Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με την πολιτική προστασία, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές αδυναμίες της κυβέρνησης στον τομέα της πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος, Ανδρέας Πουλάς και Μιχάλης Χάλαρης, τονίζουν ότι η πολιτική προστασία απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, ενίσχυση υποδομών και μόνιμο προσωπικό, ενώ καταδικάζουν τις επιφανειακές ενέργειες που περιορίζονται σε δημόσιες εμφανίσεις.
Καλούν για ουσιαστική δράση και πρόληψη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πραγματική ασφάλεια και ετοιμότητα, αντί για δηλώσεις μετά την εκδήλωση καταστροφών.
Πιο αναλυτικά
«Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν μπορεί να καλύψει τις σοβαρές ανεπάρκειες και τις χρόνιες αδυναμίες της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών».
Αυτό αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ– Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς και ο Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χάλαρης.
Όπως σχολιάζουν, «η Πολιτική Προστασία δεν είναι υπόθεση εντυπώσεων και τηλεοπτικών πλάνων. Δεν εξασφαλίζεται μέσα από διευρυμένες συσκέψεις για τις κάμερες, αλλά μέσα από συνεχή, σοβαρό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό. Απαιτεί πρόληψη, ενίσχυση των υποδομών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση». Υποστηρίζουν, δε, ότι αυτά τα στοιχεία «δυστυχώς, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως άσκηση επί χάρτου».
«Η ευθύνη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού πλούτου της χώρας δεν είναι γραφειοκρατικό ζήτημα. Είναι πρωτίστως πολιτική», σημειώνουν και τονίζουν την ανάγκη για ουσιαστική πρόληψη, ενίσχυση των επιχειρησιακών δομών και διαρκή κατάσταση ετοιμότητας. «Δεν αντέχει άλλο η χώρα μας άλλη μία χρονιά με δηλώσεις εκ των υστέρων, όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει. Οι πολίτες απαιτούν πράξεις, όχι μόνον επισκέψεις. Περιμένουν ασφάλεια, όχι καθησυχαστικά λόγια μπροστά στις κάμερες», καταλήγουν.