Τα θρυλικά φιλολογικά στέκια της παλιάς Αθήνας

Τα φιλολογικά καφενεία της παλιάς Αθήνας αποτελούσαν τόπους συνάντησης και δημιουργικής ανταλλαγής για λογοτέχνες, καλλιτέχνες και διανοούμενους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία και τη σημασία των φιλολογικών καφενείων και σαλόνων της παλιάς Αθήνας, από τον 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Αναδεικνύει πώς αυτά τα στέκια υπηρέτησαν ως χώροι συνάντησης για λογοτέχνες, δημοσιογράφους και πολιτικούς, όπου γίνονταν δημιουργικές συζητήσεις και ανταλλαγές ιδεών.

Με αναφορές σε εμβληματικά καφενεία όπως του Γιαννόπουλου, του Ζαχαράτου και του Απότσου, καθώς και σε φιλολογικά σαλόνια, το άρθρο αποτυπώνει την πλούσια πολιτιστική ζωή της εποχής και την εξέλιξη των λογοτεχνικών συντροφιών.

Πιο αναλυτικά

Η λογοτεχνία δεν είναι μόνο το εργαστήριο του συγγραφέα, όπου εργάζεται απερίσπαστος από κάθε εξωτερική επίδραση, αλλά και η ζωντανή καθημερινότητα των συναναστροφών του με τους ανθρώπους του σιναφιού: μυθιστοριογράφους, ποιητές, εκδότες, δημοσιογράφους και κριτικούς – με όλον εκείνον τον πληθυσμό που οι παλαιότεροι ονόμαζαν «λογοτεχνικές συντροφιές».

Τα τελευταία χρόνια οι λογοτεχνικές συντροφιές έχουν χάσει την αλλοτινή τους συνοχή και σημασία. Μπορεί κάποιες να σχηματίζονται και να είναι δρώσες ακόμη, σε εκδοτικά γραφεία, σε βιβλιοπωλεία ή σε χώρους πολιτισμού, αλλά ο ρόλος τους ως τόπων συνάντησης με δυναμικές συγκρούσεις και δημιουργικές ανταλλαγές έχει σε κάθε περίπτωση εκλείψει.

Πώς, όμως, λειτουργούσαν οι λογοτεχνικές συντροφιές στο παρελθόν και τι ακριβώς ήταν τα φιλολογικά τους καφενεία, αρχής γενομένης από τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι και τη δεκαετία του 1960;

Το αθηναϊκό καφενείο υπάρχει ήδη από την εποχή του Όθωνα, αλλά η δική μας περιπλάνηση (ασφαλώς μόνον ενδεικτική) θα ξεκινήσει από το καφενείο Γιαννόπουλου, στο ομώνυμο μέγαρο της Πλατείας Συντάγματος, που λειτούργησε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1890.

Εκεί θα συναντήσουμε τις εμβληματικές μορφές του Παλαμά, του Ροΐδη και του Γεωργίου Δροσίνη. Στο ίδιο κτίριο θα λειτουργήσει αργότερα το καφενείο του Ζαχαράτου, που θα μεταφερθεί εν συνεχεία στην κοντινή οικία Βούρου.

Το καφενείο του Ζαχαράτου πρωταγωνίστησε στην πολιτική, αλλά και στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας. Στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έπιναν τον καφέ τους δίπλα στα τραπέζια των συγγραφέων και δεν είναι ασφαλώς τυχαίο πως στου Ζαχαράτου έσπευσε να πιει τον καφέ του και ο Καβάφης κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του, το 1901, στην Αθήνα.

Λίγο πριν από το τέλος του 19ου αιώνα θα ανοίξει επί της Σταδίου το Ουζερί του Απότσου, που θα εγκατασταθεί κατόπιν στη Βουκουρεστίου, για να καταλήξει στην Πανεπιστημίου. Στον χώρο του Απότσου θα γεννηθεί, εν έτει 1945, το καλλιτεχνικό περιοδικό «Τετράδιο» με εκδότες τον Αλέξανδρο Ξύδη, τον Αλέξη Σολωμό, τον Ανδρέα Καμπά και τον Αντώνη Βουσβούνη.

Στον Απότσο σύχνασαν από τους παλαιότερους ο Μιλτιάδης Μαλακάσης και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και από τη γενιά του 1930 ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ανδρέας Καραντώνης και ο Γιώργος Κατσίμπαλης.

Το 1917 θα ανοίξει στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού ο «Μαύρος γάτος», ένα ημιυπόγειο δίπλα στο σπίτι του Παλαμά. Ο «Μαύρος γάτος» ήταν το αγαπημένο καφενείο των αθηναίων μποέμ.

