Το έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές παραδόσεις του Πάσχα, γιορτάζοντας την Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο.
Στις 11 το πρωί, μετά τη λειτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, οι κάτοικοι σπάζουν πήλινα κανάτια, γνωστά ως μπότηδες, που είναι στολισμένα με κόκκινες κορδέλες.
Το σπάσιμο συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, με τους Κερκυραίους και τους επισκέπτες να συλλέγουν τα θραύσματα για καλοτυχία και ευημερία.
Πιο αναλυτικά
Ενα από τα πιο δημοφιλή έθιμα του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι το σπάσιμο των μπότηδων το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Ακριβώς στις 11 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και αφού έχει τελειώσει η λειτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και η περιφορά του επιταφίου η Κέρκθυρα γιορτάζει την Πρώτη Ανάσταση με το σπάσιμο των μπότηδων.
Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.
Οταν ο ιερέα ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Κέρκυρας χτυπούν χαρμόσυνα και οι μπότηδες είναι έτοιμοι για την προαιώνια βουτιά τους στην κατάμεστη Σπιανάδα.
Το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας, για αυτό μέχρι και σήμερα τα κομμάτια από τους σπασμένους μπότηδες τα παίρνουν στο σπίτι τους οι Κερκυραίοι αλλά και πολλοί επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να τους φέρουν καλοτυχία και ευμάρεια.