Δείτε πως χρησιμοποιούσαν τα δόρατα και τα ξίφη τους οι Αρχαίοι Έλληνες

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν εξειδικευμένα ξίφη με ιδιαίτερη τεχνική, προσαρμοσμένα στον τρόπο πολέμου τους και τη μορφή των μαχών τους
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το ελληνικό οπλιτικό ξίφος ήταν αμφίκοπο, η λάμα του ήταν πλατύτερη στο μέσον του μήκους της έτσι ώστε το βάρος της να συγκεντρώνεται σε αυτό το σημείο κάνοντας το θλαστικό κτύπημα στον εχθρό ακόμη πιο συντριπτικό.

Το ελληνικό ξίφος χρησιμοποιείτο εξίσου και για διατρητικό κτύπημα.

Το ξίφος ήταν επικουρικό όπλο για τους Έλληνες οπλίτες, που το χρησιμοποιούσαν συνήθως όταν έσπαζε το δόρυ ή όταν το τελευταίο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω περιορισμένου χώρου.

Ωστόσο δεν υστερούσαν στη ξιφομαχία, συγκριτικά με τη δορυμαχία. Διάφοροι μελετητές υπονοούν συχνά ότι οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι της εποχής της μεγάλης ακμής τους, ήταν καλύτεροι ξιφομάχοι συγκριτικά με άλλους λαούς που δεν προτιμούσαν την χρήση του ξίφους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι αρχαίοι Έλληνες.

keimeno arhaioi oplites romans1

Όμως, πρέπει να παρατηρηθεί ότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το βαρύ ξίφος τύπου «γκλαντιους» (gladius italiensis και αργότερα το ισχυρότερο gladius hispaniensis) που δε χρειαζόταν ιδιαίτερη επιδεξιότητα στην χρήση του.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν το βάρος και το σχήμα του, το οποίο επέτρεπε την πλήρη εκμετάλλευση αυτού του βάρους, προκειμένου να πετύχουν συντριπτικό κτύπημα έναντι του αντιπάλου τους, καταστρέφοντας και την ασπίδα του αν αυτή δεν ήταν μεταλλική (όπως συνέβαινε συνήθως με τις ασπίδες των εχθρών της Ρώμης).

Αντίθετα, τα ελληνικά ξίφη ήταν σχετικά ελαφρά, με την εξαίρεση της κοπίδας (ή «μάχαιρα» ή falcata, falx όπως ήταν γνωστή στην δυτική Μεσόγειο) και λίγων άλλων τύπων.

Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ειδική τεχνική στη χρήση του ξίφους προκειμένου να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τον αντίπαλο τους.

keimeno arhaioi oplites romans

Εξάλλου αυτός ο αντίπαλος ήταν συνήθως Έλληνας οπλίτης και δεν υπήρχε ξίφος που θα μπορούσε με άτεχνα δυνατά κτυπήματα, να συντρίψει τη στιβαρή ορειχάλκινη οπλιτική ασπίδα του. Επιπρόσθετα, ο οπλίτης ήταν καλά θωρακισμένος με κράνος και θώρακα διαφόρων τύπων.

Ο μόνος τρόπος που ο Έλληνας οπλίτης μπορούσε να κτυπήσει με το ξίφος του την σάρκα του ομοεθνούς αντιπάλου του ήταν η ανάπτυξη της δεξιότητας του στην χρήση αυτού του όπλου.

Συμπερασματικά, οι Ρωμαίοι απλά προτιμούσαν τη χρήση του ξίφους περισσότερο από τους Έλληνες, χωρίς να είναι καλύτεροι ξιφομάχοι από τους τελευταίους.

Οι Σπαρτιάτες χρησιμοποιούσαν τον κλασσικό ελληνικό τύπο ξίφους με λεπίδα από σίδηρο. Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. μείωναν συνεχώς το μήκος της λεπίδας του, εξελίσσοντας το στο τέλος του ίδιου αιώνα σε έναν καθαρά σπαρτιατικό τύπο.

keimeno arhaioi oplites1

Η εξήγηση βρίσκεται στον τρόπο πολέμου του Σπαρτιάτη, που προσπαθούσε να πλησιάσει όσο γινόταν τον αντίπαλο του για αγχέμαχη σύρραξη, στην οποία ήταν ακαταμάχητος.

Στον στενό χώρο της φάλαγγας, ένα ξίφος που διατηρούσε τη νυκτική (διατρητική) ισχύ του, και το οποίο θα πλησίαζε το μήκος ενός εγχειρίδιου, ήταν το ιδανικότερο.

