Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Ο μυστηριώδης δαίμονας Ταράξιππος που στοίχειωνε τους ιπποδρόμους της αρχαίας Ελλάδας, τρομοκρατώντας τα άλογα και προκαλώντας καταστροφικά ατυχήματα
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Ταράξιππος ήταν ένας δαίμονας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, που προκαλούσε τρόμο στα άλογα κατά τη διάρκεια των ιπποδρομιών, δημιουργώντας συνθήκες ατυχημάτων και θανάτων. Ο όρος αναφέρεται σε μια ομάδα δαιμόνων που κατέστρεφαν τους ιπποδρόμους και απαιτούσαν θυσίες για να καλοπιαστούν.

Ο πιο γνωστός Ταράξιππος ήταν αυτός της Ολυμπίας, συνδεδεμένος με τοπικούς θρύλους και ήρωες, όπως ο γίγαντας Οινόμαος και ο Μυρτίλος. Οι αρχαίοι Έλληνες έστηναν βωμούς και τελούσαν κατευναστικές θυσίες για να προστατευτούν από την οργή του, αποδεικνύοντας την πίστη τους στις δυνάμεις του υπερφυσικού και την ανάγκη εξευμενισμού των πνευμάτων που στοιχειώνουν τους χώρους των αγώνων.

Πιο αναλυτικά

Ταράξιππο ονόμαζαν τον δαίμονα που τρόμαζε τα άλογα στις ιπποδρομίες, μια βασανισμένη ψυχή που στοίχειωνε τα ιπποδρόμια του ελλαδικού χώρου και καταλάγιαζε μόνο με θυσίες.

Ο Ταράξιππος ήταν ουσιαστικά Ταράξιπποι, πλήθος δαιμονίων δηλαδή που ενέδρευαν στους ιπποδρόμους και έκαναν τα άλογα να αφηνιάζουν, προκαλώντας συντριβές αρμάτων και τραυματισμούς ή θανάτους αρματηλατών.

Δεν ήταν μικρό πράγμα ο Ταράξιππος, που όπως μας λέει ο Παυσανίας ήταν περισσότερο επίθετο που αποδίδονταν στους δαίμονες του ιπποδρόμου παρά αυθύπαρκτη οντότητα. Ο δαίμονας έσπερνε όλεθρο και καταστροφή στα ιπποδρόμια και έπρεπε να καλοπιαστεί για να αφήσει ήσυχα τα άλογα και τους αναβάτες τους.

Οι πρόγονοί μας είχαν μια λέξη ειδικά αφιερωμένη σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες τους.

Ταράξιππο ονόμαζαν τον δαίμονα που τρόμαζε τα άλογα στις ιπποδρομίες, μια βασανισμένη ψυχή που στοίχειωνε τα ιπποδρόμια του ελλαδικού χώρου και καταλάγιαζε μόνο με θυσίες.

Ο Ταράξιππος ήταν ουσιαστικά Ταράξιπποι, πλήθος δαιμονίων δηλαδή που ενέδρευαν στους ιπποδρόμους και έκαναν τα άλογα να αφηνιάζουν, προκαλώντας συντριβές αρμάτων και τραυματισμούς ή θανάτους αρματηλατών.

Δεν ήταν μικρό πράγμα ο Ταράξιππος, που όπως μας λέει ο Παυσανίας ήταν περισσότερο επίθετο που αποδίδονταν στους δαίμονες του ιπποδρόμου παρά αυθύπαρκτη οντότητα.

Ο δαίμονας έσπερνε όλεθρο και καταστροφή στα ιπποδρόμια και έπρεπε να καλοπιαστεί για να αφήσει ήσυχα τα άλογα και τους αναβάτες τους.

Κάθε πόλη-κράτος είχε τον δικό της Ταράξιππο, αν και ο γνωστότερος ήταν στην Ολυμπία.

