Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις που θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες και τους εφοπλιστές πλοίων κινεζικής κατασκευής κατά τον ελλιμενισμό τους στα αμερικανικά λιμάνια. Τα τέλη θα ισχύσουν σε 180 ημέρες και θα αυξάνονται σταδιακά, επηρεάζοντας και πλοία κινεζικών συμφερόντων που έχουν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες.
Παράλληλα, θα επιβληθούν ειδικά τέλη σε πλοία μεταφοράς οχημάτων και σε πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη ναυπηγική της βιομηχανία και να αντιδράσει στις πολιτικές της Κίνας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.
Διαβάστε παρακάτω
Οι ιδιοκτήτες και εφοπλιστές πλοίων κινεζικής κατασκευής θα επιβαρύνονται με νέα τέλη κατά τον ελλιμενισμό τους σε λιμάνια των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Αντιπροσώπου Εμπορίου της Αμερικανικής Προεδρίας (USTR), η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 180 ημέρες, ενώ οι χρεώσεις θα αυξάνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι νέες οικονομικές επιβαρύνσεις δεν περιορίζονται μόνο σε πλοία που ναυπηγήθηκαν στην Κίνα, αλλά επεκτείνονται και σε πλοία κινεζικών συμφερόντων, ακόμη και εάν έχουν κατασκευαστεί σε άλλη χώρα.
Τα τέλη θα επιβάλλονται ανά επίσκεψη πλοίου στις ΗΠΑ, και όχι σε κάθε επιμέρους λιμάνι, με μέγιστο όριο τις πέντε χρεώσεις ανά πλοίο ετησίως.
Επιπλέον, ο USTR ανακοίνωσε την επιβολή ειδικών τελών για πλοία μεταφοράς οχημάτων, τα οποία θα εφαρμοστούν επίσης σε διάστημα έξι μηνών. Αντίστοιχα, προβλέπονται προσαυξήσεις σε πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), με έναρξη εφαρμογής των χρεώσεων σε τρία έτη και προοδευτική αύξηση για χρονικό ορίζοντα 22 ετών.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Ο USTR αναλαμβάνει στοχευμένη δράση για να αποκαταστήσει τα αμερικανικά ναυπηγεία και για να αντιδράσει στις παράλογες ενέργειες, πολιτικές και πρακτικές της Κίνας για να κυριαρχήσει στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, του εφοδιασμού και της ναυπηγικής βιομηχανίας».
Την εντολή για τη διενέργεια έρευνας αναφορικά με τις πρακτικές της Κίνας στους τομείς της ναυπηγικής, της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, είχε δώσει ο τότε πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η έρευνα συνεχίστηκε και υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον Μάρτιο ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας στον Λευκό Οίκο με σκοπό την ενίσχυση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Η αμερικανική ναυπηγική βιομηχανία, που γνώρισε ακμή μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει πλέον περιοριστεί σε μόλις 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής πλοίων, με την Ασία να κυριαρχεί στη βιομηχανία.
Η Κίνα κατασκευάζει περίπου τα μισά πλοία που καθελκύονται παγκοσμίως, ενώ Νότια Κορέα και Ιαπωνία ακολουθούν. Σύμφωνα με στοιχεία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/CNUCED), οι τρεις αυτές ασιατικές χώρες κατασκευάζουν άνω του 95% των πλοίων διεθνώς.
Η ανακοίνωση του USTR έρχεται σε μια χρονική συγκυρία έντασης στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον–Πεκίνου, καθώς ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας συνεχίζει να κλιμακώνεται.