Βρισκόμαστε μία ανάσα πριν από το Πάσχα και ήδη πολλοί από εμάς έχουμε προμηθευτεί τα απαραίτητα, προκειμένου να υλοποιήσουμε τα καθιερωμένα Πασχαλινά έθιμα. Τι κρύβεται όμως πίσω από το έθιμο των κόκκινων αυγών; Όλη η ιστορία πίσω από το έθιμο
Το βάψιμο των κόκκινων αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά έθιμα, ενώ συγχρόνως είναι και αναπόσπαστο κομμάτι της συγκεκριμένης περιόδου, γιατί γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Δε γίνεται! Το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, αλλά και το βάψιμό τους, κάθε χρόνο υιοθετείται από τη πλειονότητα του πληθυσμού μας.
Έχεις αναρωτηθεί, όμως, ποτέ γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά το Πάσχα; Ποια είναι η ιστορία του εθίμου και ποιος ο συμβολισμός του; Γιατί κατά το έθιμο είθισται να τα βάφουμε Μεγάλη Πέμπτη; Διαβάστε παρακάτω:
Η απάντηση, προφανώς, δεν είναι μία, αφού κατά καιρούς έχουν δοθεί πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Σύμφωνα, όμως, με τις περισσότερες έρευνες το αυγό υπήρξε ένα ειδωλολατρικό σύμβολο της ανοιξιάτικης γονιμότητας, της ζωής και της αναγέννησης από τις προχριστιανικές ημέρες.
Οι Χριστιανοί στην αρχή θεωρούσαν το αυγό ως σύμβολο της πίστης τους, με το κέλυφος να αντιπροσωπεύει τον θνητό κόσμο. Όταν αυτό σπάσει, ήταν σαν να πεθαίνει ο κόσμος και αυτό που παρέμενε σήμαινε την αναγέννηση, ακριβώς όπως τη Σταύρωση, ακολούθησε η Ανάσταση του Κυρίου, που έφερε την αιώνια ζωή.
Γιατί τα αυγά βάφονται Μεγάλη Πέμπτη
Οι Ορθόδοξοι πιστοί συνδέουν την κόκκινη βαφή με το μύθο, ότι η Μαρία η Μαγδαληνή περιπλανιόταν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κηρύσσοντας την Ανάσταση και μεταφέροντας αυγά. Όταν συναντήθηκε με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, αυτός ήταν αρκετά σκεπτικός και της είπε ότι θα πίστευε ότι ο Ιησούς αναστήθηκε μόνο αν τα αυγά στο καλάθι της γίνονταν κόκκινα. Έτσι και έγινε.
Μερικοί ανατολικοευρωπαίοι μύθοι δεν ασπάζονται στη Μαρία την Μαγδαληνή, αλλά στη μητέρα του Ιησού ,Μαρία, την πηγή της παράδοσης των βαμμένων αυγών. Σύμφωνα με αυτούς τους μύθους, η Παναγία ήταν παρούσα στη σταύρωση του γιου της την Μεγάλη Παρασκευή και έφερε μαζί της αυγά. Μια διαφορετική εκδοχή αναφέρει ότι το αίμα από τις πληγές του Ιησού πέφτει στα αυγά κατά τη διάρκεια της σταύρωσης, χρωματίζοντας τα κόκκινα.
Ένας τελευταίος μύθος αναφέρει πως η Παναγία κλαίει, ικετεύοντας τους στρατιώτες στο σταυρό να είναι λιγότερο σκληροί με το γιο της. Τους προσφέρει αυγά και καθώς τα δάκρυά της πέφτουν πάνω τους, βάφονται κόκκινα. Ωστόσο, το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.
Πως όμως θα πετύχετε τα τέλεια κόκκινα αυγά; Σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι. Tip: Προτιμήστε λευκά αυγά για να έχετε πιο εντυπωσιακό χρώμα
Υλικά:
• 20 – 30 αυγά φρέσκα (βιολογικά αν γίνεται)
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φακελάκι μπογιά (για το κάθε χρώμα)
• ξύδι (όσο γράφουν οι οδηγίες της μπογιάς)
• ελαιόλαδο για το γυάλισμα
Εκτέλεση:
1)Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 2 – 3 ώρες νωρίτερα, για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην μας σπάσουν κατά το βράσιμο. Η καλύτερη λύση είναι να τα βγάλουμε από το προηγούμενο βράδυ και να τα βάψουμε το πρωί.
2)Πλένουμε τα αυγά μας, πολύ προσεκτικά για να μην σπάσουν και καθαρίζουμε τυχόν βρομιές, αλλά και για να σιγουρευτούμε, ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία, για να βαφτούν καλά.
3)Τα τοποθετούμε σε μια στρώση στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους, ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμο.
4)Τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας στο νερό τη μία πρέζα αλάτι και τη μία κουταλιά ξύδι, για 15′ – 20′ λεπτά. Το ξύδι και το αλάτι, διαστέλλει τους πόρους στο τσόφλι του αυγού και εμποδίζει το ασπράδι και τον κρόκο να χυθούν στο νερό, σε περίπτωση που σπάσει κάποιο αυγό.
5)Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την φωτιά, χύνουμε το νερό, προσεκτικά και γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσουν για ένα μισάωρο, αλλάζοντας το νερό 3 – 4 φορές.
6)Έπειτα τα βγάζουμε απ᾿ το νερό και τ᾿ αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά, για 2 – 3 ώρες ακόμη.
Ετοιμάζουμε τη βαφή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, για την θερμοκρασία, την ποσότητα του νερού και της βαφής, του αριθμού και της θερμοκρασίας των αυγών, αλλά και του χρόνου που θα μείνουν μέσα σε αυτή.
7)Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι ή μια τρυπητή κουτάλα και τ᾿ αφήνουμε να στεγνώσουν, πάνω σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
8)Μόλις στεγνώσουν καλά, τοποθετούμε τα αυγά μας σε αυγοθήκες ή σε όμορφα καλαθάκια, ενώ όσα πρόκειται να φάμε τα βάζουμε στο ψυγείο.
Πριν φύγετε, μη ξεχάσετε να διαβάσετε Κόκκινα Πασχαλινά Αυγά: Κόλπα για Γυαλιστερό Χρώμα με Βαφή του Εμπορίου χωρίς να ιδρώνουν