Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή “Buongiorno“, μοιράστηκε προσωπικές πτυχές της ζωής του, αποκαλύπτοντας ότι έχει συναντήσει τον πατέρα του μόλις τέσσερις φορές, επισημαίνοντας τη μοναχική φύση του. Αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στη μητέρα του, που τον μεγάλωσε μόνη της, και εξέφρασε την επιθυμία του να είναι καλός πατέρας, καθώς περιμένει το δεύτερο παιδί του.
Σχολίασε τις προκλήσεις της πολιτικής και την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται, ειδικά μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ τόνισε τη σημασία της διαφάνειας και της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό σύστημα. Η συνέντευξη αναδεικνύει τις προσωπικές και επαγγελματικές του προτεραιότητες, καθώς και τη δέσμευσή του στην οικογένεια και την πολιτική.
Πιο αναλυτικά
Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, το πρωί της Πέμπτης 24 Απριλίου βρέθηκε ως καλεσμένος στην εκπομπή του MEGA, Buongiorno, και παραχώρησε στη Φαίη Σκορδά μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Μίλησε για τους γονείς του και τα παιδικά του χρόνια, για την οικογένεια που έχει δημιουργήσει με την σύζυγό του και το παιδί που περιμένουν, ενώ απάντησε και για τα Τέμπη και την συγκάλυψη.
Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κυρανάκη στο Buongiorno
«Σπούδασα Νομική στην Αθήνα. Γεννήθηκα στο Λουξεμβούργο αλλά δεν έζησα εκεί. Ποτέ μέχρι τώρα στα 38 μου δεν έχω στεριώσει όλα αυτά τα χρόνια σε ένα σπίτι και είναι μία συνήθεια που δεν έχω αλλάξει και με βρίζει έντονα η γυναίκα μου. Μετακομίζουμε κάθε 4-5 χρόνια», είπε αρχικά.
Και έπειτα εξομολογήθηκε για τους γονείς του και την σχέση με τον πατέρα του: «Έχω γνωρίσει τον μπαμπά μου 4 φορές σε όλη μου τη ζωή. Ανά περιόδους είχα επιδιώξει να έχω περισσότερες σχέσεις μαζί του. Είναι μοναχικός άνθρωπος, δεν βλέπει και τηλεόραση. Είναι ελεύθερος άνθρωπος και πνεύμα. Είμαι προϊόν ενός καλοκαιρινού έρωτα. Ήταν συνειδητή η επιλογή των γονιών μου και ευχαριστώ πολύ την μητέρα μου που πήρε το βάρος πάνω της να με μεγαλώσει μόνη της. Δεν του κρατάω κακία (του μπαμπά μου). Είναι επιλογή του θέλει να είναι μόνος του. Ούτε έφτιαξε ποτέ τη ζωή του με μία άλλη γυναίκα.
Μου φαινόταν φυσιολογικό. Τον συνάντησα τυχαία μία φορά στο λεωφορείο όταν γύριζα από την σχολή μου. Δυσκολεύτηκα να τον αναγνωρίσω και εκείνος εμένα. Δύσκολα βγήκε η λέξη “μπαμπάς” αλλά την είπα. Είπαμε ότι θα κρατήσουμε επαφή, αλλά δεν συνέβη.
Η δική μου μητέρα είναι διαφορετική από τις περισσότερες, είναι ηρωίδα της ζωής, παλεύει μόνη της, με έχει μεγαλώσει μόνη της. Είναι δύσκολη η σχέση μας, γιατί οι πολιτικές μου επιλογές και οι επιλογές μου γενικά την επηρεάζουν. Κάθε τι που γράφεται και λέγεται για εμένα, όλα την επηρεάζουν. Μία ψήφος… όλα. Δεν είναι αντίθετη ιδεολογικά, αλλά ακόμα κι αν συμφωνεί με την ιδεολογική μου στάση, υπάρχουν πράματα στην πολιτική που θα πεις στην τηλεόραση ή στη βουλή και δεν θα συμφωνήσει η ίδια ή οι φίλες της ή το δικό της περιβάλλον. Μπορεί να γραφτούν πράγματα για σένα και αυτό στενοχωρεί τους ανθρώπους σου. Ποιος θέλει να βλέπει στενοχωρημένους τους γονείς του; Θέλω μέσα από την εκπομπή σου να την ευχαριστήσω γιατί είναι πολύ υποστηρικτική».
