Σε ένα περιβάλλον παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, οι Έλληνες εξαγωγείς εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν άμεση στήριξη και στρατηγική οργάνωση για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Στο Συνέδριο Ελληνικών Εξαγωγών, οι εκπρόσωποι του κλάδου τόνισαν την ανάγκη για χρηματοδότηση και συνεργασία μεταξύ των φορέων, ενώ επισήμαναν ότι η ελληνική παρουσία σε αγορές εκτός ΕΕ είναι περιορισμένη.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της εκπαίδευσης, των πόρων και της αξιοποίησης διαθέσιμων υπηρεσιών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια ενιαία υποστηρικτική δομή.
Πιο αναλυτικά
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο εμπορικό περιβάλλον, οι Έλληνες εξαγωγείς υψώνουν τη φωνή τους, ζητώντας ουσιαστική στήριξη, καλύτερη οργάνωση και μια στοχευμένη εθνική στρατηγική για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Ο εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, αναδεικνύει τις διαχρονικές αδυναμίες στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές. «Υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες εξαγωγείς», δήλωσε χθες (25.4.2025) ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, στο Συνέδριο Ελληνικών Εξαγωγών.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία του ESG, που βρίσκεται, όπως είπε, «στον τελικό του μετασχηματισμό», ενώ επισήμανε ότι «υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν άμεσα».
Σε συνεργασία με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων, Παναγιώτη Χασάπη, ο κ. Καλαμπόκης απέστειλε επιστολή με αίτημα χρηματοδότησης της τάξεως των 30.000 έως 50.000 ευρώ, προκειμένου να ενσωματωθούν εκπαιδευτικές δράσεις και να βελτιωθεί ο σχετικός οδηγός.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα που να δίνει κάτι για τους εξαγωγείς», τόνισε ο κ. Χασάπης στο συνέδριο, λέγοντας ότι ούτε στο αναπτυξιακό ούτε στο ΕΣΠΑ προσφέρουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να προωθήσουν τις εξαγωγές των προϊόντων τους.
«Καλό θα ήταν να υπήρχε ένα ενιαίο δίκτυο υποστήριξης των εξαγωγέων που θα περιλάμβανε το enterprise Greece, τους συνδέσμους εξαγωγέων και άλλους εξαγωγικούς φορείς», πρότεινε ο ίδιος, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται όλοι μαζί και όχι ξεχωριστά. «Είμαστε υπέρ της συνεργασίας», όπως δήλωσε.
«Το σύστημα χρειάζεται πάρα πολλές βελτιώσεις», κατά την άποψη του προέδρου του Εξαγωγικού Τμήματος του ΕΒΕΑ, Μπασσάμ Άζαρ, ο οποίος τόνισε με έμφαση την αναγκαιότητα κατεύθυνσης των εξαγωγών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Τα δύο τρίτα των εξαγωγών, σύμφωνα με τον ίδιο, κατευθύνονται εντός της ΕΕ, με μόλις το 30% περίπου να αφορά αγορές εκτός Ευρώπης. «Στην Ασία και τη Μέση Ανατολή η ελληνική παρουσία είναι σχεδόν ανύπαρκτη – πρέπει να στραφούμε και εκεί», υπογράμμισε ο ίδιος, προτρέποντας την κυβέρνηση και την πολιτεία να αναλάβει δράση.
Για την μελέτη πενταετίας που συντάσσεται ανά διετία σχετικά με την ελληνική εξαγωγική παρουσία, μίλησε ο Γενικός Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), Σαράντης Μοσχόβης, στο συνέδριο. Στην μελέτη περιλαμβάνονται αναλύσεις για δασμολογικά εμπόδια, δείκτες ανταγωνιστικότητας και προτάσεις.
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία και όχι πολιτικές σκοπιμότητες, στις δέκα σημαντικότερες αγορές για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων συγκαταλέγονται χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Κίνα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, η Σύμβουλος στο Γραφείο Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Χριστίνα Αργυροπούλου, διαβεβαίωσε πως «μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος με τους εξαγωγικούς φορείς και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις συνθήκες με το καλύτερο δυνατό τρόπο». Ωστόσο, «δεν αρκεί ούτε το πάθος ούτε το φιλότιμο – χρειάζονται, επίσης, πόροι και επιμόρφωση».
Αυτή είναι η πρώτη στρατηγική που πρότεινε η κ. Αργυροπούλου, με την δεύτερη να είναι «η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων μέσω στοχευμένων δράσεων».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Αργυροπούλου, «πολλές φορές χρειάζεται τρόπος και όχι κόπος», προτρέποντας τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν τις δωρεάν υπηρεσίες των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ).
Συνεπώς, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να βελτιώσει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες, αλλά απαιτείται συντονισμένη δράση, πολιτική βούληση και στρατηγική με ορίζοντα.