Έβρεξε ή χιόνισε ποτέ στον Αρχαίο Άρη; Τι αποκαλύπτει συγκλονιστική έρευνα

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο Άρης πιθανώς είχε βροχοπτώσεις και χιόνι πριν δισεκατομμύρια χρόνια, διαμορφώνοντας ένα πιο ζεστό και υγρό περιβάλλον
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Μια νέα μελέτη από γεωλόγους του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αποκαλύπτει ότι ο αρχαίος Άρης μπορεί να ήταν πιο ζεστός και υγρός από ό,τι πιστευόταν, με έντονη βροχόπτωση που πιθανώς διαμόρφωσε τα δίκτυα κοιλάδων και καναλιών του πλανήτη.

Η έρευνα, υπό την καθοδήγηση της Amanda Steckel, χρησιμοποιεί προσομοιώσεις υπολογιστή για να δείξει πώς το νερό επηρέασε το τοπίο του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, και τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με δορυφορικές εικόνες του πλανήτη.

Αν και η μελέτη δεν παρέχει οριστικές απαντήσεις για το κλίμα του Άρη, προσφέρει νέες προοπτικές για την κατανόηση της γεωλογικής του ιστορίας.

Πιο αναλυτικά

Μια νέα μελέτη από γεωλόγους στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ απεικονίζει την εικόνα ενός Κόκκινου Πλανήτη που ήταν σχετικά ζεστός και υγρός, πολύ διαφορετικός από την παγωμένη ερημιά που γνωρίζουμε σήμερα.

Τα ευρήματα της ομάδας υποδηλώνουν ότι η έντονη βροχόπτωση πιθανότατα τροφοδότησε πολλά δίκτυα κοιλάδων και καναλιών που διαμόρφωσαν την επιφάνεια του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια – προσθέτοντας νέα στοιχεία σε μια μακροχρόνια συζήτηση στην επιστήμη των πλανητών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Amanda Steckel, η οποία απέκτησε το διδακτορικό της στις γεωλογικές επιστήμες στο CU Boulder το 2024, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 21 Απριλίου στο Journal of Geophysical Research: Planets.

«Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε εικόνες από το Google Earth από μέρη όπως η Γιούτα, να κάνετε σμίκρυνση και θα δείτε τις ομοιότητες με τον Άρη», είπε ο Steckel, τώρα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Οι περισσότεροι επιστήμονες σήμερα συμφωνούν ότι τουλάχιστον λίγο νερό υπήρχε στην επιφάνεια του Άρη περίπου 4,1 έως 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Αλλά από πού προήλθε αυτό το νερό ήταν εδώ και καιρό ένα μυστήριο. Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο αρχαίος Άρης δεν ήταν ποτέ ζεστός και υγρός, αλλά πάντα κρύος και ξηρός. Εκείνη την εποχή, ο νεαρός ήλιος του ηλιακού συστήματος ήταν μόνο περίπου 75% φωτεινός από όσο είναι σήμερα. Εκτεταμένοι πάγοι μπορεί να κάλυπταν τα υψίπεδα γύρω από τον ισημερινό του Άρη και μπορύσαν να λιώνουν περιστασιακά για μικρά χρονικά διαστήματα.

Στη νέα έρευνα, η Steckel και οι συνάδελφοί της ξεκίνησαν να διερευνήσουν τις θεωρίες ζεστού και υγρού έναντι ψυχρού και ξηρού του παρελθόντος κλίματος του Άρη. Η ομάδα χρησιμοποίησε προσομοιώσεις σε υπολογιστή για να διερευνήσει πώς το νερό μπορεί να διαμόρφωσε την επιφάνεια του Άρη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Διαπίστωσαν ότι η βροχόπτωση από το χιόνι ή τη βροχή πιθανότατα σχημάτισε τα μοτίβα των κοιλάδων και των καναλιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στον Άρη σήμερα.

«Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις οποιοδήποτε είδος οριστικής δήλωσης», είπε ο Steckel. “Αλλά βλέπουμε αυτές τις κοιλάδες να ξεκινούν από ένα μεγάλο εύρος υψομέτρων. Είναι δύσκολο να το εξηγήσουμε αυτό ότι έγινε μόνο με πάγο.”

Οι δορυφορικές εικόνες του Άρη σήμερα εξακολουθούν να αποκαλύπτουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του νερού στον πλανήτη.

