Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, με τη συμμετοχή 200.000 πιστών και 50 αρχηγών κρατών. Μεταξύ των παρευρισκομένων είναι σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Η τελετή θα είναι λιτή, σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκλιπόντος, με το φέρετρο να είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο. Οι αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας λόγω της παρουσίας πολλών διεθνών ηγετών.
Μετά την κηδεία, θα αρχίσει η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 5 Μαΐου.
Πιο αναλυτικά
Η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να ξεκινήσει στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδας, και αναμένεται να ολοκληρωθεί ύστερα από περίπου δυο ώρες. Την τελετή θα παρακολουθήσουν 200.000 πιστοί και 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στη Ρώμη βρίσκονται 170 ξένες αντιπροσωπείες. Το απόγευμα της Παρασκευής έφτασαν στην ιταλική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε και το αεροσκάφος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνοδεύεται από την σύζυγό του Μελάνια Τραμπ.
Δείτε live εικόνα από τη Ρώμη
Ποιοι θα δώσουν το παρών στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Ανάμεσα σε αυτούς που θα παρευρεθούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η παρουσία του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αλλά και του Αργεντινού προέδρου Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον πάπα Φραγκίσκο «κομμουνιστή».
Επίσης θα παρευρεθούν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η Λετίθια, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Οι αρχηγοί κρατών που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου είναι: Ο πρόεδρος της Πολωνίας Άντρζεϊ Ντούντα, ο πρόεδρος της Αργεντινής -πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου- Χαβιέρ Μιλέι, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Λουίς Αμπιναδέρ, ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η σύζυγός του Σάρλιν, ο μέγας δούκας Ανρί και η Μαρία Τερέζα του Λουξεμβούργου, η βασίλισσα Μαίρη της Δανίας, ο πρίγκιπας Άλους και η πριγκίπισσα Σόφι του Λίχτενσταϊν, ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ντανιέλ Νομπόα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου, ο πρίγκιπας Χάακον και η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας, ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρινκέβιτς, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρίστοφερ Λάξον, ο βασιλιάς Καρλ Γκουστάβ και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις, η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο, ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Τάμας Σούλιοκ, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σόοφ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπονγκμπόνγκ Μάρκος, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο προσωρινός πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν, η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ.
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, πάντα από την Αργεντινή, δίπλα στους ισχυρούς του πλανήτη, θα βρίσκεται και ο εγγονός του πάπα Φραγκίσκου, Μάουρο Μπεργκόλιο. Εργάζεται ως νοσηλευτής και είχε δηλώσει ότι ήθελε να έρθει στην Ρώμη, αλλά δεν είχε τα αναγκαία χρήματα για το ταξίδι. Θα παραστεί, τελικά, στην κηδεία χάρη σε ιδιοκτήτρια πρακτορείου ταξιδίων της χώρας του, η οποία πρόσφερε το αεροπορικό εισιτήριο, στον ίδιο και στην σύζυγό του.
Με αλφαβητική σειρά τα καθίσματα
Στην τελετή, της οποίας θα ηγηθεί ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε – που σύντομα θα είναι υπεύθυνος για την εκλογή του νέου Πάπα, οι ηγέτες των κρατών θα καθίσουν με αλφαβητική σειρά, βάσει της ονομασίας των χωρών τους στα γαλλικά – τη γλώσσα της διπλωματίας – ενώ θα υπάρχει αυστηρό dress code. Οι άνδρες θα φορούν σκούρο κοστούμι με μαύρη γραβάτα και κουμπί του ίδιου χρώματος στο αριστερό πέτο και οι γυναίκες μαύρο φόρεμα, μαύρα γάντια και μαύρο πέπλο. Το μόνο κόσμημα που επιτρέπεται είναι κολιέ από μαργαριτάρια.
Οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι θα καθίσουν σε ειδικά διατεθειμένη θέση από τις 8.30 π.μ. (τοπική ώρα.). Καλούνται να φορούν τις λευκές δαμασκηνές μίτρες τους, ενώ οι αρχιεπίσκοποι και οι επίσκοποι καλούνται να φορούν το άμισο, το ράσο, τη ζώνη και την κόκκινη στολή.
Το τελετουργικό
Η κηδεία του αποθανόντα ποντίφικα, σύμφωνα με την δική του βούληση, θα είναι «η νεκρώσιμη ακολουθία ενός ποιμένα και ενός μαθητή του Κυρίου, όχι ενός εκ των ισχυρών της γης», όπως είχε γράψει ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Έπειτα από αιώνες αμετάβλητης τελετουργίας, επίσης, άλλαξε ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο η σορός του εκλιπόντα πάπα έπρεπε να τοποθετείται μέσα σε τρία, διαφορετικά ξύλινα φέρετρα. Εκείνο του Φραγκίσκου είναι φτιαγμένο από απλό ξύλο και, όπως είχε ζητήσει, για το τελευταίο αυτό ταξίδι, του έβαλαν τα παλιά, φθαρμένα παπούτσια του, που είχε χρησιμοποιήσει στα ποιμαντικά του ταξίδια.
Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, το φέρετρο θα μεταφερθεί με πομπή, στην βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης. Εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό.
Η τελετή ταφής θα πραγματοποιηθεί σε αυστηρά ιδιωτικό κύκλο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera. Η επιθυμία του ήταν η ταφή να είναι λιτή, χωρίς πολυτελείς διακοσμήσεις, με μοναδική επιγραφή το παπικό του όνομα στα λατινικά: Franciscus.
