Οι ενδυματολογικές αποκαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων: Ποιοι απέφευγαν τα εσώρουχα, τα στολίδια και τα φανταχτερά ρούχα

Περιήγηση στην καθημερινή ζωή των Αρχαίων Ελλήνων μέσα από τις ενδυματολογικές τους συνήθειες, τα υφάσματα, τα χρώματα και τα αξεσουάρ
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο αναλύει τις ενδυματολογικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, όπως αποτυπώνονται στο βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα». Οι άνδρες συνήθιζαν να αφήνουν γένια και μαλλιά, ενώ οι γυναίκες επένδυαν στην εμφάνισή τους με πολύχρωμα ρούχα και αξεσουάρ.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι περισσότεροι δεν φορούσαν εσώρουχα, ενώ η κατασκευή ενδυμάτων γινόταν κυρίως από μαλλί και λινάρι. Οι κοινωνικοί κανόνες για την εμφάνιση ήταν αυστηροί και υπήρχε έλεγχος για την τήρηση τους.

Επιπλέον, η χρήση αρωμάτων και καλλυντικών ήταν κοινή, με τις γυναίκες να αναλαμβάνουν την περιποίηση του προσώπου. Το άρθρο προσφέρει μια εντυπωσιακή εικόνα της καθημερινότητας και των προτιμήσεων της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας.

Πιο αναλυτικά

Το βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα» αποκαλύπτει τις συνήθειες και τον τρόπο ντυσίματος των προγόνων μας. 

Γένια και μουστάκια

Οι περισσότεροι Έλληνες της κλασικής εποχής συνήθιζαν να αφήνουν μουστάκια και γένια. Οι πιο πολλοί ήταν «πωγωνοφόροι», δηλαδή άφηναν γένια μόνο στο πιγούνι, σύμφωνα με τη μόδα της εποχής.

Ωστόσο, κάποτε έπρεπε να τα κόβουν, κυρίως για τις ανάγκες του πολέμου, αφού κινδύνευαν να προσφέρουν πρόχειρη λαβή στον εχθρό.

Υπήρχαν όμως και εκείνοι που απέφευγαν τα γένια για λόγους καλαισθησίας. Αυτοί χαρακτηρίζονταν θηλυπρεπείς και αποτελούσαν πάντοτε στόχο για ειρωνικά σχόλια εκ μέρους των φιλοσόφων.

Μακριά μαλλιά ή «γουλί»

Οι νεαροί Αθηναίοι του 5ου αιώνα συνήθιζαν να κόβουν τα μαλλιά τους σχετικά κοντά, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που τα άφηναν μακριά ή, αντίθετα, τα κούρευαν «γουλί».

Οι μεγαλύτεροι είχαν συνήθως μακριά μαλλιά, ενώ άφηναν και γένια. Οι γυναίκες συνήθιζαν να πιάνουν τα μαλλιά τους σε αλογοουρά που την έδεναν με μία κορδέλα, ή σε κότσο πιασμένο με κορδέλες, ή τα σκέπαζαν με μαντίλι για το κεφάλι. Μόνο όταν πενθούσαν έκοβαν τα μαλλιά τους.

Βιοτεχνία ενδυμάτων

Το μαλλί των προβάτων ήταν η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή των ενδυμάτων στην Αττική. Τα καλοκαιρινά ρούχα έπρεπε να είναι λεπτοϋφασμένα, ώστε απλώς να καλύπτουν το σώμα και να μην είναι ζεστά, ενώ τα χειμερινά ήταν πυκνοϋφασμένα και βαριά, για να προφυλάσσουν από το κρύο και τον αέρα.

Το έργο της ύφανσης αναλάμβαναν οι γυναίκες του σπιτιού, η μητέρα και οι θυγατέρες, μαζί με τις δούλες. Η τέχνη του αργαλειού, μάλιστα, ήταν βασικό προσόν για τα κορίτσια που επρόκειτο να παντρευτούν.

