Ο Ολλανδός σεισμολόγος Frank Hoogerbeets προειδοποίησε ότι η περιοχή του Μαρμαρά στην Τουρκία, μετά τον πρόσφατο σεισμό 6,2 Ρίχτερ, μπορεί να παράγει ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 7,0 έως 7,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός, που σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, επανέφερε τις ανησυχίες για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Παρά τη δημοτικότητα του Hoogerbeets στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μεθοδολογία του για την πρόβλεψη σεισμών, η οποία βασίζεται σε αστρονομικές ευθυγραμμίσεις, έχει προκαλέσει αμφιβολίες στον επιστημονικό κόσμο. Αν και έχει κάνει προηγούμενες εκτιμήσεις για σεισμούς, καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Πιο αναλυτικά
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που έπληξε τη Τουρκία και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Μαρμαρά.
Ο Ολλανδός ερευνητής και σεισμολόγος Frank Hoogerbeets, γνωστός για τις ανορθόδοξες μεθόδους πρόβλεψης σεισμών, σχολίασε τη δόνηση μέσω ανάρτησής του.
«Ο σεισμός των 6,2 στη Δυτική Τουρκία σημειώθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά σε βάθος 12 χιλιομέτρων. Η περιοχή μπορεί να παράγει σεισμούς μεγέθους 7,0 – 7,6, όπως το 1509 που έδωσε 7,2 στα ανατολικά και 7,6 το 1766 στα δυτικά αυτής της ζώνης. Ο σημερινός σεισμός είναι ισχυρός και οι μετασεισμοί είναι πιθανοί», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.
The Mw 6.2 #earthquake in Western Türkiye occurred in the #Marmara Sea at a depth of 12 km. The region can produce M 7.0 – 7.6 earthquakes, like in 1509 Ms 7.2 to the East and in 1766 Mw 7.6 to the West of this location. Today’s earthquake is strong and aftershocks are possible. pic.twitter.com/FfyTa6mGkZ
— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) April 23, 2025
Παρά τη δημοφιλία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Hoogerbeets παραμένει αμφιλεγόμενη φιγούρα στον επιστημονικό κόσμο, κυρίως λόγω της μεθοδολογίας του που βασίζεται στις ευθυγραμμίσεις και τις γεωμετρικές θέσεις των ουράνιων σωμάτων -όπως οι πλανήτες, η Σελήνη και ο Ήλιος- για την πρόβλεψη σεισμών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, σχολιάζοντας την σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο, είχε αναφέρει: «Ένα σμήνος σεισμών βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δωδεκάνησα, στην Ελλάδα. Περισσότερες από 70 δονήσεις μεγέθους 3 και άνω σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η ισχυρότερη δόνηση μέχρι στιγμής μετρήθηκε στα 4,8 Ρίχτερ σήμερα το πρωί. Το 1956 στο νησί Θήρα (Σαντορίνη) σημειώθηκε σεισμός Μ7,5 Ρίχτερ».
Ανάλογες εκτιμήσεις είχε κάνει και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, υποστηρίζοντας ότι «Καθώς πλησιάζουμε στις 18-19 Αυγούστου, είναι σημαντικό να είμαστε σε επιφυλακή για έναν πιθανό μεγάλο σεισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες αυξομειώσεις, η Κρήτη, η Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, το Αιγαίο και ο Μαρμαράς βρίσκονται σε επιπλέον επιφυλακή. Μπορεί εύκολα να φτάσει το μέγεθος 7 σε αυτή την περιοχή».
It can easily reach magnitude 7 in this region.
— Frank Hoogerbeets (@hogrbe) August 14, 2024
Στην ίδια ανάρτηση προειδοποιούσε ότι «Η πιο κρίσιμη περίοδος θα είναι πιθανότατα 20-23 Αυγούστου, αλλά μια ισχυρή δόνηση μπορεί ήδη να συμβεί περίπου στις 15-16 Αυγούστου».
Ωστόσο, καμία από τις συγκεκριμένες προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκε.