Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποιεί ότι οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν «καταστροφικό πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, με την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ να αυξάνεται στο 40%. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 2,8% το 2025, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν μείωση από 2,7% σε 1,8%.
Η Ευρωζώνη και η Κίνα θα παρουσιάσουν ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ΔΝΤ επισημαίνει τον κίνδυνο αστάθειας στις χρηματοοικονομικές αγορές και τονίζει την ανάγκη για έναν νέο, πιο ισόρροπο σύστημα εμπορίου, ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής.
Πιο αναλυτικά
«Η παγκόσμια οικονομία σε νέα εποχή» προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην εαρινή έκθεσή του, όπου αναφέρεται ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 40%, από την πρόβλεψη του 25% τον Οκτώβριο, πριν από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλούν «μεγάλο αρνητικό σοκ» στην παγκόσμια ανάπτυξη που αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 2,8% το 2025. Το ΔΝΤ αναμένει μεγαλύτερη επιδείνωση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από 2,7% σε 1,8%.
Η Ευρωζώνη ακολουθεί με ακόμα πιο χαμηλές επιδόσεις (1,2% το 2025), ενώ η Κίνα αναμένεται να κινηθεί με ρυθμό 4,6% το 2025.
Με τις χρηματιστηριακές αγορές στη Wall Street να βρίσκονται σε διαρκή πτώση το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μπορεί να έρθουν χειρότερα. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τον κίνδυνο «ισχυρής αστάθειας» στις αγορές συναλλάγματος, «ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες».
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν, καθώς οι αγορές αντιδρούν αρνητικά στις μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης και την αυξημένη αβεβαιότητα. Οι τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες αλλά, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρές δοκιμασίες, σύμφωνα με την έκθεση.
«Αναμένουμε ότι η απότομη αύξηση στις 2 Απριλίου στους δασμούς και η αβεβαιότητα θα οδηγήσουν σε σημαντική επιβράδυνση την παγκόσμια ανάπτυξη», όπως αναφέρεται.
«Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κάτω από το οποίο λειτουργούν οι περισσότερες χώρες τα τελευταία 80 χρόνια εισέρχεται σε νέα εποχή. Οι υφιστάμενοι κανόνες αμφισβητούνται, ενώ νέοι δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί. Εν μέσω εμπορικών εντάσεων και υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας, η πορεία προς τα εμπρός θα καθοριστεί από τον τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων», επισημαίνεται.
Δυστυχώς δεν έχουν γίνει αρκετά, ενάντια στη θεωρία μηδενικού αθροίσματος, σύμφωνα με την οποία τα κέρδη ορισμένων έρχονται μόνο σε βάρος άλλων. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις βασικές αιτίες, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα βελτιωμένο σύστημα συναλλαγών που προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες, ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και διατήρηση υψηλών επιπέδων απασχόλησης και εισοδήματος, καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.