Η Milne, μια πρώην νοσοκόμα με την ικανότητα της υπεροσμίας, ανακάλυψε ότι μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω ενός ιδιαίτερου αρώματος. Η ικανότητά της επιβεβαιώθηκε μέσα από πειράματα με δείγματα ρούχων, όπου μπόρεσε να εντοπίσει ασθενείς με Πάρκινσον πριν από τη διάγνωση τους από γιατρούς.
Συνεργαζόμενη με τον Barran, εργάζονται για την ανάπτυξη ενός τεστ που θα επιτρέπει την πρώιμη διάγνωση της νόσου, επισημαίνοντας την σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης μιας ασθένειας που δεν έχει θεραπεία. Η Milne υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να ανιχνεύσει και άλλες παθήσεις με βάση τις μοναδικές τους μυρωδιές.
Πιο αναλυτικά
Είπε στη γιαγιά της ότι οι φίλοι της «μυρίζουν πραγματικά», ωθώντας τη γιαγιά της να αποκαλύψει ότι αυτή η αυξημένη όσφρηση υπήρχε στην οικογένειά τους. Αργότερα έμαθε ότι η κατάσταση ονομάζεται υπεροσμία και η Milne την αγκάλιασε ως τη δική της μυστική υπερδύναμη.
Χρόνια αργότερα, όταν η Milne ήταν 28 ετών, παρατήρησε ένα ξεχωριστό και ασυνήθιστο άρωμα που προερχόταν από τον σύζυγό της, Les Milne. Δεν μπορούσε να το εξηγήσει τότε, αλλά 17 χρόνια αργότερα, ο σύζυγός της διαγνώστηκε με νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία 45 ετών.
Η συνειδητοποίηση της Milne έγινε πιο ξεκάθαρη χρόνια αργότερα όταν συνόδευσε τον σύζυγό της σε μια ομάδα υποστήριξης για το Πάρκινσον. Εκεί, έπιασε το ίδιο περίεργο άρωμα από το εσωτερικό του παλτού άλλου ατόμου. Τότε ήταν που αποφάσισε να απευθυνθεί σε επαγγελματίες για να μάθει πώς η ικανότητά της θα μπορούσε να ωφελήσει άλλους.
Το 2013, η Milne γνώρισε τον Barran και οι δυο τους συνεργάζονται από τότε. Για να ελέγξει τον ισχυρισμό της Milne ότι μπορούσε να μυρίσει τη νόσο του Πάρκινσον, ο Barran δημιούργησε μια μικρή πιλοτική μελέτη χρησιμοποιώντας μπλουζάκια που φορούσαν τη νύχτα τόσο από ασθενείς με Πάρκινσον όσο και από υγιείς εθελοντές. Η Milne μύρισε το καθένα και τα εντόπισε σωστά όλα εκτός από έναν, τοποθετώντας κατά λάθος ένα πουκάμισο στην ομάδα του Πάρκινσον. Ωστόσο, εννέα μήνες αργότερα, αυτό το άτομο διαγνώστηκε επίσης με Πάρκινσον. Η Milne δεν είχε μόλις περάσει το τεστ – εντόπισε την ασθένεια πριν προλάβουν οι γιατροί.
Η νόσος του Πάρκινσον, η οποία επί του παρόντος δεν έχει θεραπεία, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική διαταραχή παγκοσμίως και η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος μετά το Αλτσχάιμερ. Εμφανίζεται όταν οι νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την κίνηση και τον έλεγχο των μυών, αρχίζουν να διασπώνται. Η νόσος του Πάρκινσον συχνά δεν διαγιγνώσκεται έως ότου το 60% έως 80% αυτών των νευρώνων έχουν ήδη χαθεί, καθιστώντας την ικανότητα της Milne να τον ανιχνεύει νωρίτερα ακόμη πιο σημαντική.
Χάρη στη Milne, ο Barran λέει ότι είναι «πολύ κοντά» στην ανάπτυξη ενός τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον και αυτή τη στιγμή εργάζεται σε ένα τεστ επιχρίσματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Michael J. Fox για την Έρευνα του Πάρκινσον . Σκοπεύουν να συλλέξουν δείγματα σμήγματος από το μέτωπο και το άνω μέρος της πλάτης, όπου το δέρμα τείνει να είναι το πιο λιπαρό. Ο Μάικλ Φοξ, ο οποίος διαγνώστηκε με Πάρκινσον σε ηλικία 29 ετών, εξηγεί: «Σκοπεύουμε να προσδιορίσουμε εάν τα άτομα με PD έχουν ένα ξεχωριστό προφίλ σμήγματος που συνδέεται με ένα ξεχωριστό προφίλ οσμής που μπορεί να ανιχνευθεί και να αναγνωριστεί/διακριθεί χρησιμοποιώντας προτεινόμενες πλατφόρμες για ανθρώπους/σκύλους».
Η νόσος Πάρκινσον δεν είναι η μόνη ασθένεια που μπορεί να εντοπίσει η Milne με την έντονη μύτη της. Περιέργως, ισχυρίζεται ότι διαφορετικές συνθήκες έχουν τις δικές τους μοναδικές μυρωδιές. «Θα ήξερα αν ο διαβήτης κάποιου εξαφανιζόταν». είπε σε συνέντευξή της . «Μπορούσα να καταλάβω αν κάποιος δυσκολευόταν μετεγχειρητικά». Και προσθέτει, “Πήγαινα σε μια πτέρυγα Nightingale με 18 κρεβάτια και μύριζα φυματίωση. Δεν μοσχοβολάει όπως το Πάρκινσον. Είναι περισσότερο μια μυρωδιά μπισκότου βουτύρου.”
Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
photo: pexels