Εκεί πήγαιναν, όμως, και εκδότες για να συμφωνήσουν και να σχεδιάσουν τα επόμενα βιβλία τους, παρουσιάζονταν μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές ενώ γίνονταν και έντονες πολιτικές συζητήσεις στις οποίες πρωτοστατούσε ένα καινοφανές πολιτικό είδος: οι σοσιαλιστές, Στις καλλιτεχνικές, πάλι, και τις φιλολογικές συζητήσεις συμμετείχαν ο Κλέων Παράσχος, ο Φώτος Γιοφύλλης, ο Δημοσθένης Βουτυράς, ο Τέλλος ‘Αγρας, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Κώστας Βάρναλης, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Κώστας Παρορίτης και, φυσικά, ως προνομιακός γείτονας και συνδαιτυμόνας, ο Κωστής Παλαμάς.

Παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα λειτουργήσει επί της Σταδίου το «Πατάρι» του Λουμίδη. Το «Πατάρι» αποτελούσε συμπλήρωμα του καφεκοπτείου των αδελφών Λουμίδη το οποίο βρισκόταν στο ισόγειο. Εδώ θα γεννηθεί ο ελληνικός μοντερνισμός με ποιητές όπως ο Γκάτσος, ο Ελύτης και ο Εμπειρίκος, αλλά και ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Τάκης Σινόπουλος, η Ελένη Βακαλό και ο Μιχάλης Κατσαρός.

Εδώ θα βρεθούν ακόμα ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και εικαστικοί όπως ο Γιάννης Μόραλης και ο Γιάννης Τσαρούχης. Στο «Πατάρι» ο χώρος ήταν αυστηρά οριοθετημένος. Στο βάθος της αίθουσας κάθονταν καλλιτέχνες και συγγραφείς ενώ στα μπροστινά τραπέζια μαζεύονταν δημοσιογράφοι, επιθεωρησιογράφοι και ηθοποιοί.

Μαζί, ωστόσο, με τα λογοτεχνικά καφενεία δοξάστηκαν στο παρελθόν και τα φιλολογικά σαλόνια. Ένα από τα πιο γνωστά ήταν το φιλολογικό σαλόνι του Μάρκου Αυγέρη και της Έλλης Αλεξίου,στην οδό Αλωπεκής, στο Κολωνάκι.

Στη δεκαετία του 1960 κάθε Πέμπτη βράδυ συγκεντρωνόταν εκεί η αφρόκρεμα της αριστερής τέχνης και διανόησης: Κώστας Βάρναλης, Βασίλης Ρώτας, Βούλα Διαμιανάκου, Ζήσης Σκάρος, Γιάννης και Ρόζα Ιμβριώτη, Νίκος Παπάς και Ρίτα Μπούμη-Παπά, Διδώ Σωτηρίου, Λιλίκα Νάκου, Μέλπω Αξιώτη, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Δημήτρης Φωτιάδης.

Ένα άλλο φιλολογικό σαλόνι ήταν το σπίτι του ‘Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, πρώτα στην οδό Πινδάρου κι ύστερα στη λεωφόρο Αμαλίας (με θέα τη Βουλή και τον Εθνικό Κήπο), όπου λειτουργεί και σήμερα ως χώρος εκδηλώσεων. Στο σαλόνι των Κατακουζηνών θα οργανωθεί για πρώτη φορά έκθεση με έργα του Θεόφιλου ενώ θα πιουν τον καφέ ή το ποτό τους και εκλεκτά μέλη γενιάς του ’30: από Σεφέρη, Ελύτη, Εμπειρίκο, Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Ηλία Βενέζη και ‘Αγγελο Τερζάκη μέχρι Κ. Θ. Δημαρά, Σπύρο Βασιλείου, Θανάση Απάρτη και Ευάγγελο Παπανούτσο.

Το σαλόνι των Κατακουζηνών θα επισκεφθούν και προσωπικότητες του διεθνούς στερεώματος: Αλμπέρ Καμί, Μαξ Σαγκάλ, Ουίλιαμ Φόκνερ.

Φιλολογικά σαλόνια άνοιξαν επίσης στα προγενέστερα χρόνια ο Παλαμάς, ο Σουρής, η Καλλιρόη Παρρέν και ο Κώστας Ουράνης και στα νεότερα η Ελένη Βλάχου, ο Γιώργος Θεοτοκάς, ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Γιώργος Κατσίμπαλης.

Όσοι θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα για τον κόσμο των φιλολογικών καφενείων και των λογοτεχνικών σαλονιών της παλιάς Αθήνας μπορούν να ανατρέξουν στις πηγές οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και για την ανά χείρας περιήγηση: στην έκδοση της Ομάδας ‘Αστυ «70 χρόνια αθηναϊκών καφενείων.

Τα στέκια των λογοτεχνών» (2014), στα έργα των Γιάννη Παπακώστα «Φιλολογικά καφενεία και στέκια της Αθήνας» (Εστία, 1988) και Γιάννη Καιροφύλλα «Τοπωνύμια της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων» (εκδόσεις Φιλιππότη, 1995) και στο άρθρο του Δημήτρη Γκιώνη «Τα φιλολογικά σαλόνια – κάποτε» («Ελευθεροτυπία», 18 Ιουνίου 2011).


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Εύβοια: Άνδρας τρομοκρατούσε με ψεύτικο όπλο – Τον εξουδετέρωσε θαρραλέος αστυνομικός εκτός υπηρεσίας

Τα θρυλικά φιλολογικά στέκια της παλιάς Αθήνας

Ελεωνόρα Ζουγανέλη & Νίκος Συρίγος: Πασχαλινό ειδύλλιο στη Μύκονο – Στο πλευρό τους ο Γιάννης Ζουγανέλης!

Τελική αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλήνιες – Τα κρίσιμα ορόσημα της σχολικής χρονιάς

Στον «αέρα» του Signal τα απόρρητα των ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ κατηγορείται για διαρροή στρατιωτικών μυστικών σε οικογενειακή συνομιλία – Το Πεντάγωνο καταρρέει

Καιρός Δευτέρα του Πάσχα: Με λιακάδα και υψηλές θερμοκρασίες η επιστροφή των εκδρομέων – Καταιγίδες και νεροποντές από το μεσημέρι

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιες εντάσσονται στον «αυτόματο» και ποιοι θα εξασφαλίσουν έκπτωση 6% στον φόρο εισοδήματος

Θρυλικά Dakota και Tiger Moth της Πολεμικής Αεροπορίας αναγεννιούνται – ΦΩΤΟ

Ουκρανία: Συναγερμός για αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο – Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν τη Μικολάιφ μετά την ολιγόωρη πασχαλινή εκεχειρία της Ρωσίας

NYT: Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ αποκαλύπτεται σε δεύτερο σκάνδαλο παραβίασης ασφαλείας

ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΕ: Τελευταία προθεσμία αύριο για προσοδοφόρες θέσεις με απολαβές έως 35.200€

Ζελένσκι: Καταγγέλλει τη Μόσχα για 3.000 παραβιάσεις της πασχαλινής εκεχειρίας

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Απριλίου 2025

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Το κορυφαίο πρωτεϊνούχο σνακ που την δαμάζει αποτελεσματικά, αποκαλύπτουν διαιτολόγοι

Κένυα: 14χρονη κατασπαράχτηκε από λιοντάρι στα προάστια του Ναϊρόμπι

00:00 / 00:00

Drone εναντίον Formula 1! Ποιος θριάμβευσε στην επική μονομαχία

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο Max Verstappen, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, αγωνίζεται γύρω από την πίστα Silverstone με ένα προηγμένο drone...

Τα μυστικά τεστ εγκυμοσύνης στην Αρχαία Ελλάδα – Το εκπληκτικό σκεύασμα που συνταγογραφούσε...

Το άρθρο εξερευνά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα και άλλους πολιτισμούς για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, πριν την ανάπτυξη σύγχρονων τεστ. Αναφέρεται...

Προϊστορικό μυρμήγκι αποκαλύφθηκε σε κεχριμπάρι για 16 εκατομμ. χρόνια με εκπληκτική τεχνική καμουφλάζ!

Ένα προϊστορικό μυρμήγκι ηλικίας 16 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκε σε κεχριμπάρι από τη Δομινικανή Δημοκρατία, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα μυστικά της εξέλιξης των...

Φρανκ Ταβάρες: Παρίστανε την καλόγρια επί 22 χρόνια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα ενώ ήταν… άνδρας

Ο Φρανκ Ταβάρες, ένας άνδρας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, κατάφερε να ζήσει ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα για 22 χρόνια, ξεκινώντας από...

Η ball girl με σύνδρομο Down σπάει τα στερεότυπα στο Barcelona Open

Η Alessandra Bonomi έγινε η πρώτη ball girl με σύνδρομο Down που εργάστηκε ανεξάρτητα σε αγώνα ATP Tour, κατά τη διάρκεια του Barcelona Open. Η...

Συγκλονιστικό: Γυναίκα που οσφραίνεται το Πάρκινσον πυροδοτεί επαναστατική ιατρική ανακάλυψη

Η Milne, μια πρώην νοσοκόμα με την ικανότητα της υπεροσμίας, ανακάλυψε ότι μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω ενός ιδιαίτερου αρώματος. Η...