Ανδρική κολεξιόν

Οι Έλληνες φορούσαν ρούχα κυρίως από μαλλί αλλά και από λινάρι, καθώς και ένα ρούχο κατασκευασμένο από ύφασμα τριχών ζώων, τον «σάκκο».

Το βασικό ρούχο τους ήταν ο χιτώνας, που ήταν δύο ειδών: η «εξωμίς», που τη φορούσαν οι δούλοι και οι χειρώνακτες ριχτή στον αριστερό ώμο, ενώ ο δεξιός ώμος παρέμενε ελεύθερος.

Ο χιτώνας ήταν μια πιο ραφινάτη εκδοχή, κάλυπτε και τους δύο ώμους και έφερε και ζώνη. Τα παιδιά φορούσαν κοντό χιτώνα χωρίς ζώνη.

Οι άνδρες φορούσαν επίσης και ιμάτιο, ένα μεγάλο ορθογώνιο μάλλινο ύφασμα, που το έριχναν στον αριστερό τους ώμο και κάλυπτε το σώμα ως τα πόδια.

Συχνά χρησιμοποιούσαν κι ένα είδος παλτού, τη χλαμύδα, η οποία κατασκευαζόταν από πιο χοντρό ύφασμα.

Εσώρουχα δεν χρησιμοποιούσαν. Παπούτσια φορούσαν διαφόρων ειδών. Από ελαφρά σανδάλια μέχρι πολύ καλής ποιότητας μπότες.

Γυναικεία κολεξιόν

Οι γυναίκες φορούσαν συνήθως έναν μάλλινο χιτώνα που έφτανε ως τους αστραγάλους ή έναν λινό, που ήταν πιο πολυτελής απ’ τον μάλλινο.

Το φόρεμά τους το συγκρατούσαν με δύο καρφίτσες στους ώμους ή σε διαφορετικές θέσεις, ανάλογα με τα μανίκια. Φορούσαν και οι γυναίκες ιμάτιο, που συνήθως ήταν παρόμοιο με το ανδρικό.

Σε διάφορες αρχαίες παραστάσεις απεικονίζονται με γυμνά πόδια, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ήταν ο κανόνας, αφού επίσης εικονίζονται να φορούν ελαφρά σανδάλια.

Το μακρύ και το κοντό τους…

Στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν ειδικοί υπάλληλοι, οι «γυναικονόμοι», που επέβλεπαν την τήρηση των κανονισμών σχετικά με τα φορέματα των γυναικών, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές.

Αλλά και ο κοινωνικός έλεγχος για την εμφάνιση των ανδρών δεν ήταν λιγότερο αυστηρός.

Το μήκος του ανδρικού χιτώνα μπορούσε να δώσει αφορμή για δυσμενή σχόλια: ένας χιτώνας υπερβολικά κοντός συνιστούσε απρέπεια, ενώ όταν ήταν υπερβολικά μακρύς, ώστε να σέρνεται στο έδαφος, θεωρείτο στοιχείο επίδειξης αμφίβολης αρετής, ακόμα και θηλυπρέπειας.

Στην Αθήνα η ροπή των γυναικών στην πολυτελή εμφάνιση είχε βρει μιμητές μεταξύ των ανδρών. Δεν ήταν λίγοι οι γνωστοί άνδρες που φορούσαν πολύχρωμα και πολυτελή ενδύματα, καθώς και πολύτιμα κοσμήματα.

Ο Αλκιβιάδης κυκλοφορούσε με πορφυρόχρωμα ενδύματα και έσφιγγε τις μπότες του με επιχρυσωμένους ιμάντες.

Ο Δημοσθένης και ο Αισχίνης φορούσαν μακριά και λεπτά πολυτελή ενδύματα, ενώ ο Γοργίας και ο Ιππίας πορφυρόχρωμα.

