Δημάρατος ο Λακεδαιμόνιος: Η άγνωστη ιστορία του εκθρονισμένου Βασιλιά της Σπάρτης

Η περιπέτεια του εξόριστου Σπαρτιάτη βασιλιά Δημάρατου, από τη διαγραφή του από το θρόνο μέχρι τη συμμαχία του με τους Πέρσες και τη μυστική προειδοποίηση προς τη Σπάρτη.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Δημάρατος, 15ος βασιλιάς της Σπάρτης από τη γενιά των Ευρυποντιδών (510-491 π.Χ.), είναι μια ιστορική προσωπικότητα που συνδέεται με πολλές συγκρούσεις και πολιτικές ίντριγκες. Αν και διακρίθηκε για τις νίκες του, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η θητεία του επισκιάστηκε από τις αντιπαραθέσεις του με τον συμβασιλέα Κλεομένη Α΄.

Οι διαφωνίες τους αφορούσαν στρατηγικά ζητήματα και προσωπικές φιλοδοξίες, με αποτέλεσμα ο Δημάρατος να εκθρονιστεί, κατηγορούμενος για αμφισβητούμενη καταγωγή. Μετά την εκδίωξή του, βρήκε καταφύγιο στην αυλή των Περσών, όπου συνέχισε να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενημερώνοντας τη Σπάρτη για τις επιθέσεις των Περσών.

Πιο αναλυτικά

Ο Δημάρατος ήταν ο 15ος βασιλιάς της αρχαίας Σπάρτης από τη γενιά των Ευρυποντιδών, που κυβέρνησε προσεγγιστικά από το 510 μέχρι το 491 π.Χ. Πατέρας και προκάτοχός του στο θρόνο υπήρξε ο βασιλιάς Αρίστων.

Το όνομά του σημαίνει τον προερχόμενο από ευχές του δήμου, επειδή ο Αρίστων ήταν άτεκνος παρά τους τρεις γάμους του και ο λαός φέρεται να παρακαλούσε τους θεούς να γεννηθεί διάδοχος.

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι μοιράστηκε με τον Κλεομένη Α΄ την τιμή να διώξει τον τύραννο των Αθηνών Ιππία. Από την πλευρά του ο Πλούταρχος συνδέει τα ονόματά τους στον πόλεμο κατά του Άργους.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ο Δημάρατος είχε διακριθεί σε διάφορες περιστάσεις για τις πράξεις του και μάλιστα αποτέλεσε το μοναδικό βασιλιά της χώρας του που στέφθηκε νικητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην αρματοδρομία με τέσσερα άλογα. Εντούτοις, κατέληξε σύμβουλος στην αυλή των Περσών.

Η θητεία του Δημάρατου σημαδεύτηκε από τις έντονες διαφωνίες του με τον συμβασιλέα του Κλεομένη, ο οποίος ήταν ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο στην μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Πιθανολογείται ότι η αντιπαράθεση οφειλόταν είτε σε φθόνο και προσωπικά κίνητρα του Δημάρατου ο οποίος θεωρούσε ότι έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο, είτε σε απόλυτα διαφορετική πολιτική προσέγγιση των ζητημάτων της εποχής τους -σε ζητήματα εξουσίας των Εφόρων, στο θέμα της επέμβασης στην Αθήνα και στην Αίγινα ή στο μεγάλο ζήτημα της στάσης της Σπάρτης έναντι των Περσών.

Η θητεία του πάντως έλαβε πρώιμο τέλος όταν η ρήξη αυτή έγινε οριακή με αφορμή δύο σοβαρά περιστατικά κατά τα οποία ο Δημάρατος εξέθεσε πολύ τον Κλεομένη. Αυτά αφορούσαν στην Αθήνα και την Αίγινα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκστρατείας εναντίον των Αθηνών με την οποία ο Κλεομένης επιθυμούσε να επαναφέρει τον Ισαγόρα στην Αθήνα ως τύραννο ή ήθελε και να πετύχει προσωπική εκδίκηση, οι Κορίνθιοι αλλά και ο Δημάρατος δήλωσαν ξαφνικά, όταν πλέον ο συμμαχικός στρατός της Πελοποννήσου είχε φτάσει στην Ελευσίνα, ότι δεν θα συνέχιζαν.