Τα αθηναϊκά ανάγλυφα επιβεβαιώνουν τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων στο βραχύ σπαρτιατικό ξίφος. Αυτά εικονίζουν συχνά Λακεδαιμόνιους που φέρουν ένα κοντό ξίφος με μήκος το πολύ 30 εκατοστών και με σχήμα φύλλου δένδρου (περίπου όπως η αιχμή του οπλιτικού δόρατος).

Το μοναδικό δείγμα αυτού του τύπου ξίφους βρέθηκε σε ανασκαφές στην Κρήτη και αποτελούσε αρχικά μέρος ενός αγάλματος.

Το βραχύ μήκος του σπαρτιατικού ξίφους έχει οδηγήσει τους μελετητές στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιείτο και για νυκτικά κτυπήματα από κάτω προς τα άνω.

Αυτό επιβεβαιώνεται από κάποιες απεικονίσεις τραυματισμένων ή πεσμένων στο έδαφος Λακεδαιμόνιων οι οποίοι κρατούν αυτό το ξίφος και στοχεύουν προς τα άνω, προς την κοιλιακή ή την βουβωνική χώρα του όρθιου αντίπαλου τους.

Σύντομα το βραχύ ξίφος εξαπλώθηκε στις περισσότερες ελληνικές περιοχές εκτοπίζοντας τους παλαιότερους τύπους. Η «ξυήλη» είναι ένα άλλο όπλο που αναφέρεται από τις αρχαίες πηγές ότι χρησιμοποιείτο από τους Σπαρτιάτες.

Έχει θεωρηθεί ότι επρόκειτο για εγχειρίδιο ή είδος μαχαιριού, με την τελευταία εκδοχή να είναι η πιθανότερη. Λόγω του τρόπου χρήσης του, φαίνεται πολύ πιθανό να είχε δρεπανοειδές σχήμα.

Αν ισχύει αυτό, τότε η ξυήλη ανήκε στην ομάδα των δρεπανοειδών ξιφών και εγχειριδίων (κοπίδες, φαλκάτες, ρομφαίες κ.α.) τα οποία χρησιμοποιούσαν διάφοροι λαοί της Μεσογείου.Οι Αθηναίοι οπλίτες χρησιμοποιούσαν επίσης το σύνηθες οπλιτικό ξίφος αλλά φαίνεται πως μερικοί χρησιμοποιούσαν την κοπίδα αν και επρόκειτο για ξίφος καταλληλότερο για το ιππικό, επειδή η χρήση του απαιτούσε ανοικτό χώρο.

Η κοπίδα ήταν μία στιβαρή μονόκοπη σπάθη, της οποίας ένα μόνο καλοζυγισμένο πλήγμα μπορούσε να ακρωτηριάσει τον εχθρό, κόβοντας του το χέρι ή το πόδι.

Τα δρεπανοειδή ξίφη χρησιμοποιούντο από αρκετούς μεσογειακούς λαούς (Ίβηρες, Κελτίβηρες, Έλληνες, Θράκες, Ετρούσκοι, Λύκιοι, Κάρες, Λυδοί, Φρύγες, Δάκες και άλλοι).

Η κοπίς δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στον περιορισμένο χώρο μίας οπλιτικής σύρραξης.

Όμως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τους οπλίτες εναντίον Ασιατών και Αιγυπτίων πολεμιστών, επειδή η σύρραξη με τους τελευταίους δεν ήταν ενδο-οπλιτικού τύπου (μεταξύ οπλιτών) και η συνήθως γρήγορη διάρρηξη της παράταξης τους, έδινε άφθονο χώρο στους πρώτους για να τους εξοντώσουν ταχέως με τα φονικά κτυπήματα της κοπίδας (εξάλλου η αμυντική οπλοσκευή των Ασιατών και Αιγυπτίων ήταν υποτυπώδης ή ανύπαρκτη).

Γενικά οι Αθηναίοι και άλλοι Έλληνες οπλίτες, προτιμούσαν την κοπίδα περισσότερο από ότι οι Σπαρτιάτες. Όμως και σε αυτούς, το τυπικό βραχύ οπλιτικό ξίφος επικρατούσε.

Τέλος, λίγες αθηναϊκές αγγειογραφίες των 6ου-5ου αι. π.Χ., απεικονίζουν Αθηναίους οπλίτες με ένα είδος κυρτής σπάθης (τύπου «γιαταγανίου» όπως έχει αποκληθεί).