Γύρω από τον ισημερινό, για παράδειγμα, απέραντα δίκτυα καναλιών εξαπλώνονται από τα υψίπεδα του Άρη, που διακλαδίζονται σαν δέντρα και αδειάζουν σε λίμνες και, ενδεχομένως, σε έναν ωκεανό. Το ρόβερ Perseverance της NASA, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη το 2021, εξερευνά επί του παρόντος τον κρατήρα Jezero, τη θέση μιας τέτοιας αρχαίας λίμνης. Κατά τη διάρκεια του Noachian, ένας ισχυρός ποταμός χύθηκε σε αυτήν την περιοχή, εναποθέτοντας ένα δέλτα στην κορυφή του δαπέδου του κρατήρα.

Για να μελετήσουν αυτό το αρχαίο παρελθόν, αυτός και ο Steckel, ο οποίος τώρα υπηρετεί στην επιστημονική ομάδα Perseverance, δημιούργησαν, ουσιαστικά, μια ψηφιακή έκδοση ενός τμήματος του Άρη.

Η ομάδα βασίστηκε σε μια προσομοίωση ή μοντέλο υπολογιστή, που αναπτύχθηκε αρχικά για μελέτες της γης από τον συν-συγγραφέα της μελέτης Gregory Tucker, καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών στο CU Boulder. Ο Matthew Rossi, ερευνητής στο Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Έρευνας στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες (CIRES) στο CU Boulder, υπηρέτησε επίσης ως συν-συγγραφέας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το λογισμικό για να μοντελοποιήσουν την εξέλιξη του τοπίου σε συνθετικό έδαφος που μοιάζει με τον Άρη κοντά στον ισημερινό του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα πρόσθεσε νερό σε αυτό το έδαφος από την πτώση της βροχόπτωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν τήξη πάγου. Στη συνέχεια, στην προσομοίωση, άφησαν το νερό να ρέει για δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Τα σενάρια παρήγαγαν πολύ διαφορετικούς πλανήτες: Στην περίπτωση της τήξης των πάγων, αυτές οι κοιλάδες σχηματίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε υψηλά υψόμετρα, περίπου γύρω από την άκρη του αρχαίου πάγου. Στα παραδείγματα βροχοπτώσεων, οι κεφαλές ποταμών του Άρη ήταν πολύ πιο διαδεδομένες, σε υψόμετρα που κυμαίνονταν από κάτω από τη μέση επιφάνεια του πλανήτη πάνω από 3.352 μέτρα ύψος.

Στη συνέχεια, η ομάδα συνέκρινε αυτές τις προβλέψεις με πραγματικά δεδομένα από τον Άρη που ελήφθησαν από τα διαστημόπλοια Mars Global Surveyor και Mars Odyssey της NASA. Οι προσομοιώσεις που περιελάμβαναν βροχόπτωση ευθυγραμμίστηκαν πιο στενά με τον πραγματικό Κόκκινο Πλανήτη.

Οι ερευνητές σπεύδουν να επισημάνουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι η τελική λέξη για το αρχαίο κλίμα του Άρη – συγκεκριμένα, το πώς ο πλανήτης κατάφερε να παραμείνει αρκετά ζεστός για να υποστηρίξει το χιόνι ή τη βροχή δεν είναι ακόμα σαφές. Όμως ο Hynek είπε ότι η μελέτη παρέχει στους επιστήμονες νέες γνώσεις για την ιστορία ενός άλλου πλανήτη: του δικού μας.

«Μόλις σταμάτησε η διάβρωση από το νερό που ρέει, ο Άρης σχεδόν πάγωσε στο χρόνο και πιθανώς εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με τη Γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μιράντα Πατέρα: Αποκαλυπτικό βίντεο με τον Γιώργο Μανίκα από την έξοδό τους ανήμερα των γενεθλίων του!

