Στη νοτιοανατολική Κολομβία, τουλάχιστον εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα άλλοι αιχμαλωτίστηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με αντάρτες, σύμφωνα με τοπικά μέσα.
Οι μάχες, που σημειώθηκαν στον νομό Γουαβιάρε, αφορούν παρατάξεις των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι οποίες έχουν απορρίψει τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα τους.
Η κατάσταση στην Κολομβία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με τουλάχιστον 18 στρατιωτικούς και αστυνομικούς να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η χώρα βιώνει την πιο δύσκολη περίοδο ανασφάλειας της τελευταίας δεκαετίας.
Πιο αναλυτικά
Τουλάχιστον εννέα στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και περίπου δέκα συνελήφθησαν αιχμάλωτοι κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με αντάρτες στη νοτιοανατολική Κολομβία, όπως μετέδωσαν χθες Κυριακή μέσα ενημέρωσης της λατινοαμερικανικής χώρας.
Οι μάχες ξέσπασαν στον νομό Γουαβιάρε, σύμφωνα με το δίκτυο RCN, το οποίο επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές. Στην περιοχή δρουν παρατάξεις διαφωνούντων των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι οποίες έχουν απορρίψει τη συμφωνία ειρήνης του 2016 και συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα.
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι οργανώσεις αυτές εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών, στη λειτουργία παράνομων μεταλλείων και σε εκβιασμούς.
Μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 18 στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε διαφορετικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της Κολομβίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Caracol.
«Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις δολοφονίες μελών της αστυνομίας και του στρατού μας, ακόμη κι όταν βρίσκονταν σε άδεια κι ανυπεράσπιστοι», δήλωσε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Πέδρο Σάντσες με ανάρτησή του στο X.
Η Κολομβία βρίσκεται εδώ και έξι δεκαετίες σε δίνη εμφυλίου πολέμου, με απολογισμό περίπου 500.000 νεκρούς. Στη σύγκρουση εμπλέκονται αντάρτικες οργανώσεις της άκρας αριστεράς, παραστρατιωτικές ακροδεξιές ομάδες, καρτέλ ναρκωτικών και οι δυνάμεις ασφαλείας.
Σήμερα, η χώρα βιώνει την χειρότερη περίοδο ανασφάλειας της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η πρωτοβουλία του προέδρου Γουστάβο Πέτρο —του πρώτου αριστερού προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας— για επίτευξη «απόλυτης ειρήνης» μέσω διαπραγματεύσεων με ένοπλες οργανώσεις δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.