Είπαν ότι δεν γνώριζαν μέχρι τότε τους πραγματικούς σκοπούς του Κλεομένη και ότι τώρα που τους είχαν μάθει, δεν είχαν σκοπό να συμμετάσχουν. Ο Δημάρατος αρνήθηκε να συνεχίσει παρακάτω ακολουθώντας το παράδειγμα των Κορινθίων. Ένας ένας οι σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων άρχισαν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα ο Κλεομένης να αναγκαστεί να ακυρώσει την εκστρατεία των ανδρών του. Μετά από το φιάσκο αυτό η Σπάρτη αποφάσισε να μην στείλει ποτέ ξανά σε εκστρατεία ταυτόχρονα και τους δύο βασιλείς της.

Το 501 π.Χ., η Αίγινα ήταν ένα από τα κράτη που δήλωσαν την υποταγή τους στους Πέρσες παραδίδοντας γη και ύδωρ. Η Αθήνα στράφηκε στη Σπάρτη και της ζήτησε να συνετίσει την Αίγινα, μια που αυτό το νησί ανήκε τύποις τουλάχιστον στην Πελοποννησιακή Συμμαχία.

Οι Αθηναίοι τόνισαν τότε προς τη Σπάρτη ότι η στρατηγική θέση της Αίγινας μπορεί να σήμαινε ακόμα και ήττα όλων των Ελλήνων σε περίπτωση σύγκρουσης με την Περσία. Συνεπώς, ο Κλεομένης μετέβη αμέσως στο νησί ώστε να συλλάβει τους υπευθύνους. Η προσπάθειά του απέτυχε εξαιτίας της παρασκηνιακής ανάμειξης του Δημάρατου, ο οποίος παράλληλα προσπαθούσε να δυσφημίσει τον Κλεομένη πίσω στην πατρίδα τους.

Ο Δημάρατος είχε στείλει συγκεκριμένα στους μηδίζοντες Κορινθίους αριστοκρατικούς επιστολή στην οποία τους συνιστούσε να μην παραδώσουν τους συμπολίτες τους και να χρησιμοποιήσουν το πρόσχημα ότι ήταν παρών μόνον ο ένας βασιλιάς της Σπάρτης. Οι Κορίνθιοι όντως είπαν στον Κλεομένη ότι θα συμμορφώνονταν μόνον αν πήγαιναν στην Αίγινα και οι δύο βασιλιάδες της Σπάρτης.

Επιστρέφοντας, ο Κλεομένης στη Σπάρτη αφιέρωσε όλη του την ενέργεια στην προσπάθεια να ξεφορτωθεί τον πολιτικό του αντίπαλο, παίρνοντας με το μέρος του και τον Λεωτυχίδα, τον επόμενο στη διαδοχή του θρόνου των Ευρυποντιδών, ο οποίος επίσης είχε έρθει σε ρήξη με τον Δημάρατο, γιατί του είχε αποσπάσει την κοπέλα που επιθυμούσε για σύζυγο.

Οι δύο άνδρες, Κλεομένης και Λεωτυχιδας, προκειμένου να κατακρημνίσουν τον Δημάρατο από την εξουσία, προσέβαλαν τα δικαιώματά του στο θρόνο, φέρνοντας στο φως την παρακάτω ιστορία αναφορικά με τη γέννηση του Δημάρατου: ο βασιλιάς Αρίστων είχε νυμφευτεί δύο φορές, χωρίς να αποκτήσει διάδοχο.

Έτσι, παρόλο που η δεύτερη σύζυγός του ήταν εν ζωή, είτε από το άγχος αυτό, είτε από καθαρό πάθος, έλαβε για τρίτη σύζυγο τη γυναίκα του φίλου του Αγήτη, μια κοπέλα εξαιρετικής ομορφιάς. Παγίδευσε τον άνδρα αυτό με την εξής συμφωνία: ο καθένας θα πραγματοποιούσε στον άλλο τη χάρη που επιθυμούσε. Έτσι όταν ικανοποίησε την επιθυμία του Αγήτη, σε αντάλλαγμα ζήτησε το χέρι της συζύγου του.

Λίγο αργότερα ήρθε στον κόσμο ένα αρσενικό παιδί. Όταν τα νέα έφτασαν στον βασιλιά, εκείνος καθόταν με τους εφόρους. Μετρώντας μπροστά τους τους μήνες με τα δάχτυλά του αναφώνησε «ουκ αν εμός είη» (δε μου φαίνεται πως είναι δικός μου). Ωστόσο οι έφοροι παραδόξως δεν φέρονται να έδωσαν σημασία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα διαδοχής και το θέμα ξεχάστηκε.

Το παιδί ονομάστηκε Δημάρατος, που αποδίδει τη γέννηση σε λαϊκές ικεσίες και σε θεϊκή πρόνοια, και με το θάνατο του βασιλιά, τον διαδέχτηκε.

Την ιστορία αυτή επικαλέστηκε ο Λεωτυχίδας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Δημάρατος κακώς ανήλθε στο θρόνο αφού η πατρότητά του αμφισβητείτο. Παρουσίασε δε στη δίκη τους παλαιούς εφόρους που βρίσκονταν τότε μαζί με τον πατέρα του Δημάρατου για να παρέξουν αποδείξεις.

Η υπόθεση μεταφέρθηκε στο μαντείο των Δελφών, το οποίο πιθανώς με δωροδοκία του Κλεομένη, επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση, δίδοντας το θρόνο των Ευρυποντιδών στον Λεωτυχίδα το 491 π.Χ. Μια δεύτερη εκστρατεία κατά της Αίγινας οδήγησε στην κατάληψη του νησιού και στην αποστολή δέκα επιφανών πολιτών στην πόλη των Αθηνών με την ιδιότητα του ομήρου.

Λίγο καιρό αργότερα, κι ενώ είχε αναλάβει κάποιο αξίωμα επίβλεψης των γυμνοπαιδιών, ο Δημάρατος δέχτηκε την επίσκεψη ενός ακολούθου του Λεωτυχίδα ο οποίος των περιέπαιξε ρωτώντας τον πώς αισθάνεται ως απλός αξιωματούχος, ενώ στο παρελθόν είχε υπάρξει βασιλιάς. Πικραμένος ο Δημάρατος απάντησε με απειλές και κατόπιν αποχώρησε με καλυμμένο το πρόσωπο.

Πίσω στο σπίτι, αφού θυσίασε στους θεούς, εξόρκισε τη μητέρα του να του πει όλη την αλήθεια ενώπιον των θεών. Εκείνη ευχήθηκε όσοι και όσες τον κατηγορούν να κάνουν παιδιά με μουλαράδες (ονοφορβάδες) και του έδωσε τη δική της κάπω μεταφυσική εκδοχή, αφού κατέληξε πως ήταν γιος είτε του βασιλιά Αρίστονα είτε του μυθικού ήρωα Αστάβακου, πάντως όχι του Αγήτη, του πρώτου της συζύγου.

Ο Δημάρατος πάντως συμπέρανε πως έτσι κι αλλιώς ανήκε σε «ευγενική γενιά» οπότε αποφάσισε να πάρει πίσω ό,τι θεωρούσε πως του ανήκε. Μετέβη στην Ηλεία με πρόσχημα ένα ταξίδι προσκυνήματος κι εκεί άρχισε να στρατολογεί συμμάχους. Ωστόσο η δράση του έγινε αντιληπτή και η Σπάρτη έστειλε απεσταλμένους να τον φέρουν πίσω. Αφού διέφυγε για λίγο στη Ζάκυνθο, ο Δημάρατος κατόπιν ταξίδεψε στην Ασία, στην αυλή του Βασιλιά Δαρείου Α’.

Στην Περσία ο Δημάρατος έλαβε φιλόξενη υποδοχή και αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ότι βοήθησε τον Ξέρξη Α’ να διαδεχτεί τον πατέρα του ενάντια στα υπόλοιπα αδέρφια του. Ωστόσο, όταν ελήφθη η απόφαση να καταληφθεί η Ελλάδα, φέρεται ότι έστειλε κρυφά ένα μήνυμα στην πατρίδα του τη Σπάρτη, γνωστοποιώντας τις προθέσεις των Περσών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ξέρξη εναντίον των Ελλήνων, ο Δημάρατος τον ακολούθησε με την ιδιότητα του συμβούλου για λόγους που δεν μπορούν να ερμηνευθούν απόλυτα -πιθανώς να ήλπιζε στην εκδίκηση ή στην επαναφορά του στο θρόνο της Σπάρτης.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημάρατος ο Λακεδαιμόνιος: Η άγνωστη ιστορία του εκθρονισμένου Βασιλιά της Σπάρτης

