Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8, αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι το υπερπλεόνασμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δαπάνες λόγω υποχρεώσεων που προκύπτουν από συμφωνίες με τους θεσμούς. Κατήγγειλε ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ψευδείς και υπογράμμισε πως το πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αποπληρωμή χρέους.
Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πλήττονται από την φορολογία και την έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για παραγωγικές επενδύσεις ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και αναφέρθηκε στους αμερικανικούς δασμούς, υπογραμμίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν στην Ε.Ε.
και την Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά
Για την ελληνική οικονομία, το υπερπλεόνασμα και τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Για το υπερπλεόνασμα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ότι «τον Αύγουστο του 2018 η τότε κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα υπέγραψε μία συγκεκριμένη συνθήκη με την τρόικα, με τους θεσμούς που είναι πολύ ξεκάθαρη. Απαγορεύει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιουδήποτε κόμματος το όποιο πλεόνασμα ή υπερπλεόνασμα να ξοδεύεται, να δαπανάται».
Σε ερώτηση γιατί τότε η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί το κομμάτι του πλεονάσματος που υπερβαίνει τον στόχο να το δαπανήσει εντός του έτους ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε: «Ψεύδεται. Ψεύδεται ασυστόλως. (…) Θα βγει με μέτρα (σ.σ. ο Πρωθυπουργός)… αλλά θα δείτε ότι όπως πάντοτε συμβαίνει ότι άλλες οι εξαγγελίες και άλλη η πραγματικότητα στην τσέπη των πολιτών».
«Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ένα υπερπλεόνασμα, ένα πλεόνασμα της τάξης των 4,5 δισ. Αν συνεχίσει αυτό θα έχουμε γύρω στα 9 δισ. στο τέλος της χρονιάς. Από αυτά θα επιστραφούν συνολικά λιγότερο από 1 δισ. στους πολίτες, λιγότερο από 1 δισ., ό,τι και να πει ο κύριος Μητσοτάκης σήμερα. Με τον Α ή Β τρόπο ό,τι δώσει παραπάνω από 1 δισ. θα το πάρει πίσω με άλλους τρόπους που θα εξελιχθούν στην πορεία. Αυτή είναι η δέσμευση του. Αυτή είναι η δέσμευση του κάθε Έλληνα Πρωθυπουργού από τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
«Είμαστε μία χώρα που έχουμε σε ευρώ ένα ΑΕΠ αντίστοιχο με εκείνο που είχαμε το 2009. Έχουμε μεγαλύτερο κόστος ζωής ψηλότερο κατά 35% σε σχέση με τότε», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Και συνέχισε: «Έχουμε ένα κράτος το οποίο μέσα από αυτές τις υπεραποδόσεις της φορολογίας που δίνουν στο δημόσιο γύρω στα 76 δισ., ενώ το 2009 είχαμε 48 δισ. Αυτό παράγει ένα πλεόνασμα της τάξης του 8 με 9 δισ. Από αυτό το πλεόνασμα το 90% θα πάει για το χρέος γιατί έχουμε αυτό το μεγάλο σκαλοπάτι που ξέρετε το 2030, 2031, 2032. Αυτό σημαίνει πως ό,τι και να προσφέρει ο Πρωθυπουργός σήμερα πάνω από τα 900 εκατ., 1 δισ. θα πρέπει να το μαζέψει με αυτές τις υπεραποδόσεις της φορολογίας όπως έκανε και στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Αυτή είναι η κατάσταση».
«Αυτή η φοροαπόδοση δεν αφορά σε μεγάλο βαθμό την φοροδιαφυγή. Αφορά το φορο-γιουρούσι. Για παράδειγμα όταν έχεις αυτή τη στιγμή μία πολύ μεγάλη γκάμα ανθρώπων οι οποίοι κλείνουν τα βιβλία τους γιατί δεν μπορούν να αποδίδουν 5.000 και 6.000 ευρώ», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
«Είναι ένα φορο-γιουρούσι που δεν πατάσσει την φοροδιαφυγή. Πατάσσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή τη στιγμή κλείνουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Γιατί μπορεί τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου να αναβαθμίζονται από την Standard & Poor’s αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βλέπουν την πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται. Αυτή είναι η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Το βασικό είναι ότι μια οικονομία που δεν έχει καθαρές επενδύσεις και έχει υπερπλεονάσματα για το κράτος πρέπει να αλλάξει ακριβώς αυτό τον συσχετισμό», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
«Αν δεν γίνει αυτή η αντιστροφή, τα 5 δισ. να φύγουν από το πλεόνασμα του κράτους και να γίνουν παραγωγικές επενδύσεις αυτή η χώρα δεν θα είναι ποτέ βιώσιμη», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αφορά αφαίμαξη. Τι αφορά; Αφορά προσόδους. Όταν έρχεται ο άλλος και σου παίρνει ένα κόκκινο δάνειο με 10.000 ευρώ, αυτό προστίθεται στο ΑΕΠ», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Αναφορικά με τους αμερικανικούς δασμούς ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: «Ξέρετε, δεν είναι μόνο το 10% που έχει βάλει στην Ε.Ε. ο Τραμπ. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική του Τραμπ- η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει ό,τι και να λέμε για τον Τραμπ, από την δική του την σκοπιά έχει αρχίσει να αποδίδει- η μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου η οποία είναι σαν να έχεις άλλο ένα 15% δασμό. Είναι το 10% και έχεις και μία μείωση της αξίας του δολαρίου 15% το οποίο σημαίνει ότι συνολικά όποιος εξάγει στις ΗΠΑ από την Ε.Ε. αντιμετωπίζει το αντίστοιχο των δασμών του 25%. Αυτή η νέα συγκυρία είναι απολύτως τοξική για την Ε.Ε. Εμάς μας αγγίζει λιγότερο».
«Αλλά όταν ολόκληρη η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ένα σοκ ενεργού ζήτησης αυτό θα έχει άμεσο, έχει ήδη άμεσο αντίκτυπο σε εμάς. Οπότε θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οι εξαγγελίες του κυρίου Μητσοτάκη σήμερα είναι ασκήσεις επί χάρτου γιατί βασίζονται στα στοιχεία προ αυτού του σοκ του Τραμπ και αυτού του κύματος», κατέληξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Ακούστε το ηχητικό: