Μυστηριώδεις και άγνωστες θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας

Μια εξερεύνηση των λιγότερο γνωστών θεοτήτων της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, με έμφαση στους θαλάσσιους δαίμονες και τους Τιτάνες
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά μυστηριώδεις και λιγότερο γνωστές θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας, εστιάζοντας κυρίως στη Θάλασσα, τον Νηρέα, τον Μενοίτιο και τη Μνημοσύνη.

Αναλύει την προέλευση και τη σημασία αυτών των θεοτήτων, όπως η Θάλασσα που θεωρείται κόρη της Γαίας ή του Αιθέρα, ο Νηρέας ως σοφός θαλάσσιος δαίμονας με προφητικές ικανότητες, ο Μενοίτιος, Τιτάνας που εκπροσωπεί την άκριτη σκέψη, και η Μνημοσύνη, προσωποποίηση της μνήμης και μητέρα των Μουσών.

Παρά την υποδεέστερη θέση τους σε σχέση με πιο γνωστούς θεούς όπως ο Ποσειδώνας, οι θεότητες αυτές διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στους μύθους και τις παραδόσεις της εποχής.

Πιο αναλυτικά

Η Θάλασσα κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν η ιδεατή ανθρωπόμορφη θεότητα της έννοιας του αλμυρού υγρού στοιχείου και προστάτιδα αυτού.

Ήταν κόρη κατ΄άλλους της Γαίας και μόνο αυτής που κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μόνο από τις δημιουργικές δυνάμεις του κληρονόμησε από το Χάος, και χωρίς τη βοήθεια του Έρωτος, κυοφόρησε τον Ουρανό και τα Όρη.

Κατ΄ άλλες μυθολογικές παραδόσεις η Θάλασσα ήταν κόρη του Αιθέρα και της Ημέρας, μητέρα των Ροδίων, των Τελγινών καθώς και της Αφροδίτης.

Παραστάσεις της θεότητας αυτής υπήρχαν ελάχιστες με σαφή υπεροχή του θεού Ποσειδώνα. Από τις πιο ονομαστές απ΄ αυτές ήταν, κατά τον Ηρώδη τον Αττικό, εκείνη στο Ναό του Ποσειδώνα στην αρχαία Κόρινθο που φερόταν στη βάση συμπλέγματος του θεού αυτού με την Αμφιτρίτη να κρατά στην αγκαλιά της την κόρη της Αφροδίτη περιστοιχιζόμενη από τις Νηρηίδες.

Ο ΝΗΡΕΑΣ

Στην αρχαιότητα υπήρχαν διάφορες θεότητες που σχετίζονταν με το θαλάσσιο βασίλειο. Οι θεότητες αυτές δεν ήταν τόσο σημαντικές, όσο ο Ποσειδώνας, είχαν όμως γεννηθεί και κυριαρχούσαν πριν από εκείνον. Λατρεύονταν επίσης στον ελλαδικό χώρο προτού ακόμη εκείνος καθιερωθεί. Παρόλο που ήταν θεότητες δευτερεύουσες, γύρω απ’ αυτές και τους απογόνους τους δημιουργήθηκαν πολύ ενδιαφέροντες μύθοι.

Μια απ’ αυτές ήταν ο Νηρέας, ένας από τους “γέροντες της θάλασσας”, ένας από τους πιο σημαντικούς θαλάσσιους δαίμονες στην ακολουθία του Ποσειδώνα. Ήταν γιος του Πόντου και της Γαίας και αδέρφια του ήταν ο Θαύμαντας, ο Φόρκης, η Κητώ και η Ευρυβία. Η καταγωγή του δείχνει ολοφάνερα ότι πρόκειται για γενιά προγενέστερη από τον Ποσειδώνα. Σύζυγός του ήταν η Δωρίδα, μια από τις Ωκεανίδες. Μαζί της απέκτησε πενήντα κόρες, τις Νηρηίδες, μία από τις οποίες, η Αμφιτρίτη, έγινε αργότερα σύζυγος του Ποσειδώνα.

Έλεγαν πως, όπως και οι περισσότεροι θαλάσσιοι δαίμονες, έτσι κι ο Νηρέας μπορούσε να μεταμορφώνεται κι επινοούσε διάφορα τεχνάσματα. Γι’ αυτό και τον φαντάζονταν και τον απεικόνιζαν ως άνδρα με μορφή ψαριού, κάποτε όμως από το σώμα του ξεπροβάλλει ένας λύκος, ένας τράγος ή ένα κεφάλι φιδιού, ακριβώς για να συμβολίσουν τις μορφές που μπορούσε να πάρει. Σε φίδι είχε μεταμορφωθεί ο δαίμονας, όταν πάλευε με τον Ηρακλή, ο ήρωας όμως τον έδεσε, όπως τον είχαν συμβουλέψει οι θεές της Τύχης. Έτσι, τον ανάγκασε να του απαντήσει σε όλες του τις ερωτήσεις.

Ο Νηρέας φημιζόταν επίσης για τις προφητικές του ικανότητες. Όταν συνάντησε τον Πάρη, του προφήτευσε την πτώση της Τροίας. Επίσης, προείπε το ένδοξο πεπρωμένο του Ηρακλή στους Αργοναύτες, με τη βοήθεια του Γλαύκου, που ερμήνευσε τα λόγια του σ’ αυτούς.

Ο Νηρέας, πρώτος γιος του Πόντου, ήταν καλοσυνάτος, σοφός, καλοπροαίρετος και γνωστός για τη δικαιοσύνη, την προθυμία και τη φιλαλήθειά του. Ο ρόλος του ήταν πάντα ταπεινός και αφανής, παρόλα αυτά δε δίσταζε να βοηθήσει όποιον είχε την ανάγκη του. Η Αφροδίτη ανατράφηκε στην κατοικία του και ο Πηλέας ευεργετήθηκε απ’ αυτόν, γιατί του χάρισε το φάρμακο για να νικήσει την πείνα. Επίσης, βοήθησε τον Ηρακλή και τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, όταν του έδωσε το κύπελλο του Ήλιου για να περάσει μ’ αυτόν τον Ωκεανό. Ακόμη, του έδειξε το δρόμο για να φτάσει μέχρι τον κήπο των Εσπερίδων.

ΜΕΝΟΙΤΙΟΣ (ΤΙΤΑΝΑΣ)

Ο Μενοίτιος ήταν ένας από τους Τιτάνες της Ελληνικής μυθολογίας. Ήταν γιος του Τιτάνα Ιαπετού και της Ωκεανίδας Ασίας ή Κλυμένης ή Αίθρα ή Θέμιδας. Αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας και ο Άτλαντας. Αντιπροσωπεύει την άλογη – άκριτη σκέψη, το ένστικτο. Μετά την Τιτανομαχία ο Δίας κατακεραύνωσε και εξαπέλυσε τον Μενοίτιο και, ύστερα τον Επιμηθέα, στον Έρεβο.

Μάλιστα οι Μενετές της Καρπάθου, διατηρούν το όνομά τους από αυτόν σε ανάμνηση του παραπάνω γεγονότος. βρίσκονται τα Πηγάδια. Με βάση τοπική παράδοση ο βράχος που κτίστηκε το χωριό ταυτίζεται με το Μενοίτιο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ

Η Μνημοσύνη ( γνωστή μερικές φορές και ως Μνήμη, που όμως ήταν άλλη θεότητα) ήταν η προσωποποίηση της μνήμης στην ελληνική μυθολογία. Ανήκε στους Τιτάνες, ήταν κόρη της Γαίας και του Ουρανού και μητέρα των Μουσών από τον Δία.

Στη Θεογονία του Ησίοδου, οι βασιλείς και οι ποιητές λαμβάνουν τις δυνάμεις του εξουσιαστικού τους λόγου από την κατοχή τους επί της Μνημοσύνης και των ειδικών σχέσεών τους με τις Μούσες.

Ο Δίας κοιμήθηκε με τη Μνημοσύνη για εννέα συνεχόμενες μέρες και έτσι δημιουργήθηκαν οι εννέα Μούσες. Μνημοσύνη ήταν επίσης το όνομα ενός ποταμού στον Άδη, παράλληλου της Λήθης, σύμφωνα με μια σειρά ελληνικών ταφικών επιγραφών του 4ου αιώνα π.Χ. σε δακτυλικό εξάμετρο. Οι ψυχές των νεκρών έπιναν από τη Λήθη, έτσι ώστε να μη θυμούνται τις προηγούμενες ζωές τους όταν μετενσαρκώνονταν. Οι αρχάριοι ενθαρρύνονταν να πίνουν από τον ποταμό Μνημοσύνη όταν πέθαιναν, αντί από τη Λήθη. Αυτές οι επιγραφές μπορεί να συνδέονται με μια ιδιωτική μυστική θρησκεία, ή με Ορφική ποίηση.