Ασήμω Γκούρα: Η καπετάνισσα της Ακρόπολης – Γιατί ο λαός απέδωσε τον θάνατό της σε κατάρα;

Φαίη Σκορδά: Ο πελαργός χτύπησε την πόρτα της δημοφιλούς παρουσιάστριας – Αποκλειστικό

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τρομοκρατούσε τους αρχαίους Έλληνες;

Αρχαίοι Έλληνες ιατροί εφηύραν σύγχρονες θεραπείες πριν από 4.000 χρόνια

Βίντεο: Ταξί… σοκάρει διασχίζοντας ανενόχλητο τη διάβαση πεζών

«Ελλενίτ»: Το άγνωστο ελληνικό «Τσέρνομπιλ» – 72 εργάτες έχασαν τη ζωή τους

Μυκηναϊκός Στρατός: Η ανίκητη πολεμική μηχανή που κυριάρχησε στον αρχαίο κόσμο

Ιφικράτης: Ο μεγαλοφυής στρατηγός που άλλαξε την αρχαία πολεμική τέχνη

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Έλον Μασκ: «Από τον Μάιο θα περιορίσω τη συμβολή μου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ – Η καθοριστική αποστολή ολοκληρώθηκε»

Αττική Οδός: Τραγικό τέλος 21χρονου μετά από σύγκρουση – Προσέκρουσε σε τοίχο και τυλίχθηκε στις φλόγες η μηχανή του

Axios: «Έσχατη πρόταση» του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο – Σήμερα αναμένει απάντηση από το Κίεβο

Εορτολόγιο: Σήμερα 23 Απριλίου 2025 γιορτάζει ο Γιώργος και η Γεωργία

Aρθρίτιδα: H κορυφαία υπερτροφή που καταπολεμά τη φλεγμονή, σύμφωνα με ειδικό – «Ξεπερνά την ιβουπροφαίνη»

00:00 / 00:00

Ιφικράτης: Ο μεγαλοφυής στρατηγός που άλλαξε την αρχαία πολεμική τέχνη

Ο Ιφικράτης, Αθηναίος στρατηγός του 4ου π.Χ. αιώνα, αναδείχθηκε ως μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της αρχαίας πολεμικής τέχνης, εισάγοντας καινοτομίες στον οπλισμό...

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας, υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ιστορίας, με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της Ευρώπης. Στο...

Οι ενδυματολογικές αποκαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων: Ποιοι απέφευγαν τα εσώρουχα, τα στολίδια και τα φανταχτερά ρούχα

Το άρθρο αναλύει τις ενδυματολογικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων, όπως αποτυπώνονται στο βιβλίο «Όσα δεν γνωρίζατε για την αρχαία Ελλάδα». Οι άνδρες συνήθιζαν να...

Προς πώληση η θρυλική Mercedes του Α.Παπανδρέου: Η κρυφή ιστορία της

Στη δημοσιότητα βγήκε αγγελία πώλησης μιας θρυλικής Mercedes w126, η οποία ανήκε στον πρώην Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Το αυτοκίνητο, που έχει ιστορική αξία, συνοδεύει...

Αστρονόμοι εντόπισαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται

Αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη, τον BD+05 4868 Ab, ο οποίος αποσυντίθεται καθώς περιστρέφεται επικίνδυνα κοντά στο αστέρι του, δημιουργώντας μια ουρά σκόνης μήκους...

Αληθινό ή μοντάζ; Τι φέρεται να εμφανίστηκε πάνω από τον Καναδά; video

Και πιο συγκεκριμένα πάνω από το Βανκούβερ του Καναδά:freepik photo

Αλώα: Η «σκανδαλώδης» τελετή του αρχαίου κόσμου

Τα Αλώα ήταν μια ετήσια αγροτική γιορτή της αρχαιότητας, αφιερωμένη στη Θεά Δήμητρα, τον Διόνυσο και τον Ποσειδώνα, που χαρακτηριζόταν από τη συμμετοχή αποκλειστικά...

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Τα μυστικά συστατικά του πρωινού του ιδιοφυούς επιστήμονα

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο διάσημος επιστήμονας που γεννήθηκε στη Γερμανία, είχε ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, επηρεασμένες από την κουλτούρα του. Κάθε πρωί απολάμβανε ένα πλούσιο πρωινό,...

