Ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών, αναφέρθηκε στην εκπομπή του Realfm 97,8 σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι θα είναι μόνιμα λόγω του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Τόνισε την ανάγκη στήριξης της παραγωγής και της παραγωγικότητας, προειδοποιώντας ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην κατανάλωση.
Υπογράμμισε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις παραγωγικές δραστηριότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων, ενώ επισήμανε την ανάγκη για καλύτερη διαχείριση του δημοσιονομικού πλεονάσματος. Προέβλεψε, επίσης, ότι οι επιπτώσεις από τις διεθνείς πολιτικές, όπως οι δασμοί, είναι αναπόφευκτες και θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά.
Πιο αναλυτικά
«Εκτιμώ ότι τα μέτρα θα είναι μόνιμα αφού υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος» τόνισε ο Διονύσης Χιόνης στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως είπε ο Καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, «αν συνυπολογίσουμε και τα τοκοχρεωλύσια δεν είναι τόσο μεγάλος (σ.σ. ο δημοσιονομικός χώρος) γιατί ο δημοσιονομικός χώρος στον οποίο αναφερόμαστε είναι το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζεται χωρίς τα τοκοχρεωλύσια. Αν τα συνυπολογίσουμε, είναι πολύ πιο μικρός. Θα συμφωνήσω όμως ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα. Αυτή η πολιτική της χρήσης της δημοσιονομικής πολιτικής για τον αναδιανεμητικό ρόλο, για την τόνωση της ανάπτυξης είναι η πεπατημένη που ακολουθούμε για πολλά χρόνια».
Ο κ. Χιόνης υποστήριξε ότι «περιμέναμε ίσως και κάτι άλλο. Να έρθει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος κι αυτή η ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, της αύξησης της παραγωγικότητας. Φαίνεται ότι εκεί δεν τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά και πάμε ουσιαστικά με τη χρήση της δημοσιονομικής πολιτικής και του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, να τονώσουμε την ανάπτυξη, να κάνουμε κάποια αναδιανεμητική πολιτική, φοβόμαστε και λίγο από την επιβολή των δασμών τι θα γίνει και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις».
Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις, ο καθηγητής απάντησε ότι «θα έχουμε επιπτώσεις. Ακόμα δεν έχουν παγιωθεί και θα απέφευγα να κάνω μία ποσοτική εκτίμηση. Κάθε μέρα, κάθε ώρα ο Τραμπ αλλάζει την πολιτική που έχει απέναντι στους δασμούς. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το πάγωμα των μέτρων».
Ο κ. Χιόνης τόνισε ότι «έρχεται αυτός ο δημοσιονομικός χώρος και λέει «στοχεύουμε στη μεσαία τάξη, σε μικροσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανθρώπους που δυσκολεύονται να δώσουν το ενοίκιο και προσπαθώ να τονώσω την κατανάλωσή τους. Γιατί αυτό κάνει ουσιαστικά. Στοχεύει στο να τονώσει την κατανάλωση και αυτή να ενισχύσει την ανάπτυξη. Είναι κάτι που κάνουμε πολλές φορές αυτά τα χρόνια».
Σε άλλο σημείο ο καθηγητής επεσήμανε ότι «θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ γιατί ερχόμαστε κατασταλτικά μετά από 12-14 μήνες και έχουμε υπερπλεόνασμα. Αν αυτό το είχαμε κάνει τον Φεβρουάριο του 2024, θα μπορούσαμε να έχουμε σταθεροποιήσει τον ΦΠΑ σε χαμηλότερα επίπεδα. Γιατί χρειάζεται να ερχόμαστε απολογιστικά και να μην το διαχειριζόμαστε από την αρχή του έτους; Χρειαζόταν μία καλύτερη παρακολούθηση της συλλογής αυτού του φορολογικού πλεονάσματος από πέρυσι. Καλό είναι αυτό που έγινε, θα μπορούσε να είναι καλύτερο».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι «σήμερα με αυτή την ανακοίνωση των μέτρων στοχεύουμε στη ζήτηση, την κατανάλωση. Πρέπει να γίνει κάτι και για την παραγωγή, την παραγωγικότητα και αυτό το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας που παράγει. Στη φάση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, η μείωση των φορολογικών συντελεστών ειδικά στις παραγωγικές δραστηριότητες δεν συνιστά και μείωση των φορολογικών εσόδων. Τουναντίον, μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση γιατί θα διευρυνθεί ο τζίρος της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει για να δημιουργήσει και μία ισορροπία. Το καλό κομμάτι είναι ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη του φεγγαριού που λέει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πολύ μεγάλο, στο 6%, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. όσον αφορά στον λόγο επενδύσεων- ΑΕΠ, είμαστε σε μια φάση αστάθειας που πρέπει να δοθούν κίνητρα φορολογικά για να εξισορροπήσουμε λίγο. Πρέπει να υπάρξει ένα αντίδοτο τον Σεπτέμβριο για να αυξηθεί η παραγωγή».
Ακούστε το ηχητικό: