Ο Ντόναλντ Τραμπ, στο καθιερωμένο ετήσιο μήνυμά του για την επέτειο των σφαγών των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία», διαφοροποιούμενος από τη στάση που είχε τηρήσει ο προκάτοχός του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε αναγνωρίσει επίσημα τις σφαγές ως γενοκτονία.
Στο μήνυμα του κ. Τραμπ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, γίνεται αναφορά «στη μνήμη των υπέροχων ψυχών που υπέστησαν μια από τις χειρότερες καταστροφές του 20ού αιώνα», χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται η γενοκτονία.
Η Τουρκία, που θεωρείται στενός σύμμαχος του κ. Τραμπ μέσω της προσωπικής του σχέσης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρνείται διαχρονικά την ύπαρξη γενοκτονίας και προσπαθεί να αποτρέψει κάθε διεθνή προσπάθεια αναγνώρισής της.
Το 2021, ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που προχώρησε σε ρητή αναγνώριση της γενοκτονίας, δηλώνοντας πως «αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία, η οποία ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια».
Η αλλαγή στάσης από πλευράς Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αμερικής (ANCA), δήλωσε: «Η υπαναχώρηση του προέδρου Τραμπ από την αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της αρμενικής γενοκτονίας αποτελεί επονείδιστη συνθηκολόγηση μπροστά στις τουρκικές απειλές».
Σύμφωνα με τις αρχές της Αρμενίας, κατά την περίοδο 1915-1916, μέχρι και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από οθωμανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της καταστολής της χριστιανικής αρμενικής μειονότητας, την οποία η τότε Οθωμανική ηγεσία θεωρούσε φιλορωσική και προδοτική.
Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρνείται κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία». Υποστηρίζει πως επρόκειτο για έναν εμφύλιο πόλεμο στην Ανατολία, σε συνδυασμό με λιμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 300.000 έως 500.000 Αρμενίων, αλλά και περίπου ισάριθμων Τούρκων. Επιπλέον, επικαλείται τη συμμαχία των Αρμενίων με τη Ρωσία κατά τις πολεμικές συγκρούσεις της εποχής.
Η Αρμενία και η παγκόσμια αρμενική διασπορά, που διαθέτει σημαντική πολιτική επιρροή, δίνουν μάχη εδώ και δεκαετίες για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Μέχρι σήμερα, 34 κράτη, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ελλάδα, έχουν προχωρήσει σε επίσημη αναγνώριση.