Η Γη της Ελιάς: Η Χάιδω πιάνει επ’ αυτοφώρω τη Ντομένικα με το Λυκούργο

Περιφερειακή Υμηττού: «Ήταν τραγικό λάθος μου» εξομολογείται ο οδηγός που καταγράφηκε να τρέχει με 212 χλμ έχοντας μέσα στο όχημα τα 2 ανήλικα παιδιά του

Ρωσία: Έκρηξη βόμβας στην Μόσχα – Σκοτώθηκε στρατηγός του Γενικού Επιτελείου

Καιρός: Ανυπολόγιστες καταστροφές από χαλάζι σε χωριά της Αιτωλοακαρνανίας και της Κρήτης – Ισοπεδώθηκαν καλλιέργειες

Δανάη Λουκάκη: «Λύγισα συγκινημένη» – Η προσωπική εξομολόγηση, η οικογένεια και η δύσκολη περίοδος ανεργίας

Η Περιφέρεια Αττικής δέσμευσε πάνω από 19 τόνους επικίνδυνων τροφίμων από τις αρχές Μαρτίου

Αποκαλύφθηκαν τα νούμερα τηλεθέασης για την Πέμπτη 24/4

Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου πρότεινε παραχώρηση εδαφών για επίτευξη εκεχειρίας

«Κοιμώμενος Πρίγκιπας»: O 36χρονος Σαουδάραβας γαλαζοαίματος που παραμένει σε κώμα εδώ και δύο δεκαετίες

Λάμπρος Κωνσταντάρας: «Απασφάλισε» για τον Δημήτρη Παπανώτα – «Αυτός ο κύριος…»

Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Κατεβάστε το λάβαρο του Μποντίρογκα από το ΟΑΚΑ, παλέψτε μόνοι στην EuroLeague, εμείς βαδίζουμε προς το NBA»

“Ηλέκτρα”: Η Φιόνα εισβάλλει ξανά στην Αρσινόη

Μαρίνα Σάττι: Η έκρηξη οργής της στην κάμερα του Buongiorno – «Δεν θα το ‘θελα! Μην κοιτάτε! Ποιος το παίζει αυτό;»

Πώς επιταχύνει και τι καίει το Dacia Bigster;

00:00 / 00:00

Βρετανός καλλιτέχνης ανακάλυψε χρυσωρυχείο! Αναπαράγει το επαναστατικό χρώμα Olo που εφηύραν επιστήμονες

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Stuart Semple ανακοίνωσε την ανακάλυψη του νέου χρώματος Yolo, το οποίο αναπαράγει την πρόσφατα ανακαλυφθείσα απόχρωση Olo από επιστήμονες του Πανεπιστημίου...

Οινιάδες: Η μυστηριώδης πολιτεία και ο θρύλος του βασιλιά που απέφευγε το φως...

Οι Οινιάδες, μια αρχαία ελληνική πόλη στην Αιτωλοακαρνανία, διακρίθηκαν για την οικονομική και πολιτισμική τους ακμή, κυρίως κατά την Ελληνιστική περίοδο. Βρίσκονταν σε στρατηγική...

Ναυμαχία στη Θάλασσα των Κοραλλίων: Η ιστορική πρώτη αεροναυμαχία που άλλαξε τα στρατιωτικά χρονικά

Η αεροναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλίων, που διαδραματίστηκε από τις 4 έως τις 8 Μαΐου 1942, ήταν η πρώτη αεροναυμαχία στην ιστορία και μια...

Οι 147 Δελφικές Εντολές – Ο θησαυρός σοφίας των Ελλήνων που όλοι πρέπει να ανακαλύψουν

Το άρθρο αναφέρεται στις 147 Δελφικές Εντολές, μια κληρονομιά σοφίας από τους αρχαίους Έλληνες σοφούς, οι οποίες καταγράφηκαν στο Μαντείο των Δελφών. Αυτές οι ηθικές...

Βίντεο: Μεξικανοί επιστήμονες συνέτριψαν εσκεμμένα Boeing 727 για να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις στους επιβάτες!

Το άρθρο αναφέρεται σε μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2012, όπου Μεξικανοί επιστήμονες συνέτριψαν εσκεμμένα ένα Boeing 727 για να εξετάσουν...

Η Μάχη της Κουστόζα (1866): Η συντριπτική καταστροφή του ιταλικού Στρατού

Η μάχη της Κουστόζα, που διεξήχθη το 1866, αποτέλεσε μια σημαντική στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ της αυστριακής στρατιάς του αρχιδούκα Αλβέρτου και του τριπλάσιου ιταλικού...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»

Το άρθρο αποκαλύπτει την αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από το θρυλικό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», βασισμένο στη ζωή του Petrus Gonsalvus,...