Αυτή η σπάθη είχε προέλευση μάλλον από τη Μικρά Ασία, από όπου πέρασε στο ελληνικό οπλοστάσιο της εποχής, όμως η σπάνια απεικόνιση της δείχνει ότι δεν κατέστη δημοφιλής.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Μαρία Σάκκαρη: Την Κυριακή το μεσημέρι η μάχη της με την Παολίνι

Νίκος Παλαιοκώστας: Τελέστηκε στα Τρίκαλα η κηδεία του πρωτότοκου αδερφού του θρυλικού “φαντομά” Βασίλη Παλαιοκώστα

Μαρούσι – Άρης 91-68: Επιστροφή από το -16 για τους γηπεδούχους και ελπίδες παραμονής στην GBL

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Επέστρεψε δυναμικά στα γήπεδα τένις μετά από 1 χρόνο απουσίας

Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας – Τα 3 σενάρια που εξετάζονται για τα μέτρα που εκπνέουν στις 30/4

Μαρούσι – Άρης 91-68: Εντυπωσιακή ανατροπή από το -16 για τους γηπεδούχους

Μακρόν: Η Ουκρανία έτοιμη να αποδεχθεί άμεση εκεχειρία – Αποκαλύπτει την κρίσιμη συνομιλία με Ζελένσκι

Η συγκλονιστική ιστορία του πατέρα που σκότωσε τον βιαστή του γιου του σε ζωντανή μετάδοση

Η Μαρία Σάκκαρη εξασφάλισε θέση στον δεύτερο γύρο στο διπλό του Madrid Open

Γιώργος Λιάγκας: Αποκάλυψη για το πού κρυβόταν ενώ η Μαρία Αντωνά μιλούσε γι’ αυτόν στη συνέντευξή της

Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Θριαμβευτική η πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Λαύριο – Κολοσσός Ρόδου 74-83: Πολύτιμο διπλό επιβίωσης για τους Ροδίτες

Δούκισσα Νομικού: «Κορμάρα» στα 38 της – Ποζάρει με μπικίνι και «ρίχνει» το Instagram

Αρκαδία: Συγκλονιστικό βίντεο από φονικό τροχαίο στην πλατεία Λεβιδίου – Νεκρή μία ηλικιωμένη

00:00 / 00:00

Αποκάλυψη: Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ο πρωτόγονος άνθρωπος;

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το επιφώνημα «Ντο» ήταν μία από τις πρώτες λέξεις που ξεστόμισε ο πρωτόγονος άνθρωπος, καταδεικνύοντας την εξέλιξη της ομιλίας. Οι...

Ο διάσημος μπασκετμπολίστας που η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει στα Τρίκαλα επειδή τον είχε...

Το Μάρτιο του 2009, η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε τον γνωστό μπασκετμπολίστα Σάβο Τζιγκάνοβιτς στα Τρίκαλα, καθώς τον μπέρδεψε με τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο Τζιγκάνοβιτς, επιστρέφοντας...

Λάβδανο: Το μυστικό εθιστικό ελιξίριο του 1800

Το λάβδανο, ένα παράγωγο του οπίου, κυριάρχησε ως το πιο δημοφιλές ναρκωτικό της βικτωριανής εποχής και του 19ου αιώνα, χρησιμοποιούμενο κυρίως για την ανακούφιση...

Όταν ένας δημοσιογράφος αποκάλυψε το τραγικό σκάνδαλο γάλακτος που σκότωσε 8.000 παιδιά

Το σκάνδαλο γάλακτος της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1850 αποκαλύφθηκε από έναν δημοσιογράφο που εντόπισε τη σύνδεση μεταξύ μολυσμένου γάλακτος και της θνησιμότητας...

Roanoke: Το μυστηριώδες νησί όπου 114 άνθρωποι εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος

Η μυστηριώδης εξαφάνιση 115 αποίκων στο νησί Roanoke το 1587 παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της ιστορίας. Ο κυβερνήτης John White, επιστρέφοντας τρία...

Αυτή είναι η σπαζοκεφαλιά του Αριστοφάνη που δεν έχει λυθεί ακόμη

Ο Αριστοφάνης περιγράφει το γαστρονομικό προφίλ της αρχαιότητας με μια… λέξη-γλωσσοδέτη, η οποία καταλαμβάνει επτά ολόκληρους στίχους!Αθήνα 393 ή 392 π.Χ. Η πόλη κερδίζει...

Το μοιραίο παιχνίδι στο Άμστερνταμ που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους

Στις 25 Ιουλίου 1886, ένα παραδοσιακό παιχνίδι αρπαγής χελιού στο Άμστερνταμ εξελίχθηκε σε μια τραγική εξέγερση, με αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων. Όταν οι αστυνομικοί...

Η συζήτηση για την αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Το άρθρο αναλύει την αναζήτηση της αρχαιότερης γλώσσας στον πλανήτη, τονίζοντας ότι υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση.Οι...

Ίππασος: Ο μαθητής που αψήφησε τον Πυθαγόρα και ανακάλυψε τον πρώτο άρρητο αριθμό

Ο Ίππασος, ένας από τους πιο λαμπρούς μαθητές του Πυθαγόρα, κατάφερε να ανατρέψει τις Πυθαγόρειες πεποιθήσεις σχετικά με τους αριθμούς, αποδεικνύοντας ότι η ρίζα...

Αποκάλυψη: Το μυστηριώδες «κλουβί μωρού» του παρελθόντος

Στο άρθρο του Slate, αναδεικνύεται μια ακραία και επικίνδυνη πρακτική της δεκαετίας του 1920, όπου οι γονείς κρεμούσαν «κλουβιά μωρών» από τα μπαλκόνια για...

Τσέρνομπιλ: Σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια συγκλόνισε τον πλανήτη η χειρότερη πυρηνική...

Στις 26 Απριλίου 1986, το Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας υπήρξε το επίκεντρο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, όταν ένα πείραμα στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ...

Αρχαίοι Έλληνες: Τί δεν έτρωγαν και ήταν τόσο έξυπνοι

Η σύγχρονη επιστήμη έχει μελετήσει τον τρόπο διατροφής και ζωής των αρχαίων από αρχαία συγγράμματα σε μια προσπάθεια να βρει τι έκανε τους αρχαίους...

«O Υπολογιστής της Βιρτζίνια»: Σκλάβος έλυσε ακαριαία γρίφο καταπλήσσοντας τους επιστήμονες

Ο Τόμας Φούλερ, γνωστός ως «ο Υπολογιστής της Βιρτζίνια», γεννήθηκε το 1710 στην Αφρική και μεταφέρθηκε στην Αμερική ως σκλάβος το 1724. Παρά την...

Το εκπληκτικό μυστικό σπίτι που “εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια”! Περνούν δίπλα του αλλά...

Στο κέντρο του Πόρτο, στην Πορτογαλία, βρίσκεται το Casa Escondido, το στενότερο σπίτι της πόλης, πλάτους μόλις 1,5 μέτρου. Κρυμμένο ανάμεσα σε δύο εκκλησίες,...

Σάλος: Επιστήμονες αξιοποιούν κύτταρα από τον εγκέφαλο νεκρού συνθέτη…για να συνθέσουν νέα μουσική

Επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν «μίνι εγκέφαλο» χρησιμοποιώντας κύτταρα του αμερικανού συνθέτη Alvin Lucier, ο οποίος πέθανε το 2021, για να δημιουργήσουν νέα μουσική. Αυτή...

Ο εντυπωσιακός σκακιστικός αγώνας του 1924 με ζωντανά πιόνια και αληθινά άλογα!

Το 1924, στο Λένινγκραντ, πραγματοποιήθηκε ένας εντυπωσιακός σκακιστικός αγώνας μεταξύ των μάστερ σκακιού Πίτερ Ρόμανόφσκι και Ιλία Ραμπινόβιτς, με μοναδικό χαρακτηριστικό την αντικατάσταση των...

Επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσουν εξωγήινους κόσμους και μόλις ανακάλυψε 44 αστρικά συστήματα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και το Εθνικό Κέντρο Ικανότητας στην Έρευνα PlanetS ανέπτυξαν ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εντόπισε 44 αστρικά...

Ο Αμερικανός που ξόδεψε μια περιουσία για να μεταμορφώσει το αεροπλάνο του Ωνάση σε εντυπωσιακό σπίτι

Ο Bruce Campbell, ένας Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, πραγματοποίησε το όνειρό του να ζήσει σε ένα αεροπλάνο αγοράζοντας ένα Boeing 727, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέμος Αναστασιάδης: Αποκαλύψεις για την χήρα του, Βασιλική, 6 χρόνια μετά την απώλειά του

Η Βασιλική Παναγιωτοπούλου πραγματοποίησε μια νυχτερινή έξοδο στον Λυκαβηττό,...

Ο «Κοιμώμενος Πρίγκιπας» γιόρτασε τα 36 του χρόνια – Παραμένει σε κώμα δύο δεκαετίες

Ο πρίγκιπας Αλ-Ουαλίντ μπιν Χάλεντ μπιν Ταλάλ της Σαουδικής...

Άρης Μουγκοπέτρος: Συνομιλίες «καίνε» τον φίλο του – Νέα στοιχεία για το ατύχημα με...

Η υπόθεση του σοκαριστικού τραυματισμού του Άρη Μουγκοπέτρου, που...

Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Με εντυπωσιακό πέπλο η Μαρέβα δίπλα στον Μητσοτάκη – Ποιος τόλμησε...

Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη συγκέντρωσε πάνω...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