Η θανατική ποινή στην αρχαιότητα και οι σκληρές μέθοδοι εφαρμογής της

Το άρθρο εξετάζει τις σκληρές μεθόδους εκτέλεσης εγκληματιών στην αρχαιότητα, εστιάζοντας σε διάφορους πολιτισμούς όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Πέρσες, οι Εβραίοι και οι Έλληνες....

Το πρωτοποριακό ρομπότ που συνδυάζει δυνατότητες drone και ρόβερ και κυλά στο έδαφος!...

Η Revolute Robotics με έδρα το Phoenix έχει αναπτύξει ένα ρομπότ που συνδυάζει δυνατότητες drone και rover, επιτρέποντάς του να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε περιορισμένους...

Για πρώτη φορά άγριοι χιμπατζήδες φωτογραφήθηκαν να τρώνε και να μοιράζονται «αλκοολούχα» φρούτα

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ έστησε κάμερες στο Εθνικό Πάρκο Cantanhez της Γουινέας-Μπισάου.Πλάνα με χιμπατζήδες που μοιράζονται ζυμωμένο αφρικανικό φρούτο...

Εντοπίστηκε ατμός να αναβλύζει από το γιγαντιαίο ηφαίστειο των ΗΠΑ καθώς οι κάτοικοι...

Το ηφαίστειο Mount Spurr στην Αλάσκα παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα, με συνεχή ροή ατμού από τον κρατήρα του και αυξανόμενη σεισμικότητα, γεγονός που έχει προκαλέσει...

Ο αινιγματικός υπόγειος “ναός” που δημιουργήθηκε από εκατομμύρια όστρακα

Το άρθρο αναφέρεται στην ανακάλυψη ενός μυστηριώδους υπόγειου ναού, κατασκευασμένου από εκατομμύρια όστρακα, το 1835 στην παραθαλάσσια πόλη Margate της Αγγλίας. Ένας εργάτης, ενώ...

Αποκαλύφθηκε το αίνιγμα με τα μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας

Μυστηριώδη σύμβολα που εντοπίστηκαν στην έρημο της Τυνησίας από κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) έχουν μια απλή εξήγηση, σύμφωνα με την εταιρεία Sen...

Λύκιοι: Ο μυστηριώδης αρχαίος λαός που πίστευε στη ζωή μετά το θάνατο

Οι Λύκιοι παραμένουν ένας από τους πιο αινιγματικούς λαούς της αρχαιότητας, επειδή δεν υπάρχουν πολλά διασωθέντα γραπτά μνημεία του πολιτισμού τους. Από τα λίγα...

Κρυφά μηνύματα του Φαραώ Ραμσή Β’ αποκαλύφθηκαν στον Οβελίσκο του Παρισιού – Χαρακτηρίζονται η “γλώσσα των θεών”

Ο Γάλλος αιγυπτιολόγος Jean-Guillaume Olette-Pelletier ανακάλυψε κρυφές επιγραφές στον Οβελίσκο της Place de la Concorde στο Παρίσι, οι οποίες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για τη...

Έχουν πάρει φόρα τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Η αντίπαλη εταιρία του Μασκ που πήρε έγκριση από τον FDA

Η startup Neurotech Precision Neuroscience ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ένα βασικό συστατικό του συστήματος εμφυτεύματος εγκεφάλου της έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και...

Αποκάλυψη: Οι 15 Πάπες με ελληνική καταγωγή

Το άρθρο αποκαλύπτει ότι 15 Πάπες της Καθολικής Εκκλησίας είχαν ελληνική καταγωγή, με notable αναφορές σε ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Άγιος Ευάρεστος και ο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άρης Μουγκοπέτρος: Το προφητικό μήνυμα που αποκαλύφθηκε λίγο πριν το μοιραίο περιστατικό με την...

Ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση μετά...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχασα ό,τι πιο πολύτιμο είχα, νόμιζα ότι ήταν φωτοβολίδα» – Η συγκλονιστική...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, μιλώντας από το νοσοκομείο μετά τον...

Σοφία Αλιμπέρτη: Αποχαιρέτησε την Πάρο – Το νέο κεφάλαιο και η αποτραβηγμένη ζωή της...

Η Σοφία Αλιμπέρτη, γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, αποφάσισε να...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