Αυτός την έστηνε στις στροφές του ιπποδρόμου και όταν περνούσαν από κει τα άλογα, έβγαινε και τα τρόμαζε. Αόρατος φυσικά στους αρματοδρόμους, το μόνο που έβλεπες από αυτόν ήταν οι τρομακτικές συνέπειες της δράσης του.

Γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να στήνουν βωμούς στις στροφές των ιπποδρόμων και οι ηνίοχοι να τελούν κατευναστικές θυσίες στο όνομά του πριν από τους αγώνες: «παραθέοντας δὲ κατὰ τοῦτο τοὺς ἵππους φόβος τε αὐτίκα ἰσχυρὸς ἀπ’ οὐδεμιᾶς προφάσεως φανερᾶς καὶ ἀπὸ τοῦ φόβου λαμβάνει ταραχή, τά τε δὴ ἅρματα καταγνύουσιν ὡς ἐπίπαν καὶ οἱ ἡνίοχοι τιτρώσκονται: καὶ τοῦδε ἡνίοχοι ἕνεκα θυσίας θύουσι καὶ γενέσθαι σφίσιν ἵλεων εὔχονται τὸν Ταράξιππον», γράφει χαρακτηριστικά ο Παυσανίας στην «Ελλάδος περιήγησις».

Ποιος ήταν όμως ο Ταράξιππος που έβαζε τους προγόνους μας σε τέτοιο μπελά;

Ο Ταράξιππος της Ολυμπίας

Στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται αρκετοί ονομαστοί Ταράξιπποι, κανείς τους όμως πιο γνωστός και τρομακτικός από τον Ταράξιππο της Ολυμπίας. Ο σπουδαίος ποιητής των ελληνιστικών χρόνων Λυκόφρων ο Χαλκιδεύς μας λέει πως ήταν ένας γίγαντας αυτός που είχε ενταφιαστεί στον ιππόδρομο και στοίχειωνε τα άλογα.

Ή ήταν ο γιος του γίγαντα, ένας ντόπιος ευγενής που είχε θυσιαστεί για να εξευμενίσει τους θεούς και να λήξει μια παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας.

Άλλοι αποδίδουν τον Ταράξιππο της Ολυμπίας στον φοβερό αρματοδρόμο Ωλένιο της Ολυμπίας, που σκοτώθηκε σε αγώνα, ή ακόμα και στον Δαμέωνα, τον σύντροφο του Ηρακλή στον πόλεμο.

Όπως ξέρουμε από την ελληνική μυθολογία, ο Δαμέων ακολούθησε τον Ηρακλή στην οδύσσειά του εναντίον του Αυγεία και τον συνακόλουθο άθλο του, σκοτώθηκε όμως από τον Κτεάτη.

Κατά την παράδοση, το πιστό του άτι θάφτηκε δίπλα του, στοιχειώνοντας τον χώρο που μετατράπηκε αργότερα στον ιππόδρομο της Ολυμπίας.

Ο Παυσανίας μας λέει πάντως πως όλα αυτά είναι θρύλοι και ο Ταράξιππος συνδεόταν αποκλειστικά με τον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας και των αλόγων.

Ο Ποσειδών Ίππος δεν σκότωσε εξάλλου τον Ιππόλυτο, τον γιο του Θησέα, στέλνοντας έναν μαινόμενο ταύρο να φοβίσει τα άλογα του άρματός του; Το άρμα αναποδογύρισε τελικά και ο Ιππόλυτος σκοτώθηκε από τον πραγματικό Ταράξιππο.

Η ελληνική μυθολογία παραθέτει αρκετά ακόμα ονόματα ως πιθανούς πρωταίτιους του δαίμονα των ιπποδρόμων και όλα τους έχουν να κάνουν με τοπικούς ήρωες που σκοτώθηκαν σε ιππικούς αγώνες.

Μπορεί δηλαδή κάλλιστα να ήταν το πνεύμα όποιου είχε αφήσει τη ζωή του στο ιπποδρόμιο.

Υπάρχει πάντως και μια σαγηνευτική ιστορία που μας έρχεται από τον τραγικό Οίκο των Ατρειδών και αξίζει να τη μνημονεύσουμε.

Ο πανούργος βασιλιάς Οινόμαος και η θρυλική αρματοδρομία του με τον Πέλοπα

Πατέρας του καταραμένου βασιλιά των Μυκηνών, Ατρέα, και παππούς του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα ήταν ο Πέλοπας, γιος αυτός του Ταντάλου, το έγκλημα του οποίου απλώθηκε σαν μάστιγα σε όλο το γένος των Τανταλιδών.

Αφού επιβίωσε λοιπόν ο Πέλοπας από την περιπέτεια που είχε με τον πατέρα του, ο οποίος τον έκοψε κομματάκια και τον τάισε στους θεούς(!), θέλησε να πάρει γυναίκα όχι όποια κι όποια, αλλά την πεντάμορφη Ιπποδάμεια, την κόρη του βασιλιά Οινόμαου της Πίσας (πόλης-κράτους στην αρχαία Ηλεία).

Ο Πέλοπας αγαπούσε να βάζει στον εαυτό του δύσκολα, μιας και ο Οινόμαος είχε φονεύσει μέχρι τότε καμιά ντουζίνα επίδοξους γαμπρούς, καθώς είχε λάβει χρησμό πως ο γαμπρός του θα τον σκοτώσει τελικά (κατά άλλη εκδοχή, είχε ερωμένη την Ιπποδάμεια και δεν ήθελε να τη μοιραστεί).

Κι έτσι προκαλούσε τους μνηστήρες σε αρματοδρομία αντοχής από τον Ναό του Διός στην Ολυμπία ως τον Ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου.

Αρματοδρομίες που ήξερε πως θα κέρδιζε φυσικά, μιας και γιος του Άρη καθώς ήταν είχε ζεμένα στο άρμα του θεϊκά άλογα.

Ο Οινόμαος έπαιρνε πράγματι κάθε φορά τον αγώνα και το κεφάλι του αντιπάλου του στο τέλος, κατά την αρχική συμφωνία, τα οποία παλούκωνε σε πασσάλους γύρω από το παλάτι του. Κατά τους τοπικούς θρύλους, Ταράξιπποι έγιναν κάποιοι από τους μνηστήρες, όπως ο Αλκάθοος, ο βασιλιάς των Μεγαρέων.

Αυτό αναφέρει ο Παυσανίας, πως επειδή έχασαν στην αρματοδρομία, μετατράπηκαν σε εχθρικά στοιχειά για κάθε αναβάτη.

Απτόητος απ’ όλα αυτά ο Πέλοπας και παρά το γεγονός ότι γνώριζε για το στημένο του πράγματος, είπε να δοκιμάσει την τύχη του.

Και είπε να τη δοκιμάσει γιατί δεν θα το άφηνε στην τύχη φυσικά, κάθε άλλο. Είχε κι αυτός την εύνοια των θεών, μιας και όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν όταν ο πατέρας του τον τεμάχισε και τους τον σερβίρισε, αλλά με εντολή του Δία η Κλωθώ ταίριαξε όλα του τα κομμάτια φέρνοντάς τον ξανά στη ζωή.

Ο Ψευδο-Απολλόδωρος μας λέει στη «Βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου» πως ο Ποσειδώνας του έδωσε ένα φτερωτό άρμα με τέτοιες δυνατότητες που ακόμα και στη θάλασσα μπορούσε να τρέξει χωρίς καν να βραχεί.

Ακόμα κι έτσι όμως η μάχη ήταν αμφίρροπη, κι έτσι έκανε άλλο ένα βήμα: δωροδόκησε τον περίφημο ηνίοχο του Οινόμαου, Μυρτίλο, γιος του Ερμή αυτός, ώστε να σαμποτάρει το βασιλικό άρμα.

Ο Πέλοπας του υποσχέθηκε πως θα του έδινε το μισό βασίλειο ή την Ιπποδάμεια για ένα βράδυ, ό,τι αποφάσιζε ο Μυρτίλος, φτάνει να τον βοηθούσε να κερδίσει τον Οινόμαο.

Έτσι κι έγινε, ο έμπιστος ηνίοχος αντικατέστησε τα ορειχάλκινα καρφιά στους άξονες του βασιλικού άρματος με κέρινα και τα υπόλοιπα θα ήταν ιστορία.

Μόλις ξεκίνησε η αρματοδρομία της Πίσας, το τέθριππο άρμα του Οινόμαου αναποδογύρισε και ο βασιλιάς σκοτώθηκε.

Ή, κατά την άλλη εκδοχή, τον κέρδισε στα ίσα ο Πέλοπας με το φτερωτό άρμα του Ποσειδώνα και τον σκότωσε μετά ο ίδιος, διαφεύγοντας με την Ιπποδάμεια και τον Μυρτίλο. Όταν ωστόσο είπε ο τελευταίος να διεκδικήσει την αμοιβή του επιλέγοντας τη νύχτα με την Ιπποδάμεια, ο Πέλοπας τον σκότωσε κι αυτόν.

Να τη βιάσει προσπάθησε ουσιαστικά, επισύροντας την οργή του νόμιμου πια συζύγου της.

Ο Ταράξιππος της Ολυμπίας ήταν λοιπόν σε αυτή την εκδοχή είτε ο βασιλιάς Οινόμαος είτε ο κατεργάρης Μυρτίλος.

Ο οποίος καταράστηκε τον Πέλοπα και η κατάρα του απλώθηκε πάνω από τον Οίκο των Ατρειδών με τις γνωστές συνέπειες.

Ο Πέλοπας, από την άλλη, για να εξευμενίσει τον νεκρό Μυρτίλο, του αφιέρωσε ένα ανάχωμα και θυσίασε προς τιμήν του θέλοντας να κάνει την οργή του να κοπάσει, όπως καταμαρτυρεί ο Παυσανίας.

Τελειώνοντας, υπάρχει άλλος ένας μύθος που συνδέεται με τον Ταράξιππο της Ολυμπίας, ακόμα πιο περίεργος από τους άλλους.

Σύμφωνα με αυτόν, ο Πέλοπας έθαψε ένα μυστηριώδες αντικείμενο κοντά στο ιπποδρόμιο, ένα αντικείμενο που του έδωσε ο θηβαίος ήρωας Αμφίονας της Αντιόπης και, κατά τον Παυσανία, ήταν αυτό που τρόμαξε τα άλογα του Οινόμαου, αλλά και κάθε άλλο άλογο έκτοτε.

Ο Παυσανίας αποκαλύπτει πως την ιστορία του την είπε ένας Αιγύπτιος και μας λέει πως μπορεί να είναι αληθινή, καθώς ο Αμφίονας είχε μαγικές ικανότητες.

Με τις θείες μελωδίες της λύρας του δεν ανέβαιναν εξάλλου μόνοι τους οι λίθοι που έφτιαξαν τα πρώτα τείχη της επτάπυλης Θήβας;

Ένας ακόμα διαβόητος Ταράξιππος ήταν αυτός που πανικόβαλε τα άλογα στην Κόρινθο. Εδώ ήταν πιθανότατα ο Γλαύκος, ο γιος του Σισύφου, που στοίχειωσε τον ιππόδρομο του Ισθμού, γιατί είχε πεθάνει με τραγικό τρόπο.

Είχε πάρει μέρος στους αθλητικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Άκαστος για τον νεκρό πατέρα του Πελία, όταν -κατά τη γνωστότερη εκδοχή που παραθέτει ο λατίνος λόγιος Γάιος Ιούλιος Υγίνος- κατασπαράχθηκε από τα άλογά του, τα οποία τρελάθηκαν όταν ήπιαν νερό από μια μαγεμένη στέρνα.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Αρχαίοι Έλληνες ιατροί εφηύραν σύγχρονες θεραπείες πριν από 4.000 χρόνια

