Οι αρχαίοι Έλληνες κατείχαν την Άλγεβρα αιώνες πριν τους Άραβες

Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί ανέπτυξαν αλγεβρικές μεθόδους πολύ πριν τους Άραβες, χρησιμοποιώντας εξισώσεις για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει αλγεβρικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων πολύ πριν από τους Άραβες. Σύμφωνα με τους καθηγητές Χριστιανίδη και Σκούρα, οι μέθοδοι του Διόφαντου και του Θέωνα αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν εξισώσεις για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως γεωμετρικά και αστρονομικά προβλήματα.

Η μελέτη αυτή ανατρέπει την επικρατούσα άποψη ότι η Άλγεβρα προήλθε αποκλειστικά από τους Άραβες, προτείνοντας ότι οι ρίζες της βρίσκονται στους αρχαίους Έλληνες. Αυτή η ανακάλυψη, δημοσιευμένη σε έγκριτο περιοδικό, ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη της μαθηματικής ιστορίας.

Πιο αναλυτικά

Αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε ως σήμερα, η Άλγεβρα δεν είναι επινόηση των Αράβων. Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι παλαιότερα οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εφεύρει «αλγεβρικούς» τρόπους επίλυσης πρακτικών προβλημάτων. Μέσα σε αυτά τα δύο έγγραφα κρύβεται μια σημαντική για τα ελληνικά Μαθηματικά ανακάλυψη.

Αν θέλεις να έχεις επιτυχία στο ψάξιμο των παλαιών χειρογράφων, καλό είναι να αποκτήσεις μερικά από τα προσόντα που διέθεταν οι παλιές κεντήστρες.

Μάτι εξασκημένο στις λεπτομέρειες, παρατηρητικότητα, αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, υπομονή, γνώσεις για την κάθε βελονιά και αντίστοιχα για το κάθε σημαδάκι που θα συναντήσεις, αξίζει να δίνεις σημασία ακόμη και στα περιθώρια, να έχεις μια αίσθηση για το έργο ολοκληρωμένο, επίσης να διαθέτεις πείρα, λίγη τύχη ίσως, και μαζί με όλα τα προηγούμενα άπειρο χρόνο.

Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να περνούν, όχι ημέρες και εβδομάδες μόνο, αλλά χρόνια ολόκληρα, κάνοντας αυτό χωρίς καν αμοιβή και καθηγητές Πανεπιστημίου που πέρα από την καθοδήγηση να μπορούν να εκτιμήσουν ένα εύρημα.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής κ. Χριστιανίδης, υπάρχει μια γενικότερη διελκυστίνδα σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο σχετικά με τη συνεισφορά των Αράβων ως προς αυτό που ονομάζουμε «Αλγεβρα». Τα εισαγωγικά εδώ μπαίνουν για να τονιστεί πως δεν πρόκειται για την ολοκληρωμένη μορφή του οικοδομήματος που σήμερα γνωρίζουμε, ως ξεχωριστό κλάδο των Μαθηματικών με αρνητικούς και θετικούς αριθμούς, με μεταβλητές και παραμέτρους, με θεωρήματα για ομάδες, δακτυλίους και σώματα.

Αυτό που πήρε τότε το όνομα Άλγεβρα ήταν στον πυρήνα του η έκφραση με εξισώσεις ενός γενικού τρόπου να λύνεις προβλήματα. Με δυο λόγια, είχαν από την εποχή του Διόφαντου τουλάχιστον και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο πιο πριν, οι Έλληνες μαθηματικοί βρει τον τρόπο προβλήματα που λύνονταν συνήθως μια περίπλοκη σειρά αλγοριθμικών βημάτων, με πρακτική αριθμητική όπως λέγαμε στο δημοτικό σχολείο, να τα λύνουν μεταφράζοντας το πρόβλημα σε εξίσωση με τη χρησιμοποίηση κάτι αντίστοιχου με τον δικό μας σημερινό άγνωστο Χ. Δηλαδή να καταστρώνουν και εκείνοι μια εξίσωση και να φθάνουν πολύ πιο εύκολα στο αποτέλεσμα.