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην σύζυγό του και τα παιδιά τους: «Τώρα περιμένουμε τον γιο, το δεύτερο παιδί. Παντρεύτηκα το 2020 μέσω covid. Παρότι προσπάθησα να το χρησιμοποιήσω σαν δικαιολογία για να πάει παρακάτω. Οπότε παντρεύτηκα με την Ελένη το 2020. Δεν θεωρώ ότι ήμουν μικρός. Μικρός είναι όποιος παντρεύεται πριν τα 30.
Ήθελα να νιώσω το συναίσθημα της πατρότητας, γιατί μου έλειπε που μεγάλωσα χωρίς πατέρα και ήθελα να το κάνω εγώ. Το πότε θα γίνει δεν μπορείς να το καθορίσεις. Όλοι οι γάμοι έχουν τις πολύ ωραίες στιγμές τους και τους συμβιβασμούς. Το παίρνεις απόφαση και προχωράς. Ειδικά όταν δουλεύουν και οι δύο. Υπάρχουν φορές που έχει αναγκαστεί η Ελένη να πάει στο γραφείο 2 το βράδυ και να κρατήσω εγώ το παιδί. Οπότε πήραμε την απόφαση να ρυθμίσουμε την καθημερινότα για να βάλουμε σε προτεραιότητα την οικογένεια και είναι καλύτερη απόφαση που έχω πάρει ποτέ. Η κόρη μας έχει φέρει ευτυχία, είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι πληρότητα».
Και επισήμανε για την καθημερινότητά τους: «Ξυπνάω 6:30 – 7 παρά και προσπαθώ μέχρι τις 8 που ξυπνάει το παιδί να λήξω όποια εκκρεμότητα μπορώ και από τις 8:30 μέχρι τις 9 την ετοιμάζουμε μαζί, την βάζω εγώ στο σχολικό και αυτή είναι η στιγμή που έχω την περισσότερη επαφή μαζί της. Γιατί το βράδυ δεν έχω συγκεκριμένη ώρα που γυρνάω και μπορώ να την δω. Το προσπαθώ. Μία με 2 φορές την εβδομάδα είμαι στο σπίτι αλλά υπάρχουν φορές που γυρίζω 12 το βράδυ. Υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας. Την πρόταση γάμου εγώ την έκανα».
Όσον αφορά στο κομμάτι της πολιτικής: «Για το υπουργείο είπα “ναι”. Έχει μεγάλη ευθύνη, είναι ένας δύσκολος ρόλος, αλλά μου αρέσουν οι προκλήσεις και θεωρούσα ότι αυτή τη δουλειά κάποιος πρέπει να την κάνει με απόλυτη αφοσίωση. Έχουν ευθύνη οι πολιτικοί. Σε μεγάλο βαθμό φορτώνεσαι και τα προηγούμενα, αλλά έχω πάρει απόφαση ότι μπορεί και να “καώ”. Είναι ένα ενδεχόμενο αλλά στην πολιτική δεν υπάρχει μονιμότητα. Κάνεις ό,τι μπορείς και όταν τελειώσεις θέλεις να έχει αφήσει πίσω έργο. Δεν αποφεύγω την ευθύνη».
Και συνέχισε για τα Τέμπη: «Όταν βγαίνει πάνω από ένα εκατομμύρια κόσμος να διαδηλώσει, οφείλεις να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά και να δέχεσαι την πίεση και την κριτική και να ξεχωρίζεις τι είναι θόρυβος και τι είναι ουσία. Αποδέχθηκα την πρόκληση. Είμαι εδώ για να μπορέσω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ έχοντας στο μυαλό ότι κάποιοι γονείς έχασαν τα παιδιά τους και ο απόλυτος σεβασμός πρέπει να διέπεται από τα συναισθήματα που βιώνουν οι άνθρωποι. Είναι η μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει κανείς».
Στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια τραγική κατάσταση στη χώρα, επισήμανε: «Δεν συμφωνώ με τις γενικεύσεις. Δεν νομίζω ότι είναι σωστές για οποιοδήποτε επάγγελμα. Προφανώς στην πολιτική και στο συγκεκριμένο θέμα του ΟΣΕ, ο ίδιος έχω αναγνωρίσει ότι νοσεί βαθιά και χρειάζεται αποφάσεις και αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με το προσωπικό. Οι διάλογοι της ντροπής που ακούσαμε, που ήταν σαν να κάνουν χαβαλέ, χωρίς πρωτόκολλο… Αυτούς θα τους απομακρύνουν και θα φέρουμε σύστημα τη Δεύτερα που μας έρχεται ότι όταν κάνεις σοβαρά λάθη θα απολύεσαι.
Διαχειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές και χρειάζεται πειθαρχεία. Το δεύτερο είναι τα συστήματα ασφαλείας. Έχουμε φέρει ένα σύστημα που σε 3 μήνες θα είναι έτοιμο και θα το δοκιμάσουμε αύριο και θα μπορεί να δίνει ακρίβεια από 5 μέχρι 15 εκατοστά, για να μπορούμε να βλέπουμε αν ένα τρένο είναι σε λάθος πορεία και να προλαβαίνουμε καταστάσεις. Είναι Ελληνικό σύστημα. Θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Θα το βγάλουμε σε όλο τον κόσμο ανοιχτό. θα το βλέπετε όλοι.
Θέλουμε να ανεβάσουμε το σύστημα ασφάλειας. Αν όλα ήταν καλά δεν θα χρειάζονταν αλλαγές. Θέλω να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα υπάρχει ορατότητα στην ασφάλεια και θα βλέπει ο καθένας ότι τα συστήματα λειτουργούν και τα πρωτόκολλα ακολουθούνται. Η πρώτη μου αποστολή είναι να μη συγκρουστούν ποτέ ξανά τρένα στην Ελλάδα».
Για το κομμάτι της συγκάλυψης ανέφερε: «Εμένα η άποψή μου είναι τα στοιχεία και η αλήθεια πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Δεν έχει σημασία αν κάποιος θα μπερδευτεί. Ό,τι είναι η αλήθεια πρέπει να βγει και να μην φιλτράρεται. Ελάχιστοι έχουμε διαβάσει όλο το πόρισμα.
Για την πυρόσφαιρα αφορά το 10% αυτού και λέει ότι δεν είναι οριστικό, διότι οι εκθέσεις στα πανεπιστήμια δεν καταλήγουν σε ασφαλές επιστημονικά αποτελέσματα. Και λένε ότι παρότι δεν είναι οριστικό, συνειδητά επιλέγουμε να δημοσιευθεί για να μην καθυστερήσει άλλο. Όποιος ψάχνει την αλήθεια πρέπει να δει τα στοιχεία, δεν αρκεί να δούμε τους τίτλους ή ένα βίντεο στο luben. Όποιος θέλει την αλήθεια πρέπει να την ψάχνει σε βάθος!».
Τέλος, για την ομάδα αλήθειας και την εμπλοκή του, επισήμανε: «Τι να ισχύει; Ότι ήμουν σε επιχείρηση ενώ ήμουν πολιτικός; Ισχύει αλλά πλήρωνα κανονικά τους φόρους μου. Κι άλλα δεν τα έχω αναφέρει στο βιογραφικό μου. Αν πούμε για κάθε άνθρωπο που έχει εκλεγεί ότι απαγορεύεται να δουλεύει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και ότι δεν είναι κάτι ορθό, να το πούμε ευθέως».