Ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ – Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Απόστολος Πεταλάς, εκφράζει την αντίθεσή του στην παράταση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για βασικά αγαθά, υποστηρίζοντας ότι αυτός ο νόμος βλάπτει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές, οδηγώντας σε αναστολή του ανταγωνισμού και περιορισμό επενδύσεων. Ο κ.
Πεταλάς επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν παρατηρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θεωρεί ότι διατηρείται στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους. Παρά την πρόθεση να προστατευτούν οι καταναλωτές από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, οι εκπρόσωποι της αγοράς προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει το πλαφόν στην αγορά.
Πιο αναλυτικά
Την έντονη αντίθεσή του στην παράταση της εφαρμογής του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Σούπερ – Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), κ. Απόστολος Πεταλάς, σε δήλωσή του
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΣΕ τόνισε ότι αντιτίθεται στην εφαρμογή του πλαφόν, γιατί είναι «ένας νόμος που βλάπτει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».
Πέρα από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ο κ. Πεταλάς επισήμανε ότι η επιβολή ανώτατου ορίου στο μικτό περιθώριο κέρδους βλάπτει σημαντικά και τον ανταγωνισμό. «Το μεικτό περιθώριο έχει “παγώσει” σε επίπεδα του 2021. Όταν κρατάς σταθερό το περιθώριο για τόσο μεγάλο διάστημα, στην ουσία αναστέλλεις τον ανταγωνισμό», εξηγεί ο ίδιος.
Αντίστοιχο μέτρο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά βασικά καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΣΕ. Παρ’ όλα αυτά, θεωρεί ότι διατηρείται στη χώρα μας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.
Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν το πλαφόν να παρατείνεται έως και το τέλος του 2025, ο κ. Πεταλάς ξεκαθάρισε πως, επισήμως, δεν υπάρχει ακόμη καμία σχετική ανακοίνωση και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε θα ληφθεί σχετική απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος αυτού του μέτρου είναι η προστασία των καταναλωτών από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, ειδικά σε περιόδους κρίσης ή πληθωριστικής πίεσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αγοράς, το μέτρο αυτό επιφέρει μια σειρά από προβλήματα, όπως αναστολή του ανταγωνισμού, καθώς δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν μέσω στρατηγικής τιμολόγησης, και περιορισμό επενδύσεων, αφού μειώνει το περιθώριο κέρδους και κατά συνέπεια τα διαθέσιμα κεφάλαια για ανάπτυξη. Παράλληλα, ενδέχεται να μειώσει τη διαθεσιμότητα βασικών προϊόντων στην αγορά, καθώς οι προμηθευτές και οι έμποροι αποφεύγουν να διαθέσουν προϊόντα με χαμηλό περιθώριο.