Μια ομάδα ερευνητών από το Penn State ανέπτυξε ένα επαναστατικό επαναφορτιζόμενο “αυτοκόλλητο” που ανιχνεύει τα πραγματικά συναισθήματα παρακολουθώντας σήματα του σώματος, όπως η θερμοκρασία και ο καρδιακός ρυθμός. Η συσκευή συνδυάζει ανάλυση εκφράσεων προσώπου με φυσιολογικά δεδομένα, προσφέροντας ακριβή παρακολούθηση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα με υψηλή ακρίβεια, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της ψυχικής υγείας και στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στους ασθενείς μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης και τηλεϊατρικής.
Πιο αναλυτικά
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nano Letters, δείχνουν ότι αυτή η φορητή συσκευή θα μπορούσε να βελτιώσει τις αξιολογήσεις ψυχικής υγείας αναλύοντας πολλαπλά σήματα ταυτόχρονα.
Παρόλο που τα ελαστικά ηλεκτρονικά έχουν προχωρήσει πολύ για εφαρμογές υγείας, μια μεγάλη πρόκληση ήταν η αποφυγή παρεμβολών κατά τη μέτρηση διαφορετικών σημάτων ταυτόχρονα. Για να διορθωθεί αυτό, η ομάδα του Penn State δημιούργησε μια υβριδική συσκευή με ξεχωριστούς αισθητήρες και μια ασύρματη μονάδα για τη φόρτιση και τη μετάδοση δεδομένων.
Το έμπλαστρο που μοιάζει με αυτοκόλλητο σχεδιάστηκε για να παρέχει παρακολούθηση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο, διατηρώντας παράλληλα τις μετρήσεις ακριβείς και χωρίς παρεμβολές. Οι ερευνητές φρόντισαν επίσης να είναι άνετο και συμπαγές.
Ο επικεφαλής ερευνητής Huanyu “Larry” Cheng εξήγησε γιατί αυτή η προσέγγιση είναι σημαντική: “Το να βασίζεσαι μόνο στις εκφράσεις του προσώπου για την κατανόηση των συναισθημάτων μπορεί να είναι παραπλανητικό. Οι άνθρωποι συχνά δεν δείχνουν ορατά πώς αισθάνονται πραγματικά, γι’ αυτό συνδυάζουμε την ανάλυση της έκφρασης του προσώπου με άλλα φυσιολογικά σήματα, τα οποία τελικά θα οδηγήσουν σε καλύτερη παρακολούθηση της ψυχικής υγείας.”
Η συσκευή βοηθάει στο διαχωρισμό διαφορετικών μετρήσεων όπως η θερμοκρασία, η καταπόνηση και η υγρασία, ώστε να μην επηρεάζουν η μία την άλλη. Η ομάδα εκπαίδευσε επίσης ένα μοντέλο AI για να αναλύει τις εκφράσεις του προσώπου και να τις αντιστοιχίζει με τα σήματα του σώματος.
Για να ελέγξουν πόσο καλά η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να ανιχνεύσει συναισθήματα, οι ερευνητές στρατολόγησαν εθελοντές που ένιωσαν έξι κοινά συναισθήματα – ευτυχία, έκπληξη, φόβο, λύπη, θυμό και αηδία – 100 φορές το καθένα. Η AI εντόπισε σωστά τα εκτελεσμένα συναισθήματα στο 96,28% του χρόνου και τα πραγματικά συναισθήματα το 88,83% του χρόνου. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός της αναγνώρισης προσώπου με τα σήματα του σώματος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ των γνήσιων συναισθημάτων και εκείνων των ανθρώπων που προσπαθούν να κρύψουν.
Ο συν-συγγραφέας Yangbo Yuan, διδακτορικός φοιτητής στο Penn State, επεσήμανε τη σημασία αυτού για την ψυχική υγεία: «Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ανθρώπους που παλεύουν με την ψυχική τους υγεία, αλλά ίσως δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς με τους άλλους ή ακόμα και με τον εαυτό τους για το πόσο παλεύουν».
Δεδομένου ότι το αυτοκόλλητο μπορεί να στείλει ασύρματα δεδομένα σε κινητές συσκευές και στο cloud, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για απομακρυσμένη παρακολούθηση και τηλεϊατρική. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να παρακολουθούν τα συναισθήματα ενός ασθενούς και να προσφέρουν βοήθεια χωρίς να χρειάζονται αυτοπροσώπως επισκέψεις.
Ο Cheng πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την έγκαιρη ανίχνευση του άγχους ή της κατάθλιψης. Τόνισε επίσης πώς οι πολιτισμικές διαφορές μπορούν να επηρεάσουν τη συναισθηματική έκφραση και αυτή η συσκευή θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τους ασθενείς σε διαφορετικά υπόβαθρα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη πέρα από την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων:
Η ομάδα του Penn State εξετάζει τρόπους για να επεκτείνει τις διαγνωστικές δυνατότητες της συσκευής με τεχνητή νοημοσύνη πέρα από τα συναισθήματα. Με την πάροδο του χρόνου, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην προληπτική φροντίδα ψυχικής υγείας, οδηγώντας σε πιο εξατομικευμένη υποστήριξη για τους ασθενείς.
Ο Cheng συνόψισε τον μεγαλύτερο στόχο: «Δεδομένων των αυξανόμενων επιπέδων άγχους στη σύγχρονη κοινωνία, η ικανότητα παρακολούθησης των συναισθημάτων μπορεί να παρέχει πρώιμους δείκτες εξουθενωτικών συνθηκών και να επιτρέψει την προληπτική υποστήριξη». Έτσι, αν και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αυτή η φορητή τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για πιο προηγμένη και προσβάσιμη παρακολούθηση ψυχικής υγείας.
Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