Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ένα δίκτυο του εγκεφάλου είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα μελέτη

  • Ένα εγκεφαλικό δίκτυο είναι μεγαλύτερο σε άτομα με κατάθλιψη σε σχέση με άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια.
  • Αυτό το εύρημα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.
  • Η λειτουργική χαρτογράφηση ακριβείας αναλύει σαρώσεις fMRI από κάθε άτομο για την εντοπισμό αυτού του εγκεφαλικού δικτύου.
  • Η εξέταση αυτού του τμήματος του εγκεφάλου μπορεί να λειτουργήσει ως βιοδείκτης κινδύνου κατάθλιψης και να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες.
  • Η μελέτη αποτελεί παράδειγμα της σημασίας της διασταύρωσης της νευρολογίας και της ψηφιακής υγείας για την προσωποποιημένη πρακτική στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
  • Η κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην επέκταση αυτού του δικτύου μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμακολογικών στόχων.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό δίκτυο είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, σε σχέση τους ανθρώπους που δεν έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως ένα τμήμα του εγκεφάλου, που ονομάζεται frontostriatal salience network και εμπλέκεται στην επεξεργασία της ανταμοιβής και την προσοχή στα εξωτερικά ερεθίσματα, είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα άτομα με κατάθλιψη, παραμένει σταθερό με την πάροδο του χρόνου, δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές της διάθεσης και μπορεί να ανιχνευθεί στα παιδιά πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η εξέταση αυτού του τμήματος του εγκεφάλου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης κινδύνου κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι σημείωσαν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης, καθώς και στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών.

Η λειτουργική χαρτογράφηση ακριβείας είναι μια σχετικά νέα προσέγγιση στην απεικόνιση του εγκεφάλου που αναλύει έναν αριθμό σαρώσεων fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) από κάθε άτομο.

«Αξιοποιήσαμε τα μεγάλα διαχρονικά σύνολα δεδομένων μας για να δημιουργήσουμε ειδικούς για κάθε άτομο χάρτες λειτουργικών εγκεφαλικών δικτύων, χρησιμοποιώντας λειτουργική χαρτογράφηση ακριβείας, αντί να βασιζόμαστε στον ομαδικό μέσο όρο», δήλωσε στο Medscape Medical News ο Τσαρλς Λιντς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα σάρωσε τους εγκεφάλους 141 ατόμων που είχαν διαγνωστεί με σοβαρή κατάθλιψη και τους συνέκρινε με σαρώσεις 37 ατόμων χωρίς κατάθλιψη. Διαπίστωσε ότι στα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη, το εν λόγω δίκτυο ήταν σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματά τους με μια ανάλυση μεμονωμένων εγκεφαλικών σαρώσεων που είχαν συλλεχθεί προηγουμένως από 299 άτομα με κατάθλιψη και 932 υγιή. Η ομάδα δήλωσε ότι το μέγεθος αυτού του τμήματος του εγκεφάλου σε άτομα με κατάθλιψη, δεν μεταβάλλεται με το χρόνο, τη διάθεση ή τη θεραπεία με διακρανιακή μαγνητική διέγερση. Η ομάδα πρόσθεσε ότι η ανάλυση εγκεφαλικών σαρώσεων 57 παιδιών που ανέπτυξαν κατάθλιψη ως έφηβοι, έδειξε ότι αυτό το δίκτυο είχε επεκταθεί χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους.

«Αυτές οι παρατηρήσεις μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι αν και δεν φαίνεται να επηρεάζει τα καταθλιπτικά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου, το μέγεθος του συγκεκριμένου δικτύου μπορεί να αποτελέσει σταθερό δείκτη κινδύνου για την ανάπτυξη κατάθλιψης» έγραψε η ομάδα μελέτης.

Ο Σαχίν Λακάν, νευρολόγος και ερευνητής με έδρα το Μαϊάμι, δήλωσε ότι η νέα μελέτη «αποτελεί παράδειγμα της πολλά υποσχόμενης διασταύρωσης της νευρολογίας και της ψηφιακής υγείας, όπου η προηγμένη νευροαπεικόνιση και οι προσεγγίσεις που βασίζονται σε δεδομένα, μπορούν να αλλάξουν τη φροντίδα της ψυχικής υγείας σε μια πιο ακριβή και εξατομικευμένη πρακτική».

Επιπλέον, η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην επέκταση του δικτύου προσφέρει δυνατότητες για την ανακάλυψη νέων φαρμακολογικών στόχων, σημείωσε ο ερευνητής.

«θα μπορούσαν να αναπτυχθούν φάρμακα που ρυθμίζουν τη συναπτική πλαστικότητα ή τη συνδεσιμότητα του δικτύου για να αντιστρέψουν ή να μετριάσουν αυτές τις νευρωνικές αλλαγές. Τα ευρήματα υποστηρίζουν επίσης τη χρήση της διαχρονικής παρακολούθησης για την πρόβλεψη και την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα μέσω της έγκαιρης παρέμβασης», κατέληξε ο Λακάν.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό «Nature».

ΠΗΓΗ: Medscape

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Χρήστος Μάστορας για το τόπο του στη Βόρεια Ήπειρο: «Δακρύζω από συγκίνηση όταν πατώ αυτή τη γη»

Ο Χρήστος Μάστορας μίλησε συγκινημένος για την καταγωγή του...

Με αμαξίδιο ο Γιώργος Κατσινόπουλος: Η επίπονη εγχείρηση στην Αγγλία και η υποστήριξη του Γιώργου Μαυρίδη

Ο Γιώργος Κατσινόπουλος υποβλήθηκε σε δύσκολο χειρουργείο ισχίου στην...

Στο δικαστήριο Βρετανός πλούσιος κληρονόμος που δολοφόνησε με 37 μαχαιριές τον φίλο του επειδή βρήκε σύντροφο

Ένας 24χρονος Βρετανός κληρονόμος, ο Ντίλαν Τόμας, κατηγορείται για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μασκ προτρέπει τους χρήστες του Χ να ανεβάσουν τα ιατρικά τους στοιχεία στο chatbot Grok

Ο Ίλον Μασκ προτρέπει τους χρήστες του Χ να ανεβάσουν ιατρικά τους στοιχεία στο Grok, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ελπίζοντας ότι αυτό θα βελτιώσει...

Ερευνητές ανέπτυξαν τον πρώτο χάρτη ανθρώπινων κυττάρων

Ερευνητές δημοσίευσαν μια σειρά άρθρων που συνθέτουν τον πρώτο άτλαντα ανθρώπινων κυττάρων, καλύπτοντας ποικιλία ιστών και οργάνων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση της...

«Athena study»: Δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες μαίες / μαιευτές και αποφοιτήσαντες μαιευτικής

Η μελέτη ATHENA αποσκοπεί στη βελτίωση των γνώσεων και στάσεων επαγγελματιών μαιών/μαιευτών σχετικά με τις ανάγκες υγείας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι...

Ένα μόνο γονίδιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για 30 σπάνιες ασθένειες

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι μια μετάλλαξη στο γονίδιο FLVCR1 μπορεί να είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 30 σπάνιες ασθένειες που προκαλούν ποικιλία συμπτωμάτων, από...

ΧΑΠ: Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αύξηση μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει εξάρσεις σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια επτά ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που...

Ένθετο Προσβασιμότητα: Πώς ένας τυφλός περιηγείται σε όλον τον κόσμο με το σκέιτ του

Ο Νταν Μανσίνα, τυφλός σκέιτερ, έχει γίνει γνωστός παγκοσμίως, επιστρέφοντας στο άθλημα παρά τη σταδιακή απώλεια της όρασής του και καταρρίπτοντας στερεότυπα.Στη Θεσσαλονίκη, το...

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθειες

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες σε σύγκριση με τους άνδρες, κυρίως λόγω των βιολογικών διαφορών και της έλλειψης συμπερίληψης τους σε...

Νοσοκομείο Μεταξά: Παγκόσμια ηγεσία σε διεθνή κλινική έρευνα

Το Νοσοκομείο Μεταξά έχει αναγνωριστεί ως κέντρο διεξαγωγής πολυκεντρικής μελέτης φάσης 3 για τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελώντας παγκόσμια πρωτοπορία με την ένταξη του...

Καρκίνος παγκρέατος: Αυξανόμενη συχνότητα του σε άτομα νεαρής ηλικίας

Ο καρκίνος του παγκρέατος, κυρίως ο αδενοκαρκίνος του παγκρεατικού πόρου, έχει αυξανόμενη συχνότητα σε νεαρούς ενήλικες, ιδίως στις γυναίκες, ενώ η θνησιμότητα παραμένει σταθερή.Η...

Φιλιππίνες: Ανακαλύφθηκαν σε οστρακοειδή, φύκια που προκαλούν απώλεια μνήμης

Διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε στο νησί Λουσόν των Φιλιππίνων δύο είδη θαλάσσιων φυκών (Pseudo-nitzschia) που παράγουν τοξίνες, προκαλώντας ανησυχίες για τις παράκτιες κοινότητες που...