Η Βρετανία δημιούργησε «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drone

Η Βρετανία παρουσίασε ένα νέο «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones, με το Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι το σύστημα RF DEW κατέρριψε πάνω από...

Τεχνητή Νοημοσύνη κυριάρχησε σε ιταλική εφημερίδα επί ένα μήνα: Τα όρια που αποκαλύφθηκαν

Η ιταλική εφημερίδα Il Foglio πειραματίστηκε για έναν μήνα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη δημιουργία του περιεχομένου της, δημοσιεύοντας 22 άρθρα...

Τζέιμς Ρούπερτ: Το αιματηρό Πάσχα του 1975 όταν εξόντωσε 11 μέλη της οικογένειάς...

Το άρθρο αναφέρεται στην αιματηρή σφαγή που διέπραξε ο Τζέιμς Ρούπερτ το Πάσχα του 1975, όταν εκτέλεσε 11 μέλη της οικογένειάς του μέσα σε...

Βίντεο: Ανακαλύψτε πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι θρυλικοί Έλληνες σταρ της δεκαετίας του...

Το βίντεο από τα αρχεία της ΕΡΤ αναδεικνύει τις πασχαλινές παραδόσεις των διάσημων Ελλήνων σταρ της δεκαετίας του '70, αποτυπώνοντας μια εποχή όπου οι...

Τα μυστικά των απόκρυφων υπόγειων πόλεων: Θρύλοι και αλήθειες

Το άρθρο εξερευνά τους θρύλους και τις αλήθειες γύρω από υπόγειες πόλεις και δίκτυα που αναφέρονται σε μυθολογίες και θρησκείες παγκοσμίως. Από την Αγκάρτα...

Κινέζοι επιστήμονες αποκαλύπτουν το μυστικό για τα ταχύτερα υποβρύχια στον κόσμο με λέιζερ

Κινέζοι επιστήμονες από το Harbin Engineering University παρουσίασαν μια επαναστατική τεχνολογία πρόωσης υποβρυχίων, που χρησιμοποιεί λέιζερ για να επιτύχει εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες και stealth. Το...

Σοκαριστική ανακάλυψη στο Βέλγιο: Αποκαλύφθηκε τοίχος από ανθρώπινα οστά κάτω από καθεδρικό ναό

Αρχαιολόγοι στη Γάνδη του Βελγίου ανακάλυψαν έναν τοίχο κατασκευασμένο από ανθρώπινα οστά κάτω από τον καθεδρικό ναό του Saint Bavo. Η δομή, που χρονολογείται...

Γιαγιά τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλάκιση…εξαιτίας παντόφλας στην εγγονή!

Μια 80χρονη γυναίκα στην Τουρκία, η Asiye Kaytan, καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση επειδή χτύπησε την 18χρονη εγγονή της, Vural, με μια παντόφλα κατά...

Η συγκλονιστική ανακάλυψη για τη σχέση σκιάς και φωτός, vid

Η ανακάλυψη σχετικά με τη σχέση σκιάς και φωτός αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία που μέχρι τώρα είχαν περάσει απαρατήρητα από πολλούς. Το άρθρο ενθαρρύνει τους αναγνώστες...

Το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα: Το αστυνομικό τέχνασμα που ξεσκέπασε μία φρικτή δολοφονία

Στις 15 Απριλίου 1968, η Ελλάδα συγκλονίζεται από τη δολοφονία του Χαρίση Πάντου, του οποίου η εξαφάνιση αρχικά αποδόθηκε σε επαγγελματική μετανάστευση. Η κουνιάδα...

Η αινιγματική κληρονομιά του Τουταγχαμών – Τα μυστικά πίσω από τους σαρκοφάγους

Το άρθρο εξερευνά τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη μούμια του Τουταγχαμών και άλλες αρχαίες μούμιες, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα ευρήματα που συνδέονται με την...

Ο θρυλικός μπακάλης της Ηπείρου που βάφτισε διάσημη γειτονιά της Αθήνας

Ο θρυλικός μπακάλης Βασίλειος Έξαρχος από την Κόνιτσα, που εγκαταστάθηκε στα τέλη του 1800 στα Πιθαράδικα της Αθήνας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετονομασία της...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Ιωάννα Τούνη – Σάλος με το βίντεο όπου διασκεδάζει σε μπαρ λίγο πριν την...

Η Ιωάννα Τούνη προκάλεσε αντιδράσεις με ένα βίντεο που...

Βασίλης Καρράς: Το οικογενειακό δράμα που εξελίσσεται μετά την απώλειά του

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