Οι αχινοί, μικρά εχινόδερμα που ζουν στους ωκεανούς, διακρίνονται για την ικανότητά τους να στολίζονται με αντικείμενα, όπως κοχύλια και τρισδιάστατα καπέλα που τους παρέχονται από ενθουσιώδεις λάτρεις του ενυδρείου.
Ο Rich Mooi, επιμελητής της Ζωολογίας Ασπόνδυλων, επισημαίνει ότι αυτή η συμπεριφορά, γνωστή ως «καλυπτική αντίδραση», τους βοηθά να αποφύγουν το φως και να καμουφλάρονται από τους θηρευτές.
Οι αχινοί χρησιμοποιούν ελαφριά αντικείμενα που μπορούν να σηκώσουν με τα πόδια τους, ενισχύοντας έτσι την προστασία τους και προσδίδοντας μια χαριτωμένη εικόνα.
Πιο αναλυτικά
Προφανώς, τους αρέσουν και τα αξεσουάρ.
Τον Απρίλιο του 2020, διάφορες δημοσιεύσεις όπως το Newsweek και το Bored Panda ανέφεραν για έναν λάτρη ενυδρείου ο οποίος, αφού ανακάλυψε ότι οι αχινοί του στολίζονταν με κοχύλια, έδωσε μερικά μικροσκοπικά τρισδιάστατα καπέλα για τα εχινόδερμα – μια ομάδα που περιλαμβάνει αχινούς και αστερίες.
Ο Rich Mooi , επιμελητής της Ζωολογίας Ασπόνδυλων στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, είπε ότι είναι κάτι παραπάνω από δυνατό — και «ο κανόνας για πολλά είδη». Ο Mooi εξέτασε τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στην παρακάνω ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε ότι όχι μόνο έμοιαζαν όλες αυθεντικές, αλλά και ότι ήταν «πολύ χαριτωμένες επίσης». (Όσο χαριτωμένος μπορεί να γίνει ένας αχινός, δηλαδή.)
“Το γεγονός είναι ότι ορισμένοι τύποι αχινών θα σηκώσουν ένα αντικείμενο και θα το “φορέσουν” εάν μπορούν να το σηκώσουν με τα πόδια τους, αν δεν ζυγίζει πολύ και επιτρέπει… στα πόδια του να το πιάσουν .
Επειδή τα καπέλα με τρισδιάστατη εκτύπωση ήταν κατασκευασμένα από ένα είδος πλαστικού που βυθίζεται, ο Mooi πρόσθεσε ότι ο αχινός θα τα συναντούσε στο κάτω μέρος και θα τα χρησιμοποιούσε όπως θα χρησιμοποιούσε αντικείμενα στη φύση.
«Είναι πολύ ελαφριά (ενθυμούμενοι ότι οτιδήποτε βυθίζεται στο νερό ζυγίζει μόνο ένα κλάσμα από αυτό που κάνει στη στεριά), επομένως είναι ιδανικά για κάθε αχινό που θέλει να κάνει μια νέα εμφάνιση», πρόσθεσε.
Έχοντας περάσει δεκαετίες χαρτογραφώντας τις σχέσεις μεταξύ των εχινόδερμων, ο Mooi είπε ότι έχει δει αχινούς να τοποθετούν πέτρες και κομμάτια ερειπίων που τους κάνουν αόρατους. Υπάρχουν μερικές θεωρίες εργασίας ως προς το γιατί οι αχινοί παρουσιάζουν αυτό το είδος συμπεριφοράς που είναι γνωστό ως «καλυπτική αντίδραση».
Οι αχινοί αποφεύγουν το φως και χρησιμοποιούν τα αξεσουάρ τους για να ξεφύγουν από το φως της ημέρας. Ο Mooi εξηγεί ότι τα νυκτόβια είδη θα ρίξουν το κάλυμμά τους τη νύχτα και θα ξαναχτίσουν την ασπίδα τους το πρωί.
Το καμουφλάζ, μάλλον, φαίνεται να είναι η καλύτερη εξήγηση.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