Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, που επιτρέπει τις απελάσεις προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Η απόφαση αφορά κυρίως άγαμους και υγιείς μετανάστες, οι οποίοι δεν θεωρούνται ευάλωτοι, και κρίθηκε ότι μπορούν να επιβιώσουν στην Ελλάδα, παρά τις υπάρχουσες ελλείψεις.
Οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να εφαρμόσουν άμεσα αυτή την απόφαση, προκειμένου να αποθαρρύνουν νέες αιτήσεις ασύλου από αυτή την ομάδα. Αντίθετα, οργανώσεις όπως η Pro Asyl εκφράζουν ανησυχίες για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα και σχεδιάζουν νομικές ενέργειες για να αμφισβητήσουν την απόφαση.
Πιο αναλυτικά
Σύσσωμος σχεδόν ο γερμανικός Τύπος φιλοξενεί την είδηση για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου υπέρ του δικαιώματος της Γερμανίας να απελάσει στην Ελλάδα πρόσφυγες που έφτασαν εκεί, με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό με τεράστιες πολιτικές συνέπειες, αφού στις τάξεις της Χριστιανικής Ένωσης του Φρίντριχ Μερτς πολλοί την θεωρούσαν ως ένα είδος «προϋπόθεσης» για να μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του Βερολίνου για το μεταναστευτικό.
«Ψωμί, κρεβάτι, σαπούνι»
Η εφημερίδα Die Welt γράφει χαρακτηριστικά: «Το Δικαστήριο χαρακτηρίζει ως επιτρεπτές τις απελάσεις άγαμων, υγιών και ικανών προς εργασία μεταναστών στην Ελλάδα. Παρά τις ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα υποδοχής, αυτή η μη ευάλωτη ομάδα ανθρώπων δεν απειλείται με ακραίες δυσκολίες στη χώρα, αποφάσισε το δικαστήριο της Λειψίας την Τετάρτη. Έτσι απέρριψε τις καταγγελίες ενός απάτριδου πολίτη από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και ενός Σομαλού. Οι άνδρες εγκατέλειψαν την πατρίδα τους το 2017 και το 2018. Εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Εκεί τους χορηγήθηκε διεθνής προσφυγική προστασία και έλαβαν προσωρινή άδεια παραμονής. Αργότερα ταξίδεψαν στη Γερμανία και ζήτησαν ξανά άσυλο».
Το αίτημά τους αυτό είχε απορριφθεί από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία, ενώ ανάλογη απόφαση είχε υπάρξει και από το διοικητικό δικαστήριο της Έσσης.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «σημείο αναφοράς είναι εάν οι μετανάστες στην Ελλάδα έχουν «ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι» στη διάθεσή τους, δήλωσε ο προεδρεύων δικαστής Ρόμπερτ Κέλερ. «Δεν είναι πολλά, το ξέρουμε. Αυτό είναι ένα σκληρό σημείο αναφοράς. Ωστόσο, η Γερουσία είναι πεπεισμένη ότι οι συνθήκες διαβίωσης στη χώρα της Νότιας Ευρώπης δεν είναι τέτοιες, ώστε να παραβιάζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων βάσει του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (…) Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς δικαστές, μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι άνθρωποι θα έπρεπε να παλέψουν μέσα από μια ζούγκλα γραφειοκρατίας. Ωστόσο, είναι δυνατόν να βρουν κατάλυμα. Μπορούν επίσης να βρουν πρόσβαση σε τρόφιμα και εργασία – είτε μέσω συσσιτίων είτε μέσω της λεγόμενης παραοικονομίας».
Η εφημερίδα πάντως επισημαίνει ότι «άλλα δικαστήρια είχαν αξιολογήσει πιο επικριτικά την κατάσταση στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν, εδώ και χρόνια δεν γίνονται μαζικές απελάσεις από τη Γερμανία στην Ελλάδα. ΜΚΟ, όπως η Pro Asyl, συνεχίζουν να επικρίνουν την άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες εμποδίζουν την πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα». Προφανώς οι δικαστές έκριναν ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα που αφορά τη Γερμανία.
Πανηγυρικό ύφος από την Bild
H Bild Zeitung σε πανηγυρικό σχεδόν τόνο έχει τίτλο «Τώρα μαζικές απελάσεις προς την Ελλάδα;». Φιλοξενεί μάλιστα και δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, Χανς-Έκχαρντ Ζόμμερ: «Θα εφαρμόσουμε άμεσα αυτή την απόφαση στην πράξη και θα απορρίπτουμε με συνέπεια, ως μη αποδεκτές, αιτήσεις ασύλου από άτομα αυτής της ομάδας. Για να καταστεί σαφές ότι η περαιτέρω μετανάστευση στη Γερμανία δεν αξίζει τον κόπο, οι απελάσεις στην Ελλάδα πρέπει τώρα να πραγματοποιηθούν γρήγορα». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), μόνο το 2024, 25.112 μετανάστες που είχαν προηγουμένως αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στην Ελλάδα υπέβαλαν αίτηση ασύλου.
Taz: Καφκικές καταστάσεις στην Ελλάδα
«Δυνατές και πάλι οι απελάσεις στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Tageszeitung, η οποία αναφέρεται και με λεπτομέρειες στην υπόθεση του 32χρονου Σομαλού πρόσφυγα: «Κατά τη διάρκεια της προφορικής ακρόασης, ο δικηγόρος του περιέγραψε την καφκική κατάσταση των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα: Για να βρει δουλειά ένας πρόσφυγας χρειάζεται φορολογικό αριθμό. Αλλά παίρνει τέτοιον, μόνο εάν ο εργοδότης επιβεβαιώσει ότι έχει δουλειά. Αυτή δεν είναι μια ζούγκλα γραφειοκρατίας, είναι ένας τοίχος, είπε αγανακτισμένη η συνάδελφός του. Η Ελλάδα ξεκίνησε το πρόγραμμα βοήθειας Helios+ για αναγνωρισμένους πρόσφυγες».
«Ωστόσο, το πρόγραμμα δεν ισχύει, εάν ένας πρόσφυγας έχει ζήσει εκτός Ελλάδας για περισσότερα από δύο χρόνια», δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος. Ο Σομαλός θα έφευγε με άδεια χέρια αν επέστρεφε, καθώς ζει στη Γερμανία από το 2019. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δικηγόροι θέλουν να αμφισβητήσουν την απόφαση. «Η οργάνωση Pro Asyl χαρακτήρισε την απόφαση ως ακατανόητη και θέλει να συνεχίσει να καταγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Pro Asyl και η ελληνική συνεργαζόμενη οργάνωση Refugee Support Aegean θέλουν να συνεχίσουν να τεκμηριώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουν να δικαιολογήσουν νέες αγωγές».