Φαμπερζέ: Αποκαλύπτεται το μυστήριο των θρυλικών αυγών-θησαυρών

Ο Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος χρυσοχόος, δημιούργησε τα θρυλικά «Αυγά Φαμπερζέ», που έγιναν σύμβολο πολυτέλειας και πλούτου του αυτοκρατορικού οίκου της Ρωσίας. Ίδρυσε το...

Τα 9 συγκλονιστικά μυστήρια αεροπορικών τραγωδιών που δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ

Το άρθρο εξερευνά εννέα αεροπορικές τραγωδίες που παρέμειναν αδιευκρίνιστες, με εκατοντάδες θύματα και χωρίς εντοπισμένα συντρίμμια. Αναφέρεται σε μυστηριώδεις πτώσεις αεροσκαφών, όπως η πτήση MH370...

Τα τεστ εγκυμοσύνης στην Αρχαία Ελλάδα – Ποιο ήταν το σκεύασμα που έδινε...

Στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες είναι εξοικειωμένες με τα τεστ εγκυμοσύνης που δείχνουν ακόμα και σε ποια εβδομάδα κύησης βρίσκετε η μέλλουσα μητέρα. Το...

Τελικά βυθίστηκε πραγματικά ο Τιτανικός; Οι συγκλονιστικές θεωρίες για το μυθικό ναυάγιο

Ο Τιτανικός, το διάσημο πλοίο που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με παγόβουνο, προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.500 ατόμων και...

Πότε διεξήχθησαν οι ιστορικές πρώτες εκλογές στην Ελλάδα

Το άρθρο αναφέρεται στις πρώτες εκλογές στην Ελλάδα, οι οποίες διεξήχθησαν το 1844, τριάντα ημέρες μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Υπό την προεδρία...

Νέα μελέτη σοκάρει: To DNA των κατοίκων της αρχαίας Καρχηδόνας αποκαλύφθηκε κυρίως ελληνικό...

Μία νέα μελέτη από επιστήμονες του Χάρβαρντ ανατρέπει τις μέχρι τώρα αντιλήψεις σχετικά με τη γενετική προέλευση των κατοίκων της αρχαίας Καρχηδόνας, αποκαλύπτοντας ότι...

Αρχαία Ελλάδα: Το θαυματουργό βότανο που άξιζε το βάρος του σε ασήμι

Το σίλφιο, ένα σπάνιο βότανο που ευδοκιμούσε αποκλειστικά στην Κυρήνη της Βόρειας Αφρικής, υπήρξε το πιο περιζήτητο φυτό της αρχαιότητας, γνωστό για τις αφροδισιακές...

Αυτό το μανιτάρι κρύβει την πιο πικρή ουσία στον πλανήτη

Το Amaropostia stiptica, γνωστό και ως πικρός μύκητας, έχει αναγνωριστεί ως ο φορέας της πιο πικρής ουσίας στον κόσμο, την oligoporin D. Αν και...

Το ισχυρότερο ηλιακό τηλεσκόπιο του κόσμου αποκαλύπτει συγκλονιστική κοντινή εικόνα από τον ήλιο

Το ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye (DKIST) στη Χαβάη έχει αποκαλύψει εντυπωσιακές, κοντινές εικόνες του ήλιου, προσφέροντας λεπτομέρειες που δεν είχαμε φανταστεί. Με τον πρωτεύοντα...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο χρώμα του πλανήτη

Μια νέα μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας αποκάλυψε ότι το αρχαιότερο χρώμα του πλανήτη είναι το ροζ, το οποίο χρονολογείται 1,1 δισεκατομμύρια...

O λόγος που στην αρχαία Ελλάδα συνέταξαν νόμο να μην γεννιέται ούτε να θάβεται κανείς στην Δήλο

Μια αρρώστια φαίνεται να ήταν η αιτία να παρθεί η απόφαση να μη γεννάει αλλά ούτε να θάβεται κανείς στη Δήλο.Πιο συγκεκριμένα, οι Αθηναίοι,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άφαντη η θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η εμβληματική μορφή του ελληνικού θεάτρου...

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Κυρανάκης: «Συνάντησα τον πατέρα μου μόλις 4 φορές στη ζωή μου! Ήμουν προϊόν…» –...

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