Λένε ότι ο Εμπεδοκλής από τον Ακράγαντα φορούσε παπούτσια από ορείχαλκο, ενώ ο ζωγράφος Ζεύξις εμφανίστηκε στην Ολυμπία με ένα φόρεμα στο οποίο ήταν κεντημένο το όνομά του με χρυσά γράμματα.

Ωστόσο, οι άνδρες που από ματαιοδοξία μιμούνταν τη μόδα των γυναικών ήταν εκτεθειμένοι στη χλεύη των κωμικών ποιητών.

Γυναικεία «όπλα»

Οι Αθηναίες ενδιαφέρονταν πολύ για την εμφάνισή τους. Της μόδας ήταν οι «εσθήτες» και οι χιτώνες με έντονα χρώματα, ειδικά μάλιστα οι κίτρινοι χιτώνες θεωρούνταν ιδιαίτερα προκλητικοί.

Στα μαλλιά μπορούσαν να φορούν μαντίλι, τον «κεκρύφαλον», στους ώμους ένα είδος εσάρπας, το «επώμιον», ενώ για το στήθος είχαν το «στρόφιον», ένα είδος στηθόδεσμου.

Οι περούκες, επίσης, δεν ήταν άγνωστες, ενώ ο καθρέφτης ήταν μόνιμο αξεσουάρ, όπως και το ξυράφι για την αφαίρεση των ενοχλητικών τριχών.

Τον «περόνιασαν»

Κάποτε οι Επιδαύριοι, για να καρποφορήσει η γη τους, είχαν λάβει χρησμό να κατασκευάσουν δύο αγάλματα από ξύλο ελιάς.

Οι Αθηναίοι τους επέτρεψαν να κόψουν ένα από τα δέντρα τους, με τον όρο να στέλνουν κάθε χρόνο προσφορές στην Πολιάδα Αθηνά και στον Ερεχθέα.

Αργότερα, οι Αιγινήτες άρπαξαν τα αγάλματα αυτά και οι Επιδαύριοι σταμάτησαν να στέλνουν τις προσφορές. Για να τα πάρουν πίσω, οι Αθηναίοι έστειλαν στρατό στην Αίγινα.

Οι Αιγινήτες εξολόθρευσαν το εκστρατευτικό αυτό σώμα, από το οποίο μόνο ένας στρατιώτης κατόρθωσε να σωθεί και να επιστρέψει στην Αθήνα.

Όταν γύρισε και ανήγγειλε την καταστροφή, οι γυναίκες όσων είχαν εκστρατεύσει μαζί του, και είχαν χαθεί, στάθηκαν γύρω του και, ρωτώντας η καθεμία πού ήταν ο άντρας της, τον κεντούσε με την περόνη που συγκρατούσε το φόρεμά της. Με αυτόν τον τρόπο τον σκότωσαν.

Ύστερα από το έγκλημα αυτό, επιβλήθηκε στις γυναίκες της Αθήνας η υποχρέωση να φορούν ιωνικά φορέματα αντί για δωρικά, ώστε να μη μεταχειρίζονται περόνες.

Τα ξύλινα παπούτσια

Στην αρχαία Αθήνα ένα είδος γυναικείων παπουτσιών ήταν οι «κόθορνοι». Είχαν το ίδιο σχήμα, με αποτέλεσμα να ταιριάζουν και στα δύο πόδια, ενώ οι σόλες τους ήταν κατασκευασμένες από ξύλο αρκετά παχύ, ώστε να αυξάνεται το ύψος αυτών που τα φορούσαν.

Φαίνεται ότι για τον ίδιο λόγο στο εσωτερικό τμήμα της φτέρνας υπήρχε πρόσθετο υλικό. Οι «κόθορνοι» φοριούνταν από τους ηθοποιούς στο θέατρο, κυρίως γιατί έτσι οι ηθοποιοί φαίνονταν ψηλότεροι.

Ωστόσο, επειδή ταίριαζαν και στα δύο πόδια, θεωρούνταν σύμβολο άστατου χαρακτήρα.