Η πομπή θα καλύψει απόσταση έξι χιλιομέτρων, στο ιστορικό κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στον ναό, θα περιμένουν το φέρετρο σαράντα «φίλοι του Φραγκίσκου». Πρόκειται για μετανάστες, φυλακισμένους, τρανσέξουαλ, άστεγους, τους οποίους ο πάπας είχε γνωρίσει προσωπικά και που είχε προσπαθήσει να κατανοήσει και να βοηθήσει με τον δικό του, άμεσο τρόπο. Ο καθένας θα αφήσει πάνω στον τάφο ένα άσπρο τριαντάφυλλο, το λουλούδι που αγαπούσε περισσότερο από κάθε άλλο ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Οι κάμερες, όμως, δεν θα μπούνε στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όταν είναι βέβαιο ότι θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού πάπα.
Όπως έγινε γνωστό, μπορεί να τροποποιηθεί την τελευταία στιγμή η επιγραφή στο μάρμαρο με το όνομά του, Franciscus, ώστε να χαραχθεί πιο ευδιάκριτα, καθώς οι τρέχοντες χαρακτήρες είναι πολύ αχνοί και δύσκολα διακρίνονται.
Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας
Υψηλότατο είναι το επίπεδο ασφαλείας στη Ρώμη ενόψει της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου. Στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου έχουν ήδη τοποθετηθεί οδοφράγματα, ενώ έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι τόσο για τους πιστούς όσο και για τις ξένες αντιπροσωπείες.
Οι αρχές διανέμουν νερό στους παρευρισκόμενους, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ιταλική πρωτεύουσα.
Στους δρόμους θα βρίσκονται χιλιάδες αστυνομικοί, με τα μέτρα να είναι δρακόντεια. Σύμφωνα με το Reuters, περίπου 2.000 αστυνομικοί μαζί με χιλιάδες ακόμη αξιωματικούς εθνικών δυνάμεων ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία. Τα μέτρα μέτρα ασφαλείας θα περιλαμβάνουν περιπολίες στον Τίβερη, drones, στρατιωτική συσκευή για την εξουδετέρωση εχθρικών ιπτάμενων αντικειμένων και ελεύθερους σκοπευτές, δήλωσε αστυνομική πηγή στο Reuters.
«Η πιο περίπλοκη πτυχή είναι η άφιξη πολλών αξιωματούχων απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα βρεθούν στη Ρώμη για να πάνε σε ένα μόνο σημείο», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ρώμης, Ρομπέρτο Μασούκι, στο ραδιόφωνο RTL 102.5 την Πέμπτη.
Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, σε ισχύ θα είναι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ οι Αρχές καλούνται να διαχειριστούν τη ροή των VIP τζετ και τα αεροσκάφη των παγκόσμιων ηγετών που θα προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Ρώμης. «Ορισμένες αντιπροσωπείες θα θελήσουν να παραμείνουν στη Ρώμη για κάποιο χρονικό διάστημα, άλλες, η συντριπτική πλειονότητα που καταγράφουμε αυτή τη στιγμή, θα φύγουν αμέσως μετά την κηδεία», δήλωσε ο Τσιτσιλιάνο, τονίζοντας τη δυσκολία διαχείρισης τόσο πολλών αφίξεων και αναχωρήσεων.
Τι ακολουθεί μετά την κηδεία
Μετά την ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, ξεκινούν οι λεγόμενες Novemdiales, δηλαδή εννέα ημέρες πένθους και λειτουργιών αφιερωμένων στην ανάπαυση της ψυχής του εκλιπόντος Ποντίφικα.
Το επόμενο κρίσιμο βήμα θα είναι η εκλογή του νέου Πάπα. Όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Κονκλάβιο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 5 Μαΐου – σύμφωνα με την παράδοση, η διαδικασία ξεκινά περίπου 15 με 20 ημέρες μετά τον θάνατο ενός Πάπα.
Οι 135 καρδινάλιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου -δηλαδή όσοι είναι κάτω των 80 ετών- θα συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιστίνα, θα δώσουν όρκο απόλυτης μυστικότητας και θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για την εκλογή του διαδόχου.
Η διαδικασία προβλέπει τέσσερις ψηφοφορίες ημερησίως. Ο κύκλος των ψηφοφοριών συνεχίζεται μέχρι ένας καρδινάλιος να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.
Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα εντός τριών ημερών, οι διαδικασίες διακόπτονται προσωρινά για προσευχή και στοχασμό. Αν περάσουν ακόμη επτά άκαρπες ψηφοφορίες, προβλέπεται νέα παύση πριν συνεχιστούν οι διαδικασίες.
Έπειτα από κάθε μυστική ψηφοφορία, τα ψηφοδέλτια καίγονται και προστίθενται χημικά ώστε ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα να είναι είτε μαύρος είτε λευκός. Ο μαύρος καπνός σηματοδοτεί ότι δεν έχει επιλεγεί νέος Πάπας. Ο λευκός καπνός, αντίθετα, αναγγέλλει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του 1,4 δισεκατομμυρίου πιστών έχει πλέον νέο Ποντίφικα. Τότε, από το κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου θα ακουστεί η φράση «Habemus Papam!» (Έχουμε Πάπα).