Ο CEO της Mercedes-Benz, Ola Källenius, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μια δίκαιη λύση στη διαμάχη για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV), επισημαίνοντας τη σημασία του ισότιμου ανταγωνισμού και της αποφυγής μονομερών προστατευτικών μέτρων. Στο πλαίσιο του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Σαγκάης, τόνισε ότι η καινοτομία ευδοκιμεί σε περιβάλλον πλήρους ανταγωνισμού.
Η ΕΕ έχει ήδη αυξήσει τους δασμούς έως και 45,3% για κινεζικά EV, γεγονός που επηρεάζει και άλλους κλάδους. Παρά τις προκλήσεις, η Mercedes συνεχίζει να επενδύει στην Κίνα, επισημαίνοντας τη στρατηγική της για ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκού προστατευτισμού και της σημαντικής κινεζικής αγοράς.
Πιο αναλυτικά
Ο Ola Källenius, CEO της Mercedes-Benz, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει μια «δίκαιη λύση» στο ζήτημα των δασμών που έχουν επιβληθεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, τονίζοντας την ανάγκη για ισότιμο ανταγωνισμό και όχι για μονομερή προστατευτικά μέτρα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιθώριο του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Σαγκάης, «ένα καθαρά δασμολογικό εμπόδιο είναι το πιο βάναυσο εργαλείο που μπορεί να εφαρμοστεί».
Ο επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επισήμανε πως η Mercedes-Benz προτρέπει τόσο την ΕΕ όσο και τους Κινέζους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε μια ισορροπημένη λύση.
«Ιστορικά, οι οικονομίες που εκτίθενται στον πλήρη ανταγωνισμό είναι αυτές που καινοτομούν περισσότερο. Αυτό είναι που επιθυμούμε», ανέφερε ο Källenius.
Παρότρυνε, παράλληλα, τις δύο πλευρές να αναζητήσουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις και όχι να στραφούν σε μονομερείς πολιτικές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.
Η τοποθέτηση του Källenius έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυξήσει σημαντικά τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φθάνοντας έως και το 45,3% από τον Οκτώβριο του 2024. Οι ειδικοί δασμοί περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις της τάξεως του 17% για οχήματα της BYD, 18,8% για τη Geely και 35,3% για τη SAIC, πλέον του βασικού δασμού 10% για τις εισαγωγές αυτοκινήτων στην ΕΕ.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται η πρόταση για ελάχιστες τιμές για τις εισαγωγές κινεζικών EV, ως εναλλακτική έναντι των επιθετικών δασμών. Την ίδια ώρα, η εμπορική διαμάχη επηρεάζει και άλλους κλάδους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους Γάλλους παραγωγούς κονιάκ που βρίσκονται αντιμέτωποι με κινεζικά αντίμετρα.
Παρά το τεταμένο κλίμα, η Mercedes συνεχίζει να επενδύει στην αγορά της Κίνας. Λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του το σαλόνι της Σαγκάης, η γερμανική φίρμα παρουσίασε τη νέα σειρά πολυτελών ηλεκτρικών βαν με την ονομασία Vision V, με μέρος της παραγωγής να προγραμματίζεται να γίνεται στην Κίνα.
Ο Källenius εκτίμησε πως το ανώτερο τμήμα της αγοράς EV θα παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, προσθέτοντας πως τα plug-in υβριδικά θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τουλάχιστον μέχρι το 2030.
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές μάρκες, η Mercedes-Benz έχει δει τις πωλήσεις της στην Κίνα να μειώνονται, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τοπικές εταιρείες και της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος που πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι κινήσεις της Mercedes δείχνουν μια ισορροπημένη στρατηγική ανάμεσα στον ευρωπαϊκό προστατευτισμό και την κινεζική αγορά που παραμένει κομβική για την παγκόσμια παρουσία της.