Για τα κακά πνεύματα…

Η συνήθεια να τρυπούν οι γυναίκες τον λοβό του αυτιού για να κρεμάσουν από εκεί σκουλαρίκια επικρατούσε και στην αρχαία Ελλάδα.

Οι Ελληνίδες της εποχής του Περικλή δεν φορούσαν τα βαριά και περίπλοκα σκουλαρίκια της μυκηναϊκής χρυσοχοΐας, αλλά συνήθως μικρούς μεταλλικούς δίσκους, με μια τρύπα στη μέση, πλούσια στολισμένους, π.χ. με έναν ρόδακα.

Μπορούσαν επίσης να φορούν μικρά αγαλματάκια ζώων, σαν φυλαχτά. Η μόδα να περνούν «δαχτυλίδια» στον αστράγαλο ή τη γάμπα ήταν πολύ διαδεδομένη και ήταν συνέπεια πεποιθήσεων που σχετίζονταν με δεισιδαιμονίες για αποτροπή του κακού.

Εφεύρεση 2.500 ετών!

Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστή η βεντάλια, δηλαδή το «ριπίδιον», ωστόσο αυτό δεν έμοιαζε καθόλου με τη σημερινή βεντάλια, καθώς δεν ήταν πτυσσόμενο.

Αντίθετα, η ομπρέλα, το «σκιάδιον», ήταν σχεδόν ίδιο με τη σημερινή ομπρέλα. Κατασκευαζόταν από ένα κομμάτι στρογγυλό ύφασμα, που το κρατούσαν τεντωμένο μεταλλικές βέργες, οι οποίες συμπιέζονταν από έναν κρίκο που γλιστρούσε ελεύθερα κατά μήκος ενός ραβδιού.

Χρώματα και αρώματα…

Τέλος, στην Αθήνα της κλασικής εποχής η χρήση των αρωμάτων, τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες, ήταν συνήθεια καθημερινή. Η περιποίηση του προσώπου, όμως, με την προσθήκη διαφόρων υλικών, ήταν αποκλειστικά έργο των γυναικών.

Υπήρχε μεγάλη ποικιλία από ουσίες κατάλληλες για να βάφονται τα μάγουλα, τα χείλη και τα μάτια: πούδρες και διάφορα έλαια, αναμεμειγμένα με χρωστικές ουσίες σε όλες τις δυνατές αποχρώσεις.

Το ψιμύθιο έδινε λευκό χρώμα και ο μίλτος κόκκινο, για τα μάγουλα και τα χείλια, ενώ με το φούμο βάφονταν τα βλέφαρα και τα φρύδια.

Όλα αυτά απλώνονταν στο πρόσωπο με σπάτουλες, κουτάλια και ραβδάκια από ξύλο και άλλα υλικά.

Το βάψιμο των μαλλιών ήταν συνήθεια των εταίρων (σ.σ. οι πόρνες της αρχαιότητας), ενώ τα τατουάζ φαίνεται ότι συνηθίζονταν από δούλες βαρβαρικής προέλευσης.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ουκρανία: Το ΥΠΕΞ συγκάλεσε τον Κινέζο πρέσβη – Διατύπωσε έντονη ανησυχία για την εμπλοκή του Πεκίνου στον πόλεμο

Η Γη της Ελιάς: Η Χρυσούλα ξεμπροστιάζει τον Στάθη για το πάθος του τζόγου στην Αρετή

Μπαρτσελόνα – Μαγιόρκα 1-0: Ο Όλμο χάρισε τη νίκη στους Καταλανούς

Άνδρας απειλούσε να αυτοκτονήσει από την επιβλητική γέφυρα της Εγνατίας μετά τα διόδια Πολυμύλου

Zeekr 9X, πολυτέλεια Rolls-Royce στην τιμή μιας BMW X5

Ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει τον αστέρα Ρεμί Καμπελά

Μάντσεστερ Σίτι – Άστον Βίλα 2-1: Θρίαμβος ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τους Πολίτες