Βίντεο: Ταξί… σοκάρει διασχίζοντας ανενόχλητο τη διάβαση πεζών

«Ελλενίτ»: Το άγνωστο ελληνικό «Τσέρνομπιλ» – 72 εργάτες έχασαν τη ζωή τους

Μυκηναϊκός Στρατός: Η ανίκητη πολεμική μηχανή που κυριάρχησε στον αρχαίο κόσμο

Ιφικράτης: Ο μεγαλοφυής στρατηγός που άλλαξε την αρχαία πολεμική τέχνη

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Έλον Μασκ: «Από τον Μάιο θα περιορίσω τη συμβολή μου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ – Η καθοριστική αποστολή ολοκληρώθηκε»

Αττική Οδός: Τραγικό τέλος 21χρονου μετά από σύγκρουση – Προσέκρουσε σε τοίχο και τυλίχθηκε στις φλόγες η μηχανή του

Axios: «Έσχατη πρόταση» του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο – Σήμερα αναμένει απάντηση από το Κίεβο

Εορτολόγιο: Σήμερα 23 Απριλίου 2025 γιορτάζει ο Γιώργος και η Γεωργία

Aρθρίτιδα: H κορυφαία υπερτροφή που καταπολεμά τη φλεγμονή, σύμφωνα με ειδικό – «Ξεπερνά την ιβουπροφαίνη»

Καιρός σήμερα: Πυκνές νεφώσεις σαρώνουν τη χώρα με σποραδικές βροχοπτώσεις

ΗΠΑ: Η εμπορική αντιπαράθεση με την Κίνα δεν είναι βιώσιμη, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ

Ινδία: «Ξεπήδησαν από το δάσος και άνοιξαν πυρ» – Τουλάχιστον 26 νεκροί από την αιματηρή επίθεση σε τουρίστες στο Κασμίρ – Σκληρές εικόνες

00:00 / 00:00

Οι ενδυματολογικές αποκαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων: Ποιοι απέφευγαν τα εσώρουχα, τα στολίδια και...

Το άρθρο αναλύει τις ενδυματολογικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, όπως αποτυπώνονται στο βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα». Οι άνδρες συνήθιζαν να...

Προς πώληση η θρυλική Mercedes του Α.Παπανδρέου: Η κρυφή ιστορία της

Στη δημοσιότητα βγήκε αγγελία πώλησης μιας θρυλικής Mercedes w126, η οποία ανήκε στον πρώην Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Το αυτοκίνητο, που έχει ιστορική αξία, συνοδεύει...

Αστρονόμοι εντόπισαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη, τον BD+05 4868 Ab, ο οποίος αποσυντίθεται καθώς περιστρέφεται επικίνδυνα κοντά στο αστέρι του, δημιουργώντας μια ουρά σκόνης μήκους...

Αληθινό ή μοντάζ; Τι φέρεται να εμφανίστηκε πάνω από τον Καναδά; video

Και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Βανκούβερ του Καναδά:freepik photo

Αλώα: Η «σκανδαλώδης» τελετή του αρχαίου κόσμου

Τα Αλώα ήταν μια ετήσια αγροτική γιορτή της αρχαιότητας, αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα, τον Διόνυσο και τον Ποσειδώνα, που χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή αποκλειστικά...

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τα μυστικά συστατικά του πρωινού του ιδιοφυούς επιστήμονα

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο διάσημος επιστήμονας που γεννήθηκε στη Γερμανία, είχε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, επηρεασμένες από την κουλτούρα του. Κάθε πρωί απολάμβανε ένα πλούσιο πρωινό,...

Η θανατική ποινή στην αρχαιότητα και οι σκληρές μέθοδοι εφαρμογής της

Το άρθρο εξετάζει τις σκληρές μεθόδους εκτέλεσης εγκληματιών στην αρχαιότητα, εστιάζοντας σε διάφορους πολιτισμούς όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Εβραίοι και οι Έλληνες....

Το πρωτοποριακό ρομπότ που συνδυάζει δυνατότητες drone και ρόβερ και κυλά στο έδαφος! Βίντεο

Η Revolute Robotics με έδρα το Phoenix έχει αναπτύξει ένα ρομπότ που συνδυάζει δυνατότητες drone και rover, επιτρέποντάς του να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε περιορισμένους...

Για πρώτη φορά άγριοι χιμπατζήδες φωτογραφήθηκαν να τρώνε και να μοιράζονται «αλκοολούχα» φρούτα

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ έστησε κάμερες στο Εθνικό Πάρκο Cantanhez της Γουινέας-Μπισάου.Πλάνα με χιμπατζήδες που μοιράζονται ζυμωμένο αφρικανικό φρούτο...

Εντοπίστηκε ατμός να αναβλύζει από το γιγαντιαίο ηφαίστειο των ΗΠΑ καθώς οι κάτοικοι...

Το ηφαίστειο Mount Spurr στην Αλάσκα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα, με συνεχή ροή ατμού από τον κρατήρα του και αυξανόμενη σεισμικότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει...

Ο αινιγματικός υπόγειος “ναός” που δημιουργήθηκε από εκατομμύρια όστρακα

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη ενός μυστηριώδους υπόγειου ναού, κατασκευασμένου από εκατομμύρια όστρακα, το 1835 στην παραθαλάσσια πόλη Margate της Αγγλίας. Ένας εργάτης, ενώ...

Αποκαλύφθηκε το αίνιγμα με τα μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας

Μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας από κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχουν μια απλή εξήγηση, σύμφωνα με την εταιρεία Sen...

Λύκιοι: Ο μυστηριώδης αρχαίος λαός που πίστευε στη ζωή μετά το θάνατο

Οι Λύκιοι παραμένουν ένας από τους πιο αινιγματικούς λαούς της αρχαιότητας, επειδή δεν υπάρχουν πολλά διασωθέντα γραπτά μνημεία του πολιτισμού τους. Από τα λίγα...

Κρυφά μηνύματα του Φαραώ Ραμσή Β’ αποκαλύφθηκαν στον Οβελίσκο του Παρισιού – Χαρακτηρίζονται...

Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Jean-Guillaume Olette-Pelletier ανακάλυψε κρυφές επιγραφές στον Οβελίσκο της Place de la Concorde στο Παρίσι, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για τη...

Έχουν πάρει φόρα τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Η αντίπαλη εταιρία του Μασκ που πήρε έγκριση από τον FDA

Η startup Neurotech Precision Neuroscience ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα βασικό συστατικό του συστήματος εμφυτεύματος εγκεφάλου της έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και...

Αποκάλυψη: Οι 15 Πάπες με ελληνική καταγωγή

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι 15 Πάπες της Καθολικής Εκκλησίας είχαν ελληνική καταγωγή, με notable αναφορές σε ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Άγιος Ευάρεστος και ο...

Έρχεται η Δευτέρα Παρουσία -Η τρομαχτική προφητεία 900 ετών που ήρθε στο φως μετά το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου

Από την ώρα που πέθανε ο Πάπας Φραγκίσκος, όλος ο πλανήτης συζητά για μία προφητεία που οι ρίζες της κρατούν 900 χρόνια πίσω. Πιο...

Εχετλαίος: Ο μυστηριώδης πολεμιστής της μάχης του Μαραθώνα που εξόντωνε τους Πέρσες

Εχετλαίος, ή Έχετλος, ήταν το όνομα ενός αγνώστου ήρωα που εμφανίστηκε στη μάχη του Μαραθώνα και βοήθησε να αναχαιτιστεί την περσική εισβολή στην Ελλάδα....

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχασα ό,τι πιο πολύτιμο είχα, νόμιζα ότι ήταν φωτοβολίδα» – Η συγκλονιστική...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, μιλώντας από το νοσοκομείο μετά τον...

Σοφία Αλιμπέρτη: Αποχαιρέτησε την Πάρο – Το νέο κεφάλαιο και η αποτραβηγμένη ζωή της...

Η Σοφία Αλιμπέρτη, γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, αποφάσισε να...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