Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, θα συζητηθεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο στοχεύει στην ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας, αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, και τη δημιουργία νέας εταιρείας «Νέοι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος», που θα συγχωνεύσει υπάρχουσες σιδηροδρομικές υπηρεσίες.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθούν νέα συστήματα αξιολόγησης προσωπικού και θα εγκατασταθούν τεχνολογίες για τη βελτίωση της ασφάλειας, όπως το σύστημα αυτόματης πέδησης. Παράλληλα, θα υπογραφούν συμβάσεις αποκατάστασης σιδηροδρομικών έργων που επλήγησαν από θεομηνίες.
Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης νομοθετικές πρωτοβουλίες σε άλλους τομείς, όπως η αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Πιο αναλυτικά
Συνεδριάζει τη Δευτέρα, στις 11.00, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί εισάγει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας για τον σιδηρόδρομο, κατά τα πρότυπα της ΔΕΗ, με αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας για τα τρένα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα υλοποιηθεί σε στάδια, και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2027, η νέα γραμμή από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, θα έχει παραδοθεί πλήρως λειτουργική στους πολίτες.
Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναμένεται να το παρουσιάσει, ενώ για την τελική διαμόρφωσή του έχουν ληφθεί υπόψη οι συστάσεις του ERA, του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και της ΡΑΣ.
Συγκεκριμένα, έρχονται:
- Ριζικές τομές στο μοντέλο λειτουργίας
- Δικλείδες ασφαλείας για την κυκλοφορία των τρένων
- Αυστηρή αξιολόγηση για το προσωπικό
- Θα δημιουργηθεί νέα εταιρεία υπό τον τίτλο: «Νέοι Σιδηρόδρομοι Ελλάδος», θα συγχωνευτούν ο ΟΣΕ, η ΓΑΙΑ ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ. Η εταιρεία θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, κατά το πρότυπο της ΔΕΗ, ενώ το νομοσχέδιο στηρίζεται σε δύο πυλώνες: το ανθρώπινο δυναμικό και το σύστημα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βρέθηκε στην πρώτη δοκιμή του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS που, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, πραγματοποιήθηκε στη γραμμή Οινόη – Τιθορέα «Παρακολουθήσαμε περιπτώσεις υπέρβασης ορίου ταχύτητας και παραβίασης κόκκινου σηματοδότη, σε τηλεδιοικούμενα τμήματα σιδηροδρομικής γραμμής», ανέφερε.
Η αυτόματη πέδηση ενεργοποιείται όταν η αμαξοστοιχία υπερβαίνει το καθορισμένο όριο ταχύτητας, επιβραδύνεται όταν φτάνει σε πορτοκαλί σηματοδότη, ακινητοποιείται αν ο μηχανοδηγός παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη, ενώ υπάρχει ενεργό σύστημα αυτόματης πέδησης, σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων από μεριάς του μηχανοδηγού.
Νέα συστήματα και αξιολόγηση προσωπικού
Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών περιλαμβάνεται αυστηρό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού, ενώ θα προβλέπεται και η οριστική απόλυση μετά από επαναλαμβανόμενα λάθη.
Στο πρώτο λάθος ο εργαζόμενος θα απομακρύνεται και θα παρακολουθεί υποχρεωτική επανεκπαίδευση, στο δεύτερο λάθος προβλέπεται στενή παρακολούθηση και περιορισμός αρμοδιοτήτων ενώ στο τρίτο λάθος μπορεί να επέλθει οριστική απόλυση.
Ακόμη, θα επανέλθει ο θεσμός του προϊσταμένου αμαξοστοιχίας, ενώ το προσωπικό θα αξιολογείται διαρκώς με ψυχομετρικά τεστ. Σε κάθε τρένο θα υπάρχει πιστοποιημένος ελεγκτής, υπεύθυνος για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας και την παρέμβαση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Με στόχο την ασφάλεια των επιβατών, όλοι οι συρμοί εξοπλίζονται με το σύστημα HEPOS μέσω του οποίου τα τρένα θα έχουν ακρίβεια εντοπισμού έως 5 εκατοστά, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει πού ακριβώς είναι το τρένο σε πραγματικό χρόνο.
Η νέα εταιρεία που θα συσταθεί θα διοικείται από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, που θα να διαθέτει δική του πολιτική για προσλήψεις, μισθούς και αξιολόγηση προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι να επιταχυνθούν οι προσλήψεις, με υπέρβαση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, για να καλυφθούν τα τεράστια κενά προσωπικού, ενώ θα προβλέπονται μεγαλύτερες αμοιβές για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα και διευκόλυνση για τη διαδικασία προμηθειών.
Επίσης, δημιουργείται ενιαίο Κέντρο Κυκλοφορίας, μέσω του οποίου θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο κάθε εντολή κάθε τυχόν παραβίαση αλλά και κάθε αλλαγή στο δίκτυο. Η νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδας Α.Ε.» θα έχει τη συνολική ευθύνη για τα έργα υποδομής και τα έργα ασφάλειας. Ακόμη, στον νέο κανονισμό της εταιρείας θα περιλαμβάνεται η δυνατότητα ανάκλησης αδειών εταιριών που δραστηριοποιούνται στoν ελληνικό σιδηρόδρομο.
Τέλος, θα προβλέπεται η πλήρης επέκταση του μηχανισμού βιντεοσκόπησης, αλλά και η περίφραξη των γραμμών σε πολλά σημεία, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης του τροχαίου υλικού που γίνεται συχνά «λεία» επιτήδειων και συμμοριών.
Κυρανάκης: «Ως το τέλος του 2025 σε πλήρη λειτουργία στα τρένα το ETCS»
«Είναι ένα σύστημα που αυτή τη στιγμή εγκαθίσταται σε όλα τα τρένα που κυκλοφορούν στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε πλήρη λειτουργία», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο STAR.
«Συστήματα ασφαλείας, τεχνολογικά συστήματα, εκπαίδευση, αξιολόγηση, αυστηροποίηση για να μπορέσουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και συστήματα, να εκπέμψουμε ένα καλύτερο μήνυμα ασφάλειας για τον ελληνικό σιδηρόδρομο» προσέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών.
Υπογράφονται οι συμβάσεις για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών έργων
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπογραφούν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι συμβάσεις που αφορούν στα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, από τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στην ατζέντα
Παράλληλα, στο Υπουργικό Συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Αναμόρφωση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και τη Μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει αυστηροποίηση των ορίων στη διεκπεραίωση υποθέσεων αστικού δικαίου πχ αγωγές και πλειστηριασμοί. Στόχος η εξοικονόμηση χρόνου και γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.
Αναλυτικά τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:
- Παρουσίαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη του νομοσχεδίου για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τους Υφυπουργούς Γιώργο Κώτσηρα και Θάνο Πετραλιά των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναμόρφωση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, β) Μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2557 σχετικά με την ανθεκτικότητα των κρίσιμων οντοτήτων,
- Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου του.