Το πρόσφατο θανατηφόρο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό επισημαίνει την κρίσιμη κατάσταση της οδικής ασφάλειας στα Βαλκάνια, όπου η Βουλγαρία κατέχει την «πρωτοκαθεδρία» με 81,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Παρά την 7η θέση της Ελλάδας με 59,6 θανάτους, οι αριθμοί παραμένουν ανησυχητικοί, καθώς είναι 31% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών αποδεικνύει ότι καμία χώρα δεν έχει επιτύχει τους στόχους μείωσης των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, καθιστώντας απαραίτητες τις ενέργειες για βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Tο πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στην Εγνατία Οδό επανέφερε για μία ακόμα φορά το ζήτημα της ασφάλειας. Πάντως, μιλώντας για Βαλκάνια, οι «πρωταθλητές» βρίσκονται λίγο πιο βόρεια

Μακάβριο θέαμα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Άλλος «πόλεμος» ενταύθα
Η έρευνα που διεξήγε το το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) ήταν διαφωτιστική για το χάος των Βαλκανίων
Επίσης δεν είναι καθησυχαστικό, αλλά, έστω, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, με 59,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Αυτό σημαίνει ποσοστό 31% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπερ σημαίνει πως έχουμε δουλειά ακόμα.

Ωστόσο, ακόμα περισσότερο «δρόμο» προς λιγότερα θανατηφόρα φαίνεται να έχει η Βουλγαρία, η αρνητική «πλοηγός» επί Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, η γείτων χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων με 81,6 ανά εκατομμύριο κατοίκους.
Δεν ξέρω αν έχετε οδηγήσει στη Βουλγαρία, αλλά επειδή, όπως λένε, been there and done that, η κατάσταση είναι τραγική. Πού να πας και πιο «μέσα», πιο εσωτερικά στη χώρα, πέρα δηλαδή από το κεντρικό δίκτυο, εκεί όπου βλέπεις αρχαία αυτοκίνητα, κάρα στους δρόμους, ζώα (δεν εννοώ τα δίποδα) απ’ το πουθενά και γενικώς μία εικόνα πολύ μακρινών δεκαετιών

Απηρχαιωμένο εθνικό δίκτυο στη Βουλγαρία, στενοί δρόμοι, τετράποδα στη μέση του δρόμου και κάρα με άλογο ως μόνο μεταφορικό μέσο για κάποιους. Λίγα λεπτά αργότερα, δύο ανήλικα παιδιά είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους. Δείξε τη φωτό στο δικό σου που γλυκοκοιτάζει από iPhone 15 και πάνω
Οι άλλες μακάβριες θέσεις
Eπανερχόμενοι στα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας, στη 2η θέση θανατηφόρων τροχαίων στην ΕΕ βρίσκεται η Ρουμανία με 81,1 θανάτους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και στην 3η θέση η Σερβία με 75,7 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, ποσοστό 65% πάνω από τον μέσο όρο.
Η Λετονία ακολούθησε στην 4η θέση, με 75,4 θανάτους από τροχαία ατυχήματα, ποσοστό 66% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Κροατία στην 5η, με 71,2 θανάτους, ποσοστό κατά 56% υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Για την ιστορία, στην άλλη άκρη της λίστας η Νορβηγία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με μόνο 20 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ των 27.
Γενικότερα και κάνοντας σύγκριση με τους στόχους που είχαν τεθεί ήδη από το 2013, καμία χώρα δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της για μείωση 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα μέσα σε μία δεκαετία. Ευχάριστη έκπληξη η Πολωνία που προσέγγισε περισσότερο το συγκεκριμένο στόχο σημειώνοντας μείωση θανάτων κατά 44%
Photo: Getty Images / 4Drivers / Flash.gr