Η σημασία της ανακάλυψης που έγινε στην έδρα της Ιστορίας των Μαθηματικών από τους Χριστιανίδη και Σκούρα έγκειται στο ότι βρέθηκε και αποδείχθηκε πως ο μαθηματικός Θέων χρησιμοποίησε και σε άλλα πεδία την «αλγεβρική» μέθοδο του Διόφαντου, που ήταν μάλλον σε κοινή χρήση από τους τότε ανθρώπους, για τη λύση πρακτικών αριθμητικών προβλημάτων. Προχώρησε δηλαδή στη λύση ενός καθαρά γεωμετρικού μετρητικού προβλήματος, με προέλευση από την αστρονομία, αφού σχετιζόταν με την τροχιά του πλανήτη Αρη, μετατρέποντάς το σε εξίσωση.

Ήταν η πρώτη φορά, με τη βοήθεια του χειρογράφου και των σχολίων των χαραγμένων επάνω σε αυτό, που επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο και έχει σαν σημαντική συνέπεια να θεωρούμε ότι κάπου αλλού μάλλον βρίσκονται οι ρίζες αυτής της πρωτόφτιαχτης, προ-νεωτεριστικής (pre-modern) Άλγεβρας από ό,τι για χρόνια πιστευόταν.

Μια σχολή μελετητών επιμένει ότι όλα τα ξεκίνησαν οι Άραβες και ότι πριν δεν υπήρχε τίποτε σχετικό με τη μαθηματική σκέψη με αλγεβρικούς όρους. Απέναντι σε αυτή την άποψη αντιπαρατέθηκε μια άλλη επίσης απολυταρχική σχολή. «Οι Άραβες δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να μεταφράσουν και να διασώσουν κείμενα και δεν προσέθεσαν μια γραμμή στο σώμα των ήδη γνωστών μαθηματικών θεωριών».

Τώρα, μετά και την αποδοχή του ευρήματος των δύο Ελλήνων μαθηματικών και τη δημοσίευση, έπειτα από κρίση, σε ένα από τα αυστηρότερα περιοδικά του χώρου, στο ιαπωνικό SCIAMVS (14, 2013 41-57), μπορούμε να λέμε ότι πλέον μάλλον θα ανιχνευθούν προς διαφορετική κατεύθυνση οι βασικές ρίζες της Αλγεβρας. Ο Διόφαντος και ο Θέων δείχνουν την κατεύθυνση αυτή.

Ψηλαφώντας τα χειρόγραφα

Ένας ερευνητής, και μάλιστα Έλληνας, μπορεί, αντί να βασιστεί στις εκδόσεις των έργων των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών από άλλους, και μάλιστα ξένους, να καθίσει να τα διαβάσει προσεκτικά ο ίδιος. Δεν είναι απλό, αλλά συχνά ανταμείβεται για την υπομονή του και την επένδυση σε χρόνο, αφού πρέπει πρώτα να περάσεις και από μια εκπαίδευση στην ανάγνωση παλαιογράφων.

Στην περίπτωση λοιπόν των σχολίων του Θέωνος, χρησιμοποιήθηκε ένα αντίγραφο σε ηλεκτρονική μορφή από τον λεγόμενο κώδικα Vaticanus Graecus 198. Εκεί υπάρχει και το δέκατο τρίτο βιβλίο των σχολίων του Θέωνα αλλά δεν προσφέρεται για απλή και απρόσκοπτη ανάγνωση.

Ίσως και γι’ αυτό να πέρασε σχετικά ανεκμετάλλευτο ως σήμερα. Υπάρχει το λεγόμενο τρέχον κείμενο, αλλά συχνά εδώ διακόπτεται η ροή με την υπόδειξη προς τον αναγνώστη «ζήτει το εξής εν τοις σχολίοις» ή «ζήτει το εξής εν τοις σχολίοις μέχρι τέλους».

Με αυτή την κάπως γριφώδη για τον αμύητο προτροπή ο Θέων, διακόπτοντας τη ροή του κειμένου του, στέλνει τον αναγνώστη στο κείμενο του Πτολεμαίου, που βρίσκεται και αυτό γραμμένο σε άλλο σημείο του πακέτου όλων αυτών των φύλλων που συγκροτούν τον κώδικα μαζί με τα αντίστοιχα σχόλια μεταφερμένα με επιμέλεια στο περιθώριο από τον άγνωστο αντιγραφέα.

«Αναζήτησε τη συνέχεια στα σχόλια» ή «αναζήτησε τη συνέχεια και διάβασε εκεί το τέλος του (συγκεκριμένου) θέματος», διότι ο συγγραφέας εννοούσε πως στο ρέον κυρίως κείμενό του θα καταπιαστεί με κάτι καινούργιο.

Και όταν έχεις την υπομονή να φθάσεις ως εκεί ακολουθώντας τα υπομνηστικά σημάδια, πρέπει στη συνέχεια να αναγνωρίσεις από τα ίχνη που έχει αφήσει στο περιθώριο ο (αντι)γραφέας για ποιο από όλα τα εκεί χαοτικά τοποθετημένα σχόλια πρόκειται.

Η γλώσσα των Μαθηματικών τότε

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Θέων σε ένα αστρονομικό πρόβλημα του Πτολεμαίου, όπου υπάρχει και ένα συνοδευτικό γεωμετρικό σχήμα, εκτός από τη γεωμετρική απόδειξη που κάθεται και (ξανα)κάνει, συνεχίζει και μεταφράζει τα δεδομένα και τα ζητούμενα μεγέθη στη γλώσσα που είχε εισαγάγει ο Διόφαντος, με τρόπο που να σχηματιστεί μια εξίσωση. Αλλά και αυτό είναι απλό να το παρουσιάζεις περιγραφικά αλλά όχι το ίδιο εύκολο να το αναγνωρίσεις αν δεν κατέχεις τη μαθηματική γλώσσα της εποχής εκείνης.

Μην ψάχνεις να βρεις κανέναν άγνωστο Χ ή τη στερεότυπη δράση που ξέρει και ο κάθε μαθητής σήμερα: χωρίζω γνωστούς από αγνώστους, αλλάζω τα πρόσημα (δεν γινόταν λόγος τότε για αρνητικούς αριθμούς). Με δυο λόγια, δεν χρησιμοποιούσαν τον δικό μας συμβολισμό. Πρέπει λοιπόν κάποιος να κατέχει καλά τον Διόφαντο για να βγάλει νόημα και να εκτιμήσει την ανακάλυψη.

Αφού λοιπόν στην εργασία τους οι δύο ερευνητές αναλύσουν όλη την επίλυση του Θέωνος, ασχολούνται ιδιαίτερα με μια φράση αποφασιστικής σημασίας: «διά της των Διοφαντείων αριθμών αγωγής».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστιανίδη, τη λέξη αριθμός οι αλγεβριστές εκείνη την εποχή τη χρησιμοποιούσαν με δύο έννοιες: απλά για να δηλώσουν το σύμβολο που αντιπροσώπευε την αντίστοιχη αριθμητική αξία, δηλαδή ο αριθμός ε (το 5 της εποχής εκείνης), αλλά υπήρχε και μια δεύτερη έννοια πιο τεχνική, π.χ. με το όνομα «1 Αριθμός» εννοούσαν αυτό που εμείς σήμερα λέμε «άγνωστος Χ».

Επίσης, ήταν γνωστοί και άλλοι τέτοιοι αλγεβρικοί αριθμοί, όπως «δύναμις», «κύβος», «δυναμοδύναμις»…

Όλοι αυτοί οι αριθμοί συγκροτούν μια γλώσσα, την τεχνική γλώσσα της άλγεβρας της εποχής εκείνης, στην οποία μετέφραζαν το κάθε πρόβλημα. Προϊόν αυτής της μετάφρασης ήταν η εξίσωση.

Έτσι μια έκφραση όπως «2 αριθμοί και 3 μονάδες είναι ίσα με 10 μονάδες» είναι μια εξίσωση, σαν τη δική μας 2Χ + 3 = 10. Αυτούς τους αριθμούς χαρακτηρίζει ο Θέων «Διοφαντείους αριθμούς». Στην ουσία ήταν τα αλγεβρικά εργαλεία της εποχής.

Επίσης, αξιοπρόσεκτη είναι και η χρήση της λέξης «αγωγή». Εδώ φαίνεται ότι επρόκειτο για μια γνωστή και χρησιμοποιούμενη και από άλλους μέθοδο, κάτι ανάλογο με το δικό μας σημερινό «χρησιμοποίησα τη Μέθοδο των τριών για να το βρω».

Άρα βγάζουμε και το συμπέρασμα ότι στη διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν από τον Διόφαντο ως τον Θέωνα αυτές οι αλγεβρικές μέθοδοι όχι μόνο απαθανατίστηκαν και δεν χάθηκαν, αλλά ήταν πλέον ένα μαθηματικό εργαλείο σε χρήση. Και με τη διάχυσή τους αυτή για αρκετούς αιώνες κίνησαν αργότερα την προσοχή των Αράβων μαθηματικών όπως ο Αλ Χουραΐζμι, οι οποίοι αναμφισβήτητα πήγαν και αυτοί τη γνώση λίγο παρακάτω.

Η ερευνητική ομάδα από το ΜΙΘΕ, προφανώς σε αναγνώριση της σημασίας της εργασίας αυτής, έχει προσκληθεί και θα παρουσιάσει την Τετάρτη 5 Μαρτίου τα σχετικά σε συνάντηση στο Παρίσι, τον Μάιο αυτό θα επαναληφθεί στο Λονδίνο, μετά στο Ισραήλ και μάλλον θα υπάρξουν και άλλοι που θα ήθελαν να μάθουν για το πώς ο Διόφαντος μέσα από τα σχόλια του περιθωρίου και την παρατηρητικότητα κάποιων ξαναμπαίνει στην κεντρική σκηνή.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Οι αρχαίοι Έλληνες κατείχαν την Άλγεβρα αιώνες πριν τους Άραβες

Ο Απόστολος Πεταλάς (ΕΣΕ): Το πλαφόν πλήττει την αγορά και τον καταναλωτή

Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιλαμβάνονταν τη θρησκεία και το Θείο οι τρεις μεγάλοι φιλόσοφοι;

Η φρικτή εμφάνιση χημικών όπλων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Εξοντώθηκαν 100.000 στρατιώτες

Αποκάλυψη: Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο πρωτόγονος άνθρωπος;

Σαν σήμερα η ηρωική θυσία του Αθανασίου Διάκου

Σεισμός στην Τουρκία: Εφιαλτική νύχτα για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης – Τα τρία σενάρια για το επικίνδυνο ρήγμα στον Μαρμαρά

Μεξικό: Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν σε φρικτό τροχαίο

Τραγωδία στου Ρέντη: Όχημα παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη μαθήτρια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατέληξε Ρώσος δημοσιογράφος από τραύματα που υπέστη τον Μάρτιο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 24 Απριλίου 2025

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ζάχαρη και έχετε διαβήτη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιματηρή ρωσική πυραυλική επίθεση σαρώνει το Κίεβο – Τουλάχιστον δύο νεκροί και 54 τραυματίες