Έκρηξη Εργκίν Αταμάν κατά Λούκα Μπάνκι: «Γιατί αποκάλυψες την προπόνησή μου στους παίκτες σου;»

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ: Η εκπληκτική παράσταση του Ισπανού φόργουορντ – Συνέτριψε 6 ρεκόρ καριέρας στο Παναθηναϊκός – Εφές

Νικολέττα Καρρά: Ραγίζει καρδιές για τον Σάκη Μπουλά – «Σκέφτομαι πολύ συχνά τον “Σακούλη”»

Ρωσία: Τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες από ισχυρή έκρηξη σε οπλοστάσιο – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Αποταμίευε μια δεκαετία για μια Ferrari 458, του αποτεφρώθηκε σε 60 λεπτά

Πάτρα: Οδηγός συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα και έχασε τη ζωή του

Παναθηναϊκός – Εφές 87-83: Εξωπραγματικός Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, επική ανατροπή και πράσινο προβάδισμα πρόκρισης στο Final Four της Euroleague

Πάπας Φραγκίσκος, προσωποποίηση της απλότητας: Η κηδεία του θα αποτελέσει την ύστατη ταπεινή χειρονομία του – Οι επικρατέστεροι διάδοχοι

00:00 / 00:00

Η θανατική ποινή στην αρχαιότητα και οι σκληρές μέθοδοι εφαρμογής της

Το άρθρο εξετάζει τις σκληρές μεθόδους εκτέλεσης εγκληματιών στην αρχαιότητα, εστιάζοντας σε διάφορους πολιτισμούς όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Εβραίοι και οι Έλληνες....

Το πρωτοποριακό ρομπότ που συνδυάζει δυνατότητες drone και ρόβερ και κυλά στο έδαφος!...

Η Revolute Robotics με έδρα το Phoenix έχει αναπτύξει ένα ρομπότ που συνδυάζει δυνατότητες drone και rover, επιτρέποντάς του να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε περιορισμένους...

Για πρώτη φορά άγριοι χιμπατζήδες φωτογραφήθηκαν να τρώνε και να μοιράζονται «αλκοολούχα» φρούτα

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ έστησε κάμερες στο Εθνικό Πάρκο Cantanhez της Γουινέας-Μπισάου.Πλάνα με χιμπατζήδες που μοιράζονται ζυμωμένο αφρικανικό φρούτο...

Εντοπίστηκε ατμός να αναβλύζει από το γιγαντιαίο ηφαίστειο των ΗΠΑ καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για επικείμενη καταστροφή

Το ηφαίστειο Mount Spurr στην Αλάσκα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα, με συνεχή ροή ατμού από τον κρατήρα του και αυξανόμενη σεισμικότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει...

Ο αινιγματικός υπόγειος “ναός” που δημιουργήθηκε από εκατομμύρια όστρακα

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη ενός μυστηριώδους υπόγειου ναού, κατασκευασμένου από εκατομμύρια όστρακα, το 1835 στην παραθαλάσσια πόλη Margate της Αγγλίας. Ένας εργάτης, ενώ...

Αποκαλύφθηκε το αίνιγμα με τα μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας

Μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας από κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχουν μια απλή εξήγηση, σύμφωνα με την εταιρεία Sen...

Λύκιοι: Ο μυστηριώδης αρχαίος λαός που πίστευε στη ζωή μετά το θάνατο

Οι Λύκιοι παραμένουν ένας από τους πιο αινιγματικούς λαούς της αρχαιότητας, επειδή δεν υπάρχουν πολλά διασωθέντα γραπτά μνημεία του πολιτισμού τους. Από τα λίγα...

Κρυφά μηνύματα του Φαραώ Ραμσή Β’ αποκαλύφθηκαν στον Οβελίσκο του Παρισιού – Χαρακτηρίζονται η “γλώσσα των θεών”

Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Jean-Guillaume Olette-Pelletier ανακάλυψε κρυφές επιγραφές στον Οβελίσκο της Place de la Concorde στο Παρίσι, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για τη...

