επίτευξη μιας νέας, ευρύτερης συμφωνίας.
Ο ίδιος ο Γκρόσι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, επεσήμανε:
«Η συνεργασία με τον ΔΟΑΕ είναι απόλυτα απαραίτητη για να δοθούν αξιόπιστες εγγυήσεις όσον αφορά την ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε μια στιγμή που η διπλωματία χρειάζεται επειγόντως».
Την ίδια στιγμή, καθώς η διεθνής κοινότητα αναμένει την επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμηνύει πως, σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματικής οδού, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να καταφύγει σε στρατιωτική δράση, σε συνεργασία με το Ισραήλ.
Το κλίμα παραμένει τεταμένο, με τον ΔΟΑΕ να επιχειρεί να διασφαλίσει τη συνέχιση του διαλόγου και την αποτροπή κρίσεων σε ένα περιβάλλον υψηλής γεωπολιτικής αστάθειας.