Καιρός σήμερα: Συννεφιά, ισχυρές βροχές και θερμοκρασία έως 23 βαθμούς

Βολιβία: Ξεχύθηκαν στους δρόμους χιλιάδες μεταλλωρύχοι διαμαρτυρόμενοι για την κρίση καυσίμων

00:00 / 00:00

Όταν ένας διαιτητής αψήφησε τον Πάμπλο Εσκομπάρ: «Βρείτε τον και εξοντώστε τον»

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών, δεν συγχωρούσε την αμφισβήτηση και την προσβολή. Σε μια κρίσιμη ποδοσφαιρική αναμέτρηση το 1989, ο διαιτητής Αλβάρο...

Λεονίντ Ρογκόζοφ: Η συγκλονιστική ιστορία του γιατρού που χειρούργησε μόνος τον εαυτό του...

Ο Λεονίντ Ρογκόζοφ, 27χρονος γιατρός, έγινε διάσημος το 1961 όταν αναγκάστηκε να χειρουργήσει μόνος του τον εαυτό του για να αφαιρέσει τη σκωληκοειδίτιδά του...

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες νέρωναν πάντοτε το κρασί τους;

Οι αρχαίοι Έλληνες, γνωστοί για την αγάπη τους στο κρασί, συνήθιζαν να το αραιώνουν με νερό, προκειμένου να διατηρούν τη διαύγεια του νου τους...

Οι 5 πιο μυστηριώδεις θάνατοι της Παπικής Εκκλησίας- Από το Θάνατο του Πάπα στο κρεβάτι της ερωμένης του μέχρι κατάρρευση από καρπούζι

Η Ιστορία της Παπικής Εκκλησίας μετρά αιώνες πίσω. Στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, βασίλευσαν τουλάχιστον 266 ποντίφικες. Μερικοί εξ αυτών έφυγαν πλήρεις ημερών,...

Το άξιζε: Αποθεώνουν τον γιατρό που μεταμορφώνει τα παιδιά σε υπερήρωες πριν τα χειρουργήσει! Βίντεο

Ο Δρ. Leandro B. Guimarães έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με το καινοτόμο πρόγραμμα του, στο οποίο ντύνει τα παιδιά ως υπερήρωες πριν από τις χειρουργικές...

Το Βατικανό και τα ΑΤΙΑ: Υπάρχει κάποιο μυστικό για “εξωγήινους” κρυμμένο στα μυστηριώδη...

Για αιώνες, το Μυστικό Αρχείο του Βατικανού ήταν αντικείμενο γοητείας για τους μελετητές.Αναρωτήθηκαν ποιες αποκαλύψεις κρύβονται σε έγγραφα που είναι αποθηκευμένα σε αυτό που...

Τι κρύβει η διαχρονική ελληνική φράση «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»;

Η φράση «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» από την Ιλιάδα του Ομήρου, προέρχεται από τη συμβουλή του Ιππόλαχου προς τον γιο του Γλαύκο,...

Μυστηριώδης βράχος σε σχήμα κρανίου βρέθηκε στον Άρη – Αβέβαιη η NASA για την προέλευσή του

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που περιβάλλει τον βράχο είναι ανοιχτόχρωμο και σκονισμένο, ο λόφος του κρανίου είναι σκοτεινός, γωνιακός και καλύπτεται...

Βρέθηκαν οι αρχαιότερες ζωγραφιές σπηλαίων του κόσμου 65.000 ετών – Ποιοί τις έφτιαξαν;

Αρχαίες ζωγραφιές σπηλαίων που ανακαλύφθηκαν βαθιά σε απομακρυσμένα σπήλαια ανατρέπουν την ιστορία της ανθρώπινης προέλευσης.Αυτά τα έργα τέχνης που χρονολογούνται πριν από 65.000 χρόνια,...

Γιαγιά 100 ετών καταφέρνει να κρατήσει τη στάση «σανίδα» για 3 λεπτά! «Ξεπερνά...

Η Τζέρι Λίο, μια 100χρονη γυναίκα από το Λονγκ Άιλαντ, έχει γίνει viral για την ικανότητά της να κρατά τη στάση «σανίδα» για τρία...

Γιατί οι αχινοί στολίζονται με… καπέλα; Εντυπωσιακές εικόνες από ενυδρείο

Οι αχινοί, μικρά εχινόδερμα που ζουν στους ωκεανούς, διακρίνονται για την ικανότητά τους να στολίζονται με αντικείμενα, όπως κοχύλια και τρισδιάστατα καπέλα που τους...

Άφωνοι οι επιστήμονες: Η πρώτη “μοναχική” μαύρη τρύπα εντοπίστηκε στο διάστημα

Η ομάδα επανεξέτασε δεδομένα από ένα αντικείμενο που εντοπίστηκε για πρώτη φορά πριν από χρόνια, χρησιμοποιώντας ενημερωμένες παρατηρήσεις για να επιβεβαιώσει τελικά την ταυτότητά...

Η βιταμίνη D θωρακίζει τα βακτήρια του εντέρου για την άμυνα κατά του...

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη D ενισχύει έναν τύπο βακτηρίων του εντέρου, το Bacteroides fragilis, σε ποντίκια,...

Τομ Κάρβελ: Ο Έλληνας που μάγεψε την Αμερική με το παγωτό του (φωτο-βίντεο)

Ο Τομ Κάρβελ, Έλληνας μετανάστης που ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1910, επαναστατεί στον κόσμο του παγωτού το 1932, όταν, μετά από ένα ατύχημα...

Πώς εξευτέλιζαν τον μοιχό και τη μοιχαλίδα στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, η μοιχεία θεωρούνταν βαρύ έγκλημα με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Οι μοιχοί υποβάλλονταν σε εξευτελιστικές τιμωρίες, όπως η ραφανίδωσις, όπου...

Σκοτεινές υπόγειες πόλεις και δίκτυα που συνδέουν διαφορετικές… χώρες

Ανάμεσα στις ιστορίες που αγγίζουν τα όρια του φανταστικού και δεν έχουν ατράνταχτες αποδείξεις, είναι οι αναφορές για υπόγειες κατασκευές που συνδέουν διάφορα μέρη,...

Το «οστομάχιον» του Αρχιμήδη: Το συναρπαστικό αρχαιότερο μαθηματικό παζλ

Το άρθρο εξερευνά το «οστομάχιον», ένα αρχαίο μαθηματικό παζλ που συνδέεται με τον Αρχιμήδη και την ανακάλυψη γεωμετρικών σχέσεων. Το παιχνίδι αποτελείται από 14...

Όταν η Τατιάνα Στεφανίδου αποστόμωσε τη Στέλλα Μπεζαντάκου – Έγινες διάσημη επειδή πήγες στη τουαλέτα…με τον Άρη

Σε ένα παλιό τηλεοπτικό στιγμιότυπο, η Τατιάνα Στεφανίδου, γνωστή για την αμεσότητά της, στρίμωξε τη Στέλλα Μπεζαντάκου στη μεσημεριανή της εκπομπή, θέτοντας σε αμφισβήτηση...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς έβριζαν οι αρχαίοι Έλληνες; – Οι πιο καυστικές βρισιές της αρχαιότητας

Το άρθρο εξερευνά την αθυροστομία των αρχαίων Ελλήνων, αποκαλύπτοντας...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Αρραβωνιάζεται ο Παναγιώτης Βασιλάκος – Αποκαλύπτουμε την εντυπωσιακή μελαχρινή σύντροφό του

Ο Παναγιώτης Βασιλάκος ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι αρραβωνιάζεται...

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξία Τσάτσου: Η κληρονόμος του εμβληματικού συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου

Η Αλεξία Τσάτσου, κόρη του διακεκριμένου συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