Παρομοίως, όσοι ήθελαν να συμβουλευτούν το μαντείο του Τροφωνίου στην Βοιωτία έπρεπε να πιούν εναλλάξ από δύο πηγές που αποκαλούνταν «Λήθη» και «Μνημοσύνη», (προκειμένου να λησμονείται το παρελθόν και η μνήμη να ξεκινά απ΄ το παρόν). Ανάλογο σκηνικό περιγράφεται και στην Πολιτεία του Πλάτωνα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποτελέσματα ΝΒΑ: Περίπατος για Σέλτικς, Καβαλίερς, σταμάτησαν τους Γουόριορς παρά τον μαγικό Κάρι

Μυστηριώδεις και άγνωστες θεότητες της Αρχαίας Ελλάδας

Δευτέρα του Πάσχα: Αναλυτικά τα δρομολόγια σε λεωφορεία, Μετρό και τραμ σήμερα

Κυριάκος Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: «Η ιστορική μνήμη μετουσιώνεται σε ζωντανή δύναμη»

Η ψεύτικη πριγκίπισσα που ξεγέλασε ολόκληρο χωριό

Ελ Σαλβαδόρ – Βενεζουέλα: Η τολμηρή πρόταση Μπουκέλε για απελευθέρωση των “πολιτικών κρατουμένων” του Μαδούρο

15 διαχρονικές σοφίες του Πυθαγόρα που πρέπει να γνωρίζεις

Αποκάλυψη: Ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν μιλούσε αγγλικά ως μητρική γλώσσα

Όλα τα αθλητικά θεάματα της Δευτέρας του Πάσχα

Ο πιο παράδοξος θάνατος στην ιστορία: Φιλόσοφος ξεψύχησε γελώντας με το δικό του αστείο

Ασπρόπυργος: Νεαρός μόλις 20 ετών χάθηκε τραγικά στο φονικό τροχαίο

Η Mansory βεβηλώνει τη Ferrari Purosangue, αρκετά πια

Η σιδερένια πειθαρχία στην Αρχαία Ελλάδα – Όταν οι Έλληνες κατατρόπωναν τους πάντες

Νέα Υόρκη: Η τραγική σύγκρουση αεροσκαφών πάνω από το Μανχάταν άλλαξε για πάντα την ασφάλεια των πτήσεων

Εύβοια: Άνδρας τρομοκρατούσε με ψεύτικο όπλο – Τον εξουδετέρωσε θαρραλέος αστυνομικός εκτός υπηρεσίας

00:00 / 00:00

Νέα Υόρκη: Η τραγική σύγκρουση αεροσκαφών πάνω από το Μανχάταν άλλαξε για πάντα...

Στις 16 Δεκεμβρίου 1960, δύο αεροσκάφη, της United Airlines και της TWA, συγκρούστηκαν πάνω από τη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 134 ατόμων,...

Τα θρυλικά φιλολογικά στέκια της παλιάς Αθήνας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία και τη σημασία των φιλολογικών καφενείων και σαλόνων της παλιάς Αθήνας, από τον 19ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του...

Ακρωτηρίαζαν τα δάχτυλά τους σε μυστικές τελετές οι πρόγονοί μας; – Η αποκάλυψη των επιστημόνων

Επιστήμονες από τον Καναδά ανακάλυψαν ότι οι πρόγονοί μας ίσως ακρωτηρίαζαν σκόπιμα τα δάχτυλά τους σε τελετουργικές πρακτικές για να εξευμενίσουν θεότητες ή να...

Αρχαίοι θησαυροί στον βυθό: Τι κρύβουν τα εντυπωσιακά ναυάγια

Από αρχαιοτάτων χρόνων, τα εµπορεύµατα και πολύτιµοι θησαυροί µεταφέρονταν µε πλοία από τη µια χώρα στην άλλη.Συχνά τα πλοία δεν έφταναν στον προορισµό τους,...

«Χελώνα»: Το πρώτο μυστηριώδες χαμένο υποβρύχιο της ιστορίας το 1776

Το άρθρο αναφέρεται στην «Χελώνα», το πρώτο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας το 1776. Δημιουργημένο από τον...

Τι αποκαλύφθηκε όταν έξι έφηβοι επιβίωσαν για 15 μήνες σε έρημο νησί –...

Η ιστορία των έξι εφήβων από την Τόνγκα που επιβίωσαν για 15 μήνες σε ένα έρημο νησί είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία αντοχής και αλληλεγγύης....

Τι αποκαλύφθηκε όταν έξι έφηβοι επιβίωσαν για 15 μήνες σε έρημο νησί –...

Η ιστορία έξι εφήβων από την Τόνγκα που επιβίωσαν για 15 μήνες σε ένα έρημο νησί είναι γεμάτη συγκίνηση και διδάγματα. Το 1965, οι...

Drone εναντίον Formula 1! Ποιος θριάμβευσε στην επική μονομαχία

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε, ο Max Verstappen, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1, αγωνίζεται γύρω από την πίστα Silverstone με ένα προηγμένο drone...

Τα μυστικά τεστ εγκυμοσύνης στην Αρχαία Ελλάδα – Το εκπληκτικό σκεύασμα που συνταγογραφούσε...

Το άρθρο εξερευνά τις μεθόδους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα και άλλους πολιτισμούς για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, πριν την ανάπτυξη σύγχρονων τεστ. Αναφέρεται...

Προϊστορικό μυρμήγκι αποκαλύφθηκε σε κεχριμπάρι για 16 εκατομμ. χρόνια με εκπληκτική τεχνική καμουφλάζ!

Ένα προϊστορικό μυρμήγκι ηλικίας 16 εκατομμυρίων ετών, που βρέθηκε σε κεχριμπάρι από τη Δομινικανή Δημοκρατία, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τα μυστικά της εξέλιξης των...

Φρανκ Ταβάρες: Παρίστανε την καλόγρια επί 22 χρόνια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα...

Ο Φρανκ Ταβάρες, ένας άνδρας από τη Δομινικανή Δημοκρατία, κατάφερε να ζήσει ως καλόγρια με το όνομα αδελφή Μαργαρίτα για 22 χρόνια, ξεκινώντας από...

Η ball girl με σύνδρομο Down σπάει τα στερεότυπα στο Barcelona Open

Η Alessandra Bonomi έγινε η πρώτη ball girl με σύνδρομο Down που εργάστηκε ανεξάρτητα σε αγώνα ATP Tour, κατά τη διάρκεια του Barcelona Open. Η...

Συγκλονιστικό: Γυναίκα που οσφραίνεται το Πάρκινσον πυροδοτεί επαναστατική ιατρική ανακάλυψη

Η Milne, μια πρώην νοσοκόμα με την ικανότητα της υπεροσμίας, ανακάλυψε ότι μπορεί να ανιχνεύει τη νόσο του Πάρκινσον μέσω ενός ιδιαίτερου αρώματος. Η...

Η Βρετανία δημιούργησε «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drone

Η Βρετανία παρουσίασε ένα νέο «υπερόπλο μικροκυμάτων» που εξουδετερώνει drones, με το Υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι το σύστημα RF DEW κατέρριψε πάνω από...

Τεχνητή Νοημοσύνη κυριάρχησε σε ιταλική εφημερίδα επί ένα μήνα: Τα όρια που αποκαλύφθηκαν

Η ιταλική εφημερίδα Il Foglio πειραματίστηκε για έναν μήνα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη δημιουργία του περιεχομένου της, δημοσιεύοντας 22 άρθρα...

Τζέιμς Ρούπερτ: Το αιματηρό Πάσχα του 1975 όταν εξόντωσε 11 μέλη της οικογένειάς του μέσα σε 5 λεπτά

Το άρθρο αναφέρεται στην αιματηρή σφαγή που διέπραξε ο Τζέιμς Ρούπερτ το Πάσχα του 1975, όταν εκτέλεσε 11 μέλη της οικογένειάς του μέσα σε...

Βίντεο: Ανακαλύψτε πώς γιόρταζαν το Πάσχα οι θρυλικοί Έλληνες σταρ της δεκαετίας του ’70

Το βίντεο από τα αρχεία της ΕΡΤ αναδεικνύει τις πασχαλινές παραδόσεις των διάσημων Ελλήνων σταρ της δεκαετίας του '70, αποτυπώνοντας μια εποχή όπου οι...

Τα μυστικά των απόκρυφων υπόγειων πόλεων: Θρύλοι και αλήθειες

Το άρθρο εξερευνά τους θρύλους και τις αλήθειες γύρω από υπόγειες πόλεις και δίκτυα που αναφέρονται σε μυθολογίες και θρησκείες παγκοσμίως. Από την Αγκάρτα...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Η Άννα Βίσση στις Φιλιππίνες για το Πάσχα – Εντυπωσιάζει με μαγιό στα 67...

Η Άννα Βίσση περνάει το φετινό Πάσχα μακριά από...

Ιωάννα Τούνη – Σάλος με το βίντεο όπου διασκεδάζει σε μπαρ λίγο πριν την...

Η Ιωάννα Τούνη προκάλεσε αντιδράσεις με ένα βίντεο που...

Αυθεντικό Πάσχα για τη Ζέτα Μακρυπούλια: «Στο χωριό με την αγαπημένη οικογένεια»

Η Ζέτα Μακρυπούλια φέτος γιόρτασε το Πάσχα στο χωριό...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