Έχουν πάρει φόρα τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Η αντίπαλη εταιρία του Μασκ που πήρε...

Η startup Neurotech Precision Neuroscience ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα βασικό συστατικό του συστήματος εμφυτεύματος εγκεφάλου της έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και...

Αποκάλυψη: Οι 15 Πάπες με ελληνική καταγωγή

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι 15 Πάπες της Καθολικής Εκκλησίας είχαν ελληνική καταγωγή, με notable αναφορές σε ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Άγιος Ευάρεστος και ο...

Έρχεται η Δευτέρα Παρουσία -Η τρομαχτική προφητεία 900 ετών που ήρθε στο φως...

Από την ώρα που πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος, όλος ο πλανήτης συζητά για μία προφητεία που οι ρίζες της κρατούν 900 χρόνια πίσω. Πιο...

Εχετλαίος: Ο μυστηριώδης πολεμιστής της μάχης του Μαραθώνα που εξόντωνε τους Πέρσες

Εχετλαίος, ή Έχετλος, ήταν το όνομα ενός αγνώστου ήρωα που εμφανίστηκε στη μάχη του Μαραθώνα και βοήθησε να αναχαιτιστεί την περσική εισβολή στην Ελλάδα....

Απολλώνιος ο Περγαίος – Ο ιδιοφυής Έλληνας που άλλαξε για πάντα τα μαθηματικά,...

Ο Απολλώνιος ο Περγαίος, σημαντικός Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος της αλεξανδρινής εποχής, γεννήθηκε περίπου το 260 π.Χ. στην Πέργη. Σπούδασε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια, όπου...

Αεροναυμαχία Μίντγουεϊ: Το κρίσιμο σημείο καμπής στον Ειρηνικό

Η αεροναυμαχία της Μίντγουεϊ, που διεξήχθη τον Ιούνιο του 1942, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στον Ειρηνικό. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση στο...

Αριστοτέλης: Αποκαλύπτονται τα 12 γνωρίσματα του «τέλειου ανθρώπου»

Ο Αριστοτέλης περιγράφει τον «τέλειο άνθρωπο» ή Υπεράνθρωπο, ως έναν μεγαλόψυχο χαρακτήρα που διακρίνεται από 12 βασικά γνωρίσματα. Αντί να επιδιώκει τη φήμη ή...

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες συνέτριψαν τους Πέρσες – Τα ιδιοφυή στρατηγήματα του Θεμιστοκλή

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που διεξήχθη στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ., αποτέλεσε καμπή στην αρχαία ελληνική ιστορία, καθώς οι Έλληνες, υπό την...

«Μέτρον Άριστον ή παν μέτρον άριστον;» – Το διαχρονικό ρητό του Κλεόβουλου που ενέπνευσε γενιές

Το άρθρο αναλύει το διαχρονικό ρητό «Μέτρον Άριστον» του Κλεόβουλου του Λίνδιου, ενός από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, που προτρέπει στην αποφυγή ακροτήτων...

Αποκάλυψη: Η οδός Πατησίων όπως ήταν έναν αιώνα πριν!

Το άρθρο παρουσιάζει εκπληκτικές φωτογραφίες της οδού Πατησίων, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, αποκαλύπτοντας την ομορφιά και τη διαφορετικότητα του δρόμου σε σχέση...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχασα ό,τι πιο πολύτιμο είχα, νόμιζα ότι ήταν φωτοβολίδα» – Η συγκλονιστική...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, μιλώντας από το νοσοκομείο μετά τον...

Σοφία Αλιμπέρτη: Αποχαιρέτησε την Πάρο – Το νέο κεφάλαιο και η αποτραβηγμένη ζωή της...

Η Σοφία Αλιμπέρτη, γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, αποφάσισε να...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